Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Sonny Boy door Annejet van der Zijl

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Sonny Boy
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1615 woorden
  • 19 december 2017
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
12 keer beoordeeld

Boekcover Sonny Boy
Shadow

In de herfst van 1928 zien Waldmar Nods en Rika van der Lans elkaar voor de eerste maal. Het is een ontmoeting tussen twee werelden: hij is zwart, zij blank; hij nog geen twintig, zij al bijna veertig; hij is een student uit het exotische Suriname, zij is oer-Hollands, getrouwd en moeder van vier kinderen. Als blijkt dat zij zwanger is van haar zwarte kostganger is he…

In de herfst van 1928 zien Waldmar Nods en Rika van der Lans elkaar voor de eerste maal. Het is een ontmoeting tussen twee werelden: hij is zwart, zij blank; hij nog geen twintig, …

In de herfst van 1928 zien Waldmar Nods en Rika van der Lans elkaar voor de eerste maal. Het is een ontmoeting tussen twee werelden: hij is zwart, zij blank; hij nog geen twintig, zij al bijna veertig; hij is een student uit het exotische Suriname, zij is oer-Hollands, getrouwd en moeder van vier kinderen. Als blijkt dat zij zwanger is van haar zwarte kostganger is het schandaal niet te overzien. De prijs is hoog: Rika verliest haar kinderen, Waldemar zijn geliefde vaderland. Toch weten ze midden in crisistijd een voorspoedig bestaan op te bouwen met elkaar en hun zoon Waldy, hun eigen 'Sonny Boy'. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Terwijl zijn grootmoeder zich ooit ontworstelde aan haar joodse slavenhouder, wagen Waldemar en Rika nu hun leven om joden te redden - met alle consequenties van dien. 

Sonny Boy door Annejet van der Zijl
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Leesverslag: Sonny boy                                                                 Mark Udo

                                                                                                           4H5

                                                                                                           5-11-17       

 

Titelbeschrijving

 

A. van der Zijl, Sonny Boy, Nijgh en van Ditmar, Amsterdam 2005 (februari 6e druk, 1e druk november 2004). 

 

Titelverklaring

 

“Sonny Boy” is een liedje van Al Jolson en de bijnaam die Waldemar en Rika liefkozend aan Waldy gaven. Hij is het bewijs van hun verboden maar krachtige liefde.

Het Liedje is tevens is een van de twee motto’s van het boek

Hier de eerste drie regels:

 

When there are grey skies

I don’t mind the grey skies

You make them blue, Sonny Boy

 

Een mooie omschrijving voor het gezin Nods- Van de Lans. Hoeveel tegenslagen ze ook te verduren kregen, hun liefde maakte alles meer dan voldoende mooi.

 

Ook citeert Van der Zijl de historicus Sebastian Haffner.

 

‘Wie iets van een bepaalde tijd wil begrijpen, moet biografieën lezen, en dan niet die van staatslieden, maar de in aantal veel te schaarse biografieën van onbekende burgers.’

 

Niet leiders bepalen een oorlog, burgers beleven hem.

 

Relatie tussen boek en schrijfster

“Sonny Boy” is het derde boek van de voormalige journaliste. Hiervoor beschreef ze de levensloop van Annie M. G. Schmidt en Fritzi ten Harmsen van der Beek. In tegenstelling tot die verhalen is “Sonny Boy” het verhaal van onbekende mensen. Een inwisselbare samenloop der omstandigheden in wereldschokkende tijden.

 

Samenvatting

 

 

Als de jonge rooms-katholieke Rika van der Lans en de protestantse Willem Hagenaar in 1911 trouwen tegen de wil van hun families, is het schandaal niet te overzien. Toch begint de toenadering met de bloedverwanten snel en wonen Rika, haar man en hun vier kinderen binnen enkele jaren gelukkig samen in Den Bosch. De sfeer slaat echter om als Willem voor zijn werk moet verhuizen naar het dorp Goeree. Rika kwijnt er weg van verveling en mist de zwierigheid van de grote stad. Als haar man, niet wetende wat hij met zijn steeds opstandigere vrouw aanmoet, zijn handen niet meer thuis kan houden pakt ze in 1926 haar spullen en vertrekt naar Den Haag. Hier woont ze enige tijd onder primitieve omstandigheden samen met haar kinderen. Ondanks de moeilijke tijden stemt Rika er in toe Waldemar Nods in huis te nemen, een Surinaamse jongen die voor het grote geld naar het rijke Nederland is gekomen. Ondanks het leeftijdsverschil van ongeveer twintig jaar bloeit snel er iets tussen het tweetal en het duurt niet lang voor Rika merkt dat ze zwanger is. Haar kinderen vatten dit nieuws minder blij op dan gehoopt. Haar oudste zoon Wim loopt samen met zijn broertje Jan zelfs weg, terug naar hun vader. Willem, nog steeds onwillig de scheidingswens van zijn vrouw te accepteren, barst na het aanhoren van het verhaal van jaloezie. Rika is ondertussen om haar relatie met een zwarte man compleet verstoten door haar omgeving, en ondanks de pijn die het doet ziet ze zich snel genoodzaakt haar overige twee kinderen, Bertha en Henk, ook naar hun vader te sturen. Deze verbiedt hun vervolgens echter elk contact met hun moeder.

Vol verdriet over het “verlies” van haar kindjes verhuist Rika met Waldemar en hun zoontje Waldy naar Scheveningen, waar het haar ondanks de crisisjaren dertig lukt een goedlopend pension te starten. Eind jaren dertig treedt het paar in het huwelijk en begint het contact met Rika’s kinderen langzaam weer redelijk op gang te komen.

