Superduif door Esther Gerritsen

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Superduif
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 564 woorden
  • 8 augustus 2016
  • 39 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
39 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2010
Pagina's
192
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Libris Literatuur Prijs (2011 Genomineerd)

Boekcover Superduif
Shadow
Superduif door Esther Gerritsen
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Titel en schrijver:

Superduif, Esther Gerritsen  

Titelverklaring:

De titel is vernoemd naar de duif die Bonnie is nadat ze is getransformeerd. Ze is dan een duif die mensen redt. Een vriend van Bonnie, genaamd Manuel, noemde het 'superduif'.

Thema:

Het hebben van een minderwaardigheidscomplex.

Bonnie heeft een minderwaardigheidscomplex. Altijd heeft ze het gevoel dat ze er niet toe doet. Een voorbeeld daarvan is dat ze verbaasd is dat Ine vriendinnen met haar wilt zijn, want Ine is heel knap en Bonnie niet. Een manier voor Bonnie om er wel toe te doen is door te transformeren in een duif die mensen redt.

Motieven:

Escapisme, psychische ziekte, schuldgevoel

Beknopte samenvatting:

Het boek gaat over de 12-jarige Bonnie Mol. Ze woont samen met haar (oude) ouders in Haarlem. Het gaat niet zo goed met Bonnie. Ze huilt iedere morgen en wilt nooit naar school. Wel heeft ze ontdekt dat toen ze over het tuinhekje sprong, ze voor haar gevoel even bleef zweven. Op een dag transformeert Bonnie in een mensgrote duif. Als duif redt zij mensen net op tijd van de dood. Haar vriendin Ine gelooft haar, maar haar ouders niet. Bonnie is erg geïnteresseerd in de tweede wereld oorlog en dan voornamelijk in de verzetsvrouw Hannie Schaft. Ze leest veel over haar, omdat Hannie Schaft een vrouw was die andere mensen redde. Op afraden van haar ouders besluit Bonnie een spreekbeurt te houden over haarzelf als duif. Maar dat loopt verkeerd af. Ze wordt hard uitgelachen en nog lang gepest. Op de middelbare school gaat het iets beter. Ze vindt op een gegeven moment haar weg in het schrijven over columns voor de schoolkrant.  Op een dag is ze zo goed bezig met haar column schrijven dat ze het gevoel van in een duif veranderen even laat voor wat het is. Ze schrijft gewoon door. Achteraf hoort ze dat de broer van haar vriendin Ine is overleden. Bonnie houdt een enorm schuldgevoel hieraan over. Op het schoolfeest later gaat het helemaal mis. Terwijl Ine en Manuel dronken zijn en Bonnie halfnaakt achtergelaten door Manuel in de bosjes zit, verandert ze weer in een duif. Maar ze verandert natuurlijk niet in een echte duif. In plaats daarvan rent ze in haar nakie over het schoolplein. Ze moet direct met een psychiater praten, maar het enige wat ze zegt na deze afspraak is dat ze graag dood zou willen zijn.

Hoofdpersoon:

De hoofdpersoon is Bonnie Mol

Positieve punten:

  • Lief voor haar dierbaren.
  • Zeer geïnteresseerd in de oorlog .
  • Helemaal in haar element als superduif.

Negatieve punten:

  • Psychisch niet goed.
  • Heel onzeker.
  • Betrekt teveel op zichzelf.

Vertelperspectief:

Het verhaal wordt in de ik persoon verteld. We zien het verhaal vanuit Bonnie haar perspectief. Het is dus geen betrouwbaar perspectief. Ze is een achteraf verteller. Dat wil zeggen dat ze tussendoor al iets vertelt over de toekomst .

Tijd:

Het verhaal is vrijwel chronologisch geschreven. Alleen is Bonnie dus een achteraf verteller, dus soms kom je al eerder bepaalde zaken over de toekomst te weten.

Decor:

Het verhaal speelt zich af in Haarlem, de woonplaats van Bonnie. Ook haar scholen zijn gevestigd in Haarlem.

Taalgebruik:

Het taalgebruik is heel simpel. Soms leek het zelfs alsof ik een kinderboek aan het lezen was. Maar dat er voor dit taalgebruik is gekozen is niet zo vreemd, aangezien we vanuit het perspectief van een 12 jarige kijken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Superduif door Esther Gerritsen"