Stuk door Judith Visser

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Stuk
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 3957 woorden
  • 17 februari 2009
  • 55 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
55 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Judith Visser
Genre
Thriller & Detective
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
november 2008
Pagina's
302
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Scheiding,
Familiebetrekkingen,
Minderwaardigheidscomplex,
Psychische afwijking,
Puberteit
Verfilmd als
Prijzen
Gouden Strop (2009 Genomineerd)

Boekcover Stuk
Shadow

Elizabeth zit in 4b van het Mercatuscollege in Rotterdam. Ze wordt door een paar klasgenoten op een gruwelijke maar vrijwel onzichtbare manier gepest. Haar ouders zijn sinds een paar jaar gescheiden en haar moeder heeft zich op haar werk gestort om het verdriet te verdringen. Elizabeth raakt steeds meer geïsoleerd. Het enige positieve van haar klas is de aanwezig…

Elizabeth zit in 4b van het Mercatuscollege in Rotterdam. Ze wordt door een paar klasgenoten op een gruwelijke maar vrijwel onzichtbare manier gepest. Haar ouders zijn sinds een pa…

Stuk door Judith Visser
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Inleiding
Ik heb gekozen voor het boek: Stuk van de schrijfster Judith Visser. Ik kende de schrijfster nog niet, daarom leek het mij leuk om van haar een boek te lezen. Het is een literaire thriller, maar bij het lezen van de achterkant kreeg ik dat beeld niet. Bij een literaire thriller denk ik gelijk aan moord. In alle literaire thrillers die ik heb gelezen werd iemand vermoord. Inmiddels weet ik dat een literaire thriller niet alleen te maken heeft met moord, maar dat er een soort spanning heerst in het verhaal. Die spanning las ik ook in dit boek, dus mijn beeld van literaire thrillers is veranderd.

Het boek is uitgekomen in november 2008, dus het is nog een vrij nieuw boek. Het boek telt 302 bladzijden.

Schrijfster

Op zondag 29 januari 1978 wordt Judith Visser geboren in Rotterdam. Judith leest op jonge leeftijd al heel veel. Ook schrijft ze als kind al heel veel, maar voordat het af is, wordt het vaak al weggegooid, omdat ze niet wil dat iemand het leest. Van 1990 tot 1998 volgt Judith een opleiding en verschillende beroeps opleidingen en studies. (Welke dit zijn, kan ik helaas nergens vinden op het internet). Deze vervolg studies zijn niet de studies die Judith interesseren en Judith vertrekt daarom naar Engeland. In 2000 keert Judith terug naar Nederland, ze heeft haar eerste manuscript af. Het manuscript gaat over haar tijd in Londen. Ze stuurt haar manuscript naar een uitgever en ze krijgt een contract aangeboden. Judith had dit niet verwacht en ziet er vanaf, want ze vindt het verhaal toch wat te persoonlijk. In 2003 behaalt Judith haar diploma voedingsleer en ze heeft plannen om haar eigen praktijk te beginnen als voedingsconsulente. In 2004 trouwt Judith, maar niet lang daarna scheidt ze ook weer. In dat jaar krijgt Judith het idee voor de roman Tegengif, ze gaat werken als receptioniste en tijdens de kantooruren schrijft ze aan het manuscript voor tegengif. In 2005 werkt ze nog steeds op haar werk aan de roman. In 2006 wordt de roman Tegengif uitgegeven door uitgeverij passage. Tegengif heeft binnen een week al een herdruk! In 2007 vertrekt Judith naar LA om daar haar 2e boek Tinseltown te schrijven, het vervolg op tegengif. Als Judith terug keert in Nederland ontvangt zij voor Tegengif de award voor het beste Rotterdamse boek van 2006. In 2007 komt het boek Tinseltown uit. In 2007 wordt Tinseltown uitgeroepen tot het beste Rotterdamse boek van 2007. In 2008 maakt Judith de overstap van uitgeverij Passage naar Meulenhoff boekerij. In November 2008 is haar 3e boek, stuk uitgekomen. Judith Visser schrijft regelmatig gastcolumns in verschillende bladen. Ook is zij de auteur van het Rotterdamse leescadeau van 2008. Daarnaast recenseert ze nog Engelstalige literatuur voor Biblion.

