A Zakelijke Gegevens

Titel : Stille Lippen
Auteur : Dirk Bracke
Uitgeverij : Davidsfonds/infodok
Jaar van uitgave : 1999
Aantal Blz. : 188

B Waarom Dit Boek ?

Ik moest tussen Dirk Bracke en Marita de Sterck kiezen en ik wilde als tweede boek iets van Dirk Bracke lezen. Ik zag het boek “ Stille Lippen “ staan en ik had geen idee waar dat over zou kunnen gaan. Stille Lippen kan vanalles betekenen dus ik wou er wel achter komen waar het over gaat.

C Eerste Persoonlijke Reactie

Het is voor mij een niet herkenbaar boek, want ik heb nog niet met een slechthorend iemand te maken gehad en ik weet dus niet hoe dat is. Ik vind het een simpel boek, omdat het heel gemakkelijk in elkaar zit allemaal. Ik vind het ook een origineel boek, want voor dit boek heb ik nog nooit een boek over een slechthorend iemand gelezen. Het is een leerzaam boek, want uit dit boek kun je halen hoe je een beetje om kunt gaan met een slechthorend iemand.


D Korte Samenvatting

Elien is 15 jaar en slechthorend. Haar beste vriendin is Lise. Sinds Lise iets met Robbe heeft, heeft ze niet meer zo veel tijd voor Elien. Elien is bang in het donker en als ze alleen thuis is, want ze denkt dat er dan inbrekers binnen zijn. Ze komt altijd alleen thuis, want haar ouders komen later van het werk. Lise vraagt op een dag of Elien mee wil naar de Moonstruck, een discotheek. Elien wil wel, maar haar ouders hebben liever dat ze naar de dovenclub gaat. Uiteindelijk mag ze toch. Voor de Moonstruck staat een jongen drugs te dealen en verkoopt een pilletje aan Robbe. Elien komt die jongen, Manu, in de discotheek tegen en hij begint voor haar te dansen. Elien danst mee op de dreunen die ze maar net hoort. Ze vindt Manu wel leuk en belooft vaker te komen. Op een avond gaat ze met hem mee naar z’n auto en hij begint Elien te betasten. Elien rent weg, ze heeft het gehad met manu en besluit niet meer naar de Moonstruck te gaan. Op een dag ziet ze een jongen op de scooter die wordt aangereden. Ze belt 112 en hij wordt opgehaald. Ze zoekt hem op in het ziekenhuis en ze spreken een aantal keer wat af. Hij heet Jeroen en Elien is helemaal verliefd. Elien en Jeroen krijgen ook verkering en Elien is Manu al bijna helemaal vergeten. Ze weet dat manu drugs dealt en gaat langs bij de politie. Ze vraagt naar de vrouw die haar op een avond in de Moonstruck had gefouilleerd toen de politie drugsdealers op het spoor was gekomen. Ze vertelde wie de drugsdealers waren en de politie zou ze in de gaten houden. Manu en Joeri, degene die ze steeds naar de Moonstruck bracht worden opgepakt en denken na wie ze verlinkt kan hebben. Ze komen uit bij Elien en Joeri herinnert de avond dat Elien wilde bevestigen dat ze echt dealden. Alleen Elien kon ze verlinkt hebben....................

E Verhaalaspecten

Personages

A Wie is de hoofdpersoon en wat voor doel heeft hij of zij ?

Elien is de hoofdpersoon, maar ze heeft eigenlijk niet echt een doel. Ze is slechthorend en wil eigenlijk toch met de horenden omgaan dat is haar enige doel dan.
B Noem een helper en een tegenstander en geef een verklaring waarom je deze personen gekozen hebt

Een helper van Elien is Lise, want het is Lise die vraagt of ze mee gaat naar de Moonstruck waar ze dus onder de horenden zal zijn.
Een “tegenstander” van Elien is haar vader, want haar vader is de enige eigenlijk die er op tegen is dat ze naar de Moonstruck gaat. Hij heeft liever dat ze naar de dovenclub gaat.


