Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Spijt! door Carry Slee

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Spijt!
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1531 woorden
  • 10 januari 2017
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
19 keer beoordeeld

Boekcover Spijt!
Shadow

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Jochem lijkt zich niets aan te trekken van de pesterijen, die elke dag erger worden. Maar op een ochtend krijgen ze van de rector te horen dat Jochem na de klassenavond niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldi…

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Jochem lijkt zich niets a…

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Jochem lijkt zich niets aan te trekken van de pesterijen, die elke dag erger worden. Maar op een ochtend krijgen ze van de rector te horen dat Jochem na de klassenavond niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldig. Waarom heeft hij zijn mond nooit opengedaan? Samen met een vriendin gaat hij Jochem zoeken om te zeggen dat het hem spijt. Dan vinden ze Jochems tas in het meer.

Misschien is het al te laat...

Spijt! door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
  Boekgegevens:
Titel: Spijt!
Schrijfster: Carry Slee
Uitgever: Overamstel Uitgevers
Jaar van uitgave: 1996
Antwoorden op vragen uit het boek:
Beschrijf de omslag van het boek.
Er staat een jongen met een skateboard tegen een muur. Er staat ook heel groot ‘Carry Slee’ met daarboven ‘Spijt!’.
Zou je het boek gekozen hebben als je alleen naar de omslag kijkt?
Ja, ik vind de meeste boeken van Carry Slee leuk.
Wat heeft de illustratie op de omslag te maken met het verhaal?

Ik denk dat het de hoofdpersoon is, die tegen de muur staat.
Wat is het onderwerp van het boek?
Verliefdheid en vriendschap.
Tot welk genre behoort het verhaal?
Psychologische roman, jeugd
Vind je de titel goed gekozen?
Ja de hoofdpersoon heeft spijt van hoe alles is gelopen dus het past wel.
Welk vertelstandpunt gebruikt de schrijver?
Alles wetende verteller.
Voorbeelden:
''Pas op zo maak je een gat in het laken!’ zegt David.’
‘Met zijn jack nog halfopen en een snee brood in zijn hand racet David de straat uit’  
Personen:
Wie is de hoofdpersoon?
David.
Geef een korte beschrijving van de hoofdpersoon.
David: jongen van 14 jaar, zit in de tweede klas van de middelbare school en woont bij zijn vader en moeder en heeft een broer Rolf. David is smoorverliefd op Vera en zit in de schoolkrantredactie. Hij is rustig, verlegen en een beetje teruggetrokken. Dat blijkt uit het feit dat hij niks durft te zeggen over het gepest tegen Jochem, terwijl hij dat wel graag zou willen maar bang is om zelf ook gepest te worden. Ook durft hij Vera niet te vertellen dat hij zo verliefd is op haar. Over zijn uiterlijk wordt in het boek niks gezegd.
Met welk probleem krijgt de hoofdpersoon te maken en waarom is dat een probleem?

Jochem uit zijn klas word gepest maar hij durft er niks over te zeggen. Tegelijkertijd is hij verliefd op Vera. Zijn verliefdheid maakt het voor hem nog moeilijker om voor Jochem op te komen, omdat hij niet voor schut wil staan bij Vera.
Lost hij dat op?
Ja, en nee. Jochem pleegt zelfmoord waardoor hij spijt krijgt, maar Vera vraagt wel verkering aan hem.
Welke persoon zou jij het liefst willen zijn?
Niels, omdat hij "swag" heeft.
Wie zeker niet?
Jochem, omdat hij gepest werd en zelfmoord pleegt.
Plaats en tijd:
Op welke plaats speelt het boek zich voornamelijk af?
Op school, de plaats wordt niet verteld.
In welke tijd speelt het boek zich af?
Weet ik niet. Ik denk in 1996.  
Gebeurtenissen:
Beschrijf kort hoe het verhaal begint.
In de klas van David zit een hele dikke jongen: Jochem. Omdat hij zo dik is en omdat hij nooit voor zichzelf op durft te komen, wordt hij heel erg gepest. Jochem wordt nog het meest gepest door Sanne, Justin en Remco. Als zij er niet geweest waren, werd hij waarschijnlijk helemaal niet gepest.
Sanne, Justin en Remco halen veel misselijke grappen met Jochem uit. Zo noemen ze hem 'zeug' en 'vetklep' en hebben ze hem een keer tijdens de gymles in zijn nakie naar de meisjeskleedkamer gesleept en zijn kleren in een boom gehangen, zodat hij niet op de klassenfoto kon.

