Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


I ZAKELIJKE GEGEVENS:1. titelbeschrijving

DE WINTER, L.; Serenade; Amsterdam; 1995; 1; (1995); 93.2. motto en opdracht

Dit boek bevat geen motto3. korte inhoud

Ben Weiss, een joodse componist, krijgt te horen dat zijn moeder niet lang meer te leven heeft. Zij lijdt aan kanker. Ben besluit het zijn moeder, Anneke, niet te vertellen. Hij denkt dat zij dan niet meer van haar leven zal kunnen genieten. Ze is namelijk op haar 74ste nog steeds een levenslustige vrouw. Zij is trots op haar enige zoon en belt hem elke dag op om allerlei kleinigheden te bespreken. Ben ergert zich daar eigenlijk aan. Na de dood van haar man, is ze reizen gaan maken. Ook heeft ze een man leren kennen, met wie ze sinds een paar maanden een relatie heeft. Het ziet er naar uit dag ze een nieuw leven met hem wil beginnen, maar op een dag is ze verdwenen. Ben neemt aan dat zij weer eens op reis is, maar hij krijgt niet het gewoonlijke telefoontje vanuit haar vakantiebestemming, en Fred weet ook niet waar ze is. Uit de rekening van een reisbureau, die bij de post van Anneke zit, blijkt dat ze een reis heeft geboekt naar Split, Kroatië. Ze wilde naar Sarajevo, nadat ze het televisieprogramma Nova had gezien. Er vloog echter geen enkele vliegtuigmaatschappij op Sarajevo. Omdat Split hier het dichtst bij in de buurt ligt, heeft ze een reis naar Split geboekt. Ben en Fred reizen samen naar Kroatië. Tijdens hun zoektocht naar Anneke, gaat Fred vreemd. Hij verdedigt zich door te zeggen dat Anneke ook wel buiten haar boekje gaat. Ben hoort dan verhalen over de betaalde liefde, waarvan haar moeder tijdens haar reisjes gebruikmaakte . Uiteindelijk vinden ze haar, via een vriend van Fred. Ze blijkt voor 175.000 gulden te zijn opgelicht. Een man zou voor wapens voor Sarajevo zorgen, zodat de stad zich zou kunnen verdedigen, maar het wapentransport is nooit aangekomen. Anneke is helemaal van de kaart en gaat met Ben en Fred mee naar Nederland. Daar sterft zij enkele dagen later aan haar ziekte. Ben en zijn vriendin Inge hebben na de dood van Anneke een gesprek met een psychiater. Deze is gespecialiseerd in oorlogstrauma’s en Ben komt erachter dat zijn moeder deze man eens heeft bezocht. Uit dit gesprek blijkt, dat zijn moeder vanwege haar eigen oorlogstrauma plotseling naar het oorlogsgebied is vertrokken om er iets aan te doen. Ben besluit nu eens een echt muziekstuk te schrijven, ter ere van zijn moeder, genaamd: Serenade no.1.II ANALYSE:

4. structuur

Het boek is opgebouwd uit 14 ongenummerde en ongetitelde hoofdstukken. Steeds wanneer een nieuw hoofdstuk begint staan er drie sterretjes. En bij een nieuw hoofdstuk is er een sprongetje in de tijd. Je krijgt een duidelijk beeld van het verhaal, doordat alles duidelijk gemaakt wordt in redelijk kleine hoofdstukken, waar tussen de hoofdstukken steeds een klein tijdsprongetje zit.5. verhaalfiguren

Anneke Weiss-IJsman:

