Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Spijt! door Carry Slee

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Spijt!
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1197 woorden
  • 20 oktober 2007
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
24 keer beoordeeld

Boekcover Spijt!
Shadow

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Jochem lijkt zich niets aan te trekken van de pesterijen, die elke dag erger worden. Maar op een ochtend krijgen ze van de rector te horen dat Jochem na de klassenavond niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldi…

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Jochem lijkt zich niets a…

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Jochem lijkt zich niets aan te trekken van de pesterijen, die elke dag erger worden. Maar op een ochtend krijgen ze van de rector te horen dat Jochem na de klassenavond niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldig. Waarom heeft hij zijn mond nooit opengedaan? Samen met een vriendin gaat hij Jochem zoeken om te zeggen dat het hem spijt. Dan vinden ze Jochems tas in het meer.

Misschien is het al te laat...

Spijt! door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Spijt!
Auteur: Carry Slee
Uitgeverij: Van Holkema en Warendorf
Plaats van uitgave: Houten
Gelezen druk: Zevende druk
Jaar van eerste druk: 1996
Jaar van gelezen druk: 1998

Hoofdpersonen
De hoofdpersonen van het boek zijn David en Jochem. David en Jochem zijn twee jongens die samen in de 2e klas zitten, ze zijn dus 13/14 jaar oud. David is een hele behulpzame jongen die altijd voor iedereen klaar staat.
(bijv. blz. 75, waar hij zijn moeder helpt, of blz. 85, waar hij Jochem achtervolgd om hem te helpen.) David durft niet tegen zijn klasgenoten te zeggen dat ze moeten stoppen met de pesterijen. David is verliefd op Vera, en hij komt ook altijd te laat. (bijv. blz. 3, waar hij te laat op school komt.)

Jochem is een dikke jongen die geen vrienden heeft en héél erg gepest wordt. Hij is ook heel bang voor iedereen omdat hij denkt dat ze hem elk moment in elkaar kunnen gaan slaan. (bijv. blz. 92, waar hij bang is om iets te vertellen.) David probeert Jochem beter te leren kennen door een keer naar zijn huis te gaan. David belooft Jochem te helpen. David vond Jochem na het bezoek aan zijn huis veel aardiger en hij begreep hem ook meer. Jochem is heel aardig en ‘lief’. (bijv. blz. 36, toen David bij hem thuis was.)

Gevoel
David heeft een aantal gevoelens: Verdriet, spijt en verliefdheid.
David heeft Verdriet, omdat Jochem zelfmoord heeft gepleegd in het meertje bij het bos, omdat hij niet meer tegen het gepest kon, en zichzelf onnuttig vond. (bijv. blz. 115, waar ze Jochem’s lijk vinden in het meer.)
David heeft Spijt, omdat hij Jochem plechtig had beloofd hem te helpen met het tegengaan van de pesterijen. Jochem had hem op het klassenfeest om hulp geroepen toen ze hem dwongen om likeur te drinken. Jochem moest overgeven en riep “Help me, help me alsjeblieft!” tegen David. David was te druk met zijn verliefde gevoelens en zij tegen Jochem: Ach, Rot toch op! Daarna heeft niemand Jochem ooit nog gezien… (bijv. blz. 100, waar David Jochem niet wilde helpen op het feest)
David heeft ook Verliefde gevoelens, omdat hij verliefd is op Vera, maar hij weet niet of zij hem wel leuk vindt. Later komt hij erachter dat Vera met Youssef heeft. Zijn vrienden weten dat Vera eigenlijk op David is, en zorgen dat David en Vera een stelletje worden. (bijv. blz. 143, waar David verkering krijgt met Vera.)
Jochem voelt zich Bang, onnuttig en verdrietig.
Jochem voelt zich Bang, omdat hij bang is om gepest, geslagen en geschopt te worden. (bijv. blz. 30, waar z’n klasgenoten zijn boeken uit zijn tas stelen en zorgen dat hij straf krijgt, ook is hij bang om uit school opgewacht te worden.) Jochem voelt zich Onnuttig, omdat hij wordt uitgescholden voor vet varken en dikke klootzak. Ook omdat iedereen tegen hem zegt dat hij de school belachelijk maakt, en dat z’n klasgenoten zich voor hem schamen. (bijv. blz. 28, waar hij buitengesloten wordt.)
Jochem voelt zich ook Verdrietig, omdat hij denkt dat niemand meer om hem geeft en omdat hij geen vrienden heeft tegen wie hij het zou kunnen vertellen. Hij heeft alleen maar een vakantievriendin waarmee hij wel eens belt. Omdat het hem allemaal te veel wordt en er echt geen hoop meer voor hem is, besluit hij zeflmoord te plegen.

