Torenhoog en mijlen breed door Tonke Dragt

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Torenhoog en mijlen breed
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1356 woorden
  • 5 april 2006
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
18 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Tonke Dragt
Genre
Jeugdboek
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
1969
Pagina's
234
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Torenhoog en mijlen breed
Shadow
Torenhoog en mijlen breed door Tonke Dragt
Shadow
Zakelijke gegevens:

Titel: Torenhoog en mijlenbreed
Auteur: Tonke Dragt
Uitgever: Leopold
Jaar van eerste uitgave: 1969

Keuzeverantwoording:

Ik heb voor dit boek gekozen, omdat ik het 5/6 (toen was ik dus 8/9 jaar) jaar geleden al eens heb gelezen, en het toen nog niet helemaal snapte. Ik wou kijken of ik er nu meer van zou snappen, dus heb ik het opnieuw gelezen.

Eerste persoonlijke reactie:

Ik vind het een spannend boek, en het is makkelijk te begrijpen is. Het is best verrassend, omdat er toch dingen plaatsvinden die je eigenlijk niet verwacht.
Het is ook best diepzinnig, het zet je toch wel aan het denken (bijv. Of je eigenlijk gedachten zou willen kunnen lezen)

Korte samenvatting:

Edu, een ruimteonderzoeker, gaat voor de 2e keer in zijn leven naar Venus.
Niemand begrijpt waarom hij daar zelf om gevraagd heeft, want iedereen beschouwt Venus als zeer gevaarlijk. Hij en nog 9 anderen, komen aan op Venus, waar ze alles buiten de koepel (de plek waar op de aardbewoners op Venus leven) binnen een cirkel van 1 mijl moeten onderzoeken.
Maar Edu is nieuwsgierig naar de wouden, en vindt het nutteloos om dat niet te onderzoeken. Waarom een klein stukje onderzoeken, als er een hele planeet is. Op een observatievlucht besluit Edu, tegen de wensen van het hoofdkwartier in, in het bos te gaan landen. Daar loopt hij, maar op een gegeven moment valt hij flauw, door de ondraaglijke hitte van zijn beschermende pak. Als hij weer bij bewustzijn komt, is hij naakt, en voelt hij zich springlevend.
Dan ontmoet hij een Venuswezen, die hem alles vertelt over Afroi/Venus, en haar bewoners. De Afroini zijn zeer intelligente wezens die met elkaar praten via gedachten.
Als Edu terug naar de koepel gaat, moet hij enkele dagen in quarantaine blijven, en veel tests ondergaan. Dan wordt besloten dat hij terug moet, maar met een metgezel. Mick, een andere onderzoeker en vriend, heeft zich, ondanks zijn angst, vrijwillig opgegeven. Mick keert erg bang en “gek” terug uit het woud, en hij wil niks meer met Edu te maken hebben.
Toch gaan er meer mensen mee, zo ook Petra, de psychologe waarop Edu verliefd is. Zij zegt hetzelfde te voelen voor hem, maar haar gedachten zijn bij Igor, de radio technicus. De volgende dagen hoort Edu nog meer gedachten, en dit vertelt hij in paniek aan Mick, waardoor hun vriendschap weer beter wordt. Edu gaat nog een keer terug naar het woud, om hulp te vragen. De Afroini vertellen hem dat hij deze gave langzaam onder controle moet krijgen.

Verhaalaspecten:

Het verhaal is absoluut niet realistisch, en kan waarschijnlijk ook niet echt gebeuren. Er zijn niet veel open plekken in het verhaal, maar er is toch wel een zekere spanning, doordat er veel onverwachte dingen gebeuren.
De hoofdpersoon is Edu, en de belangrijkste bijpersonen zijn:
Igor, de radio technicus, en ook een goede vriend van Edu
Petra, de psychologe, en de vrouw waar Edu op verliefd is
Mick, een medeonderzoeker, en in het begin en het eind een goede vriend Firth, de eerste Afroini die Edu ontmoet, en ook de meest praatgrage Commandant, de “baas” van de aardmensen op Venus
Het is logisch opgebouwd, maar het heeft alleen een open einde.
Het speelt zich af in de toekomst, want er zouden al mensen op mars en de maan zijn geweest.