Genre

Dit boek van Judith Visser is een literaire thriller. Er is geen sprake van een whodunit, want we zijn in het boek niet opzoek naar de dader. We weten wie het doet. Daarom is er meer sprake van een whydunit, want ik vraag me tijdens het lezen af wat de hoofdpersoon Elisabeth er toe drijft om bepaalde dingen te doen. Ook is het boek echt een psychologische thriller. De hoofdpersoon heeft een psychisch probleem en dat wordt in het boek beschreven. We lezen in het boek wat haar er toe drijft om bepaalde dingen te doen. Zoals het opsluiten van Riley. Dit doet ze, omdat ze bijna geen zelfvertrouwen meer heeft en ze ziet Riley als haar grote voorbeeld.

Samenvatting van het verhaal

In het eerste hoofdstuk is sprake van een enge droom waarin Elizabeth Versluys ziet dat ze opgebaard ligt in een doodskist en dat maar weinig mensen bij haar crematie aanwezig zijn. Thuis ligt in haar bed een ander meisje. Blond haar. Het is een mooie literaire vooruitwijzing naar de zaken die gaan komen.

Geen droom is de situatie waarin Elizabeth zich op school ( het Mercatus College te Rotterdam) bevindt: ze wordt gepest door drie klasgenoten: de nare Sabine en haar twee vrienden Jeremy en Sebastiaan. Elizabeth is drie jaar geleden in de brugklas op het Mercatus College gekomen. Ze woonde daarvoor in Dordrecht en haar basisschoolvriendinnen gingen daar natuurlijk naar de middelbare school. Maar na de scheiding van haar ouders was haar moeder verhuisd naar Rotterdam en moest Elizabeth naar het Mercatus College, waar ze zich nooit helemaal thuis had gevoeld. Vooral de drie genoemde klasgenoten moeten haar altijd hebben: ze maken vervelende opmerkingen over haar (te dikke) figuur, ze trappen en slaan haar en maken het leven toch min of meer tot een hel. Niemand wil ook naast Elizabeth zitten en in de vierde klas voelt ze zich behoorlijk eenzaam. Ze heeft wel een droomfiguur in haar klas: de zeer atletisch gebouwde Alec, maar die heeft al jaren verkering met Riley, die heel knap is en er zeer aantrekkelijk uitziet. Elizabeth zou het heel erg leuk vinden als ze ooit de plaats van Riley zou kunnen innemen. Ze is in feite ook erg jaloers op Riley.

Thuis krijgt ze maar weinig aandacht van haar moeder. Die is getrouwd met haar werk waarop ze zich helemaal heeft gestort en ze laat haar dochter aan haar lot over. Door haar minder fraaie voorkomen krijgt Elizabeth toch een minderwaardigheidscomplex. Ze kleedt zich slordig en ze ruikt ook niet lekker. Bovendien eet ze niet gezond: junkfood. Elke woensdag laat ze een pizza bezorgen, want haar moeder werkt op die dag langer door.

Elizabeth wordt op een dag weer lastig gevallen door de drie naarlingen uit haar klas. Die bezorgen haar zelfs een bloedneus en op dat moment helpt Alec haar wel een beetje.
In haar hoofd komt de gedachte op dat ze Sabine zou neersteken wanneer ze nu een mes bij zich had gehad. (blz.41) Ze haalt zich bovendien meteen in haar hoofd dat deze Alec haar droomman is. Maar zover is het nog lang niet. Intussen moet ze zich tevreden stellen met een tamme rat Sattnin, die haar overleden hondje Rudy moet vervangen als substituut-liefdesdier. Wanneer ze een keer met haar moeder naar het Zuidplein gaat om nieuwe kleren te komen, komt ze Sabine met haar moeder tegen, die dan heel vriendelijk tegen haar doet. Haar eigen moeder begrijpt dan ook niet ze op school geen vriendinnen heeft. Maar Elizabeth is in feite erg eenzaam. Ze krijgt last van aanvallen van automutilatie. (zelfverminking) ze trekt namelijk steeds strengen haar uit haar hoofd, hoewel dat erg pijnlijk is. Een ander gevolg is dat ze haar vinger in haar keel begint te steken wanneer ze weer eens een woendagse pizza heeft besteld. Uiteindelijk moet er zelfs een tandenborstel aan te pas komen om haar te kunnen laten kotsen. Later gaat haar dat aanmerkelijk beter af. Zo ontwikkelt zich een eetstoornis.

