Turks fruit door Jan Wolkers

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
Boekcover Turks fruit
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2583 woorden
  • 3 augustus 2010
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
8 keer beoordeeld

Boekcover Turks fruit
Shadow
Turks fruit door Jan Wolkers
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

1. Zakelijke gegevens
A.    Auteur Jan Wolkers
B.    Titel Turks Fruit
C.    Uitgever Meulenhoff
D.    Plaats van uitgave Amsterdam
E. Jan Wolkers, “Turks Fruit”, Pockethuis, Amsterdam 2003 (eerste druk 1969)

2 a.     Beschrijf de kaft
Een naakte man en vrouw liggen op bed       
2 c.    Genre:
Het boek gaat over erotiek, relatieproblemen en dood
2 d.     Is de tekst onderverdeeld in hoofdstukken, zo ja hoeveel hoofdstukken zijn er?
Ja, de tekst is verdeeld in hoofdstukken, er zijn 19 hoofdstukken

2 e.     Hoeveel pagina’s heeft de tekst
214

3    Is de verteller auctoriaal, personaal of een ik-persoon?
Hoe zie je dat in de tekst?
Wat zijn de gevolgen van dit perspectief?

De verteller is een ik-persoon, want de ik-figuur vertelt het verhaal en is dus een vertellend ik. Dit heeft zorgt ervoor dat je het boek intensiever beleeft.

4    Noem zoveel mogelijk opvallende herhalingen in de tekst. Groepeer ze vervolgens, stel daarna de motieven vast en formuleer tenslotte het thema.
Er zijn een aantal herhalingen:
- De herinneringen aan Olga, het boek komt voort uit zijn herinneringen aan Olga.
- De liefde voor Olga
- De haat-verhouding met de moeder van Olga
- Seks, hij ontmoet vele meisjes na Olga waar hij allemaal seks mee heeft.
- De ontmoetingen met de meisjes waar hij toch niks voor voelt uiteindelijk, hij blijft             van Olga houden
Motieven:
Een motief is eenzaamheid, als Olga hem verlaat. Ook een motief is verdriet. Deze twee motieven leiden samen weer tot het thema liefde. Uiteindelijk komen alle gevoelens voort uit liefde. De eenzaamheid, omdat hij zijn liefde van het leven verliest en het verdriet dat het met zich mee brengt. Zijn liefde is onvoorwaardelijk, want ook al heeft zij hem verlaten en is ze met andere mannen getrouwd geweest, hij blijft van haar houden.
Thema:
Het boek gaat over liefde maar ook over verdriet, want de hoofdpersoon is verliefd op Olga, maar zij gaat uiteindelijk dood. Nadat Olga dood was heeft hij nooit meer een echte relatie gehad.


5 a.    Belangrijkste verhaalpersonages:
Hoofdpersoon:
Beeldhouder van beroep, verliefd op Olga.
Het is een excentrieke persoon.

Olga:
Zij is bang voor zwangerschap door haar moeder en houdt daarom niet van kinderen. Wel houdt ze erg veel van dieren. Ze is erg praktisch, wat blijkt uit verdienen van geld, nodig voor het dagelijkse levensonderhoud. Ze laat zich erg vertroetelen door de hoofdpersoon die grote invloed op haar heeft.
Uiteindelijk zijn het tekort aan welvaart en de invloed van haar moeder oorzaken tot het kapotlopen van de relatie tussen haar en de hoofdpersoon.
Olga hield erg veel van haar vader. Verder is ze heel bang om kanker te krijgen.

Moeder van Olga:
Ze is een vervelend persoon, ze doet alles om te zorgen dat de relatie tussen Olga en de hoofdpersoon stuk loopt. Van haar man houdt ze niet veel, ze duikt ook altijd met zijn zakenrelaties in bed.

Olga’s vader:
Olga’s vader is een oudere en een beetje demente man. Hij verteld steeds dezelfde mop: die van de twee jongens die niet naar Parijs gingen. Ook draait hij van zijn snotjes steeds balletjes en die plakt hij dan onder zijn stoel. Hij vindt het niet erg dat zijn vrouw vreemd gaat. Het is een eenzame man omdat zijn vrouw hem steeds in de steek laat en niemand hem echt serieus neemt.

5 b.     De relaties

De hoofdpersoon en Olga:

Ze hadden in het begin een hele goede relatie die uiteindelijk kapot gaat omdat de moeder van Olga niet wil dat ze bij haar man blijft. De hoofdpersoon blijft altijd van Olga houden ondanks dat ze uit elkaar zijn.


