Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

The Hobbit door J.R.R. Tolkien

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover The Hobbit
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 759 woorden
  • 26 mei 2015
  • 160 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
160 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De Hobbit
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1937
Pagina's
400
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Verfilmd als

Boekcover The Hobbit
Shadow

Smaug certainly looked fast asleep, when Bilbo peeped once more from the entrance. He was just about to step out on to the floor when he caught a sudden thin ray of red from under the drooping lid of Smaug's left eye. He was only pretending to be asleep! He was watching the tunnel entrance...

Whisked away from his comfortable, unambitious life in his hobbit-hol…

Smaug certainly looked fast asleep, when Bilbo peeped once more from the entrance. He was just about to step out on to the floor when he caught a sudden thin ray of red from under …

Smaug certainly looked fast asleep, when Bilbo peeped once more from the entrance. He was just about to step out on to the floor when he caught a sudden thin ray of red from under the drooping lid of Smaug's left eye. He was only pretending to be asleep! He was watching the tunnel entrance...

Whisked away from his comfortable, unambitious life in his hobbit-hole in Bag End by Gandalf the wizard and a company of dwarves, Bilbo Baggins finds himself caught up in a plot to raid the treasure hoard of Smaug the Magnificent, a large and very dangerous dragon.

The Hobbit door J.R.R. Tolkien
Shadow

Samenvatting:

De hobbit Bilbo Baggins, wordt door Gandalf de grijze tovenaar gevraagd of hij samen met de 13 dwergen Fili, Kili, Oin, Gloin, Nori, Dori, Ori, Balin ,Dwalin, Bifur, Bofur, Bombur en hun leider Thorin, naar de gestolen schatten van de Erebor wil gaan zoeken. In Erebor leefde eens het dwergenvolk, maar ze werden aangevallen en verjaagd door de draak Smaug. De 15 reisgenoten maken allerlei gevaarlijke avonturen mee, ze worden bijvoorbeeld net niet door een groepje trollen opgegeten. Op een gegeven moment komen ze bij de “Misty Mountains”, waar ze gevangen worden genomen door Goblins. De 13 dwergen en de tovenaar weten te ontsnappen. Maar de kleine Bilbo raakt verdwaald in de ondergrondse gangen van de bergen. In de berg leeft het Gollum. Gollum wil Bilbo opeten, maar na een raadsel spelletje weet Bilbo weg te komen. Hij vindt in de berg een ring, die eigenlijk van Gollum was. Zodra hij de ring om doet wordt hij tot zijn verbazing onzichtbaar en kan hij zo naar buiten lopen, zonder dat de goblins en Gollum hem zien. Deze ring zou later goed van pas komen om zichzelf en zijn vrienden meerdere malen te redden. Als de reisgenoten bij Erebor aangekomen zijn, en hebben geprobeerd de schatten terug te stelen, wordt Smaug woedend en doet hij alles om hen te vermoorden, dit lukt echter niet. Als Smaug een tijdje later door een elf wordt gedood ontstaat er onenigheid over wie de schat mag hebben. Dit wordt echter snel opgelost als de dwergen en de elfen samen moeten werken tegen de goblins. Zodra de Goblins het nieuws, dat Smaug dood was, hadden ontvangen zijn ze zo snel mogelijk naar de berg toe gekomen. De goblins werden verslagen door middel van slimme tactieken en doordat de dwergen en de elfen in een kleine meerderheid waren. De schat wordt verdeeld tussen de dwergen en de elven en Bilbo krijgt ook zijn aandeel. Samen met Gandalf gaat Bilbo naar huis in de Gouw.

 

 

Naam : Bilbo Baggings

 

Nationaliteit : Hobbit

 

Omschrijving : een klein mannetje iets groter dan een meter met kort bruin krul haar.

Man/vrouw : Man

Karakter(verandering) : In het begin van het boek is hij erg rustig, netjes en saai maar later word hij dapper en strijdlustig en red zijn vrienden meerdere malen.

Familieleden : Frodo Baggings( zijn neefje)

Taal : Westron.

Vrienden : De 13 dwergen en Gandalf

Wapentuig : zijn zwaard Sting

Geboorte jaar : 22 september III 2890

Overlijdensjaar : onbekend

 

 

Mijn mening (ondersteund door citaten uit het boek):

In het begin van het boek werd al meteen duidelijk gemaakt dat de hobbit geen vies wezen was zoals een trol maar heel netjes en schoon. Ik vond dit heel erg grappig eigenlijk omdat ze je er meteen op wezen wat een hobbit precies was voor als iemand er een verkeerde indruk van zou krijgen :

“In a hole in the ground there lived a hobbit. Not a nasty, dirty, wet hole, filled with the ends of worms and a oozy smell, nor yet a dry, bare , sandy hole with nothing to sit down on or to eat: it was a hobbit-hole, and that means comfort.”

 

Ook vond ik de raadselstrijd die tussen Gollum en Bilbo hadden erg leuk want het was best spannen en Bilbo wou ontsnappen en ze lossen het op met raadsels. Ik heb even de leukste er uit gehaald :

Bilbo :

Thirty white horses on a red hill,

First they champ,

Then they stamp,

Then they stand still.

Answer: Teeth

 

Gollum :

This thing all things devours:

Birds, beasts, trees, flowers;

Gnaws iron, bites steel;

Grinds hard stones to meal;

Slays king, ruins town,

And beats high mountain down.

Answer: Time

 

Bilbo :

A box without hinges, key or lid,

Yet golden treasure inside is hid.

Answer: Egg

 

 

 

Titel :  The Hobbit

Aantal pagina’s : 336

Auteur :  J.J.R. Tolkien

Moeilijkheidsgraad , Eind 7e/ begin 8e/ eind 8e/begin 9e/eind 9e /10e of hoger :

Leuk ? ( hoeveel sterren van 1 tot 10) :

Het was een heel mooi boek maar ook best ingewikkeld dus ik geef 7 sterren.

Korte samenvatting :

The Hobbit gaat over Bilbo Baggings, een hobbit die in de Gouw woont. Bilbo word door Gandalf de Grijze Tovenaar mee gevraagd op reis om het goud van de dwergen terug te stelen van Smaug, een draak die eens al het goud van de dwergen stal. Bilbo, Gandalf en 13 andere dwergen maken allemaal avonturen mee onderweg naar de schat waar ze nog een gevecht houden met Smaug . Lukt het ze de schat terug te stelen van de draak?

Uitgever : Harpercollins Publishers

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Hobbit door J.R.R. Tolkien"