Tirza door Arnon Grunberg

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
Boekcover Tirza
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • havo | 917 woorden
  • 11 december 2013
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 4.3
9 keer beoordeeld

Boekcover Tirza
Shadow

De vrijheid mag lonken, maar liefst niet de hele dag; wanneer de vrijheid uitsluitend tijdens de zomervakantie lonkt, is het leven al zwaar genoeg. Jörgen Hofmeester is vader van twee dochters en werkzaam voor een gerenommeerd bedrijf. Dankzij een uitgekiend financieel beleid woont hij op stand. De vrijheid is hem te bandeloos: bandeloosheid leidt tot rampen. Sti…

De vrijheid mag lonken, maar liefst niet de hele dag; wanneer de vrijheid uitsluitend tijdens de zomervakantie lonkt, is het leven al zwaar genoeg. Jörgen Hofmeester is vader …

De vrijheid mag lonken, maar liefst niet de hele dag; wanneer de vrijheid uitsluitend tijdens de zomervakantie lonkt, is het leven al zwaar genoeg. Jörgen Hofmeester is vader van twee dochters en werkzaam voor een gerenommeerd bedrijf. Dankzij een uitgekiend financieel beleid woont hij op stand. De vrijheid is hem te bandeloos: bandeloosheid leidt tot rampen. Stilstand is voor Hofmeester de voorwaarde voor liefde en geluk. Loom houdt hij van zijn dochters. Dat zijn echtgenote hem heeft ingeruild voor een jeugdliefde op een woonboot en dat een gedeelte van zijn vermogen is verdwenen door malversaties van merkwaardige groeperingen die de wereldeconomie beheersen, het deert hem niet. Zolang hij maar van zijn kinderen mag houden. Maar op een avond staat zijn echtgenote weer voor de deur. En dan doet een man zijn intrede in het leven van Jörgen Hofmeester, een man die als twee druppels water op Mohammed Atta lijkt.

Tirza door Arnon Grunberg
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Titelbeschrijving

Auteur: Arnon Grunberg

Titel: Tirza

Jaar van uitgaven: 2006

Druk: 7de

Motivatie voor het boek:

Ik wou graag een boek waarmee ik een beetje een hoger punt kreeg omdat ik voor de rest heel slecht ben in Nederlands, maar ik wou wel een leuk boek. Ik had van veel mensen gehoord dat het een goed boek zou moeten zijn en mijn leraar J  was er ook heel positief over.

Samenvatting:

Jörgen Hofmeester is de vader van Tirza en Ibi. Jörgen is geobsedeerd door zijn jongste dochter, Tirza en Ibi is het huis al uit. Hij was eerst erg beschermend over Ibi, maar toen hij erachter kwam dat ze een sexuele relatie met de huurder had, was de band tussen hun verbroken. Wel bleef hij erg beschermend over Tirza. Hofmeester heeft Tirza zelfs zo gepusht dat zij op een gegeven moment een eetziekte kreeg. Sindsdien laat hij haar met rust. Zijn echtgenote was  vertrokken, maar klopt na een lange tijd toch weer aan. Tirza is geslaagd en gaat na haar eindexamen feest naar Afrika met haar vriend Choukri. Hofmeester mag Choukri niet omdat hij sprekend lijkt op Mohammed Atta. Voordat ze weggaan gaan Tirza, Choukri en Hofmeester eerst nog naar een huisje in de Betuwe. Daar vermoord Hofmeester Tirza (hier kom je pas later in het verhaal achter). Later volgt Hofmeester Tirza naar Afrika omdat ze niks van zich laat horen. Ook al weet hij dat ze dood is en dat dus logisch is. Daar ontmoet hij ook Kaisa een jong meisje die erg op Tirza lijkt. Later keert hij terug naar huis omdat Tirza is gevonden in Nederland.

