Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Tirza door Arnon Grunberg

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
Boekcover Tirza
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 914 woorden
  • 28 maart 2011
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
11 keer beoordeeld

Boekcover Tirza
Shadow

De vrijheid mag lonken, maar liefst niet de hele dag; wanneer de vrijheid uitsluitend tijdens de zomervakantie lonkt, is het leven al zwaar genoeg. Jörgen Hofmeester is vader van twee dochters en werkzaam voor een gerenommeerd bedrijf. Dankzij een uitgekiend financieel beleid woont hij op stand. De vrijheid is hem te bandeloos: bandeloosheid leidt tot rampen. Sti…

De vrijheid mag lonken, maar liefst niet de hele dag; wanneer de vrijheid uitsluitend tijdens de zomervakantie lonkt, is het leven al zwaar genoeg. Jörgen Hofmeester is vader …

De vrijheid mag lonken, maar liefst niet de hele dag; wanneer de vrijheid uitsluitend tijdens de zomervakantie lonkt, is het leven al zwaar genoeg. Jörgen Hofmeester is vader van twee dochters en werkzaam voor een gerenommeerd bedrijf. Dankzij een uitgekiend financieel beleid woont hij op stand. De vrijheid is hem te bandeloos: bandeloosheid leidt tot rampen. Stilstand is voor Hofmeester de voorwaarde voor liefde en geluk. Loom houdt hij van zijn dochters. Dat zijn echtgenote hem heeft ingeruild voor een jeugdliefde op een woonboot en dat een gedeelte van zijn vermogen is verdwenen door malversaties van merkwaardige groeperingen die de wereldeconomie beheersen, het deert hem niet. Zolang hij maar van zijn kinderen mag houden. Maar op een avond staat zijn echtgenote weer voor de deur. En dan doet een man zijn intrede in het leven van Jörgen Hofmeester, een man die als twee druppels water op Mohammed Atta lijkt.

Tirza door Arnon Grunberg
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Tirza
Auteur: Arnon Grunberg


Samenvatting
Jörgen Hofmeester is vader van Ibi en Tirza en ‘gescheiden’ van zijn echtgenote (naam onbekend). Hij had eigenlijk nooit kinderen gewild, maar toen het eenmaal zover was, werd hij hier erg gelukkig door.

Ibi: Ibi is Hofmeesters oudste dochter en er wordt één duidelijke scène aan haar geweid: Hofmeester verhuurt zijn bovenverdieping aan zakenmannen of rondreizigers. Hij ziet er altijd erg tegenop de huur te innen aan het begin van de maand en hij vindt hier dan ook iets op: Ibi zal de huur gaan innen in ruil voor geld om een ijsje te kopen. Het wordt gewoonte en het is een geheimpje tussen vader en dochter. Maar op een dag komt Ibi maar niet terug van boven (dit is inmiddels vele jaren later). Hofmeester begint zich ongerust te maken en besluit te gaan kijken waar ze blijft. Dan ‘betrapt’ hij Ibi en de huurder op seks (op de keukentafel). Hofmeester verliest zijn zelfbeheersing en slaat de huurder op zijn hoofd met een stalamp. Vanaf dat moment krijgt Hofmeester een wat moeizame relatie met Ibi.

Zo’n beetje het hele boek beschrijft het examenfeestje van Tirza, Hofmeesters ‘lievelingsdochter’. Ze is geslaagd op het Vossius college en gaat een tijdje naar Afrika. Hofmeester is druk bezig met de voorbereidingen voor het feest en het hele boek door verteld hij dingetjes over zijn verleden met Tirza (samen wijn uitzoeken, boeken van Russische schrijvers voorlezen, samen eten etc.) en over zijn verleden met zijn vrouw (De echtgenote). Zij heeft hem verlaten voor een jongere man die op een woonboot woont.

Hofmeester wordt op non-actief gesteld van zijn werk en de echtgenote trekt weer bij hem en Tirza in, omdat ze wil weten hoe het met ze gaat. Eigenlijk is ze gewoon weg bij haar vriend, maar dit wil ze blijkbaar niet toegeven.