(bijv. blz. 108, waar hij zelfmoord heeft gepleegd)

Gedrag
David gedraagt zich als een stoere jongen als hij bij zijn vrienden is, maar als hij alleen is of met iemand die hij écht heel goed vertrouwd is hij heel zacht en aardig. Soms doet hij bijv. dingen die hij nooit had gedaan zonder zijn vrienden (bijv. blz. 30, waar hij boeken van Jochem steelt, later krijgt hij daar énorm veel spijt van)
Ook wil David meer met Jochem optrekken, maar hij is bang dat zijn vrienden hem gaan uitlachen en hem ook gaan pesten. Hij gaat dan ook een keer met een smoesje naar het huis van Jochem om met hem te praten. (bijv. blz. 37, waar hij bij jochem is en met hem over de pesterijen praat.)
Jochem gedraagt zich terughoudend, en doet net of hij niks van de pesterijen aantrekt, maar diep in zijn hart vindt hij het vreselijk dat hij gepest wordt. (bijv. blz. 84, waar David hem achtervolgd en ziet dat hij moet werken voor iemand anders.)
Jochem gedraagt zich ook heel anders als David of Nienke (zijn vakantievriendin) bij hem zijn. Hij is dan veel opener en wil veel meer met hun bespreken. (bijv. blz. 111, waar David en Nienke over Jochem vertellen.)

Gedachten
David denkt dat andere klasgenoten het leuk vinden om Jochem te pesten, maar Vera vindt het ook heel erg, en durft er, net als David, niet te zeggen dat ze nou eens moesten kappen met het pesten. (bijv. blz. 144, waar ze tegen elkaar zeggen hoe schuldig ze zich voelen.) Ook denkt David dat Vera hem helemaal niet leuk vindt, omdat ze verkering heeft genomen met Youssef, een jongen uit hun klas. David voelt zich alleen, maar denkt dat het wel goed komt tussen hem en Vera. (bijv. blz. 141, waar ze samen in een kast opgesloten zitten tijdens de redding van een meisje.) Ook denkt David, dat de band van zijn beste vriend Niels uit elkaar zal gaan, want de band van Niels heeft altijd problemen. Een paar weken later komt zijn voorspelling uit en hoort dat de band uit elkaar gegaan is. (bijv. blz. 96, waar de band uit elkaar gaat.)
Jochem denkt dat David veel aardiger is als hij alleen met hem is. Jochem denkt dat al die scheldwoorden die tegen hem geroepen worden waar zijn, dat hij echt superdik is, en dat hij echt onnuttig is, dat hij echt weg moet, dat hij echt de school belachelijk maakt. Dat doet hem pijn, heel veel pijn. (bijv. blz. 85, waar hij vlucht voor zijn klasgenoot)


Veranderingen
David is aan het einde van het boek wel heel veel veranderd, omdat hij nu weet hoeveel kinderen er dagelijks gepest worden, en hij heeft een anti-pestclub opgericht. Hij helpt nu heel veel kinderen. Hij is beter voor andere kinderen op gaan komen want hij heeft er heel erg veel spijt van dat hij niet voor Jochem op is gekomen. Ook zijn klasgenoten zijn heel erg verdrietig over Jochems dood. Iedereen is gaan actie voeren tegen pesten.
Jochem is, voordat hij zelfmoord had gepleegd, ook veranderd. Hij had eerst nog wel een beetje vertrouwen in zichzelf, maar na loop van tijd is hij het vertrouwen kwijtgeraakt en wilde hij een eind aan zijn leven maken.

Mening
Mijn mening over David is: hij zou meer op moeten komen voor Jochem, maar hij heeft wel goed geholpen bij de strijd tegen pesten na Jochems’ dood. David heeft vrij snel de moed opgegeven toen hij erachter kwam dat Vera met Youssef had, ik vind dat hij gewoon meer geduld zou moeten hebben.
Mijn mening over Jochem is: Hij heeft niet goed genoeg voor zichzelf opgekomen, maar ik zou eigenlijk niet weten of ik dat wel zou doen als ik zo gepest zou worden. Ik weet ook niet of ik dan zelfmoord zou plegen…
Ik vond het een erg aangrijpend boek, omdat pesterijen ook in het ‘echte’ leven gebeuren en dat er vast wel kinderen zijn die ook zo gepest worden. Cijfer: een 8,5!

REACTIES

M.

M.

he loes:-D

Ik heb jou boekverslag gelezen, ik vind het erg goed!!!!
Maar er zit een typ foutje in het onderwerp gevoel want daar staat zelfmoord verkeerd geschreven.

Maurice!

15 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Spijt! door Carry Slee"