De hoofdpersoon en de moeder van Olga:

Ze hebben vanaf het begin al een hele slechte relatie die er nooit beter op word. Olga’s moeder vind de hoofdpersoon maar een domme kunstenaar die niks te bieden heeft. Ze doet er dan ook alles aan om ervoor te zorgen dat de hoofdpersoon en Olga uit elkaar gaan, wat uiteindelijk dus ook gebeurt.

De hoofdpersoon en de vader van Olga:

Hier word niet echt veel over duidelijk omdat de vader niet zo veel in het boek voorkomt. Het lijkt alsof de vader van Olga hem wel mag omdat hij hem altijd moppen verteld.
Olga en haar moeder: Zij hebben niet zo’n goede relatie lijkt het, want Olga is heel onderdanig aan haar moeder. Ze gaat zelfs weg bij de hoofdpersoon voor haar moeder. Verder belde haar moeder haar heel vaak toen ze nog een relatie met de hoofdpersoon had, toen nam ze altijd geïriteerd op en vond het heel vervelend dat haar moeder steeds belde.

Olga en haar vader:

Hier word bijna niks over gezegd, ze lijken een goede relatie te hebben, en Olga’s vader vind het ook niet erg dat ze een relatie heeft met de hoofdpersoon.
Moeder en vader van Olga: Zij hebben een uiterst sleche relatie, die vader van Olga is dement en eenzaam. De moeder van Olga doet zich voor als een nette vrouw als ze thuis is, maar ze duikt ondertussen met alle zakenrelaties van haar man het bed in.


5 c.    Het uiterlijk en innerlijk van de personen, maken ze een bepaalde ontwikkeling door?

Olga: Mooie en ijdele vrouw, ze komt over als een best wel naïeve, onvoorspelbare vrouw, die op haar gevoel af gaat. Ze heeft allerlei angsten, dat komt door haar moeder.
De hoofdpersoon: Hij is macho en een vrouwenversierder. Hij is veel behoefte aan seks. Hij kijkt erg naar uiterlijk, maar als Olga ziek (en lelijk) wordt, houd hij toch nog steeds van haar.

Olga's moeder: Ze is heel bekrompen, gemeen, bezitterig en denkt alleen maar aan geld. Ze bedriegt haar man en mest hem ook vet, ook al wordt dat z'n dood. Ze geeft niet veel om Olga.

5 d.     Op welke wijze leer je de personages kennen:
De hoofdpersoon:
Doordat hij de hoofdpersoon is, je krijgt zo te weten hoe hij denkt en wat hij voelt enz.
Olga: Doordat zij constant door de hoofdpersoon beschreven word.
Moeder van Olga: Doordat je leest wat ze allemaal doet.

6 a.     In welke tijd speelt het verhaal zich af?
De schrijver geeft geen duidelijke aanwijzingen over de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Ik denk, omdat een deel van het boek autobiografisch is geschreven, het verhaal zich afspeelt rond de tijd dat het boek is geschreven, eind jaren ’60.
6 b.    Hoeveel tijd verloopt er tussen het begin en het einde van de verhaalgebeurtenissen?
Ik denk ongeveer 1,5 jaar, het valt niet precies te zeggen, omdat er veel flashbacks en flashforwards zijn die veel tijd in beslag nemen.

6 c.     Is de tekst chronologisch of niet?
Het verhaal is niet chronologisch verteld. Het boek begint eigenlijk midden in het verhaal. Vanuit daar worden er flashbacks gebruikt om te vertellen wat er in het verleden is gebeurd. Tegelijkertijd gaat het verhaal ook verder richting het einde. De flashbacks geven naast het verleden van Olga en De hoofdpersoon ook veel herinneringen weer van Olga’s jeugd. Het boek eindigt wel met het einde van het verhaal.

7 a.     Wat zijn de belangrijkste plaatsen waar de handeling zich afspeelt?
De belangrijkste ruimte waar het verhaal zich afspeelt zijn: de omgeving van Wassenaar rond zijn ouderlijk huis en Voorschoten. Verder speelt het boek zich af in zijn woonplaats in Amsterdam, en de vakantie in Italie.
7 b.     Is de ruimtebeschrijving in contrast of in overeenstemming met de gebeurtenissen?
Er valt niet echt iets te zeggen over de ruimtebeschrijving omdat het zich voornamelijk afspeelt in het huis van Hoofdpersoon.
7 c.     In welk sociaal milieu speelt de handeling?
Het milieu waarin de hoofdpersonen zich bevinden is niet zo hoog. Ze kunnen zich niet veel veroorloven. Als ze eens naar een concert willen gaan moeten ze vervolgens de weken erop rekening houden met eten omdat het geld bijna op is. De hoofdpersoon is kunstenaar van beroep maar heeft nooit een opleiding afgerond. Hij verkoopt niet zo veel van zijn werk.