Anneke is de moeder van Ben. Ze is een 74-jarige weduwe. Anneke is een zeer levenslustige vrouw, nieuwsgierig naar alle dingen om haar heen. Ze gaat altijd heel netjes gekleed en heeft haar haar bruin geverfd. Op latere leeftijd wordt ze verliefd op Fred. Tijdens de reisjes die ze maakt, maakt ze gebruik van betaalde liefde. Anneke heeft kanker, maar weet dat zelf niet. Uit het verhaal blijkt, dat ze een oorlogstrauma heeft, waarover ze nooit praat. (round karakter).Ben Weiss:Ben is de joodse ik-figuur in het boek. Hij componeert (met succes) reclamedeuntjes en top veertig-muziek. Zijn moeder is erg trots op wat hij doet, maar zelf wil hij eigenlijk wel eens serieuzer werk schrijven. Zijn vader is al op jonge leeftijd overleden en hij is enig kind. Hij houdt erg veel van zijn moeder, maar ergert zich af en toe aan haar dagelijkse telefoontjes over onbelangrijke zaken. Ben heeft een joods uiterlijk, is van middelbare leeftijd, maar wordt meestal jonger geschat. (round karakter)Fred Bachman:

Fred is de vriend van Anneke. Ook hij is joods en nog zeer vitaal. Hij draagt spijkerbroeken en heeft een staartje. (flat karakter)Inge:

Inge is de vriendin van Ben. Zij is journaliste en heeft een eigen etage, waar ze kan werken, zonder gestoord te worden. (flat karakter).6. tijd

Het verhaal speelt zich af rond 1995, in die tijd was de oorlog in Sarajevo nog bezig (daar ging Anneke met haar laatste reis heen), dus moet het zich wel afspelen rond die tijd. Het verhaal verloopt chronologisch, maar er zitten ook wel een aantal flash-backs in, ik noem hier het voorbeeld toen er werd duidelijk gemaakt waarom het t.v. programma zo aangreep. Er zijn in het verhaal geen duidelijke vertragingen in wel de versnellingen bij het wisselen van hoofdstuk.7. ruimte

a. concrete ruimte

Het verhaal speelt zich vooral af in Amsterdam. Ook speelt een gedeelte zich in Split, Kroatië af.b. Hoe is de ruimte gebruikt?

Ruimte en handelingen stemmen overeen zo ook op bladzijde 43:

“In het westen schemerde het laatste licht, hoog boven de daken vlogen zwaluwen magische routes. Waar was mijn moeder gebleven?”

Ze vlogen hoog boven de daken in magische routes, de zwaluwen verbeelden iets wat verdwenen is, iets geheimzinnigs hangt in de lucht.8. perspectief

Het perspectief ligt bij de ik- persoon en is dus objectief. Ben Weissman ziet het verhaal vanuit zijn ogen. Het perspectief wisselt niet en dat maakt alles overzichtelijk in het boek, zo kun je je goed inleven in die ene persoon.III INTERPRETATIE:9. titeluitleg

De titel komt uit het einde van het boek toen Ben Weissnan een muziekstuk schreef voor zijn moeder, getiteld: Serenade No. 1.10. motto-uitleg

Het boek bevat geen motto11. motieven

a. algemene motieven

· liefde

· oplichting

· oorlog

· ziekte

· muziekb. verhaal motieven

· trein: ze reist expres niet met de trein dat komt door haar oorlogstrauma, daarom gaat ze ook met het vliegtuig naar Kroatië

· nova: dit televisieprogramma komt al eerder aan de orde in het boek en later gaat Anneke naar aanleiding van het t.v. programma Nova naar Kroatië.

· telefoon: de telefoon komt steeds terug als object waardoor veiligheid wordt uitgedrukt, Anneke belde Ben altijd, wanneer ze dat niet deed werd Ben al meteen verontrust.12. thema

a. onderwerp: band tussen zoon en moeder.

b.“Een goede band zal kunnen leiden tot het geheim houden van geheimen van andere mensen, terwijl die persoon dat misschien wel heel graag wil weten.”

uitleg: als ze het van de ziekte van Anneke verteld hadden aan haar dan had ze nog haar laatste wens in vervulling kunnen laten gaan, nou overleed zonder de wetenschap waarvan een paar maanden naar haar verblijf in het ziekenhuis.13. auteur

Leon de Winter:

Geboren: 24 februari 1954

Debuut: Over de leegte in de wereld (1976, verhalen)

