WIN EEN STUDIEBEURS T.W.V. €1.500 MET JE PWS!

Stuur voor 1 februari je profielwerkstuk in naar de Junior Fellowship wedstrijd van het Rijksmuseum. 

 


Meer info


De schrijfster is Maren Stoffels.

 

Maren Stoffels is op 13 januari 1988 in Amsterdam geboren. Ze groeide op, samen met haar ouders en haar oudere broer Wadse. Inmiddels is ze 24, is niet getrouwd en heeft geen kinderen.

 

Maren begon op haar 9de met schrijven, een van haar eerste boeken ging over een Eskimootje. Het boek heeft ze alleen aan haar ouders en broer laten lezen. Op haar 15de werd het schrijven van boeken voor haar echt serieus. Via auteur Hans kuyper zocht ze contact met de uitgever Leopold. De uitgever Leopold publiceerde toen in 2005 haar aller eerste echte boek; Dreadlocks & Lippenstift. Sindsdien wilde Maren stoffels niets liever dan haar eigen boeken schrijven. Naast het schrijven van boeken, maakt ze ook veel muziek en speelt ze graag toneel. Na een aantal mislukte bandjes speelt ze nu alleen nog maar gitaar.

 

Over haar opleiding is niet veel te vinden. Ze heeft echter ook nooit een andere baan (op haar bijbaantjes na) gehad dan schrijven.

 

Maren stoffels schrijft haar boeken alleen. Er is wel een uitzondering in 2009, ze heeft toen het boek ‘Je bent van mij!’ geschreven met Hans Kuyper.

 

De boeken van Maren stoffels worden voornamelijk door meiden gelezen (op haar broer na). De boeken gaan voornamelijk over situaties in de pubertijd. Tijdens de schoolbezoeken die ze doet via de stichting SSS, merkt ze dat de lezers haar boeken zo leuk vinden omdat ze er zichzelf zoveel in herkennen. De thema’s in haar boeken zijn onder anderen: anorexia, gepest worden, homoseksualiteit, verliefdheid, jezelf durven zijn en vriendschap.

 

Als Maren stoffels een boek wilt gaan schrijven doet ze er ongeveer een half jaar over om er over na te denken. Als ze haar boek dan eindelijk gaat schrijven kan ze dit best na een paar maanden af hebben.

 

Het boek Sproetenliefde heeft in 2009 de prijs van de jonge jury gewonnen. Het boek is niet verfilmd, ook van alle andere boeken die Maren stoffels geschreven heeft zijn niet verfilmd.

Haar gernes zijn meestal jeugdboeken.

 

 

Nog andere boeken van haar zijn:

  • Tara  vecht terug.
  • Verboden voor ons
  • Met mijn ogen dicht
  • Gezicht van Britt
  • Vlucht van Elin
  • Op blote voeten
  • Schim in het bos
  • Cocktails & Ketchup
  • Piercings & Parels
  • Dreadlocks & lippenstift

 

            

 

Informatie over het boek

 

Titelverklaring

Waarschijnlijk heeft Maren Stoffels de titel bedacht, omdat Amber vanwege de opdracht die ze heeft gekregen, vaak in de buurt komt bij Robin. Ze zijn alle 2 rood en hebben sproeten. Ook wordt het vaak gezegd door de pestkoppen in het verhaal.

 

Voorkant boek

Op de voorkant ligt het meisje Amber naast de jongen Robin. Ik vind zelf de voorkant wel goed bij de titel en het verhaal passen.

 

 

Indeling

Het boek is in 2007 geschreven, dit is de 8e druk. Er is niks te vinden over de 1e  druk. Bij de uitgever Leopold.

 

 

Het boek heeft 144 pagina’s 17 hoofdstukken. De soorten hoofdstukken kun je een beetje zien aan de titel van het hoofdstuk zelf, zo krijg je er een kleine indruk van.

 

 

 

Inhoud van het boek

 

Hoofdpersoon

Amber:

Ze heeft rood krullend haar met sproeten. Ze zit op de middelbare school, maar haar leeftijd is niet duidelijk. Ze is verlieft op een leraar, ook is ze best verlegen. Op sommige momenten kan ze zorgzaam en dapper zijn. Ook is ze vaak dromerig.

 

Ezra: 

Heeft prachtige bruine ogen en donkere krullen. Ze is verlieft en schaamt zich voor sommige dingen. Ook kan ze best zorgzaam zijn. Ze houdt erg veel van kletsen en kan zich soms best wel schamen voor dingen.

 

 

Robin:

Hij heeft rood kort krullend haar, met veel sproeten, ook heeft hij een lang lichaam. Het lijkt alsof hij over de vloer zweeft als hij loopt en is behoorlijk slank. In het begin zegt hij nooit iets, maar aan het einde wel. Hij is best verdrietig over sommige dingen en  is erg terughoudend.

 

Thijs

Bilder: 

Heeft blonde haren en geweldige lachende ogen, hij is erg zorgzaam en ook wel een klein beetje verlieft.

 

Bijpersonen:

 

Micke: 

Hij is erg klein en mollig. Hij houdt van eten en is heel lief, Erza vindt hem het einde.

