Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Schaduwzuster door Simone van der Vlugt

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
Boekcover Schaduwzuster
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1546 woorden
  • 28 november 2007
  • 27 keer beoordeeld
Cijfer 4.3
27 keer beoordeeld

Boekcover Schaduwzuster
Shadow
Schaduwzuster door Simone van der Vlugt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Auteur: Simone van der Vlugt

Titel: Schaduw zuster

Ondertitel:

Verschijningsjaar: 1 oktober 2005

Gelezen druk:

Uitgeverij: Anthos

Plaats van uitgave: Amsterdam

Aantal pagina`s: 340

Aantal punten:

a.1. ik had eerst een ander boek gelezen van Simone van der Vlugt (reünie).dat vond ik wel een mooi boek. Op bol.com vond ik dus bij dezelfde schijfster nog een ander boek (deze dus). Daarom wilde ik dit boek lezen.

2. Op de kaft zie je een deur met daarin de sleutelbos van Marjolein. Alles wat je in het boek gelezen heb draait dan om die ene avond.


3. Dat het weer een spannend boek is net als de andere.

4. Wat een mooi boek ! Van het begin tot het einde is het een heel erg mooi boek. Je zit steeds te denken wie het heeft gedaan omdat je meerdere keren op een dwaalspoor wordt gezet.

5. Ja, de boeken zijn heel erg spannend en het leest makkelijk omdat ik meestal een verwachting heb van de boeken die je voor school moet lezen dat ze allemaal vrij saai zijn.

6. Met vergelijking van haar vorige boek dat ik heb gelezen vond ik ze beide even mooi. Omdat je daar in eerste instantie ook niet eraan zou denken dat het, het meisje was dat die zoektocht naar haar vriendin de dader zou zijn. En in dit boek is dat ook weer.

7. Nou ik vond het eerst wel verwarrend omdat de hoofdstukken zijn verdeeld in soort van tijdsprongen. Want toen ik bij de tweede keer bij Marlieke aan kwam. Stond ze ineens op een begraafplaats te huilen. Toen wist ik even niet meer wat er aan de hand was. Naar mate ik erachter kwam dat Marjolein dood was toen kreeg ik het door dat als je bij Marjolein aan kwam met het lezen dan ben je zeg maar in het verleden en bij Marlieke ben je bij nu.

b.8. Marjolein staat voor de klas en heeft een woorden wisseling met een leerling van haar. Naar mate ze verder komen in de soort van ruzie komt de leerling naar haar toe en grijpt naar een mes. Marjolein gaat naar de hoofd van de school en zegt het verhaal dat er is gebeurt. Ze wil niet van die school weg omdat ze het daar vrijwel naar haar zin heeft.


Als ze ook alles aan haar familieleden en vrienden heeft verteld wordt Marjolein als nog bedreigt. Marjolein komt dan een keer aan dat haar auto helemaal onder de krassen zit en er staan met grote letters op de motorkap “hoer”.

Haar man en familieleden zeggen haar steeds dat ze aangifte moet doen. Maar ze had beloofd aan de school dat ze dat niet zou doen vanwege dat de school een slechte naam ervan krijgt en er waren al zo veel leerlingen weggegaan. Marjolein voelt zich niet echt lekker in haar vel wanneer ze over straat loopt want ze heeft steeds het gevoel dat Bilal in haar buurt is. Over een tijd wanneer krijgt ze in haar brievenbus een draagbrief waarin staat “Je gaat dood hoer”. Op dat moment gaat ze niet meer er over denken maar besluit ze als nog aangifte te doen. Nadat ze aangifte heeft gedaan wordt Bilal goed in de gaten gehouden door de politie. Kort daarna wordt ze vermoord voor haar huis.

Marlieke kan er niet over uit komen hoe Marjolein is vermoordt en wilt het ook nog steeds niet geloven dar Marjolein dood is. Ze voelt steeds haar aandacht en wilt hoe dan ook erachter komen wie haar zus heeft vermoord. De politie komt ook steeds lang om te zeggen dat hij nieuwe informatie heeft gevonden. Het eerst volgende informatie is over een gestolen pistool maar Marlieke kent niemand bij die naam. Marlieke gaat zelf op onderzoek uit dat ze tot de conclusie is gekomen dat ze zelf met Bilal wilt spreken.

Ze gaat eerst naar de straat van Bilal maar hij is niet thuis. Later gaat ze naar de disco toe waar veel allochtonen jongeren komen. Naar een paniek aanval wilt ze zo snel mogelijk naar hhuis en neemt een taxi. Zonder dat ze het weet zit ze al met Bilal in de taxi. Als de taxi stil komt te staan komt ze erachter dat Bilal de auto bestuurt. In een gesprek maakt hij haar duidelijk dat hij haar zus niet heeft vermoord.

