Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Turks fruit door Jan Wolkers

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
Boekcover Turks fruit
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 2254 woorden
  • 7 april 2014
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
8 keer beoordeeld

Boekcover Turks fruit
Shadow
Turks fruit door Jan Wolkers
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Kopie van Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Leesverslag

  • Titel: Turks Fruit
  • Schrijver: Jan Wolkers
  • Eerste druk: November 1969
  1. De Inhoud:
    Het boek gaat over de ik-figuur, een kunstenaar, en over de relatie die hij heeft met zijn vrouw Olga. Het boek begint vlak nadat Olga hem heeft verlaten. De ik-figuur is radeloos en komt bijna om in zijn eigen verdriet. Hij beschrijft de vele avontuurtjes die hij heeft met vele vrouwen, maar geen enkele vrouw haalt het bij ‘zijn' Olga. In de eerste hoofdstukken wordt eigenlijk alleen maar beschreven hoe hun relatie was en hoe gelukkig ze waren samen. Dat maakt de lezer nieuwsgierig naar hoe en waarom ze uit elkaar zijn. 
    We zien door zijn ogen hoe gelukkig ze samen waren, en hoe intens hun liefde was. Ze hebben elkaar ontmoet toen de ik-figuur aan het liften was en Olga voor hem stopte. De vonken sprongen over, en ze bedreven de liefde. Toen ze verder wilden rijden kregen ze echter een auto ongeluk. Hij ziet Olga een tijdje niet meer, maar wanneer ze elkaar (ondanks vele tegenwerkingen van Olga's moeder) weer zien, laait de liefde weer hevig op. Ze hebben een paar fantastische maanden en besluiten te trouwen. Sex was in hun relatie ook heel belangrijk: de ik-figuur beschrijft in detail hoe hun relatie verliep op seksueel gebied. Ze deden ‘het' volgens de hoofdpersoon heel vaak. 
    Olga was alles voor hem. Hij beschrijft ook de kleine dingetjes aan haar, bijvoorbeeld haar liefde voor dieren, of hoe ze voor de inkomsten zorgde, en hoe ze wel van dieren hield maar niet van kinderen. Olga poseert vaak uren voor de ik-figuur, en als hij een standbeeld moet maken van een vrouw met een kind op haar arm poseert Olga dus ook. Van dat standbeeld zegt een wethouder in de eerste instantie;"Het lijkt wel alsof ze angst heeft voor het kind." Af en toe, als ze wat geld over hebben gaan ze naar concerten, en ze luisteren ook vaak samen naar jazz platen. Vakantie betekende in een tentje op Ameland, of iets anders wat het budget kon verdragen. 
    Vroeger, toen ze nog klein was, was Olga erachter gekomen dat haar moeder maar een borst had. De ander was verwijderd, aangezien haar moeder borstkanker had. Maar ze beweerde altijd dat Olga hem leeggezogen had. Olga was heel blij met haar borsten, en ze wilde niet zo terecht komen als haar moeder. Vandaar dat ze niet zwanger wilde worden. Ook was Olga bang voor kanker.
    Langzamerhand wordt er naar het moment toegewerkt dat de relatie stukloopt; het keerpunt in het boek. Volgens de ik-figuur wordt de breuk tussen hem en Olga veroorzaakt door haar moeder. Zij heeft (volgens de ik-figuur) Olga opgestookt, aangezien de ik-figuur ‘beneden Olga's stand was'. Na de dood van haar man (die zij volgens de hoofdpersoon zelf gedeeltelijk veroorzaakt heeft) begint ze te stoken. Ze had haar man in een ziekenhuis ontmoet toen ze daar als verpleegster werkte, en was hem om financiële redenen getrouwd. Hij was directeur van Hermes, een groothandel