Op school vlucht Elizabeth steeds meer voor haar drie vijanden (bijv. in de mediatheek) maar het lukt haar niet altijd zich voor haar vijanden weg te houden. Op een middag wordt ze weer opgewacht, haar tas wordt afgepakt en ze krijgt die alleen terug wanneer ze Sebastiaan pijpt. Ze begint wel aan dit karweitje, maar wordt misselijk en kotst daardoor de jongen onder, die meteen wraak zweert. Wanneer ze thuiskomt, overweegt ze een hoeveelheid slaapmiddelen in te nemen die haar moeder ook gebruikt. In één van de volgende lessen maatschappijleer gaat het over de macht van de media en de reclame op het uiterlijk. De discussie in de klas is vrij onzindelijk, maar Alec laat duidelijk merken dat zijn type vrouw Riley is. Weer een motivatie voor Elizabeth om op haar te gaan lijken.

In de huiselijke kring moet Elizabeth met haar moeder mee naar een verjaardag waarop haar tantes en nichtjes ook verschijnen. Ze vindt haar twee nichtjes maar delletjes en dat terwijl haar moeder ze juist als voorbeeld wil stellen voor Elizabeth. Die heeft intussen het plan opgevat om blond te worden en daarvoor wil ze een pruik stelen van een etalagepop bij Wonder Woman op het Zuidplein. Maar de opzet mislukt, omdat de pruik vastgelijmd zit aan de pop. Dan gaat ze een pruik kopen in een achterafzaakje op Zuid. Het is geen echt mooie pruik, maar voorlopig doet ze het er maar mee. Ze wil haar verleidelijkheid testen bij een pizzakoerier, maar ook die scène verloopt tragisch en (voor de lezer) humoristisch. De pruik valt van haar hoofd, wanneer ze met een open blouse met ruim zich op haar borsten voorover wil buigen. Ze staat natuurlijk voor gek. Intussen is ze ook begonnen om minder te eten en ze bezoekt ook internetsites waarop anorexia-meisjes tips aan elkaar geven.

Dan komt toch de grote ommekeer. Ze gaat voortaan met de bus naar school en op een dag ziet ze op de terugweg Riley in het bushokje wachten. Het meisje huilt en ze vraagt of ze mee mag met Elizabeth. Die neemt haar mee en dan verneemt ze dat Alec en Riley ruzie hebben. Riley dacht dat ze zwanger was (dus ze neuken al, denkt Elizabeth) en Alec was er een tegenstander van dat ze het kind zou laten weghalen. Elizabeth wordt nu bevangen door een vreemde gedachte. Ze ziet Alec binnen bereik komen en geeft Riley een drankje met de slaapmiddelen van haar moeder.
Vervolgens brengt ze haar gekneveld naar de kelderberging. Haar moeder weet natuurlijk van niets. De volgende dagen zorgt ze ervoor dat Riley naar een andere leegstaande berging van de buren wordt overgebracht. Ze heeft er een nieuw slot op laten aanbrengen. Daar verzorgt ze haar zo goed en zo kwaad als het maar kan. Ze geeft vloeibaar voedsel en ruimt haar urine en menstruatiebloed op.

De gehele school is in rep en roer. Eerst wordt Alec verdacht vanwege zijn ruzie met Riley, maar daarna worden ook alle klasgenoten verhoord. Ook Elizabeth is aan de beurt : ze laat tijdens het gesprek wat verdachtmakingen vallen op Sabine. Zo kan ze een beetje wraak nemen. Zonder dat iemand wat merkt, zorgt ze enige dagen voor Riley, die met een afgeplakte tape om haar mond niet veel kan uitrichten. Ook wordt het meisje steeds zwakker. Elizabeth zelf is inmiddels flink aan het “ lijnen”: ze eet weinig en kotst veel. De kilo’s vliegen eraf. Niemand weet intussen waar Riley is. De landelijke pers duikt erop, omdat Riley’s vader een bekend financier is.

