Timboektoe rules! door Carry Slee

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1056 woorden
  • 27 augustus 2006
  • 28 keer beoordeeld
  • Cijfer 7
  • 28 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2005
Pagina's
221
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Timboektoe rules!
Shadow
Timboektoe rules! door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

• Zakelijke gegevens
Het boek heet Timboektoe Rules! En het is geschreven door Carry Slee. Het is een nog niet zo oud boek, want het is uitgegeven in 2005 door Pimento en Carry Slee. Het is een derde deel in een reeks over een camping.

Eerste persoonlijke reactie:
Ik vind het een erg leuk en best spannend verhaal. Het is erg geloofwaardig, want alles klopt qua belevingen. Het is heel spannend, omdat er telkens iets heel anders komt als je had verwacht. Het is ook ontroerend op sommige momenten, want de hoofdrolspelers maken moeilijke tijden door.

Samenvatting:
Isa en Kars die de vorige zomer plotseling naar Frankrijk verhuisden en daar op een camping gingen wonen, krijgen nu onverwachte concurrentie. Er komt een luxe camping even verderop, daar staat tegenover dat ze zelf juist een gezellige kleine en niet luxe camping hebben. Hun camping ‘Timboektoe’ wordt zwart gemaakt en ze doen er alles aan erachter te komen door wie en het terug te draaien, want alle gasten gaan weg. Al de schoolvrienden van Isa en Kars en de kinderen van de trouwe bezoekers maken ook tegenslagen mee met vermissingen en problemen in de liefde. Ze hebben een Love-eiland ingericht om veel bezoekers te trekken en maken daar veel spannende dingen mee, maar het gevaar van de luxe camping ligt op de loer. Het stelletje Jules en Nona gaat uit elkaar en dan blijkt hun beste vriend Brian homo te zijn. Dit wordt geheimgehouden, maar Jules schrikt als blijkt dat Brian op hem verliefd is. Kars ontdekt dat de dochters van de eigenaar van de luxe camping alles hebben gedaan en stelt ze terecht, alle gasten komen uiteindelijk weer terug.


Verwerkingsopdracht:
Artikel in een tijdschrift: •’Ik was een dag te gast bij Isa in Timboektoe’. Vandaag ben ik naar de dochter van Ad, de eigenaar van Timboektoe geweest om een paar vragen te stellen. Ze was erg open en gaf vrijwel overal antwoord op. Laten we beginnen; “Isa, het Love-eiland was een groot succes, maar zijn er nou ook stelletjes uitgekomen?”. “Ja, zeker op onze site Sweetmemory waar alle gasten een berichtje kunnen achterlaten heb ik zeker vijf berichtjes gelezen van verliefde stelletjes. Ze zijn Annabel die hun toekomst had voorspeld zelfs wezen bedanken.” Zozo, dat klinkt erg succesvol! “Hoe gaat het nu tussen Nona en Jules, nadat hun verkering is uitgegaan?”. “Dat gaat helemaal super, ze zijn gewoon weer vrienden als van ouds en met Brian en zijn ontdekte grot gaat het helemaal goed.” Voor de mensen die de eerdere delen niet hebben gelezen, Brian heeft in een grot een muurschildering ontdekt die waarschijnlijk veel waard is. “Dat is goed nieuws!” Nog een laatste vraag voor het korte maar interessante interview. Wat kunnen we nog voor spectaculaire verrassingen verwachten?” Daarop een kort maar krachtig antwoord, daarvoor moet je zelf naar Timboektoe komen! Tot slot bedank ik haar voor haar tijd en ik wens de hele camping natuurlijk een glansrijke toekomst.

Leeservaringsverslag
Onderwerp:
1. Ik had helemaal niet verwacht dat het onderwerp op deze manier zou uitlopen, omdat je niet ziet aankomen dat de jongen Brian, homoseksueel is. Hij merkte het heel plotseling en het kwam zegmaar niet geleidelijk. Ik vind het erg moeilijk voor jongen dat hij verliefd is op zijn beste vriend. Hij wist het zelf eerst ook niet en hij werd er echt mee overvallen.

2. Ik ben het wel eens met de mening die uit het boek blijkt. Brian vertelt het alleen aan zijn vrienden die hem helemaal accepteren. Ik sta compleet achter hun beslissing, omdat je iemand die je eerst zo goed vertrouwde niet daardoor kunt laten vallen.

3. Ik vind dat er te weinig aandacht is besteed aan de situatie buiten de camping om waarin Kars en Isa zitten. Ze wonen er namelijk permanent en er wordt niks verteld over hoe ze dat vinden.


Gebeurtenissen:
1. Het bevat veel gebeurtenissen met interessante draaien aan het verhaal. Doordat je bijna niks ziet aankomen is het erg boeiend en lees je het snel achter elkaar.

2. De gebeurtenissen hebben me zeker aan het denken gezet, omdat ik me probeer te verplaatsen in de reactie van Brian toen hij vertelde dat hij homo was. Hij vluchtte namelijk.

3. De gebeurtenis hierboven in het kort heeft me het meest aan het denken gezet. Brian denkt dat hij al zijn vrienden kwijt raakt en wil het liefst dood, als ik in een doodsbedreigende situatie komt, wil hij toch heel graag blijven leven.

Personages:
1. Ze reageren juist onvoorspelbaar, want Jules had het uitgemaakt met zijn vriendin Nona en trok opeens veel op met Brian. Dus ik dacht dat hij misschien ook homoseksueel was, maar dat is hij helemaal niet.

2. Je komt het meest te weten over Jules, hij heeft een vader in een afkickkliniek en hij vertelt alles aan zijn vriendin Nona. Dus je weet bijna alles.

3. Ik ben het niet met de beslissingen eens. Brian is gevlucht vanwege de reactie van Jules, die schrok. Hij is toch in een kano weggevaren naar een gevaarlijk gebied, hij kwam in een levensbedreigende situatie terecht.

Bouw:
1. Het verhaal is erg boeiend, omdat je je helemaal kunt verplaatsen in de situaties die heel reëel zijn. Alles is mogelijk.

2. Ik vind dat de bouw erg goed bij het onderwerp past, het gaat niet snel van het ene naar het andere personage over, maar heel geleidelijk. Dat leest erg gemakkelijk.

3. Het einde is zeer open. De camping is gered, want alle bezoekers zijn terug, maar je weet niet hoe het afloopt het hun project van speciale wildwater bootjes. Dat is erg onduidelijk. Ik denk ook wel dat er nog een vervolg komt.

Taalgebruik:
1. Ik vind het een heel gemakkelijk te lezen verhaal. Er zitten geen tijdssprongen in waardoor je het aan een stuk door kunt lezen.

2. Je merkt heel duidelijk wat gesprekken en gedachten zijn. De gedachten die voorkomen worden vaak gebruikt als de personen alleen zijn, wat een duidelijk beeld geeft.

3. De taal past heel goed bij de personages, het gaat namelijk over pubers en er wordt gewoon gepraat over zoenen enz., zoals de meeste pubers doen. Het is ook een typisch puber boek, dus past precies.

Over de schrijfster
Carry Slee is geboren in 1949 en is een van de succesvolste schrijvers van kinder- en jeugdboeken in Nederland. Haar boeken, waarvan er meer dan 3,5 miljoen exemplaren van zijn verkocht, werden vaak door de Nederlandse Kinderjury en Jonge Jury bekroond.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Timboektoe rules! door Carry Slee"