8    Citeer een korte tekstpassage en beschrijf de belangrijkste kenmerken van de schrijfstijl


“Ze duwde mijn hand niet terug toen we de vrachwagen voorbij waren en ze kneep ook haar dijen niet tegen elkaar toen ik aan de binnenkant wat omhoogschoof. Daarom stelde ik haar voor om naar de kant te rijden en te gaan vrijen. Ik zag dat haar ogen mistig werden. Daarom ging ik met mijn andere hand naar haar nek en krabde haar zachtjes op de plaats waar haar haar ophield en pakte haar voorzichtig bij haar oorlelletje zoals een torenkraai. Ze schoot de parkeerstrook op en nog voordat de auto helemaal stilstond lagen we in elkaars armen. Ze schoof onderuit met haar dijen van elkaar zodat ik haar broekje opzij kon doen en mijn vingers vrij spel hadden in dat vochtige spleetje van haar.”

Kenmerken:
Mensen vonden Jan Wolkers in de jaren zestig en zeventig een viezerik omdat hij openhartig over seks en liefde schreef. De stijl van dit boek bestaat voornamelijk uit grof taalgebruik en schuttingwoorden. Het boek is gemakkelijk te lezen en er worden niet zulke moeilijke woorden gebruikt

9    Geef een korte chronologische samenvatting

De hoofdpersoon leert Olga kennen als hij aan het liften is naar Amsterdam. Tijdens de autorit klikt het goed tussen hen. Ze krijgen echter een ongeluk en zien elkaar een tijdje niet meer. Als ze elkaar toch weer ontmoeten, krijgen ze een heftige relatie, gaan samen wonen en trouwen uiteindelijk.
Olga’s moeder is echter tegen het huwelijk van haar dochter en De hoofdpersoon en verbreekt het contact met Olga. Tegen de tijd dat Olga’s vader overlijdt komen ze weer met elkaar in contact. Olga’s moeder begint Olga op te hitsen tegen De hoofdpersoon. Omdat ze het materieel gezien niet erg breed hebben haakt Olga’s moeder daar juist op in. Olga zwicht hier uiteindelijk voor.Ze ziet in dat ze met De hoofdpersoon nooit een rijk bestaan zal hebben en gaat tijdens een zakendiner flirten met een zakenrelatie. Dit wordt de hoofdpersoon allemaal teveel en hij moet ervan overgeven. Hij wordt zo boos dat hij uit woede Olga een blauw oog slaat. Olga beëindigt hierna hun relatie. Ze gaat bij haar moeder wonen, die hier natuurlijk van smult. Olga’s moeder probeert ieder contact tussen Olga en de hoofdpersoon te voorkomen. Dat lukt haar goed. In de periode na het huwelijk met de hoofdpersoon heeft Olga veel relaties met andere mannen gehad maar bij niemand was ze echt gelukkig. Alle huwelijk leiden uiteindelijk ook weer tot scheiding. de hoofdpersoon heeft in tegenstelling tot Olga de eerste tijd na de breuk erg eenzaam geleefd. Hij was helemaal verscheurt van verdriet. Na een tijdje ging hij troost zoeken bij andere vrouwen. Hij ging met iedereen naar bed die hij tegen kwam. Dit was hij echter ook alweer snel moe en hij merkte dat hij nog steeds niet over Olga heen was. Hij probeert verschillende keren in contact te komen met Olga. Dit lukt een paar keer, één keer hebben ze zelfs nog seks gehad. Na iedere keer dat ze elkaar hadden ontmoet kreeg de hoofdpersoon weer een dip. Het leek wel alsof hij haar steeds erger ging missen. Op het einde van het boek verliezen ze elkaar min of meer uit het oog. Tot het moment dat Olga’s moeder de hoofdpersoon opbelt met de mededeling dat Olga ernstig ziek in het ziekenhuis ligt. Ze vraagt op de hoofdpersoon haar een paar keer zou willen bezoeken omdat zij niet elke dag kan gaan en Olga niemand anders heeft.
Aangezien de hoofdpersoon’s liefde voor Olga nooit is overgegaan besluit de hoofdpersoon aan het verzoek te voldoen. Hij gaat trouw naar de afgesproken bezoekuren. Omdat Olga kaal begint te worden vanwege de chemokuren, en ze nogal een ijdeltuit is, koopt de hoofdpersoon zelfs nog een pruik voor Olga. Ze is hem hier erg dankbaar voor. Enkele dagen later overlijdt ze in het ziekenhuis met de pruik op haar hoofd. De dokter vraagt de hoofdpersoon of hij de pruik terug wil. Dat wil de hoofdpersoon niet, hij wil dat ze de pruik ophoudt omdat ze het waarschijnlijk zelf zo ook had gewild.