in huishoudelijke artikelen. Olga's vader accepteerde het vreemd gaan van zijn vrouw, en er werd nooit met een woord over gesproken thuis. Hij was volgens de hoofdpersoon een goede man, die veel van zijn dochter hield. De ik-figuur mocht hem wel. Maar Olga's moeder scheen alleen maar opgelucht te zijn dat hij dood was, en begon Olga tegen de ik-figuur op te hitsen. Ze wijst steeds naar vriendinnen van Olga die het (materieel gezien) veel beter hebben. Olga blijkt niet (geheel) ongevoelig voor materiële tekortkomingen en zwicht. 
    Op een zakendiner waar de ik-figuur ook aanwezig is, flirt Olga met een zakenrelatie. Olga's moeder geniet hier zichtbaar van. De ik-figuur is radeloos en weet niet wat hij moet doen. Uit pure walging spuugt hij de tafel onder. Hij vlucht naar het toilet waar hij de spiegel onder kotst, en op zijn weg terug naar de tafel komt hij Olga tegen. Hij is zo kwaad dat hij haar een blauw oog slaat. Olga neemt dit niet en trekt in bij haar moeder, die hier helemaal gelukkig mee is. 
    Olga's moeder zorgt ervoor dat de ik-figuur en Olga zo min mogelijk contact hebben, en langzaam maar zeker verliest de ik-figuur zijn grip op Olga. Olga neemt de dagelijkse leiding van het familiebedrijf Hermes op zich. Er volgt een scheiding. Ze zien elkaar nog een keer, en hij krijgt het zelfs voor elkaar nog een keer sex te hebben met Olga. Onverwachts komt haar moeder binnen, net terwijl Olga klaarkomt. Haar moeder is ziedend van woede en trapt de ik-figuur het huis uit. Daarna zien Olga en de ik-figuur elkaar alleen nog heel incidenteel. 
    Olga heeft nog een paar kortstondige relaties met andere mannen, en hertrouwt twee keer. Over haar eerste huwelijk wordt niet veel gezegd, maar haar tweede huwelijk, met een Amerikaan wordt uitgebreider beschreven. Ze stuurt de ik-persoon nog brieven en kaarten als ze samen met haar man op reis gaat. Maar ook dit huwelijk eindigt in een scheiding. 
    De ik-figuur heeft ook vele korte, heftige, en vooral seksuele relaties met vrouwen, maar geen enkele vrouw is volgens hem te vergelijken met Olga. Zij was gewoon perfect.
    Ook verzorgt hij de kat die ze heeft achtergelaten, en op een gegeven moment een meeuw waar hij zich verantwoordelijk voor voelt. Hij blijft rondlopen in het atelier, en schijnt niet weg te willen vliegen. De ik-figuur begint zich steeds meer aan het beest te hechten. Maar op een zekere dag wordt de meeuw ongeduldig en dat weet de ik-figuur dat hij hem moet laten gaan. Dus laat hij de meeuw vrij, al is het met pijn in zijn hart. 
    Het einde van het boek beschrijft hoe Olga uiteindelijk doodgaat aan een hersentumor. Ze hebben de tumor verwijderd uit haar hoofd, maar de wortels zaten te diep; daar konden de chirurgen niet bij. Ze blijft onder behandeling in een kliniek. Door de medicijnen valt haar haar uit, en wordt ze steeds waziger, vergeetachtiger en opvliegerig. ook wordt ze langzaam maar zeker blind. De ik-figuur blijft haar opzoeken, koopt een rode pruik voor haar en ook bloemen. Hij leest haar voor als ze blind wordt, en neemt Turks fruit voor haar mee, het enige snoepgoed wat ze nog wil eten omdat ze vreest dat haar tanden loszitten. Het boek eindigt met Olga's dood. De dokter vraagt of de hoofdpersoon misschien de pruik die hij haar had gegeven terug wilde. De ik-figuur eindigt met de volgende twee zinnen: "Ik zei dat ze hem moest ophouden. Dat ze het zelf zo gewild had."
     