Als de Tweede Wereldoorlog begint komt Rika snel in de LO terecht, de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers. Het opvangwerk zet ze door, ook nadat het gezin door de Duitse evacuatie van Scheveningen opnieuw terug moet verhuizen naar Den Haag. De Duitse overheersing begint steeds een grimmigere omvang aan te nemen. Maar door stom toedoen van een van haar onderduikers, de SS-deserteur Gerard van Haringen, wordt haar gezin januari 1944 verraden en worden al haar Joodse gasten op de trein gezet. Rika, Waldy en Waldemar worden opgesloten in een gevangenis voor mensen uit het verzet, het Oranjehotel in Scheveningen. Waldy is snel vrij en wordt in afwachting van de vrijlating van zijn ouders opgevangen door verschillende gezinnen.

Door haar verbeten koppigheid wordt Rika gedurende haar verblijf in het Oranjehotel sterk mishandeld door haar woedende ondervragers. Waldemar wordt snel naar het werkkamp in Vught gestuurd en ook Rika verhuist daar na enkele maanden heen. Hun wegen worden echter opnieuw gescheiden als Waldemar naar het concentratiekamp Neuengamme wordt verplaatst. Door zijn kennis van de Duitse taal weet hij daar een baantje in de kampadministratie te bemachtigen, waardoor hij het er naar omstandigheden redelijk heeft. Rika wordt later op transport gezet naar het vrouwenkamp Ravensbrück. Hier overlijdt ze februari 1945 aan de gevolgen van dysenterie.

Ook Waldemar overleeft uiteindelijk de oorlog niet. Na de bevrijding van zijn kamp worden de overlevenden opgevangen op het schip “Cap Arcona” aan de Oostzee. De Britse veiligheidsdienst vermoedt echter dat de haven vol SS’ers zit en bombardeert de plaats 3 mei 1945. Duizenden van de zwaar ondervoede ex-kampleden weten het slechts enkele minuten uit te houden in het ijskoude water. Waldemar lukt het zwemmend de kust te halen, maar hij wordt op het strand neergeschoten door Duitse soldaten.

 

Via ooggetuigen van de dood van zijn ouders weet Waldy na de bevrijding snel dat zoeken geen zin heeft. Hij krijgt het zeer moeilijk met het verlies en tot grote opluchting van de familie van Rika nemen naar Nederland geëmigreerde familieleden van Waldemar de opstandige jongen in huis. Om zijn worsteling te doorbreken probeert Waldy na vijftig jaar zijn leven op papier te zetten, maar zonder bevredigend resultaat. Het heeft hem zonder meer geholpen dat uiteindelijk Annejet van der Zijl het verhaal reconstrueerde.

 

 

Samenvatting twee recensies

 

Sonny Boy

Annejet van der Zijl is geslaagd in haar beschrijving van de hartverscheurende levensverhalen in ‘Sonny Boy’, een verhaal dat je soms de adem beneemt en in verbijstering achterlaat.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Annejet van der Zijl is geslaagd in haar beschrijving van de hartverscheurende levensverhalen in ‘Sonny Boy’, een verhaal dat je soms de adem beneemt en in verbijstering achterlaat.

Ze combineert historische bronnen met de trukendoos van de wereldliteratuur en wisselt grote drama’s behendig af met vreugde en ellende op kleinere schaal. Daarnaast schetst ze een kleurrijk beeld sfeervol beeld van Nederland en Suriname in de eerste helft van de twintigste eeuw.

Ook maakt ze duidelijk meer te willen dan het vertellen van een spectaculair verhaal door via Rika en Waldemar een link te leggen naar de zwartste bladzijden in de Nederlandse geschiedenis: de slavenhandel en de jodenvervolging.

Af en toe doet de vrije invoellende werkwijze die Van der Zijl hanteert doet verlangen naar meer emotionele diepgang. Misschien heeft de schrijfster zich teveel geweld aangedaan door niet te kiezen voor de vorm van een historische roman. De romantische aspecten van het verhaal blijven soms onbevredigend hangen in het vage. Maar volgens Van der Zijl valt tegen het leven valt niet op te verzinnen, ‘in ieder geval niet door mij’.

 

Eindoordeel

 

Ik vind ‘Sonny Boy’ een heel erg mooi boek, over een hele bijzondere vrouw. Haar hele leven is zo complex en ze blijft voortdurend opgewekt. Ze heeft zoveel dingen meegemaakt en altijd blijft ze de goede dingen in het leven zien. Ze heeft zo’n sterk karakter -ze buigt niet voor Kees Kaptein in zijn verhoor, hoewel dat achteraf gezien misschien beter voor haar was geweest, maar uit principe doet ze het niet. En dat houdt ze vol- dat vele mensen een voorbeeld aan kunnen nemen.

Ik vind haar een heel sympathieke vrouw, hoewel ik zelf bepaalde dingen anders zou hebben gedaan.

Ik vind haar persoon heel goed neergezet door Annejet van der Zijl, en het is een levendig verhaal geworden over een boeiende levensgeschiedenis.

 

 

Bronvermelding

 

Artikelen

Zwemmend de ondergang tegemoet

A. Truijens, De Volkskrant, 19 november 2004

 

Het verraad van de Pijnboomstraat

P. Steinz, NRC Handelsblad, 3 december 2004

 

Boek

LZG, hoofdstuk 7

 

Internet

www.annejetvanderzijl.nl

 

 

 

 

             

REACTIES

V.

V.

goed boekverslag, alleen het boek heeft niet 304 bladzijdes maar 235 bladzijdes

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Sonny Boy door Annejet van der Zijl"