ADVERTENTIE
Heb jij je pws of sectorwerkstuk al ingeleverd bij het Rijksmuseum?

Heeft jouw PWS of Sectorwerkstuk een link met het Rijksmuseum? Vergeet dan niet voor 1 februari je verslag in te sturen voor de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd en maak kans op €1500 en een traineeship!

Uitgeverij: Manteau

Jaar van uitgave: 1983

Aantal blz.: 186

SamenvattingPieter-Paul Himmelsorge, alias Pipo, moet het einde van de wereld regiseren in het rusthuis “Semper Vivax”. Dit gebeurt speciaal voor Adelbert Schimmelpenninck, een van de rijke oude mensen die het rusthuis bewoont. Pipo ensceneert een oorlog, laat sirenes loeien en kondigt het rampenplan af via het interne radiostation om een zo mooi mogelijke show te vertonen aan de oudjes.

Drager, eveneens een bewoner van de home, was ooit ongelukkig getrouwd. Men heeft hem wijsgemaakt dat hij zijn vrouw heeft vermoord en nu al jaren in voorarrest zit. Het geeft hem het gevoel dat hij iets gedurfd heeft in zijn leven en dat maakt hem gelukkig.Axel Woestewey is de manager van “Semper Vivax”. Karel Kannemeter kocht het kasteel Voshol en hij was de bedenker van de home waar alle wensen vervuld worden. De oudjes leven er ook opmerkelijk langer.Met behulp van een arts, Pipo en nog enkele medewerkers probeert hij de dromen van de stokoude mannen en vrouwen te vervullen. Axel heeft vele vriendinnen en twee dochters bij een vrouw die 198 kilogram weegt. Hij zorgt ervoor dat hij telkens minstens twee buitenechtelijke verhoudingen heeft, zodat hij zich niet te eenzaam voelt als een ervan stukloopt.

Pipo, daarentegen, voelt zich eenzaam en verdrietig, al zijn hele leven. Hij is nooit getrouwd geweest en heeft ook nog nooit met een vrouw geslapen. Hij woont in het oude hoveniershuis in het park van het rusthuis. Als troost schreef hij ooit pornoverhalen, waar hij trouwens ook voor betaald werd. Reeds tweemaal heeft hij geprobeerd een prostituee te bezoeken, maar om een of andere reden liep dit verkeerd af. De eerste maal brak ze haar enkel toen ze uitgleed op het tapijt, de tweede maal brak er brand uit door een champagne kurk die tegen een lamp botste en kortsluiting veroorzaakte.

Pipo voelt een vreselijke haat voor Axel, niet alleen door zijn succes bij talloze vrouwen, maar ook omdat hij getrouwd is met Bellina, volgens Pipo de mooiste vrouw op aarde. Zijn haat gaat zelfs zo ver dat hij een moordplan bedenkt om uit te voeren tijdens het jaarlijkse feest van de home.

Het “proces” van Hulsthout, die een adelijk meisje verkracht zou hebben, werd in scène gezet om Govert Krop, ex-advocaat en bewoner van het rusthuis, te behagen. Na deze show drinken Pipo en Axel een glaasje whisky en praten ze bij. Speciaal voor dit soort gesprekken heeft Pipo Annemie uitgevonden, zijn verzonnen vriendin, om interessant te lijken tegenover Axel.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.