  2. A De personages
    -de ik-figuur:

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

In het boek komt zijn naam niet aan de orde. Hij is een karakter, je komt vrij veel over hem te weten, voornamelijk omdat je min of meer in zijn gedachten zit. De ik-figuur is beeldend kunstenaar en leidt een onzeker bestaan. Hij is dolverliefd op Olga en heeft een uitzonderlijk hoog libido. Hij lijkt als levensdoel zichzelf aangemeten te hebben om zijn schoonmoeder zo vaak mogelijk te choqueren en dwars te zitten. Dit lukt hem heel aardig. Eén van zijn belangrijkste beslissingen in het verhaal is om Olga te steunen wanneer ze afgezonderd en verlaten door iedereen in het ziekenhuis ligt. Over zijn uiterlijk wordt niets gezegd in het boek.

-Olga: 

Ik-figuur denkt constant over haar na en herinneringen over haar naar boven haalt weten we meer van Olga dan van de ik-figuur. Zo weten we dat Olga erg kinderlijk was, rood haar en sproeten had en erg mooi was. Toch was ze onzeker. Dit kwam waarschijnlijk doordat ze altijd is klein gehouden door haar moeder. Ze was dol op haar vader en het was dan ook een schok voor haar toen hij overleed. Naarmate ze ouder werd in het verhaal werd ze minder vrolijk en spontaan. Toen ze de ik-figuur verliet, bleef er helemaal niets meer van haar over. Ze begon haar haren te blonderen, verborg zich achter een masker van make-up en gaf zich volledig over aan de wil van anderen. Al leek ze gelukkig van buiten, ze was slechts het omhulsel van angst en onzekerheid.

-Olga’s moeder:

 is het beste voorbeeld van een verschrikkelijke schoonmoeder. Ze is het absoluut niet eens met de relatie van Olga en de ik-figuur en doet er daarom ook alles aan om hun relatie op te breken. Dit lukt haar uiteindelijk. Ze is harteloos, want ze laat haar dochter in het ziekenhuis min of meer aan haar lot over. Over haar uiterlijk kom je weinig te weten. Je komt ook niets over haar karakter te weten, enkel over haar gedrag.

-Olga’s vader:

 is het laatste personage in Turks Fruit. Hij is een lieve man, wie wél achter Olga’s relatie met de ik-figuu staat. Hij is een beetje vies, maar wel grappig en sterft mede door de schuld van zijn vrouw. We weten niets over zijn uiterlijk, maar wel over zijn grote gevoel voor (flauwe) humor. Zijn laatste woorden waren dan ook:‘Ken je die mop van die twee jongens die naar Parijs gingen? Die gingen niet’. We komen weinig over hem te weten, aangezien hij zo vroeg in het verhaal sterft.

2.B Perspectief

Het verhaal wordt verteld vanuit het ik-perspectief, door de naamloze beeldhouwer. Pas op het eind heb je door dat je het hele boek lang niet te weten bent gekomen hoe hij heet. Het is nooit uit een andere persoon verteld echt alleen door de ik-figuur.

2.C De tijd
Het verhaal speelt zich af in de jaren ’60 ‘70. Het is dan ook gepubliceerd in 1969. Dit kan je opmaken uit het feit dat men nog geen moderne apparatuur als mobieltjes, computers en dergelijke hadden, maar het hebben van een telefoon en een auto wel als normaal werd beschouwd. De vertelde tijd bedraagt ongeveer twee en een half à drie jaar. Dit is een schatting die ik moeilijk vond om te maken, aangezien er in de laatste periode weinig meer gebeurd, en ook niet precies wordt beschreven.

Turks Fruit verloopt totaal niet chronologisch. Veel hoofdstukken zijn flashback op het leven van de ik-figuur en Olga samen. De opbouw is als volgt:
Hoofdstuk 3, 4, 6: eerste ontmoeting
Hoofdstuk 2, 7 t/m 11: huwelijk
Hoofdstuk 1, 5, 12 t/m 17: scheiding,
Hoofdstuk 18: Olga's belevenissen
Hoofdstuk 19: terugkeer van Olga, haar ziekte en haar dood.
 

