Tussen twee muren door Leanne van der Wel

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1601 woorden
  • 10 augustus 2006
  • 4 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.5
  • 4 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2006
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Tussen twee muren
Shadow
Tussen twee muren door Leanne van der Wel
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
1. Wat is de titel van het boek?
De titel van het boek is 'Tussen twee muren'

2. Verklaar deze titel
Ik denk dat de titel is gekozen omdat Esther, de hoofdpersoon zich als het ware opgesloten voelt tussen twee figuurlijke muren: Van haar moeder mag ze niet doen wat ze wil, het gaat niet zo lekker tussen Esther en haar moeder. Daarnaast spreken haar eigen gedachten haar steeds tegen. Ze denkt dat ze niets waard is, niks kan en eigenlijk voor niets leeft.

3. Wie is de schrijfster van het boek?
De schrijfster is Leanne van der Wel


4. Wie is de uitgever van het boek en welk jaar is het uitgegeven?
Free Musketeers, 2006

5. Geef een korte uitleg van de hoofdpersonen:

Esther:
Esther is een 15-jarig meisje, nogal onzeker. Het gaat op een gegeven moment helemaal niet goed meer met haar. Over haar uiterlijk wordt niet veel gezegd.

René:
René is de vriend van Esther. Hij is ook 15. Hij is normaal gesproken een vrolijke maar serieuze jongen, met respect voor het leven. Hij krijgt een ongeluk en komt met brandwonden in het ziekenhuis terecht. René heeft bruin haar en groene ogen.

Helen:

Helen is de beste vriendin van Esther, nogal eigenwijs en een beetje bazig. Op een gegeven moment krijgen ze ook ruzie.
Over Helen's uiterlijk wordt ook niet veel gezegd, alleen dat ze een bril draagt.

Bart:
Bart is een vriend van René en tevens een klasgenoot. Hij is een echt grappenmaker. Hij doet niets liever dan gek doen en soms wordt dat wel erg irritant. Toch is hij een echte hulpvaardige vriend.

Pascal:
Pascal is ook een vriend van René en net zo onnozel als Bart. Maar als René in het ziekenhuis ligt is hij ineens heel erg veranderd. Hij doet heel de tijd onzeker en Esther, Bart en René proberen uit te zoeken waarom. Pascal praat vlaams want hij komt uit België.

Mam:
De moeder van Esther. Haar echte naam is Conny Miedema. Het gaat met haar ook niet helemaal goed en daarom gaat het vaak niet zo lekker tussen haar en haar dochter.

Annette:
Dit is de moeder van René. Esther kan het vanaf het begin al ontzettend goed met haar vinden.

6. Wie zijn de bijpersonen?

Nick: Hij is de 'vriend' van Helen, maar eigen bedriegt hij haar.
Mevrouw van Dijk: Een rare lerares bij Esther op school
Oma Suus: De oma van Esther. Ze woont in Engeland
Opa Simon: De opa van Esther. Hij woont ook in Engeland
Pap: De vader van Esther.
Tom: De vader van René.
Stefan: Het broertje van Esther.
Mevrouw Slootweg: De meelevende mentor van Esther's klas.
Lianne: Een vriendin van Esther
Marcella: Marcella is een gespreksleidster van René op een gebedsgroep.
Milan: Hij is de beste vriend van René, maar zit niet bij hen in de klas.
Frank: De broer van Pascal. Frank draagt een geheim met zich mee.

7. Door wiens ogen is het verhaal vertel?
Vooral door de ogen van Esther en soms door die van René. Ik denk dat de schrijfster heel soms door de ogen van René vertelt om zijn gevoelens te kunnen verwoorden.

8. Plaats van handeling:
Het speelt zich voor het grootste deel af in Nederland. Ik denk in de buurt van Leiden, want als René in het ziekenhuis terecht komt, is dat in Leiden.
Verder zit Esther nog een poosje in Engeland

9. Tijd van handeling en de vertelde tijd:
Het speelt zich af in het jaar 2003 en het jaar 2004. Er gaan een aantal maanden voorbij als je kijkt van het begin tot het eind. Het begint één van de laatste schooldagen voor de kerstvakantie en eindigt eind maart, als René voor het eerst weer naar school probeert te gaan. Verder komen er nog zo'n zes bladzijden dagboek van Esther achteraan, waarin je een beetje kan zien wat er de rest van het jaar (tot 2005) gebeurde, maar dat hoort eigenlijk niet echt bij het verhaal.