Leeservaring:

Het onderwerp spreekt me wel best aan, ik vind telepathie best een interessant onderwerp. Dit boek geeft daar ook de nadelen van weer. Ik heb er niet echt iets van geleerd, maar ben wel anders over telepathie gaan denken. Ik vond het niet echt een verrassende uitwerking. Ik ben het wel eens met de mening die uit het boek blijkt over dit onderwerp. Het verhaal bevat veel gebeurtenissen, en blijft dus boeiend. Het volgt elkaar allemaal logisch op. Ik vind de gebeurtenissen spannend, verrassend en soms dramatisch. Als Edu er achter komt dat Petra niet op hem verliefd is, maar op Igor, kan hij haar niks laten merken, terwijl hij heel erg van haar houdt. Ik zou wel op Edu willen lijken, omdat hij dapper en nieuwsgierig is. Hij heeft vooral eigenschappen die ik bewonder, en ik verafschuw alleen zijn jaloezie. In Edu kon ik me het meest inleven, omdat over hem ook het hele verhaal ging. Ze lijken allemaal, behalve de Afroini, op echte mensen. Ze reageren redelijk voorspelbaar. Ik ben het wel eens met de beslissing van Edu, om naar het woud te gaan, maar niet met de beslissing van Mick om Edu te negeren, omdat hij zich schaamde voor zijn angst. Ik zou met hebben proberen te praten.
Ik vind dat Edu op een goede manier zijn problemen oplost.
De leefregels van de personen zijn niet heel veel veranderd van wat we nu vinden, alleen de omstandigheden zijn heel anders. Alles hangt goed met elkaar samen. Het verhaal is spannend, en boeiend. Het heeft een redelijk makkelijke bouw. Dat maakt het fijner om te lezen. Er zitten weinig terugblikken in het verhaal, behalve op momenten dat er echt uitleg nodig is. Het eind is wel onduidelijk. Er is dan pas een deel van de Venus dag verstreken, en ze blijven 3 dagen daar. Ik vind het verhaal niet lastig om te lezen, want het woordgebruik is simpel. De verhoudingen zijn soms een beetje verwarrend, maar meestal wel duidelijk. De taal past wel bij de personages en het onderwerp.

Interview:

Interview met Edu voor een roddelblad:
Interviewer (I): Hoe zit het nou tussen jou en Petra?
Edu (E): Nou, we zijn nu gewoon vrienden, maar ik voel eigenlijk nog wel wat voor haar.
I: Maar dat is niet wederzijds?
E: Nee, jammer genoeg niet.
I: En hoe zit het met Igor en Petra?
E: Tja, die zijn nog bij elkaar, maar ik zie nu ook wel in, dat zij beter bij elkaar passen. Al vind ik wel dat ik haar meer had kunnen bieden.
I: Heb je nu wel al een ander gevonden?
E: Nee, nog steeds alleen
I: Hm, misschien is een Afroini vrouw wat voor jou?
E: Misschien wel ja, maar dat lijkt me wel lastig, aangezien mijn gedachten lezen nog niet helemaal onder controle is, en ik toch liever praat.
I: Vertel eens iets over het leven in de koepel? Is daar nog wel iets privé?
E: Nee, niet echt, je wordt constant in de gaten gehouden, en met de mensen van de algemene welzijnsdienst kun je al helemaal geen normaal gesprek voeren! Die geven alles door!
I: En hoe zit het met de commandant? Is hij ondertussen wel al in de wouden geweest?
E: Nee, maar over de commandant gesproken, ik denk dat hij Petra ook wel ziet zitten!
I: Aha, bedankt voor dit interview Edu, en veel succes in je liefdesleven!

Informatie over de auteur:

Antonia Johanna Dragt is geboren op 12 november 1930 in Batavia. Hier groeit ze ook op, als oudste uit een gezin met drie meisjes. Wanneer de oorlog uitbreekt in Indie worden alle Nederlanders vastgezet in kampen door de Japanners. Tonke kwam met haar moeder en haar zussen in een Jappenkamp, Tjideng, bij Batavia. Omdat ze daar niets mocht, begon ze verhalen te verzinnen, die ze vertelde aan vriendinnen en aan haar zusjes. Na de oorlog verhuisde het gezin naar Nederland. Met haar zusjes schreef Tonke Dragt een eigen serie boeken. Na de H.B.S. ging ze naar de Academie voor Beeldende Kunsten, waar ze in 1955 haar akte tekenen A en B haalde. Daarna ging ze lesgeven. Eerst op een lagere school, vervolgens op een middelbare school. Behalve tekenles geven, vertelde ze soms ook in de klas als ze geen orde kon houden. Zo begon het schrijven. Ze debuteerde in 1958 in het tijdschrift Kris Kras. Door het succes van deze verhalen durfde ze met Miep Diekmann te gaan praten. Deze bracht haar in contact met uitgeverij Leopold. Tegenwoordig woont Tonke Dragt in Den Haag, in een huis vol met poppenhuizen en dozen waarin stukken zitten voor collages en ideeen voor boeken die nog moeten worden geschreven.
Ze schrijft over jonge mensen, die op zoek zijn naar zichzelf. Ze schrijft vooral spannende verzonnen boeken. Ze heeft onder andere Brief voor de koning en Ogen van tijgers geschreven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.