Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Twee vrouwen door Harry Mulisch

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
Boekcover Twee vrouwen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 742 woorden
  • 3 mei 2001
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
14 keer beoordeeld

Boekcover Twee vrouwen
Shadow

Laura is op weg naar Nice om haar moeder te begraven. Gestrand in Avignon schrijft ze in een ijltempo haar verhaal over de fatale liefde met Sylvia. Door haar man verlaten omdat ze geen kinderen kunnen krijgen, begint Laura een relatie met Sylvia. Nadat Sylvia haar liefde voor Laura heeft bekend, gaat ze er stiekem vandoor om een verhouding te beginnen met de ex-echtg…

Laura is op weg naar Nice om haar moeder te begraven. Gestrand in Avignon schrijft ze in een ijltempo haar verhaal over de fatale liefde met Sylvia. Door haar man verlaten omdat ze…

Laura is op weg naar Nice om haar moeder te begraven. Gestrand in Avignon schrijft ze in een ijltempo haar verhaal over de fatale liefde met Sylvia. Door haar man verlaten omdat ze geen kinderen kunnen krijgen, begint Laura een relatie met Sylvia. Nadat Sylvia haar liefde voor Laura heeft bekend, gaat ze er stiekem vandoor om een verhouding te beginnen met de ex-echtgenoot van haar geliefde. In een meeslepende vertelling verweeft Mulisch de fatale liefde tussen Laura en Sylvia met de klassieke noodlotsdrama’s van Orpheus en Oidipoes.

Twee vrouwen door Harry Mulisch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting: Op een dag ziet Laura een andere vrouw aan de ander kant van de straat staan en ze is eigenlijk op slag verliefd op haar. Ze loopt naar haar toe, en ze blijkt Sylvia te heten en in Petten te wonen. Ook Sylvia kan het goed vinden met Laura en, ze trekt bij haar in. Diezelfde dag nog gaan ze met elkaar naar bed. Langzamerhand komt Sylvia steeds centraler te staan in Laura’s leven, maar als ze naar haar doodzieke moeder in Nice moet wil ze dit toch alleen doen. Toch dringt Sylvia zich op en ze mag mee. Bij het ziekenbezoek komt de moeder van Laura achter de verhouding, en ze probeert Sylvia te slaan met haar wandelstok. Ze besluiten dat ze naar een toneelstuk gaan, toevallig is Laura’s ex-man daar ook aanwezig en Sylvia laat zich door hem verleiden. Later vertrekken ze zelfs naar Londen, een doodongelukkige Laura achterlatend. Laura weet niet dat Sylvia dit doet om een kind te krijgen, zodat ze het met Laura kan opvoeden. Als ze later inderdaad zwanger wordt, gaat ze weer naar Amsterdam en het ‘meningsverschil’ wordt bijgelegd. Alfred gaat woedend Sylvia achterna, om haar daarna te vermoorden. Laura overdenkt wat er gebeurd is, en denkt aan zelfmoord. Beoordeling: Het boek was niet moeilijk qua taalgebruik, maar was af en toe wel wat lastig te volgen door de vele flashbacks, eigenlijk is het boek een grote flashback. Ik vond het einde niet zo goed, maar van de andere kant als iets anders verzint ben je zo weer honderd bladzijdes verder. Harry Mulisch geeft met dit boek wel goed weer dat homoseksualiteit moet kunnen, en dat homoseksuelen dezelfde rechten moeten hebben dan heteroseksuelen. Analyse: 1. Het thema is de relatie tussen twee vrouwen die zich tot elkaar aangetrokken voelen. Ze hebben het al eens over een kind gehad, dan probeert een van de twee dit via een omweg te bewerkstelligen. Maar dit loopt uit op een drama. 2a. In principe is dit boek een grote flashback met nog een aantal kleine flashbacks erin, er is ook nog een klein gedeelte dat zich in het heden afspeelt. Er zijn ook veel dialogen. Het verhaal is in de tegenwoordige tijd verteld. 2b. Ik heb geen eigenaardigheden kunnen ontdekken. 3. De titel: De titel slaat natuurlijk terug op de twee hoofdpersonen Laura en Sylvia, zij zijn vrouwen. Er is geen ondertitel. Het motto, … weer doorsidderde mijn hart Eros, zoals de wind op de bergen in eiken valt. Hiermee wordt denk ik bedoeld; dat toen Laura weer aan alle gebeurtenissen, de liefde bijvoorbeeld, terugdacht haar hart weer sidderde. 4a. Niet van toepassing
4b. Er zijn tweeëndertig hoofdstukken. 4c. De hoofdstukken hebben geen titel. 4d. Niet van toepassing. 4e. Niet van toepassing. 5. Laura: Laura Tinhuizen is de ikpersoon van het verhaal, daardoor kom je veel van haar gevoelens te weten. Ze is dus een rond karakter. Ze is getrouwd geweest met Alfred Boeken, en had een relatie met Sylvia Nithart, Sylvia: Sylvia Nithart is de tweede hoofdpersoon van het boek, maar ze is niet zo belangrijk als Laura. Ze is kapster van beroep, over haar verleden en gevoelens wordt niet zoveel verteld, dus ik vind haar een vrij vlak karakter. Alfred: Alfred Boeken wordt pas op het laatst belangrijk in dit boek, omdat hij toen Sylvia vermoordde. Verder weten we van hem dat hij schrijver/ recensent is, getrouwd met Karin, twee kinderen, de ex van Laura en hij een schijnrelatie met Sylvia. 6a. Het verhaal speelt zich in dezelfde tijd af als toen het geschreven was, 1975 dus. 6b. de tijd is erg willekeurig gekozen. 7a. Het verhaal speelt zich ongeveer een half jaar af in Amsterdam, en een week in Nice. 7b. Ook de plaats is willekeurig gekozen. 8a. Het verhaal duurt ongeveer een half jaar. 8b. Je kunt zeggen dat het hele boek eigenlijk een grote vertraging is, en dan is er nog een van toen Laura nog een kind was. 8c. Die laatste vertraging heeft volgens mij geen directe invloed op het verhaal. 9a. Het verhaal is een grote flashback, maar in die flashback is alles voor een groot deel chronologisch verteld. 9b. De functie van die grote flashback is volgens mij om het verhaal wat spannender te maken. 10a. Het is een personaal verteld verhaal, namelijk door de ogen van Laura. 10b. Er zijn geen bijzonderheden met betrekking tot dit perspectief. 11. Het idee achter dit verhaal is, dat we homoseksuelen niet als anders moeten beschouwen.

REACTIES

M.

M.

Alfred:
Alfred Boeken wordt pas op het laatst belangrijk in dit boek, omdat hij toen Sylvia vermoordde. Verder weten we van hem dat hij schrijver/ recensent is, getrouwd met Karin, twee kinderen, de ex van Laura en hij een schijnrelatie met Sylvia.

Dit stond er maar dit klopt niet, er staat dat hij de ex van Laura is maar hij is de ex van Sylvia en kreeg later een schijnrelatie met Sylvia omdat zij weer een kind wou voor Laura

15 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Twee vrouwen door Harry Mulisch"