Hofmeester moet ook erg wennen aan het feit dat Tirza’s nieuwe vriendje, die ook met haar mee zal gaan naar Afrika, naar het feestje komt. Hij heet Choukri, maar omdat Hofmeester vindt dat Choukri angstig veel weg heeft van Mohammed Atta, noemt hij Choukri Atta (dit tot grote ergernis van Tirza en De echtgenote).

Het feest begint en loopt om te beginnen vrij soepel, maar de sfeer tussen Tirza en Hofmeester daalt sterk als Hofmeester eerst aan Tirza laat weten dat hij haar nieuwe vriendje maar niks vindt. Later wordt het nog erger tussen de twee als Hofmeester te veel Gewürztraminers heeft gehad (vrij aangeschoten) en seks heeft met Tirza’s klasgenootje Ester (zonder h) in de schuur in de achtertuin.

Het feest is afgelopen en Tirza en Hofmeester maken het weer goed. Hij stelt voor haar en Choukri naar het vliegveld te brengen als hun reis begint en ze stemt in, maar eerst zullen ze een weekendje naar de Betuwe gaan (naar het huis van Hofmeesters ouders) om uitgebreid afscheid te nemen.

Alles verloopt daar vrij soepel, op een paar kleine ergernissen van Hofmeester naar Choukri toe na.

Op een avond besluit hij dat hij geen zin heeft om te koken. Hij wil (nadat hij in de tuin heeft gewerkt) naar boven lopen om Tirza en Choukri hiervan op de hoogte te stellen, maar als  hij de slaapkamerdeur opent loopt hij (net als bij Ibi) tegen een schokkende (voor hem) situatie aan. Tirza en Choukri hebben seks op de tafel. Hofmeester staat versteld. Toch hebben ze hem niet gehoord en hij besluit weer naar beneden te gaan om Chinees te halen. Hij haalt voor 3 pers. Chinees en dekt de tafel. Hij roept naar boven, maar als hij geen reactie krijgt besluit hij alles zelf op te eten. Ze zullen wel slapen.

De volgende dag zet hij ze af op het vliegveld.

Na een week hebben hij en De echtgenote nog niets van Tirza vernomen (ze zou bellen als ze geland was)

Hofmeester kan niet langer tegen de spanning en besluit naar haar op zoek te gaan. In Afrika.

Tijdens zijn verblijf in Afrika loopt hij een klein meisje tegen het lijf (Kaisa, 9 jaar). Ze stelt hem keer op keer de vraag ‘Do you want company sir?’, maar Hofmeester houdt vol en blijft negeren. Toch komt hij niet van het meisje af en zo onstaat een vader-dochter relatie tussen de twee. Ze doen alles samen en ondertussen blijft Hofmeester op zoek naar Tirza, maar niemand in Afrika heeft iets van het meisje vernomen.

Hofmeester deelt alles met Kaisa, hij vertelt haar alles en op een avond vertelt hij haar iets bijzonders. Hij vertelt haar dat toen hij naar binnen liep terwijl Tirza en Choukri seks hadden hij, net als bij Ibi, zijn controle verloor. Hij pakte de pook van de openhaard en hij sloeg niet Choukri, maar Tirza. Ze zakte meteen in elkaar en hij sloeg haar nog een keer. En nog een keer. En nog een keer. Daarna ging hij achter Choukri aan. Hij zaagde hem in stukjes en hij begroef ze in de tuin van zijn ouders. Hij leidde zo’n waanleven, dat hij nog Chinees is gaan halen voor 3 pers. En de volgende dag heeft hij ze zogenaamd afgezet op het vliegveld. Hij is Tirza gaan zoeken in Afrika, maar dit was natuurlijk tevergeefs. Toen hij een telefoontje kreeg van De echtgenote dat hij direct naar huis moest komen, omdat Tirza was gevonden, deed hij dit ook. Bij Thuiskomst zag hij een mensenmassa voor zijn huis en hij bedacht zich: ‘Wat was ik ook alweer aan het doen? Oja, ik was Tirza aan het zoeken.’

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Tirza door Arnon Grunberg"