10. Wat is het thema van het verhaal?
vriendschap, geloof, vertrouwen

11. Een samenvatting van het verhaal:

Esther is ontzettend verliefd op René, maar ze durft het hem niet te zeggen. Ze kan haar geluk niet op als hij haar mee uitvraagt. Hij vindt haar dus ook leuk!
Ze groeien heel erg naar elkaar toe. Omdat het niet zo lekker tussen Esther en haar moeder gaat, is René de enige die ze vertrouwt. Hij vertelt haar ook over zijn geloof in God en Esther krijgt daar belangstelling voor.
Aan het begin van de kerstvakantie gaat Esther naar Groningen (waar ze vroeger heeft gewoond), naar haar beste vriendin Helen. Ze ontdekt daar dat Helen's vriend Nick in het geheim een ander heeft en besluit dat voor Helen's bestwil toch maar te vertellen, hoe moeilijk ze het ook vind.
Helen gelooft haar niet en verbreekt zelfs de vriendschap.
Een aantal dagen later gaat Esther naar haar opa en oma in Engeland om daar nieuwjaar te vieren. Ze voelt zich heel erg alleen, omdat ze met haar moeder niet kan praten, Helen kwijt is en René mist.
Met oudejaarsavond krijgt René een verschrikkelijk ongeluk. Een paar jongens in de straat bekogelen zijn kat met vuurwerk en hier wordt hij zo woedend om dat hij er tussen in springt en een sterretje tegen zijn kleding aan krijgt. Daardoor loopt hij ernstige brandwonden op, waaronder op zijn rug, in zijn hals en in zijn gezicht.
Hierdoor raakt Esther diep in de put. Ze snapt niet dat René zo positief kan blijven terwijl hem dit is overkomen.
René vertelt haar dat hij gelooft dat hij een levensdoel heeft gekregen en dat je later in de hemel mag komen als je ook gelooft dat de Here Jezus je zonden heeft gedragen.
Toch is Rene niet altijd positief. Ook hij heeft wel eens momenten waarop hij liever even alles anders zou willen. Want zijn zelfvertrouwen, toekomstdromen en uiterlijk, alles is weg, in één klap. En daarbij heeft hij voortdurend pijn.
Als hij zijn eigen gezicht voor het eerst weer ziet is het ook even moeilijk, omdat hij blijvende littekens heeft.
Toch knapt hij gauw op en een maand na het ongeluk gaat hij er voor het eerst even uit.
Er speelt nog een ander probleem: Een vriend van René, Pascal, gedraagt zich de laatste weken heel vreemd. Hij verbergt iets, dat weet Esther zeker. En het heeft met René te maken, want hij komt niet op bezoek en als ze het over zijn ongeluk hebben smeert hij hem altijd meteen. Als hij ontdekt dat Esther en Bart hem in de gaten houden, probeert hij hen ook steeds te ontwijken.
René wil hier ook wel meer vanaf weten, en als hij voor de eerste keer een nachtje thuis mag slapen, gaat hij naar Pascal toe. Het interesseert hem allemaal niet wat er aan de hand is en wat Pascal weet, maar hij wil zijn vriendschap niet kwijt.
Pascal wil echter weer niets vertellen, maar dan komt Frank, de broer van Pascal de kamer in en hij ziet Rene.
Hij moet plotseling huilen en dan biecht hij op dat hij betrokken was bij de groep die met dat vuurwerk aan het klooien was. Ze gaan naar de politie en Frank gaat zelfs mee om te bekennen en de andere jongens aan te geven. Daar horen Esther en René ook dat Frank zich had versproken tegen Pascal en dat hij toen met iets heel ergs gedreigd heeft om Pascal zijn mond te laten houden. Pascal was dus de hele tijd bang voor zijn eigen broer.
Er is ook nog goed nieuws: Helen zoekt weer contact omdat ze op weg was naar Nick en hem aantrof met een andere meid. Ze voelt zich ontzettend schuldig dat ze Esther niet heeft gelooft en als zij en Esther elkaar weer ontmoeten is dat dus even moeilijk.
Een paar weken later mag René ook weer naar school en daar krijgen hij en Esther verkering!

12. Wat wil de schrijfster volgens jou bereiken met het verhaal?
Ze vertelt over het geloof, dus het geloof zal wel heel belangrijk voor haar zijn. Daarbij ook nog dat je niet op uiterlijk moet af gaan maar hoe je van binnen bent en heel waardevol, hoe je er ook uit ziet, of wat je ook hebt gedaan. Dit geldt bijvoorbeeld voor Esther en René allebei: Hoe René er ook uit ziet, hij is heel waardevol en zijn innerlijk is veel belangrijk. Esther denkt dat ze niets waard is omdat ze niets kan, of nergens goed voor is, maar dat is ook niet zo omdat God haar zelf heeft gemaakt en alleen Hij haar waarde kan vaststellen en dit vertelt René haar dan ook nadrukkelijk.

13. Jouw mening over het boek
Ik vond het een leuk boek! Ik vind het knap dat de schrijfster dit heeft kunnen schrijven, want ze is pas 16 of 17 jaar ofzo. Daarbij staat op de achterkant een beetje informatie over de schrijfster en daar staat dat ze in februari 2004 al begon dus toen was ze pas 14! Ik vond ook de bedoeling van het boek heel mooi en het verhaal zelf. Het is best wel dramatisch, maar toch staan er ook heel veel grappige dingen in. Ik vond wel een minpunt dat het soms zo langdradig was met gedachten enzo van Esther.. Het boek ging heel erg op de gevoelens in van de hoofdpersonen. Maar verder vond ik het echt en prachtig boek en ik zou het dan ook beslist aanraden! Het boek is niet erg bekend maar dat verdient het wel, vind ik. Ik ben aan het boek gekomen doordat de schrijfster, Leanne van der Wel, vorig jaar bij ons op school zat. Dus dat is ook wel leuk! Ik vond het een heel mooi boek!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.