2.D Thematiek
De thematiek van dit boek is liefde, maar ook verdriet. Het hele boek draait om deze twee centrale problemen. In elk hoofdstuk komt een van die twee wel voor, of te gelijk. Met als voorbeeld dat hij zielsveel van Olga hield, maar ook kapot van verdriet dat zij hem verliet. Hij heeft ook nooit meer zoveel van een vrouw gehouden als van haar.

2.E Ruimte
 Het verhaal speelt zich groten deels af in het huis van de ik-figuur. Soms veranderd het en dan is het in het huis van Olga of in een restaurant, op straat of dat hij  weer terug fantaseert naar de tijd dat ze in het kleine huisje op vakantie waren. Maar bijna alle tijden speelt het zich af in het huis van de ik-figuur, waar hij ook zijn verhaal verteld.

2.F Structuur en samenhang
De volgorde van de gebeurtenissen:
Het boek is alles behalve Chronologisch geschreven. Er is gebruik gemaakt van én Flash backs én flash forwards. 
Jan Wolkers heeft van flashbacks en –forwards gebruikt gemaakt omdat hij vroeger (met Olga) en nu (zonder Olga) waarschijnlijk wou vergelijken. Zo kon hij laten zien dat de ik-figuur vroeger geweldig gelukkig was en nu zeer ongelukkig. 
Soms worden gebeurtenissen met een versnelling verteld omdat het boek anders veel te langdradig zou worden, en zeer oninteressant.
Het boek heeft een duidelijk open einde, je weet namelijk niet wat de ik-figuur gaat doen nadat Olga overleden is. Hoe hij zijn leven weer oppakt, en of hij nog lang leeft enzovoort.

3. Mening
Ik wist al een beetje waar het boek over zou gaan, aangezien bijna iedereen het wel een keer heeft gelezen. Het was ook niet zo’n dik boek. Ik vond het eigenlijk wel een leuk boek, om te lezen. Het leest makkelijk door en er zitten niet echt veel moeilijk woorden in. Het onderwerp spreekt mij nou niet precies aan, maar aangezien de meeste zeiden dat het makkelijk doorlas heb ik het toch gelezen.

 Soms vind ik dat er net iets te uitvoerig en gedetailleerd hun seksleven wordt beschreven, maar dat is nou eenmaal de manier van schrijven van dit boek. Verder vond ik het wel een boeiend boek, je wil toch wel weten  of ze toch weer bij elkaar komen of dat de moeder van Olga dat allemaal weet te voorkomen. Hij beschrijft eigenlijk zijn leven, maar pas vanaf het moment dat hij Olga had ontmoet. Ik denk dat dat ook de oorzaak zou zijn voor het schrijven van een boek, zij was de grootste gebeurtenis in zijn leven.

 Soms vind ik dat er net iets te uitvoerig en gedetailleerd hun seksleven wordt beschreven, maar dat is nou eenmaal de manier van schrijven van dit boek. Verder vond ik het wel een boeiend boek, je wil toch wel weten  of ze toch weer bij elkaar komen of dat de moeder van Olga dat allemaal weet te voorkomen. Hij beschrijft eigenlijk zijn leven, maar pas vanaf het moment dat hij Olga had ontmoet. Ik denk dat dat ook de oorzaak zou zijn voor het schrijven van een boek, zij was de grootste gebeurtenis in zijn leven.

Je komt best veel te weten over de ik-figuur, het enige waar eigenlijk nooit iets over wordt gezegd over ook maar enige aandacht aan besteed, is zijn naam. Veder ken je uitvoerig zijn leven, en voornamelijk zijn leven met Olga. Zijn liefde voor haar is zo immens groot, hij geeft zijn hele leven voor haar.

Het boek blijft je wel boeien, wat ik zeer goed vind. Ik zou het zeker aanraden voor je boekenlijst, aangezien het makkelijk te lezen is en niet al te dik.   

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Turks fruit door Jan Wolkers"