Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Twee koffers vol door Carl Friedman

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover Twee koffers vol
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 355 woorden
  • 25 juni 2007
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
8 keer beoordeeld

Boekcover Twee koffers vol
Shadow

In twee koffers vol is het decor joods Antwerpen. Chaja, die filosofie studeert, is op zoek naar meer houvast dan de boeken haar kunnen bieden. Dagelijks wandelt ze met de kleuter Simcha Kalman, een ontroerend buitenbeentje in een orthodox joods gezin, naar de vijver in het stadspark om zijn geliefde eendjes te bezoeken. Met een oude vriend van haar vader, meneer Apfe…

In twee koffers vol is het decor joods Antwerpen. Chaja, die filosofie studeert, is op zoek naar meer houvast dan de boeken haar kunnen bieden. Dagelijks wandelt ze met de kleuter …

In twee koffers vol is het decor joods Antwerpen. Chaja, die filosofie studeert, is op zoek naar meer houvast dan de boeken haar kunnen bieden. Dagelijks wandelt ze met de kleuter Simcha Kalman, een ontroerend buitenbeentje in een orthodox joods gezin, naar de vijver in het stadspark om zijn geliefde eendjes te bezoeken. Met een oude vriend van haar vader, meneer Apfelschnitt, voert zij geestige gesprekken over de komst van de Messias, terwijl haar vader zelf op zoek is naar koffers die hij lang geleden heeft begraven.

Het boek werd in 1998 verfilmd door Jeroen Krabbé onder de titel left luggage. 

Carl Friedman debuteerde in 1991 met de novelle tralievader, waarin beschreven wordt hoe een kind tevergeefs probeert door te dringen in het kampverleden van haar vader. In 1996 verscheen de verhalenbundel de grauwe minnaar. 

Twee koffers vol door Carl Friedman
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A1 Algemeen/oriënterend a. Auteur: Carl Friedman
Titel: Twee koffers vol
b. Nationaliteit: Nederlands. Carl Friedman is geboren op 29 april 1952 te Eindhoven. c. Het boek heeft geen motto’s. d. Eerste druk: april 1993, uitgeverij G.A. van Oorschot
e. 122 pagina’s A2. Samenvatting Het verhaal speelt zich af in Antwerpen. Chaja is van joodse afkomst en studeert filosofie. Ze werkt bij een bloemist maar ze zoekt nog een baantje om haar studie te kunnen bekostigen. Ze wordt oppas van de orthodox-joodse familie Kalman. Chaja raakt erg gehecht aan de stille, lieve, jongste zoon van de familie, Simcha. Hij wordt altijd blij als hij bij de parkvijver eendjes ziet. Chaja heeft respect voor mevrouw Kalman maar er is bijna geen contact tussen beide vrouwen. Meneer Kalman keurt Chaja’s onorthodoxe levenswijze af en tussen hen is geen contact. De moeder van Chaja wil niets zeggen over haar oorlogsverleden terwijl haar vader steeds praat over twee koffers die hij aan het begin van de oorlog had begraven en waarnaar hij op zoek is. Op een dag komt het bericht dat Simcha in de vijver is verdronken. Meneer Kalman geeft Chaja de schuld. Na maanden komt ze erachter dat haar enige schuldgevoel was dat ze van Simcha hield. Chaja besluit met haar studie filosofie te stoppen en natuurkunde te gaan studeren. 6. Thematiek en interpretatie
Titelverklaring:
De vader van Chaja had in de oorlog, aan het begin van zijn onderduikperiode, twee koffers begraven en hij denkt dat die twee koffers hem terug kunnen geven wat de oorlog kapot heeft gemaakt.
De motieven: - Twijfel aan het bestaan van God is een motief. Chaja vindt dat er geen God kan bestaan die de verschrikkelijke daden van de mens in de oorlogstijd kan toestaan. - De zoektocht naar de eigen identiteit is ook een motief. Hoewel Chaja veel kritiek heeft op de orthodox- joodse familie Kalman, gaat zij zich steeds meer joods voelen. - Ook het antisemitisme is een motief. Veel negatieve uitingen over joden komen van de conciërge. Ook Chaja’s studiegenootje Sophie blijkt te discrimineren en in het park vindt Chaja alle banken met anti-joodse leuzen beschilderd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Twee koffers vol door Carl Friedman"