Belangrijksten openplekken:

Een van de open plekken is dat je niet weet wat de ziekte van Tirza is, deze open plek word ergens in deel 2 van het boek  ‘Het offer’ beantwoord. Ook aan het eind van het boek is er een belangrijke open plek, deze is dat je niet weet waar Tirza is tijdens haar reis naar Afrika. Pas op de laatste paar bladzijden word dit beantwoord.

Een open plek die nog blijft na het lezen is of Jörgen Kaisa ooit nog zou zien.

Personages:

De hoofdpersoon: Jörgen hofmeester, hij is de vader van Tirza.

  • Doel: om Tirza voor zichzelf te houden en alleen met haar veder te leven.
  • Tegenstanders: Choukri het vriendje van Tirza die samen met Tirza mee gaat op wereld reis, zijn andere tegenstander is eigenlijk ook een beetje Tirza zij wil meer vrijheid en van haar vader loskomen maar dat wil Jörgen dus helemaal niet. Ook Ibi de andere dochter van Jörgen, die probeert Tirza een beetje op te stoken tegen haar vader.
  • De helper: die is er eigenlijk niet, hij leeft heel erg op zichzelf en houdt alleen van Tirza.
    • Wereldbeeld: hij vind de wereld maar raar ook  vind hij dat de mensen geen fatsoen meer hebben. Zelf vind hij zichzelf niet echt in de wereld passen. Ook vertrouwt hij de meeste mensen niet en al helmaal de buitenlanders niet.

De tegenstanders: Choukri en Tirza

  • Tirza: haar doel is om meer van haar vader loskomen, op wereldreis gaan en dan ziet ze wel wat ze doet. Het wereldbeeld van Tirza is dat alles wel goed komt, wel heeft ze een hele erge druk om alles goed te doen vanwege haar vader.
  • Choukri: hij word niet echt in het boek besproken, alleen maar als het vriendje van Tirza. Dus je weet niet echt wat zijn wereldbeeld is.

Lopen Fabel en Sujet gelijk :

De fabel en sujet lopen niet gelijk. Het boek loopt wel chronologische volgorde, hij denkt wel eens terug aan iets maar het is geen echte flashback. Maar in het boek word eerst vertelt dat Jörgen naar Afrika gaat om Tirza te zoeken, en later in het boek word pas vertelt dat hij haar eigenlijk vermoord heeft dus loopt de verhaallijn niet chronologisch.

Perspectief:

Het boek is geschreven in de personale verteller. Dat kun je zien in het boek door bv.: Hofmeester denkt even na over deze vraag. Is daar een woord voor? Als het bestaat,kent hij het niet.

Hierdoor is het wel onbetrouwbaar want je komt alleen de gedachtes te weten van Jörgen, bij dit boek is het waarschijnlijk nog onbetrouwbaarder omdat hij een beetje in de war is en soms niet meer weet of het echt gebeurt is of niet.

Mening:

Ik vond het een heel erg leuk boek, het is wel raar want eigenlijk gebeurt er bijna niks en er zijn ook bijna geen spanningsbogen maar toch was het een leuk boek. De stijl waarin het geschreven was leest heel erg prettig en makkelijk dus ook dat was fijn. Ook het onderwerp (liefde) sprak me aan want het gaat echt over hoe ver iemand kan gaan met zijn liefde en daar in door kan slaan. De vader van Tirza vond ik een beetje raar, hoe hij tegen de wereld aan kijkt en hoe hij doet tegen anderen mensen, en natuurlijk omdat hij zijn eigen dochter heeft vermoord. Tirza vond ik wel een leuk personage, ze was heel vrolijk een heel lief tegen haar vader. Ibi leek me een beetje en nors persoon maar wel iemand die haar eigen weg volgt en de moeder van Tirza was ook wel raar want ze kwam na jaren weer terug en deed alsof er niks aan de hand is, ook de dingen die ze zei tegen de anderen mensen waren best raar.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Tirza door Arnon Grunberg"