Genres: Roman, novelle, kort verhaal, toneel, scenario

Bijzonderheid: Is tevens filmregisseur; hij regisseerde onder andere Junkieverdriet (over de jong overleden dichter Jotie ‘t Hooft) en Hoffman's honger (de vierdelige televisieserie voor de VPRO naar zijn eigen gelijknamige roman)

Citaat: 'Ik doe in leesplezier, ik ben een producent van lekker leesbare boeken. Middelbare scholieren die mij lezen, zijn waarschijnlijk net zo ziek van de pretentie als ik.' (HP/De Tijd, 6-11-1992)

Recent werk: Serenade (1995, Boekenweekgeschenk), Het grote Leon de Winter boek (1996, bevat: Kaplan, Hoffman's honger en Supertex), Lady Di in een bevallige pose (1996, essay), De hemel van Hollywood (1997, roman)

14. recensie

toelichting van de recensie uit “de PZC”, geschreven door Hans Warren.Bij de eerste onderstreepte zin:

Serenade is inderdaad ook een boek waarin de spanning goed verdeeld wordt dat maakt zo een boek zeer aantrekkelijk en leuk om te lezen.Bij de tweede onderstreepte zin:

Ik geloof best dat hij dit boek met een achterliggende gedachte van hem zelf heeft geschreven, een vorm van een waar gebeurd verhaal, misschien is dit alles ook wel waar gebeurd.Bij de derde onderstreepte zin:

Dit vind ik een hele mooie zin in deze recensie en dat is ook wel een achterliggende gedachte in het boek, “denk nooit dat je iemand door en door kent.”Bij de vierde onderstreepte zin:

Dit is kort gezegd gewoon de inhoud van een goed leuk boek.IV EIGEN MENING:15. eigen mening

Ik zelf vind dit een leuk boek om te lezen, Leon de Winter heeft een goede indruk voor mij achtergelaten met dit eerste boek wat ik van hem lees. Hij bouwt de spanning in het boek goed op en er zitten genoeg leuke verrassingen in. Het is een duidelijk boek door het chronologische verloop en de objectieve vertel sitiuatie. Er zitten in dit boek wel een aantal lastige dingen in, zoals een aantal rare zinnen in het boek waarover ook in de recensie wordt gesproken, als “een verbale rotte emmer vis” ik had er geen idee van wat hij met die zin bedoelde maar in zinsverband werd het wel duidelijk (als je even door las).

De spanning, geloofwaardigheid en het realiteitsgehalte lagen erg hoog in dit boek, het actualiteitsgehalte iets lager door dat er wordt gesproken over de oorlog in voormalig Jogoslavië. Het boek is zeer geloofwaardig het zou makkelijk waar gebeurd kunnen zijn.Het thema is erg belangrijk in de samenleving, een band tussen personen in een familie. Een goede band is vaak erg goed voor een gezin. Ik herken vanuit het boek wel situatie zoals dat mijn moeder elke maand wel eens met haar moeder belt en haar moeder elke maand ook wel eens met haar, gebeurt dit een lange tijd niet dan zal er wel iets aan de hand zijn. Ik kan me net als elke lezer van dit boek het beste inleven in Ben Weissman, omdat alles wordt verteld uit zijn situatie, hij maakt alles mee. Ik heb over dit onderwerp wel eens vaker nagedacht en wel op een moment dat je een telefoontje verwacht en dat niet krijgt, dan ga je meteen denken dat er iets aan de hand is en dat is soms maar goed ook. Dit boek heeft me persoonlijk wel veel te betekenen omdat ik mezelf ook vaak snel druk kan maken als ik iets verwacht en dat gebeurt niet (in dit geval van het boek dat hij een telefoontje verwacht en niet krijgt). Oftewel in het algemeen is dit boek zeker de moeite waard om een keer te lezen.V GERAADPLEEGDE LITERATUUR:23. Het boek serenade van Leon de Winterhttp://huiswerk.scholieren.com/uittreksels/view.php3?naam=serenadewinter.htmlhttp://huiswerk.scholieren.com/uittreksels/view.php3?naam=serenade2.html

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.