Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Tessa door Diet Verschoor

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Tessa
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 647 woorden
  • 17 augustus 2006
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
18 keer beoordeeld

Boekcover Tessa
Shadow
Tessa door Diet Verschoor
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A.. Titel: Tessa
Auteur: Diet Verschoor
Uitgever: Uitgever Holland-Haarlem
Jaar verschenen: 1986 Deel 1 (Tessa) 1987 Deel 2 (Tessa in de Brugklas) B. Het boek 'Tessa' bestaat uit twee delen 'Tessa' en 'Tessa in de brugklas'. In de samenvatting voeg ik het bij elkaar. Samenvatting: Tessa Toeback is een meisje met zwart haar en bruine ogen. Haar vader is net een paar maanden gestorven en daar heeft ze veel verdriet om , omdat ze meer met haar vader deed dan met haar moeder. Ze is twaalf en gaat het jaar erna naar de brugklas. Tessa woont samen met haar moeder, broer Robert en haar zusje Eefje in de Lonkie-Bonkie. Tessa heeft 2 vriendinnen Dorien en Els. Op de basisschool moesten ze op het eind van het jaar een musical spelen en Tessa en haar vriendinnen speelde allemaal een hoofdrol. Nog een probleem was dat Tessa niets echt goed kon. Daardoor kwam het ook dat haar moeder zich minder om Tessa geeft dan haar broer Robbert die goed kan schilderen en haar zusje Eefje die goed kan piano spelen. Omdat Tessa niet goed met haar moeder kan praten gaat ze naar Grootje Tes de moeder van haar vader waar ze wel goed mee kan praten. De moeder van Tessa heeft een baan in de bibliotheek, maar dat levert te weinig op om van te leven , daarom moesten ze kamers verhuren om er geld bij te verdienen. Door het verhuren van die kamers vind Tessa haar eerst liefde Francios hij komt uit Frankrijk. Later toen francios een tijdje weg was ging de liefde over. Door de kamers te verhuren heeft haar moeder geen tijd meer voor in de bibliotheek te werken. Tessa krijgt weinig zakgeld daarom heeft ze een baantje als oppasser van 3 kinderen ( Nina, Marc en Otto). Het verhaal speelt zich af in de tijd die wij nu ook beleven. In dit verhaal wordt er over een heel jaar geschreven. Dat merk je aan haar uitspraken ze zegt bijv.:”Ik ga naar het strand” of “ ik ga met Dorien sneeuwballen gooien”. Vanaf de brugklas is ze een nieuw dagboek begonnen en daar heeft ze ontdekt dat ze heel goed gedichten kan schrijven. Op school was en wedstrijd voor het beste gedicht van de school. Tessa had de eerste prijs bij de onderbouw. Op het eind van het verhaal krijgt Tessa steeds minder problemen en wordt ze weer een 'kindje' van haar moeder. C. Mijn mening: Ik vond dit boek mooi, voor mijn leeftijd en gevoelig. Ik vind het boek mooi omdat het ook wel eens zielig is en je dan zelf ook ga huilen of je lacht soms mee. Ik vind het voor mijn leeftijd omdat ze ook even oud is en dezelfde dingen beleefd die ik ook kan beleven. Ik vind het gevoelig omdat ze dingen meemaakt die mijn heel erg aanspreken. Bijv. dat haar vader overlijdt en ik heb dat ook 3x meegemaakt met familie leden.
D. ABC-tekst: A. Andere School - Naar de middelbare school. B. Basisschool - Ze gaat daar weg. C. Claudia – Een van haar vriendinnen. D. Dorien – Een van haar vriendinnen. E. Els en Eefje – Een vriendin en een zusje. F. Francios – Een jongen waar ze verliefd op is. G. Grootje Tes – Haar oma waar ze meestal is. H. Huilen - Dat doet ze vaak om haar vader. I. In haar slaapkamer - Daar zit ze vaak. J. Jarig net na de vakantie - Dan is ze jarig. K. Kamers verhuren – Om geld te verdienen. L. Lonkie-Bonkie – Daar woont ze. M. Moeder – Daar houdt ze later van. N. Nederlands – Haar lievelings vak. + O. Oppassen - Haar bijbaantje. P. Problemen – Die heeft ze veel. R. Robbert – Haar broer. S. Strand – Daar komt ze vaak. T. Tessa – Hoofdpersoon (ik) U. Uiterlijk – Daar kijkt ze niet er naar. V. Vader - Ze mist hem heel erg. W. Weglopen – Doet ze omdat ze verdrietig is. Z. Zee – Daar zwemt ze vaak in.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Tessa door Diet Verschoor"