De andere klasgenoten lopen er maar een beetje bij en lachen af en toe wat, maar er is niemand die wat van het gepest durft te zeggen. David zou er maar al te graag wat van willen zeggen maar hij durft niet tegen Sanne, Justin en Remco in te gaan. Hij is veel te bang dat ze hem ook gaan pesten.
Wat is volgens jou de belangrijkste gebeurtenis van het verhaal?
Het moment dat Jochem niet op school komt. David gaat samen met Nienke op zoek naar Jochem. Ze komen er dan achter dat hij zelfmoord heeft gepleegd.
Beschrijf kort hoe het verhaal afloopt.
Duikers halen het lichaam van Jochem uit het water. David voelt zich schuldig. Waarom had hij niet naar Jochem geluisterd op de klassenavond?
Gelukkig worden de pesters; Sanne, Justin en Remco van school gestuurd.
Niemand wil dat zoiets nog een keer gebeurt en daarom heeft de schoolkrantredactie de pestlijn bedacht, waarmee ze kinderen die gepest worden kunnen helpen. Dan maakt Vera het uit met Youssef en vertelt ze David dat ze ook verliefd is op hem. En eindelijk zoenen ze dan…
Welke gebeurtenis maakte de diepste indruk op jou?
Het moment dat Jochem niet op school komt, maar vooral het moment dat ze erachter komen dat Jochem zelfmoord heeft gepleegd, maakt indruk op mij.   Jouw mening over het boek:
Waarom heb je dit boek gekozen?
Ik ben samen met mijn moeder op zoek gegaan naar een goed boek om te lezen voor mijn boekverslag. Wij liepen tegen dit boek aan en deze titel en schrijfster spraken mij aan.
Wat vind je van de omslag?

Goed. Je weet meteen van wie het is en het is niet heel druk.
Zit het verhaal logisch in elkaar en waarom?
Ik vind dat het boek logisch in elkaar zit. Het verhaal is goed opgebouwd. Het heeft een inleiding, kern en een slot.
Vind je het verhaal spannend of saai?
Ik vind het niet spannend, maar zeker ook niet saai. Het is een beetje droevig, maar tegelijk ook weer leuk. Ik kan mezelf in het verhaal inleven.
Is het verhaal zo geschreven dat het echt zou kunnen gebeuren?
Ja, het is zeker iets dat echt zou kunnen gebeuren. Al vind ik het wel toevallig dat alles in een schooljaar gebeurt. Het verhaal is zeker realistisch.
Zou jij een ander dit boek aanraden?
Ik zou het zeker aan een ander aanraden. Het is een heel leuk verhaal omdat er zoveel verhalen door elkaar heen lopen. Het gaat over pubers, verliefdheid en pesten. Dit is iets waar ik, en andere kinderen van mijn leeftijd zich zeker in kunnen verplaatsen en graag over zouden willen lezen.   Samenvatting:
Jochem wordt heel erg gepest op school, dat komt omdat hij zo dik is en nooit voor zichzelf opkomt. Wat ze ook met Jochem doen, hij durft er niks van te zeggen. Hij wordt vooral gepest door Sanne, Remco en Justin. De rest van de klas vindt eigenlijk dat ze te ver gaan maar zeggen er nooit iets van. David is ook een van de kinderen die het eigenlijk te ver vindt gaan, maar er niks van durft te zeggen. David fietst naar school hij is nog net op tijd voor de gymles. Als hij binnenkomt ziet hij dat Jochem er nog niet is. Hij hoopt eigenlijk dat hij ook niet meer komt want vandaag wordt de klassenfoto gemaakt, Sanne, Remco en Justin waren van plan om niet met Jochem op de foto te gaan. Op het laatste moment komt Jochem toch nog binnen. Meteen lopen Sanne, Remco en Justin naar de kleedkamer. Ze hangen z’n kleren in de boom en vertellen er gelijk bij dat hij ze na de klassenfoto terug kan krijgen. Zo is Jochem dus niet op de klassenfoto geweest. David merkt dat hij z’n Franse boek is vergeten. Sanne ziet dat en pakt voor hem Jochem’s boek. David wil het terug geven maar durft het niet omdat hij bang is om uitgelachen te worden. ’s Avonds merkt David dat hij Jochem’s boek nog heeft en brengt het terug op aandringen van zijn moeder. Als hij bij Jochem aankomt zet zijn moeder chips op tafel met wat drinken. Hij komt er achter dat Jochem’s ouders niets van het gepest weten. Jochem vertelt David dat hij een goede vriendin heeft: Nienke. David heeft medelijden en zegt dat Jochem bij hem moet komen als hij hulp nodig heeft. Ook merkt David dat Jochem kranten loopt voor Remco. Jochem vertelt dat dan de avond nadat het klassenfeest afgelopen is en David geeft hem zijn woord als dat niet zo is. Eindelijk is het zo ver, het is de avond van het klassenfeest. David weet nu zeker dat hij verkering gaat vragen aan Vera en zoekt haar op. Als hij in de gang komt ziet hij Vera zoenen met Youssef. David kan het niet geloven. Ondertussen dwingen Sanne, Remco en Justin Jochem met een spelletje likeur te drinken als hij dat niet doet gieten ze het in zijn mond zodat hij moet kotsen. Daar komen Sanne, Justin en Remco alweer en willen hem in zijn eigen kots rollen. Jochem roept David voor hulp maar die roept ‘rot op!’. De volgende dag heeft hij zo’n spijt van wat hij gezegd heeft hij was alleen maar met zijn eigen verdriet bezig. Die dag vertelt de rector ook dat Jochem niet thuisgekomen is. Nu heeft hij nog meer spijt, hij meldt zich ziek en gaat samen met Nienke op zoek naar Jochem. Ze vinden zijn tas bij een meer vlak bij ‘hun’ camping. Duikers vinden hem. Dood. Iedereen kan het niet geloven. David neemt nog vaak afscheid. De redactie heeft een pestlijn opgericht. Om te zorgen dat zoiets niet nog een keer gebeurt. Als David iemand moet helpen met liefdesproblemen vindt hij dat niet leuk maar dat blijkt Vera te zijn en ze krijgen verkering.  

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Spijt! door Carry Slee"