Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Spijt! door Carry Slee

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Spijt!
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 822 woorden
  • 12 januari 2002
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
13 keer beoordeeld

Boekcover Spijt!
Shadow

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Jochem lijkt zich niets aan te trekken van de pesterijen, die elke dag erger worden. Maar op een ochtend krijgen ze van de rector te horen dat Jochem na de klassenavond niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldi…

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Jochem lijkt zich niets a…

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Jochem lijkt zich niets aan te trekken van de pesterijen, die elke dag erger worden. Maar op een ochtend krijgen ze van de rector te horen dat Jochem na de klassenavond niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldig. Waarom heeft hij zijn mond nooit opengedaan? Samen met een vriendin gaat hij Jochem zoeken om te zeggen dat het hem spijt. Dan vinden ze Jochems tas in het meer.

Misschien is het al te laat...

Spijt! door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Gegevens Titel : Spijt
Auteur : Carry Slee
Genre : Drama Uitgeverij : Van Holkema & Warendorf 1996
Druk : 12e Gebeurtenissen David zit in de klas bij Jochem die heel dik is daardoor word Jochem steeds gepest. Niemand doet wat aan de pesters Sanne, Remco en Justin omdat ze bang zijn dat ze dan zelf ook worden gepest. David ging Jochem een keer volgen naar zijn huis toe en toen kwam David er achter dat Jochem voor Justin kranten loopt. David vindt het heel zielig voor Jochem en gaat met hem praten. David had toen gezegd dat Jochem hulp mocht vragen aan David als het nodig was. David was al een tijdje verliefd op Vera en door zijn verliefde ogen had David niet gezien op het klasse feest dat Jochem weg liep toen David niet had geholpen toen Jochem dat vroeg. De volgende dag hoorden ze op school dat Jochem die avond niet thuis was gekomen. David vond het heel erg en heeft zich ziek gemeld in de pauze om Jochem te zoeken. Hij belde daarvoor Nienke een vriendin van Jochem om hem te helpen. Nienke en David gingen naar alle plekjes waar Nienke en Jochem altijd kwamen bij de laatste plek die Nienke wist zagen ze opeens de rugtas van Jochem in het water. Ze weten allebei dat Jochem dood is. Sanne, Remco en Justin werden van de school getrapt en de andere van de klas een dag geschorst. De klas is er zo van geschrokken dat ze vonden dat ze een pestlijn moesten oprichten dat het niet bij andere kinderen kan gebeuren. Personen David is de hoofdpersoon. Hij is een jongen die wel medeleven met iemand krijgt maar niet gaat helpen om zelf voorgek te komen staan. Hij heeft er later wel spijt van dat hij niks heeft gedaan om te helpen. Jochem is een jongen die heel dik is en daarom word gepest. Hij trekt zich er in het begin weinig van aan omdat hij dan zelf gaat mee lachen met de grapjes over hem zelf. Aan het eind kan hij er niet meer tegen een pleegt zelfmoord. Nienke is een vriendin van Jochem die is verhuisd naar een andere plaats. Ze kon het heel goed vinden met Jochem en vindt het ook helemaal niet leuk dat hij zo erg werd gepest. Sanne, Remco en Justin zijn pesters die als maar doorgaan ze krijgen ook geen straf van hun mentor omdat die er zelf ook aan meedoet. Vera is het meisje waar David op verliefd was. Doordat zij verkering had met een andere jongen. Had David het te druk met zijn eigen problemen waardoor hij niet op Jochem reageerde.
De problemen en de afloop Het belangrijkste probleem is dat Jochem de hele tijd wordt gepest. En dat het zo erg wordt dat Jochem zelfmoord gaat plegen. Ik vind zelf dat het verhaal geen goed maar ook geen slecht einde heeft want het is natuurlijk heel erg dat Jochem zelfmoord pleegt maar daardoor komt er wel een hulplijn die weer andere kinderen gaat helpen die gepest worden. Het is natuurlijk niet goed dat er eerst wat moet gebeuren voordat er wat aan wordt gedaan. Het boek heeft volgens mij een gesloten einde want het komt allemaal wel goed met David alleen het is jammer dat het zover moest komen dat Jochem zelf moord ging plegen. Ik vind dat het boek wel realistisch is want het kan allemaal ook in het echt gebeuren want het is heel vaak zo dat er eerst wat moet gebeuren voordat er maatregelen worden genomen. Mijn mening Toen ik het boek gelezen had kreeg ik helemaal de rillingen bij de gedachte dat het zover moet komen dat er iemand zelfmoord gaat plegen doordat die gepest wordt. En wat ik ook heel erg vind is dat er pas wat wordt gedaan voordat er wat ergs gebeurt. Dat gebeurt nu ook nog dat kan je zien bij de ramp van Enschede en de ramp van Volendam. Dit is dan minder erg omdat het een boek is maar het grijpt je toch wel aan. Ik vond het wel een leuk boek om te lezen omdat het heel echt lijkt en dat soort boeken spreken mij gewoon aan. Het was wel spannend vooral het stukje toen Jochem weg was gelopen en dat David en Nienke zijn gaan zoeken nar Jochem. Het lijkt mij heel erg om in de huid van Jochem te zitten en dan zo gepest te worden maar het lijkt me ook erg om in de huid van David te zitten want hij moet een heel erg schuld gevoel hebben omdat hij het te druk had met zijn eigen problemen en daarom Jochem niet heeft geholpen. Dat lijkt mij dus wel heel erg om dit in het echt mee te maken want het zou je maar gebeuren dat het in je eigen klas gebeurt. Want het kan maar zo in je eigen klas gebeuren want dit boek gaat over mensen van je eigen leeftijd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Spijt! door Carry Slee"