Boekverslag Nederlands.

Zakelijke gegevens:
Titel: Schijndood
Auteur: Simone van der Vlugt
Uitgever: Lemniscaat

Uitleg van de titel:
Ik vind de titel van het boek wel een goede, want het boek heet denk ik Schijndood omdat Kris in dit boek een hele enge droom heeft, en in die droom gaat hij dood, maar hij leeft nog gewoon. Het lijkt of hij dood gaat, en daarom dus de titel: Schijndood

Samenvatting:
Dit boek gaat over een jongen: Kris. Hij kan heel erg goed tekenen en schilderen, en hij studeert Economie in Amsterdam, maar hij heeft een probleem: Hij heeft vaak hele enge dromen. In die dromen beleeft hij altijd weer opnieuw zijn dood. Hij wil er heel erg graag vanaf komen, maar hij weet niet naar wie hij toe moet. Uiteindelijk vraagt hij het aan verschillende mensen onder andere aan Dominique, zij is iets ouder als Kris. Zij zegt tegen Kris dat hij haar tante maar eens moest bezoeken. Die tante is een reïncarnatie therapeute.
Een reïncarnatietherapeut is iemand die mensen met problemen in hun leven erop wijst dat het ook aan bijvoorbeeld een vorig leven kan liggen. Ze ging daarom ook kijken of dit met Kris aan de hand zou kunnen zijn, nadat ze even met Kris gepraat heeft, denkt ze dat Kris ook een vorig leven gehad heeft. Ze probeert ook om Kris te genezen met behulp van hypnose. Het lukt haar om hem onder hypnose te krijgen, Kris denkt dat dit allemaal onzin is. Maar als hij gaat liggen dan krijgt hij een andere droom. Het lijkt wel of hij inderdaad in een ander leven is beland. Dat klopt ook, want hij word wakker in Alkmaar in 1655, dit is dus zijn vorige leven. Zijn naam in het vorige leven is Olivier Moeriaans, de zoon van de apotheker Boudewijn Moeriaans. Olivier is 18 jaar oud. Hij gaat door met zijn leven, maar de andere mensen weten niet dat hij in de ‘toekomst’ leeft. Na een tijdje te leven in 1655, ziet hij dat hij een rare uitslag op zijn armen heeft. Als hij wordt onderzocht komen ze erachter dat Olivier melaatsheid heeft, dit word nu Lepra genoemd. Omdat dit heel erg besmettelijk is moet hij afscheid nemen van zijn familie en kennissen en moet hij gaan wonen in een huis waar allemaal andere mensen wonen die ook Lepra hebben, dit heet een leprozerie. Hij komt een keer een man, genaamd Jeroom Couttenier tegen. Hij gaat samen met hem en zijn vrouw, die Isa heet en ook met hun twee kinderen die ze hebben op rondreis met Jeroom. Ze praten heel veel over de dingen die ze in hun leven allemaal mee hebben gemaakt. Jeroom ziet de uitslag ook, maar hij denkt dat de onderzoekers fout zijn, dat Olivier helemaal geen Lepra heeft. Jeroom is van beroep een kwakzalver, dat is een dokter. Nu is ook de pest uitgebroken in veel delen van Nederland. Op een moment krijgt hij te weten dat de pest ook is uitgebroken in zijn woonplaats: Alkmaar. Hij besluit om zelf terug te gaan, om te kijken of het goed is met zijn vader. Als hij is aangekomen ziet hij dat zijn vader doodziek is. Daar krijgt hij bericht dat zijn moeder, zijn zusje en ook zijn broertje zijn overleden. Hij vertelt dit aan zijn vader. Een paar dagen later overlijdt ook zijn vader aan de pest. Dan vindt hij het tijd om Alkmaar te gaan verlaten. Als hij de stad net uit is, merkt hij dat hij zelf ook de pest heeft gekregen. Dan ineens wordt hij wakker, hij is niet meer in de hypnose. Hij is dan weer gewoon Kris, en geen Olivier meer. Hij bedankt de therapeute en besluit om zelf Alkmaar te gaan bezoeken. Als hij daar aankomt ziet hij op het kerkhof het graf van zijn moeder, vader, zusje en zijn broertje. Het was dus geen droom, het was allemaal echt gebeurt. Hij bezoekt ook het Museum van Alkmaar. Daar doet hij ook een verbazingwekkende ontdekking. Hij ziet daar een schilderij hangen van ene: Olivier Moeriaans. Dat schilderij had hij dus gemaakt in zijn vorige leven in 1655. Hij besluit om te stoppen met zijn studie Economie en hij gaat op de kunstacademie.

Eigen mening:
Ik vind het boek zelf erg spannend, dit vind ik omdat hij elk moment weer uit de hypnose kan gaan, en hij kan ook elk moment zelf ziek worden, dit gebeurt ook. Ook is het boek best moeilijk om te lezen, omdat hij van het ene op het ander moment totaal iemand anders is. Dit boek zet me ook aan het denken wat er bijvoorbeeld gebeurt zou kunnen zijn waardoor hij die dromen kreeg. Ook vind ik dit boek erg ongewoon, omdat niet in elk boek iemand terug de tijd in gaat. Als laatste denk ik dat dit boek nooit echt kan gebeuren. Er zijn wel mensen die denken dat een mens meerdere levens heeft, maar je kan natuurlijk nooit terug in de tijd gaan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.