10    Verklaar de titel
Ik heb me lang afgevraagd waarom dit boek de titel Turks fruit heeft. Daar kwam ik pas op het einde achter. Daar wordt Turks fruit als enige keer in het boek genoemd. Op dat moment ligt Olga in het ziekenhuis bij te komen van een operatie aan de tumor in haar hoofd. Omdat ze bang is dat haar tanden uitvallen kan ze niet veel eten. Ze vraagt aan de hoofdpersoon of hij een zak Turks fruit voor haar wil halen.

11    Kun je dit boek met andere boeken of met een film vergelijken? Leg dit uitvoerig uit.

Ja, met het boek van Kluun: ‘Komt een vrouw bij de dokter’. Dit boek gaat namelijk ook over hoe het is om een geliefde te verliezen aan een ziekte.


12    Beschrijf de stijl
De stijl is redelijk grof, Jan Wolkers gaat diep op alle details in, dat maakt het af en toe best wel vies om te lezen.
Toen dit boek net uit kwam was hier veel ophef over.

13    Geef drie argumenten waarom dit boek goed of slecht is.

-Ik vond het een mooi boek om te lezen omdat hij heel goed kan verwoorden hoe hij zich voelt, hierdoor beleef je het boek nog intenser en voel je nog meer mee met de hoofdpersoon.
- Ik vond wel dat het boek iets te veel inging op de details, en dan met name bij de seksscènes. Je weet toch wel dat ze dat aan het doen zijn, maar dan hoeft hij het nog niet zo gedetailleerd te beschrijven, maar uiteindelijk went het wel.
- Het verhaal is helder verteld, duidelijk te volgen, hoewel het me wel enige moeite kostte om precies de volgorde van de gebeurtenissen vast te stellen. Dat komt doordat ze totaal niet in chronologische volgorde verteld worden. De gebeurtenissen zijn vaak onverwacht, zoals het plotselinge vertrek van Olga. Ze zijn wel goed met elkaar in verband te brengen omdat steeds dezelfde motieven terugkomen. Daardoor vormt het verhaal een geheel en passen alle gebeurtenissen in de sfeer van het verhaal.

Verwerkingsopdracht:
10.    Zoek bij het boek minstens twee gedichten over hetzelfde thema en leg uit waarom je deze gedichten hebt gekozen.

Gedicht 1:
Ik lig hier in het hoge gras
Boven is de strakke lucht
de zomer trilt en luistert
Mijn rug koestert de warme aarde
Ben jij daar nog mijn lief!
Nevel slingert zich om wilde heide
Zon zakt achter hoge bomen
Ik zoek je al zo lang
Muggen zoemen zacht een zomerlied
graspluimen waaien in mijn oor

Mijn wezen is op zoek naar jou
Nooit kan ik je meer vinden

Verklaring:
Ik heb dit gedicht gekozen omdat het gaat over 2 dingen, het uitgaan van de relatie tussen Olga en de hoofdpersoon en de dood van Olga.

Bronvermelding:

http://www.gedichten.nl

Gedicht 2:
Ik zie je kille blik,
Je droevige mond,
Je uitgevallen wangen,
Je tranende ogen,
En jij spreekt met schorre stem.
Een rilling glijd over mijn lichaam,
Maakt dat ik wil vluchten,
Maar tegelijkertijd wil ik bij je zijn,
Zolang het nog kan.
Langzaamaan wordt jij bleker,
Je mond vertrekt in een grimas,
Woordeloos kijk je me aan,
Tranen blinken in je ogen,
Weerspiegelt in de mijne.
Terwijl ik naar je hand reik,
Zucht jij zacht en sla je je ogen neer.
Een raar gevoel maakt zich van mij meester,

Wanneer je hand koud aanvoelt.
Langzaamaan begin ik me te realiseren,
Dat jij niet meer wakker wordt
En tranen beginnen te stromen,
Terwijl mijn mond een gil produceert
Bij de gedachte aan wat is gebeurd.

Verklaring:
Dit gaat over het stukje dat de hoofdpersoon aan Olga’s bed zit in het ziekenhuis.

Bronvermelding:

http://www.1001gedichten.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Turks fruit door Jan Wolkers"