Spiegels door Alma Post

Beoordeling 8.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1136 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 26 keer beoordeeld
  • Cijfer 8.1
  • 26 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2003
Pagina's
190
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Spiegels
Shadow
Spiegels door Alma Post
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Samenvatting
Er is een schoolfeest in zicht en Ariana en June hebben er zin in. Maar er is een probleem. Haar vader en moeder hebben de laatste tijd vaak ruzie en haar vader is om dat te ontvluchten een tijdje uit huis.
Maar haar vader reed ze altijd naar school als een school feest was. De school staat namelijk in de stad maar Ariana en June wonen in het dorp buiten de stad en gaan al met de bus naar school. De bus rijdt dan niet. Dus ze kunnen niet heen.
June had al een oplossing gevonden, ze gaat met Dolly naar het schoolfeest en na afloop zou ze daar gaan slapen. Ze vraagt of Ariana ook bij Dolly wil slapen maar dat wil ze niet want Ariana vindt Dolly niet zo aardig. Dus Ariana moet een andere oplossing vinden om toch naar het feest te kunnen. Dus toen had ze uiteindelijk toch maar geregeld dat ze bij Renée kon slapen na het schoolfeest. Renée is niet zo populair als Dolly dus Ariana vraag zich zelf af of ze wel het juiste heeft gedaan voor haar reputatie op school. Want doordat June steeds meer met Dolly optrekt krijgen Ariana en June ruzie.

Als Ariana naar het schoolfeest gaat wilt ze graag met Fabian dansen. Maar in plaats van met Ariana te dansen gaat hij met June dansen.
Nadat het feest een beetje teleurstellend was voor Ariana werd het nog erger toen ze naar huis toe wilde gaan. Ze hadden afgesproken dat ze met Dolly en June mee zouden rijden. Maar June ging niet op de fiets maar ze ging achterop bij Fabian. Ze had geen helm op en toen Fabian iets te hard reed viel June van de brommer af!
June was bewusteloos. De ambulance was gelukkig snel ter plaatse. Dolly ging mee in de ambulance en Ariana en Renée gingen op de fiets naar het ziekenhuis. Toen ze daar aan kwamen vonden ze Dolly in de gang van het ziekenhuis. Ze zei dat ze haar aan het onderzoeken waren. De ouders van June, Marge en Peter, waren al opgebeld en toen de dokter kwam vertellen wat er aan de hand was met June waren haar ouders er al. De dokter vertelde dat ze een 'contusio cerebri' had of te wel een hersenkneuzing. Toen June wakker was geworden, werd duidelijk dat ze haar niet meer kon praten. Gelukkig zei de dokter dat ze dit weer kon leren. Marge en Peter waren er helmaal kapot van.
Nadat ze drie weken in het ziekenhuis had gelegen en twee weken had gerevalideerd kon June weer lopen maar wel met moeite. Het lezen kwam ook weer terug ze kon alweer boekjes van groep 4 lezen.
In die dat June uit huis was zijn Ariana ouder officieel uit elkaar gegaan. Ariana’s vader bleek een ander te hebben. Meteen nadat ze gescheiden waren is hij bij haar gaan wonen. Ariana, Roel en hun moeder hadden het er moeilijk mee. Ariana helemaal omdat haar beste vriendin in het ziekenhuis lag.
Uiteindelijk kwam het allemaal goed. Want de nieuwe vriendin van Ariana’s vader bleek eigenlijk wel aardig te zijn en June kwam ook weer naar huis.
Om June’s thuiskomen te vieren nodigde Ariana al haar klasgenoten uit samen met Fabian en Maarten. June vond het feest heel leuk, Fabian liet weten dat hij haar nog steeds leuk vindt. En Maarten bleek wel wat voor Ariana te voelen.

Hoofdpersoon
De hoofdpersoon is Ariana. Zij is een jaar of 15 en zit in de 2e klas. Ze woont een heel eind van school af en moet met de bus naar school.
Haar beste vriendin June woont tegenover haar. Haar grote liefde Fabian woont ook in het dorp.
Ze is nogal onzeker over zichzelf.

Bijpersonen
- June: Zij is de beste vriendin van Ariana. Ze is net als Ariana verliefd op Fabian. Als ze bij hem achter op de brommer gaat valt ze er al en krijgt ze een hersenkneuzing.
- Mama: De moeder van Ariana. Ze zit midden in een scheiding met haar man.
- Vader: De vader dan Ariana.
- Roel: Het broertje van Ariana.
- Marge: De moeder van June. Ze praat niet zo goed Nederlands want ze komt uit Amerika.
- Peter: Hij is de vader van June.
- Fabian: Hij zit in de 4e klas en Ariana en June zijn allebei verliefd op hem. Maar hij voelt eigenlijk meer voor June dan voor Ariana.
- Maarten: Hij is de beste vriend van Fabian, hij voelt wat voor Ariana.
- Renée: Een nieuwe vriendin van Ariana als June opeens meer omgaat met Dolly. Ze ziet er niet erg verzorgd uit, maar is voor de rest wel aardig.
- Dolly: Een meisje dat niet op haar mondje is gevallen. Ze wordt een vriendin van June. Maar Ariana kan haar niet uitstaan.

Titelverklaring
De titel is: ‘Spiegels’. Ik denk dat deze titel is gekozen omdat Ariana zich in het boek vergelijkt met June en d’r achter komt dat ze ondanks ze beste vriendinnen zijn toch heel verschillend zijn.

Waar en wanneer
Het verhaal speelt zich af in deze tijd. De plaats is in de buurt van een stad en een dorp dat er net buiten ligt die stad ligt.

Spanning
Er zat eigenlijk weinig spanning in het boek, alleen als ze naar het schoolfeest gingen. Toen zat ik te wachten op het ongeluk.

Thema
Het thema is vriendschap en verliefdheid. En eigenlijk ook verkeersongelukken.

Mijn mening
Ik vond het wel een leuk boek maar niet echt bijzonder. Want het idee van twee vriendinnen allebei op dezelfde jongen verliefd zijn wordt vaak gebruikt in boeken.
Wat ik wel leuk vond aan dit boek is dat hoe June weer beter wordt er in wordt beschreven. Wat ik ook leuk vond zijn de leuke bijpersonen die brengen wat humor in het verhaal. Ook wel leuk is hoe dat accent van Marge is geschreven.

Alma Post
Alma Post geboren in Rotterdam op 12 december 1948. Nu woont ze in de buurt van Haarlem. Ze studeerde Nederlands en Theaterwetenschap, en werkte twaalf jaar als toneelrecensent bij verschillende kranten. Toen haar man overleed en ze met twee kleuters achterbleef, besloot ze deze ingrijpende ervaring in haar leven en dat van haar kinderen te gebruiken voor iets wat ze toch altijd al wilde: kinderboeken schrijven. Zo ontstonden: 'Dag Siem, Dag Tom' en 'Gewoon met zijn drieën', over de dood van de vader en de periode daarna.
Alma Post schreef daarna boeken voor oudere kinderen. 'Het verkeerde kind' gaat over de moeilijke communicatie tussen ouders en kinderen in de starre jaren vijftig.
Op het ogenblik legt ze zich toe op het schrijven voor pubers.
Voorts geeft ze les in kinderboekenschrijven bij een schrijfschool in Amsterdam.
• Dag Siem, dag Tom (1991)
• Gewoon met z'n drieën (1997)
• Het verkeerde kind (1999)
• Spiegels (2003)

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Spiegels door Alma Post"