Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Serpentina's petticoat door Jan Wolkers

Beoordeling 3.2
Foto van een scholier
Boekcover Serpentina's petticoat
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 377 woorden
  • 20 februari 2002
  • 63 keer beoordeeld
Cijfer 3.2
63 keer beoordeeld

Boekcover Serpentina's petticoat
Shadow
Serpentina's petticoat door Jan Wolkers
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De belangrijkste gebeurtenis in het boek is de dood van ‘oom Louis’, want eigenlijk gaat het verhaal over deze oom. Als hij dan overlijdt, wordt dit zeer uitvoerig besproken, dus dit zal de belangrijkste gebeurtenis uit het boek zijn. De hoofdrolspeler is de ikfiguur; het gaat om zijn gevoelens en om wat deze persoon meemaakt. Het probleem is Louis. De man is bij niemand erg geliefd en komt steeds maar langs om een tijdje te blijven. De hoofdpersoon leeft in de oorlog, en daarbij komt ook nog Louis, die van alles verteld. Naar mijn mening verandert de hoofdpersoon niet echt door de dood van Louis, niet dat hij het niet vervelend vindt, maar echt veranderen doet het hem niet. De belangrijkste andere personen zijn Louis, Serpentina (het zusje van de hoofdrolspeler), en eventueel ook vader en moeder. De hoofdrolspeler vertelt vooral over oom Louis en zijn begrafenis, en daarmee heeft Serpentina weer wat te maken. De hele club die in het boek speelt is allemaal familie van elkaar; Serpentina is de zus van de ikpersoon, de ouders zijn de ouders ervan, en Louis is zijn oom. De gebeurtenissen spelen zich af in een onbekend land, in een land dat in oorlog is op het moment dat het verhaal speelt. Als dit de 2e wereldoorlog is, dan speelt het zich dus af tussen 1939 en 1945. Ik vond het een somber verhaal, door de manier waarop het geschreven is, en door het onderwerp (de dood van Louis). Ik vind het ook wel geloofwaardig; het kan echt gebeurd zijn: een kind dat de helft van het doodshemd steelt omdat ze het zo’n mooie rok vindt. Het verhaal is voor mij niet herkenbaar; ik ben geen oorlog gewend en ook niet zo’n rare situatie bij een overledene. Het zet me wel aan het denken, want echt een gemakkelijk boek vond ik ’t niet. Bijvoorbeeld het stukje dat de ikfiguur zegt dat z’n vader is overleden, terwijl het z’n oom was. Dat vond ik redelijk vaag, en daar moest ik dus even over denken. En als laatst vind ik het ook wel een vreemd verhaal. Want ik vind het vreemd dat iemand de helft van een doodshemd haalt om het vervolgens (zonder het te wassen) zelf aan te trekken.

REACTIES

K.

K.

Ik opmerking over je verslag over Serpentina's petticoat: volgens jou speeld het zich af in een onbekend land. Dit is NIET zo het speelt zich verm. af in Nederland omdat de zus van Louis in 1 dag uit Haarlem is komen lopen!

Gr.

Kasper

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Serpentina's petticoat door Jan Wolkers"