De school blijft in opschudding verkeren. Het wordt helemaal “feest” wanneer Elizabeth die over de spullen van Riley kan beschikken, de agenda van haar tijdens de gymles in de tas van Sabine weet te smokkelen. Daarna zorgt ze er voor dat haar klasgenoten zien dat de agenda in Sabines tas zit. Die wordt meteen verdacht van betrokkenheid. Opnieuw worden de schoolkinderen ondervraagd. Elizabeth wil de verdenking nog erger op Sabine laten rusten.
Dat is haar wraak voor de pesterijen. Geestelijk wil ze steeds meer de positie van Riley innemen. Ze wordt magerder door haar eetgewoonten en ze wil haar sex-appeal opnieuw uittesten op een pizzakoerier, maar ook de tweede keer mislukt haar poging om aandacht te krijgen. Het liefst wil ze seks met Alec, maar ze is nog maagd en wil eigenlijk eerst ervaring opdoen voordat ze wat met hem begint.

Bij haar moeder heeft ze gedaan gekregen dat ze na dit schooljaar misschien naar een andere school mag. Daar wil ze een nieuwe start maken als een nieuwe soort Riley. Haar moeder die geschrokken is van het dossier van haar internetgeschiedenis en de sites die Elizabeth bezoekt, wil haar uiteindelijk wel tegemoet komen. Ze mag naar Maarten Luther, een school die bovendien nog dichterbij is.

Dan komt haar derde poging om ontmaagd te worden en die derde keer is het raak. Ze wordt seksueel ingewijd door de derde pizzakoerier die haar eerst orale seks bij hem laat doen en haar daarna ontmaagdt. Deze Mourad is eigenlijk een loverboy en hij ziet zijn kans schoon. Hij wil haar naar Amsterdam lokken waar ze meer van dit soort plezier kan hebben. Ze is uiterst gevoelig voor zijn complimenten. Riley zit nog steeds erg verzwakt in de kelderbox. Van haar moeder hoort ze dat er nieuwe kopers voor het huis zijn . Met een handigheidje via de telefoon weet ze de bezichtiging een week uit te stellen. Zoveel tijd heeft ze wel nodig, want ze wil een nieuwe start in haar leven maken. Ze heeft, vindt ze, haar eigen Alec (Mourad) gevonden en wil schoon schip maken. O.a. door haar pruik en de verdwenen kilo’s alsmede door het zelfvertrouwen van de ontmaagding, voelt ze zichzelf een soort Riley.
Ze zal naar Amsterdam vertrekken maar dan wil ze wel een briefje achterlaten waar Riley gevonden kan worden. Het is intussen de laatste schooldag geworden en de ontknoping nadert. Nu ze weet wat ze wil, is ze ook niet meer bang voor Sabine en trawanten. Ze heeft het parfumgeurtje van Riley opgespoten en het kettinkje van Riley hangt onder haar T-shirt om haar nek. Ze heeft haar plan gemaakt. Op de laatste dag daagt ze Sabine uit, lokt haar mee naar de wc en steekt haar daar neer met een mes in haar nek. Het is een bloedige wraak. Dan wast ze zich schoon en wandelt rustig de school uit. Thuisgekomen besluit ze nog één keer naar Riley toe te gaan om afscheid te nemen, maar beneden in de kelder wacht haar een onaangename verrassing. De politie wacht haar op en ze wordt gearresteerd. Dan volgt nog een onthutsende confrontatie met haar moeder die hysterisch wordt. Ook ontmoet ze een boze Alec die het kettinkje van haar nek rukt. Hij schreeuwt of ze wel weet wie ze is. Dat weet ze heel goed: ze is de nieuwe Riley. De enige echte. Ze vergissen zich allemaal. Het zou allemaal wel goed komen.

Titelverklaring

De titel van het boek is: Stuk. De titel kan meerdere verklaringen hebben. Elisabeth wordt heel erg gepest door haar 3 klasgenoten. Hierdoor wordt haar ego stuk gemaakt. Haar zelfvertrouwen neemt af en ze verminkt zichzelf. Halverwege het verhaal neemt Elisabeth het heft in eigen handen. Hierdoor maakt ze het leven van haar klasgenoten stuk. In de eerste plaats het leven van Riley die wordt opgesloten in de kelder. Ook het leven van Alec wordt stuk gemaakt, want hij weet niet waar z`n vriendinnetje Riley is. Sabine wordt ook terug gepakt, zij wordt op een gegeven moment zelf beschuldigd meer te weten van de verdwijning van Sabine. Tot slot komt het erop neer dat Elisabeth haar eigen leven heeft stuk gemaakt.

