Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Stad in de storm door Thea Beckman

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Stad in de storm
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 810 woorden
  • 14 december 2007
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
14 keer beoordeeld

Boekcover Stad in de storm
Shadow
Stad in de storm door Thea Beckman
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Zakelijke gegevens
Titel: Stad in de Storm
Schrijver: Thea Beckman
Uitgever: Lemniscaat
Jaar van uitgeven: 1997

Schrijver:
Thea werd geboren in Rotterdam als 'Thea Petie'. Ze trouwde in 1945 met Dirk Hendrik Beckmann (overleed in 1993), met wie ze twee zonen (Rien en Jerry) en een dochter (Marianne) kreeg. Ze gebruikte de schrijversnaam Thea Beckman op verzoek van haar uitgever, die de naam Beckmann te Duits vond overkomen. Ze stierf op 80-jarige leeftijd in haar woning in Bunnik.
Ze studeerde op latere leeftijd sociale psychologie aan de Universiteit Utrecht. Ze studeerde volgens haar eigen zeggen vooral om haar frustraties op te ruimen. Ze vond het als kind al heerlijk om naar school te gaan. Maar door de economische crisis van de jaren dertig kwam haar vader zonder werk en daarna brak de Tweede Wereldoorlog uit. Ze was blij dat ze alsnog gestudeerd had. Ze koos voor sociale psychologie omdat het vooral veel theorie betreft. Dit was qua tijd goed te combineren met schrijven. Haar scriptie ging over de invloed van boeken op kinderen. Er kwamen geen significante resultaten uit.

Thea Beckman wist al op haar elfde dat ze schrijfster wilde worden. Tijdens het schrijven deed ze de muziek aan. Ze luisterde vooral naar klassieke muziek. Het liefst had ze spannende muziek aan, dan kreeg ze volgens haar eigen zeggen een spannend verhaal. Voordat ze met schrijven begon, trof ze veel voorbereidingen. Ze verzamelde zoveel mogelijk gegevens en ging samen met haar man op reis. Na het overlijden van haar man bleef ze reizen hoewel met minder plezier. Veel van de boeken van Beckman hebben een historische achtergrond. Ze schreef naar eigen zeggen gewoon een boek, zoals ze vond dat het geschreven moest worden. Ze deed dat zo spannend en interessant en zo goed mogelijk. Daarbij romantiseerde de historie, omdat ze vooral spannende en avontuurlijke boeken wilde schrijven. "En wie het op wil pikken, gaat zijn gang maar," aldus Thea Beckman.

Samenvatting:
Hans is een drukkerszoon en moet van zijn vader iets gaan halen uit Oudewater. Op weg daarheen moet hij met een pondje, daar ontmoet hij Joris een jagertje. Hij geeft hem wat te eten en wat geld. Joris vertelt hem dat hij het leger in gaat.
Als hij rondloopt in de stad op zoek naar een herberg komt hij langs een heksenwaag, daar wegen ze heksen. Tot zijn verbazing wordt er die dag ook een vrouw gewogen. Die vrouw is erg knap en ze heeft ook een dochter, die staat ernaast. Als Hans weer terug gaat naar Utrecht, waar hij woont, op weg naar het pondje ontmoet hij halverwege de reis de knappe vrouw en haar dochter van de heksenwaag. De vrouw heeft allemaal blaren op haar voeten dus biedt Hans aan om te helpen. De vrouw neemt het aanbod aan. Hans komt zo te weten dat de vrouw uit Duitsland komt en weer wil teruggaan naar haar stad, maar dat kan niet. Door de oorlog kun je niet overal meer heen, dus zei Hans tegen hen dat ze net zolang als ze willen bij hun thuis konden blijven. De vrouw en haar dochtertje gaan ermee akkoord.
Vlak erna komt er ook in Utrecht oorlog. Hans en zijn vader beginnen een illegaal krantje te drukken dat dient als moed voor de mensen. In die krantjes staan dingen over de oorlog zoals ‘De waterlinie houdt stand’ en ‘De koning is te bang om naar Utrecht te komen’. Niemand weet waar de krantjes vandaan komen en dat maakt het extra spannend in het verhaal. De dochter van de vrouw, die Hans mee naar huis had genomen heette Lina. Zij hielp ook mee met het rondbezorgen.
Een vriend van Hans, Gerrit-Jan had gezien dat hij vroeg in de ochtend de krantjes uitdeelde en later stonden de Fransen bij de drukkerij op de stoep. Gelukkig hadden Hans en zijn vader ervoor gezorgd dat er geen bewijzen zouden worden gevonden, want anders zouden ze heel lang achter tralies zitten of misschien de doodstraf krijgen. Zijn vader werd ook opgepakt maar later ook weer vrijgelaten.
Hans was eigenlijk stiekem al heel lang verliefd op Lina. Maar toen Joris terug kwam van de waterlinie en Hans hem vond werd Joris als hulpje van de drukker aangenomen bij Hans zijn vader.
Lina werd verliefd op Joris, toen de oorlog tegen de Fransen voorbij was gingen ze samen weg en trokken ze door de wereld heen. Hans hoorde op een kaartje na helemaal niets meer van het getrouwde stel. De moeder van Lina ging ook trouwen, met de vader van Hans.
En Hans zelf, bleef in de drukkerij werken tot zijn dood…

Nawoord:
Ik had het boek al een keer gelezen en was er weer in begonnen, toen hoorde ik over een boekverslag van Nederlands en ben ik verder gaan lezen en een samenvatting gaan schrijven. Het boek zelf is heel leuk en boeiend, heel leuk voor kinderen van mijn leeftijd.

Van Mike.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Stad in de storm door Thea Beckman"