C Vergelijk de situatie van de hoofdpersoon in het begin van het verhaal met die aan het eind

In het begin van het verhaal is Elien een meisje dat braaf iedere avond thuis tv kijkt met haar ouders. Ze gaat naar de dovenclub als ze al weg gaat. Aan het einde van het verhaal heeft ze verkering en is ze een aantal keer naar de Moonstruck geweest. Ze is dus in het verhaal een beetje meer een “stoer” meisje geworden. Ze had gewaagde kleren gekocht, ze is iets zekerder geworden, maar ze is nog altijd bang in haar eentje in het donker.

D Beschrijf drie personen en kies daarbij uit de eigenschappen die genoemd worden op blz. 118

Elien: Ze is behulpzaam, dat zie je bijvoorbeeld bij het ongeluk van Jeroen, waar ze meteen te hulp schiet. Ze maakt niet makkelijk contact, omdat ze zich een beetje schaamt voor haar slechthorigheid. Ze is eigenlijk maar een beetje gewoontjes, maar omdat ze slechthorend is ze ook wel een beetje apart hoewel ze dat liever niet zou zijn.

Manu: Hij is onbetrouwbaar, want hij doet er alles voor om zijn drugs te verkopen. Hij is gemeen, want hij wil zonder dat Elien het weet haar drugs mee laten smokkelen. Hij is ook hard, want als Elien met drugs was gepakt had hem dat niks uitgemaakt.

Jeroen: Jeroen is betrouwbaar, hij is gewoon echt geïnteresseerd in Elien en niet zoals Manu. Hij is zacht, hij houdt heel veel rekening met Eliens slechthorigheid. Hij heeft doorzettingsvermogen, want hij laat Elien niet vallen omdat ze slecht hoort, maar hij probeert juist steeds beter op haar slechthorigheid te letten. Hij heeft veel geduld.

F Leeservaring Grondig Beschrijven (2 onderdelen)

A Personages

• Ik zou niet op Elien willen lijken, omdat het heel lastig is om slechthorend te zijn.
• Ik bewonder Elien dat ze toch nog zo kan leven ondanks die slechthorigheid. Ook Jeroen bewonder ik, omdat hij zo veel geduld heeft met Elien. Manu verafschuw ik, omdat hij juist zwakken wil gebruiken voor zijn drugsdealen.
• Alle personages zijn eigenlijk voor mij gaan leven, behalve de ouders van Elien. Dat zijn eigenlijk een beetje de mensen geweest die steeds, als Elien iets wilde, weer tegenwerkte, maar werden niet echt mensen. Zelfs de inbrekers die er niet waren zijn gaan leven.
• De personages reageren voorspelbaar. Bijvoorbeeld de vader van Elien, daarvan weet je dat hij er op tegen is dat ze naar de Moonstruck gaat en dat ze van die “hoerige”kleren had gekocht.
• Je komt het meeste over Elien te weten en over Jeroen. Met al die informatie kun je hun gedrag heel goed begrijpen.
• Met de beslissing van de ouders van Elien om haar naar de Moonstruck te laten gaan ben ik het eens, want ik vind dat zij dat ook wel eens een keer mag proberen. Met de beslissing van Elien om tegen de politie te vertellen wie de dealers zijn ben ik het niet eens, want ze heeft er zelf helemaal niks aan. Ze denkt dat ze dan van haar inbrekersangst af is, maar Manu en Joeri zullen toch niet voor altijd opgesloten worden in de gevangenis. Ik zou het gewoon maar zo laten en me niet meer met die dealers bemoeien.
• Elien probeert om gewoon met de horenden te leven en uit te gaan, maar ik denk dat ze zich er in sommige gevallen bij neer moete leggen dat ze niet helemaal hetzelfde is als zij.
• Een overeenkomst tussen mij en Elien is bijvoorbeeld dat ze mag proberen om naar de discotheek te gaan, maar een verschil is dat zij niet wil laten zien dat ze slechthorend is en ik zou gewoon laten zien hoe ik ben. Elien vindt ook dat de drugsdealers gepakt moeten worden, maar ik zou er dan geen werk van maken, omdat het alleen maar problemen kan veroorzaken.