Thema

Het thema van het boek is: emotioneel van slag raken. Nadat haar ouders zijn gescheiden, verhuist Elisabeth met haar moeder van Dordrecht naar Rotterdam. Dit gebeurt net op het moment dat Elisabeth naar de brugklas gaat. Een moment waarop veel kinderen onzeker worden. Ook emigreert haar vader naar Amerika. Haar moeder is weinig thuis, omdat haar werk op de eerste plaats staat. Als blijkt dat Elisabeth op de nieuwe school erg gepest wordt, raakt ze al haar zelfvertrouwen kwijt. Hierdoor wordt zij emotioneel erg aangetast.

Motieven

Echtscheiding ouders, Elisabeth haar ouders gaan uit elkaar, op het moment dat Elisabeth naar de brugklas moet.
Gepest worden, Sinds Elisabett op het mercatus college op Rotterdam zit, wordt Elisabeth gepest door 3 klasgenoten.
Minderwaardigheidscomplex, Elisabeth haar moeder heeft weinig tijd voor Elisabeth, ze is wat dikker en ze wordt ook nog eens gepest door klasgenoten. Dit zorgt ervoor dat Elisabeth een minderwaardigheidscomplex heeft.
Eetstoornissen, Elisabeth wil graag op Riley lijken. Daar moet ze veel voor afvallen. Ze kijkt regelmatig op forums over eetstoornissen. Ze leest de verhalen van meisjes die anorexia hebben, ze wil hier graag op lijken, want dan valt ze tenminste af.
Automutilatie, zelfverminking, Elisabeth doet aan zelfverminking. Dit doet ze op een vreemde manier, ze trekt voor het slapen gaan grote plukken haren uit haar hoofd. Zo erg, dat er af en toe kale plekken zichtbaar zijn die ze dan bedekt met andere plukken haar.
Jaloezie, Elisabeth is jaloers op Riley. Riley is een mooi meisje en heeft bovendien verkering met Alex, de 'hunk' van de klas.
Schoolleven, een groot deel van het verhaal speelt zich af op het Mercatius college, de school waarop Elisabeth zit.
Wraak, Elisabeth gijzelt Riley om wraak op haar te nemen. Riley is het mooiste meisje van de klas, Elisabeth wordt gepest en Alec ziet haar niet staan. Elisabeth vindt dat de rollen wel eens omgedraaid mogen worden.

Leidmotief

Het leidmotief in dit verhaal is toch wel: gepest worden. Dit motief vind je in het hele verhaal terug. Dit leidmotief zorgt ook voor de motieven: Minderwaardigheidscomplex, wraak, jaloezie, eetstoornissen en automutilatie.

Handeling

In dit verhaal is er sprake van een enkelvoudige handeling. De gebeurtenissen worden verteld vanuit 1 hoofdpersoon; Elisabeth. De gebeurtenissen spelen zich af in de stad Rotterdam. Daar woont Elisabeth en ook haar school staat daar. Ook in het winkelcentrum en de bus spelen zich kleine gebeurtenissen af, maar dit zijn zoals ik al zei; kleine gebeurtenissen. Het verhaal is cyclisch opgebouwd, want het begint met een droom. Een droom waarin Elisabeth in een doodskist ligt en er een mooi blond meisje op haar bed ligt. Hiermee eindigt het verhaal ook, maar dan denk Elisabeth zelf het mooie blonde meisje te zijn.

Opening

In dit verhaal is er sprake van een opening in de handeling. Het verhaal begint gelijk met een droom waarin Elisabeth droomt dat ze dood is en dat er een mooi blond meisje in haar bed ligt. Je wordt dus meteen in het verhaal geplaatst, dit is wel leuk, want je weet nog niks over de hoofdpersoon en dat maakt het boek spannend.

Einde

Het boek heeft een open einde, want je weet maar een gedeelte van de afloop van de gijzeling. Je leest dat Riley op een brancard de ziekenauto wordt ingedragen, maar hoe gaat het met Riley, leeft ze nog? Er zijn na het lezen van dit boek bij nog heel veel vragen blijven hangen. Je weet ook niet wat er met Riley gebeurt, zal ze een gevangenisstraf krijgen? Ook is de vraag: Hoe zijn ze er uiteindelijk achter gekomen dat Riley achter de gijzeling zat? Bij mij blijven hangen. Je hebt wel een aantal vermoedens, maar die worden niet bevestigd.