 

 

Katinka: 

Heeft een lelijke stem, is erg gemeen en zeurt veel te veel. Ook is ze een slijmbal en is erg goed in het verzinnen van streken. Roddelen kan  ze als de beste. 

 

 

Anja: 

Haar uiterlijk lijkt op dat van Amber. Ze is altijd druk met haar werk, maar ze is wel erg aardig. Af en toe heeft ze wat geld zorgen, maar ze is wel altijd vrolijk. Ze probeert alles snel op te lossen.

 

 

Erik: 

Heeft blonde haren, heeft een piercing in zijn wenkbrauw en heeft een grote brede lach. Hij is een grote leugenaar en steelt geld.

 

 

Melvin: 

Zijn uiterlijk is niet erg duidelijk, maar hij is ook erg gemeen. Hij denkt dat hij alles kan en samen met Katinka zijn ze vreselijke pestkoppen.

 

 

Annemarie:

Moeder van Robin. Ze is behoorlijk stevig, ze lijkt veel op Robin.  Ze is altijd vrolijk en heel gezellig, haar favoriete bezigheid is koken.

 

Vader van Ezra: 

Een man met een grote baard, hij is er onaardig tegen mensen meet weinig geld. Ook denkt hij alleen maar aan zichzelf en is erg streng.

 

Meneer Hazelman: 

Meneer Hazelman is de conrector van de school waar Sven op zit. Hij heeft geen belangrijke rol in het verhaal en zijn karakter wordt ook niet omschreven. 

 

Olivier & Lotte:

De 2 lieve oppas kinderen.

 

 

Tijd

Er wordt gebruik gemaakt van mobieltjes en dergelijke, hierdoor was het vrijwel snel duidelijk dat het zich in het heden afspeelt.

 

Er komen 2 aardrijkskundige plaatsen in voor Nederland en Engeland.

Het verhaal speelt zich deels af op school en bij Robin thuis. Maar ook in de bossen van Engeland en natuurlijk de campings daar.

Er is weinig beschrijvingen over hoe de omgeving eruit ziet.

 

Het onderwerp is verliefdheid, omdat het meeste toch echt over de ;liefde gaat.

 

 

Samenvatting

Amber is een meisje met een rode bos haar, een heleboel sproeten en hopeloos verliefd op haar meester Nederlands: Thijs Bilder. Ze durft het tegen niemand te vertellen, totdat ze het op een wc-muur op school schrijft. Maar tot haar grote verbazing antwoord er iemand op de wc-muur. Uiteindelijk durft ze alles alleen op de wc-muur te schrijven. Maar het is nog steeds onbekend wie die anoniemeling is.

 

Maar dan heeft ze een weddenschap gesloten met Thijs. Zij hoeft (met haar dyslexie) maar één makkelijk boek lezen het hele jaar, als ze Robin aan het praten krijgt! Maar Robin is een type apart, hij heeft ook rood haar en sproeten. Hij zwijgt al maanden, thuis en op school, en niemand weet wat er aan de hand is. In het begin probeerden leraren hem wel te laten praten door strafwerk op te geven als hij niet meewerkte, maar zij hebben het allang opgegeven. Ze zal dus heel veel geduld moeten hebben, wil ze hem zijn spreekbeurt laten doen.

Als ze met school op wandelvakantie gaan in Engeland gebeurt er iets heel verbazingwekkends.. 

Op een avond gaan ze allemaal naar een café. Ze dansen en drinken wat, totdat het tijd wordt om terug te gaan. Thijs zegt tegen de groep dat hij nog even alleen met Amber wil zijn, en dat de rest maar moet gaan. Hij bestelt nog een drankje voor haar. Ze ziet aan zijn ogen dat hij dronken is. Haar mond en die van hem zijn maar een maar centimeter van elkaar af. En dan..Zij zoent hem en hij zoent terug! Maar even later staat hij op en zegt: “Waar ben je mee bezig Amber? Dit kan me mijn baan kosten!” “Maar.. ik dacht dat..” “Amber, we vergeten dit, we hebben het er niet meer over.”

 

Uiteindelijk krijgt Amber met veel proberen en ook bij hem thuis komen, Robin aan het praten. Hij zal zijn spreekbeurt houden. Ook komt Amber er achter wie de geheime schrijver van de wc-muur is. Als ze een keer naar de wc gaat staat er in sierlijke letters: Sproetenliefde! Ze snapt er niks van totdat ze de wc-deur opendoet en daar Robin ziet staan, hij was de anonieme schrijver! En dan weet je wel wat Sproetenliefde betekent...

 

Bron : http://www.scholieren.com/boekverslag/64823

 

 

Eigen mening met argumenten

De opbouw van het boek is erg goed, ook is het erg goed te volgen water nu precies gebeurd. Ook zijn de hoofdstukken goed ingedeeld.

Het boek is mij aangeraden door een klasgenoot. Helaas vond ik het boek zelf wel tegen vallen. Ik denk dat dat komt doordat ik zelf al best veel boeken heb gelezen en daarom misschien leuker of spannender ben gewend. En ook omdat ik een grote fan ben van Carry Slee en Cecily von Ziegesar met haar boeken de it Girl.

Op sommige momenten was het wel herkenbaar. Al kon dit toch anders zijn, ik heb zelf nooit meegemaakt dat iemand verlieft is op een leraar of iets dergelijks

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.