B Opbouw

• Het verhaal hangt allemaal heel goed met elkaar samen. Het gaat allemaal heel eenvoudig in elkaar over.
• Het verhaal is best spannend af en toe, bijvoorbeeld als Elien in de auto zit met Manu en als die razzia is in de Moonstruck om de drugs te controleren. En het ongeluk van Jeroen.........
• Het verhaal is wel boeiend, als je denkt dat het saai begint te worden gebeurt er toch weer iets interessants waardoor het verhaal blijft boeien.
• De bouw van het verhaal is heel simpel. Ik kan me geen flashback herinneren. De bouw van het verhaal heeft geen invloed op de interessant-heid om het te lezen.
• Als je het onderwerp voor het eerst hoort denk je dat het saai is. De opbouw van het boek is ook een beetje saai/simpel. Dus past het er wel goed bij.
• Er zitten geen terugblikken in het verhaal. Dat is ook niet nodig, want het verhaal is geheel duidelijk.
• Het eind is eigenlijk open, want het eindigt met Manu en Joeri die bedenken dat Elien hen verlinkt heeft en je weet niet wat die nu zullen gaan doen.......

G Informatie Over De Auteur

Dirk Bracke volgde een opleiding handel. In 1987 deed hij mee aan de John Flanderswedstrijd. Hij won niet, maar werd wel gevraagd om Vlaamse Filmpjes te schrijven. In deze reeks debuteerde hij in 1988. Nadat hij er een aantal had geschreven, waagde hij zich aan een boek. Zijn eerste werd in 1993 gepubliceerd en sindsdien is er elk jaar wel een boek van hem verschenen. Hij schrijft meestal 's ochtends, 's middags werkt hij als postbediende.
De boeken van Dirk Bracke zijn hard en realistisch. Ze beschrijven het leven van hedendaagse jongeren en de problemen die ze hebben. Soms wonen zijn hoofdpersonen in andere werelddelen (kindprostituees op de Filippijnen, straatkinderen in Brazilië), soms ook dicht bij huis (seropositieve jongeren in Vlaanderen). Ook schreef hij twee boeken over gehandicapte jongeren (over een autistisch meisje en over een hardhorend meisje), een boek dat zich afspeelt in de prehistorie en een absurd ridderverhaal. Samen met leerlingen van een basisschool schreef hij een sciencefictionverhaal. Zijn boeken lezen vlot en zijn goed gedocumenteerd. De beschrijvingen van seks en geweld zijn onverbloemd. Ondanks de hardheid is het einde van zijn boeken altijd positief.

Boeken:
1993 Steen (Davidsfonds / Infodok)
1994 Blauw is bitter (Davidsfonds / Infodok / 2e druk 1998)
1995 Een vlieg op de muur (Davidsfonds / Infodok)
1996 Het uur nul (Davidsfonds / Infodok)
1997 Groene mist (Abimo)
1997 Een lege brug (Davidsfonds / Infodok)
1998 De sjoekel (Abimo)
1999 Stille lippen (Davidsfonds / Infodok)
2001 Straks doet het geen pijn meer (Davidsfonds / Infodok / 2e druk 2001)
2002 Als de olifanten vechten (Davidsfonds / Infodok)
Bekroningen:
1996 Prijs van de Kinder- en Jeugdjury voor het boek in Vlaanderen 14 t/m 16 jaar voor Een vlieg op de muur
1996 Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Limburg 14 t/m 16 jaar voor Een vlieg op de muur
1998 Prijs van de Kinder- en Jeugdjury voor het boek in Vlaanderen 14 t/m 16 jaar voor Het uur nul

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.