Spanning

Door de opening in de handeling wordt de spanning meteen al heel groot. Je wil het boek graag verder lezen, want het is erg raadselachtig. Daarna vind ik dat er een tijdje weinig spanning in het boek zit. Op een gegeven moment wordt het wel weer heel spannend, omdat het verhaal een hele andere wending neemt dan dat je zou denken. Daarna blijft het verhaal ook wel erg spannend, omdat je graag de afloop van de gebeurtenis (ontvoering) wilt weten. Ook vind ik dat er op een gegeven moment sprake is van een contrast in het verhaal. In het begin lees je het verhaal over een zielig meisje wat gepest wordt op school. Ik kreeg medelijden tijdens het lezen van het verhaal, totdat ze op een gegeven moment de onschuldige Riley gaat ontvoeren, dit was een duidelijke tegenstelling voor mij, het paste niet, maar toch was het zo.
Hieronder een spanningsboog van het boek:

Tijd

Het verhaal speelt zich af in de 21e eeuw. Dit kun je zeggen, omdat er over dingen als Hyves en het televisieprogramma: Beautiful make-over wordt gesproken. Hyves bestaat sinds 2004, dus het is een modern verhaal. De verhaaltijd is ongeveer een schooljaar, helaas wordt dit niet heel duidelijk in het boek aangegeven. Het is zeker niet langer dan een schooljaar, omdat Elisabeth in het begin van het verhaal in het 4e jaar van het Mercatus college zit. Op een gegeven moment gaat Elisabeth samen met haar moeder naar een open dag op een andere middelbare school in Rotterdam. Waarschijnlijk heeft Elisabeth dus niet op een vmbo opleiding gezeten, omdat ze dan dit jaar examen zou moeten doen. Open dagen van scholen zijn vaak in de maand februari/maart.
Het verhaal wordt in een chronologisch tijdsverloop verteld. Ook wordt het verhaal continu verteld, wel is er af en toe een flashback.
Personages

Elisabeth Versluys → Elisabeth is een round character. Ze is ook het enige round character in het verhaal. Het verhaal gaat over haar en je leert haar naar mate het boek steeds beter kennen.
De moeder van Elisabeth → Flat character, Je komt erg weinig over haar te weten in het verhaal.
Sabine de Ruiter → Flat character, 1 van de pestende klasgenoten van Elisabeth.
Sebastiaan Volkers → Flat character, 1 van de pestende klasgenoten van Elisabeth.
Jeremy Hasselbank → Flat character, 1 van de pestende klasgenoten van Elisabeth.
Riley → Flat character, klasgenootje en voorbeeld van Elisabeth.
Alec → Flat character, vriend van Riley, klasgenoot van Elisabeth en Elisabeth is verliefd op hem.
Pizzabezorgers → Flat characters, Er zijn 3 verschillende pizzabezorgers, waar je weinig over komt te weten. 1 van hen Mourad, leer je iets beter kennen. Je komt te weten dat hij een loverboy is.
De vader van Elisabeth → Flat character, je komt weinig over hem te weten, hij is geëmigreerd naar Amerika om bij z`n nieuwe vriendin te gaan wonen.
Esther en Annemieke → Flat characters, de 2 vriendinnen van Elisabeth met wie ze in Dordrecht altijd samen was.

Ruimte

Het verhaal speelt zich voor een groot gedeelte af bij Elisabeth thuis en op haar school het Mercatus college. Ook speelt een klein stukje van het verhaal zich af in het winkelcentrum. Ongeveer op de helft van het verhaal komt er nog een ruimte bij, de kelder waarin Elisabeth Riley gijzelt.

Symboliek

De symboliek van het verhaal is dat de lezer zich bewust wordt, hoe het leven van een gepest kind er uit kan zien. Het boek staat symbool voor de gevolgen van het pesten.