Na een tijdje krijgt Marlieke te maken met de moeder van Sonja. Zo komt ze erachter dat de gestolen pistool van de stiefvader van Sonja is. Ze gaat op onderzoek uit. Ze doorzoekt het huis van Sonja maar kan het pistool niet vinden. Maar wel komt ze te weten dat Raoul met Sonja een relatie heeft gehad. Sonja komt dan ook thuis en verteld waar het pistool ligt maar wilt haar duidelijk maken dat ze haar zus niet heeft vermoord. Marlieke gaat weer snel naar Raoul toe en ondervraagt hem waarom hij een relatie heeft gehad met haar en komen beide tot de conclusie uit dat Sonja haar zus wel zou moeten vermoord hebben. Na al de toestanden wilt ze tijdelijk bij Raoul gaan wonen en Thomas helpt haar een handje. Op het laatste moment wilt Thomas nog een kopje koffie met haar drinken. Marlieke wordt een beetje duizelig en Thomas begint te praten over de avond hoe Marjolein aan haar einde is gekomen. Marlieke schrikt zich kapot dat haar beste vriend de moordenaar van haar zus is. Nadat ze wakker is geworden in het ziekenhuis komt ze achter dat er xtc-pillen in haar koffie zat (maar ook in die van Thomas). Thomas is er aan overlijden en dankzij hem leeft ze ook nog.

9. Detective , vanwege het onderzoek naar de moord op Marlieke`s zus.

10. Ja het thema is actueel omdat het daar alleen maar over gaat. Ook komen er van die tijdsprongen zodat je meer te weten komt over de moord van Marjolein alleen er wordt niet alles verteld.

11. De politie, Aanwijzingen en de mogelijke daders.

12. Het boek begint meteen bij de getrokken mes van Bilal. Om de drie hoofdstukken zie je het door Marjolein of door Marlieke haar ogen. Bij Marlieke zit je in het heden en bij Marjolein in het verleden.

13. Het boek heeft een gesloten einde omdat alles goed is gekomen met Marlieke en dat je te weten bent gekomen wie de dader is van Marjolein.


14. Schaduw zuster is de titel van het boek. Na de dood va Marjolein voelt Marlieke dat haar tweeling zus steeds bij haar in de buurt is en zo voelt ze dat ze eigenlijk een schaduw voor haar is.

15. Volgens mij heeft het boek geen motto.

16. Het gaan vooral over een Tweeling Marjolein en Marlieke. Ze zijn een eeneiige tweeling maar houden van totaal andere dingen. Marjolein is meer een soort van net meisje en Marlieke is dan meer een halve jongen zoals je het , het beste kan omschrijven. Ze houd dan niet van jurken en rokken maar het liefste van spijkerbroeken.

17. Ze zijn wel close met elkaar. Ze beschouwen elkaar ook als beste vriendinnen in plaats van allen zussen. Ze kunnen alles bij elkaar kwijt en helpen elkaar ook door dik en dun.

18. ze zijn omstebeurt aan het woord. Dat ka je ook zien in het boek als boven de hoofdstuk Marjolein of Marlieke staat.

19. het verhaal speelt zich af in deze tijd. In Nederland in het plaatsje Rottedam.

20. In het begin van het boek zoals ik al eerder heb verteld. Is er meteen spanning en dat zit je eigenlijk al meteen in het verhaal. Na elke drie hoofdstukken krijg je weer meer informatie. Ik vond zelf het spannendst wanneer ik te weten kwam dan Marjolein was vermoord. Daardoor wilde in juist meer lezen om te weten komen hoe en door wie ze was vermoord. Nadat ik het uit had gelezen of eigenlijk toen ik wist waar ze was vermoord keek ik meteen terug naar de kaft van het boek.

c.21. Ja ze zijn wel geloofwaardig. Want achter in het boek waar de schrijfster zelf even iets had geschreven de personen die ze wilde bedanken hoe zo`n politie onderzoek nou verliep.


22. De personages kwamen ook wel heel erg geloof waardig over. Ieder had een ander persoonlijkheid en je kon er gewoon een film van maken in je hoofd hoe de mensen zich zouden gedragen. De schrijfteer heeft het heel erg goed beschreven d.m.v. hoe de personages zich gedroegen.

23. Ik vond het heel apart over dat je het verhaal zag uit de tweeling. Wat je krijgt steeds iets nieuws te lezen en dan kom je weer bij het stukje dat de ander dan weer had verteld. Daardoor ging je meer oplettend lezen om e informatie beter op te slaan.

24. Nou het boek was wel gemakkelijk te lezen. Soms kwamen er van die woorden tussen die in niet begreep maar het was dan ook niet zo nodig om het woord op te zoeken.

25. Ja ik vond het een beetje zo`n CSI aflevering. Omdat ze in die aflevering mogelijke moorden afspelen en op het laatst kom je er dan onverwachts achter.

26. Toen ik het boek uit had vroeg mijn moeder of ze eigenlijk de Tweeling van me mocht lezen. Maar ik zei van nee die moet ik ook nog lezen voor school dus gaf ik het boek mee van Schaduw zuster. Dus in het kort rade ik hem meteen aan. Best wel grappig.

REACTIES

H.

H.

ook handig voor 4 mavo

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Schaduwzuster door Simone van der Vlugt"