Vertelperspectief

Het boek wordt verteld door de ik persoon in het boek: Elisabeth. Het vertelperspectief is dus een ik vertelperspectief. De gebeurtenissen worden verteld in de onvoltooid verleden tijd. Dit weet je, omdat er verteld wordt in de verleden tijd en je ziet de zinnen staan als: Ik maakte, ik gebruikte.

Maatschappelijk perspectief

Schrijfstijl

Het verhaal wordt verteld in ongeveer 40 hoofdstukken. De hoofdstukken zijn niet genummerd of getiteld, maar ze worden gescheiden door een typografisch teken. Er is 1 hoofdstuk waar het verleden van zo'n 3 jaar terug verteld wordt.
Er wordt weinig gevloekt of gescholden in het verhaal. Wel worden er af en toe details verteld, waarvan ik vind dat ik ze niet had hoeven te weten. Het was een goede schrijfstijl om te lezen, want er werden weinig moeilijke woorden gebruikt.

Mening

Ik vond het een fijn boek om te lezen. Het was een hele andere soort literaire thriller dan dat ik gewend ben om te lezen. Ik had nog nooit eerder een boek van Judith Visser gelezen, maar dit vond ik wel een heel goed boek. Ik vond wel dat het verhaal in het begin een beetje saai, maar toch wel aangrijpend was. Ik leefde heel erg met de hoofdpersoon mee, maar ik vond toch wel dat er een gebeurtenis plaats moest vinden, waardoor de spanning in het boek terugkwam. Die gebeurtenis kwam halverwege het verhaal en dit verraste mij. Ik had niet verwacht dat Elisabeth tot zoiets in staat zou zijn. Ik kreeg in het begin van het verhaal medelijden met Elisabeth en ik leefde met haar mee. Ik vond het erg leuk dat Riley op een gegeven moment met haar mee naar huis ging, maar wat Elisabeth dan doet, daar schrok ik van. Ik kon niet begrijpen hoe ze zoiets kon gaan doen. Dit maakte wel dat het verhaal een hele andere wending kreeg en waardoor de spanning in het verhaal terug kwam. Al met al vond ik het een geweldig boek om te lezen.

Slot

Ik vond het een verrassend boek, maar dat maakte het lezen van dit boek wel leuk. Nadat ik dit boek had gelezen, wist ik gelijk: Hier wil ik een boekverslag over schrijven. Het is een vrij nieuw boek (november 2008), dus er was weinig tot geen informatie over het boek te vinden op het internet. Het heeft mij een middag gekost om dit boekverslag in elkaar te zetten, maar ik ben blij met het resultaat.

Bronvermelding

Het boek: Stuk van Judith Visser
De website: www.judithvisser.nl
De website: www.scholieren.com

Boekenquiz 8 vragen

Nieuw! Open vragen worden nagekeken door AI
Wat voor dier is Rudy?
Wat voor parfum gebruikt Riley?
Waar haalt Elizabeth de Riley-pruik?
Waarom besluit Elizabeth om Riley gevangen te nemen?
Hoe zorgt Elizabeth ervoor dat Riley genoeg voeding krijgt?
Wat doet Elizabeth om beter te kunnen omgaan met het pesten?
Wat wil Mourad van Elizabeth?
Welke van de volgende beweringen is of zijn juist?
Meerdere antwoorden mogelijk

REACTIES

..

..

Je weet ook niet wat er met Riley gebeurt, zal ze een gevangenisstraf krijgen? Ook is de vraag: Hoe zijn ze er uiteindelijk achter gekomen dat Riley achter de gijzeling zat? Bij mij blijven hangen. Je hebt wel een aantal vermoedens, maar die worden niet bevestigd.

klopt niet :P eerst wordt ze gegijzeld en dan krijgt ze de schuld dat ze zich zelf gegijzeld heeft das wel heel erg triest :P

14 jaar geleden

K.

K.

Het gaat volgens mij ook om Elizabeth.

Je weet ook niet wat er met Riley gebeurt, zal ze een gevangenisstraf krijgen? Ook is de vraag: Hoe zijn ze er uiteindelijk achter gekomen dat Riley achter de gijzeling zat? Bij mij blijven hangen. Je hebt wel een aantal vermoedens, maar die worden niet bevestigd.

10 jaar geleden

S.

S.

Ik vind het echt een leuk boek maar het einde snap ik niet want hoe is de politie dr achter gekomen? maar verder een super spannend boek

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.