Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Saartje Tadema door Thea Beckman

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Saartje Tadema
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo | 753 woorden
  • 15 december 2001
  • 74 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
74 keer beoordeeld

Boekcover Saartje Tadema
Shadow
Saartje Tadema door Thea Beckman
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Schrijver: Thea Beckman Titel: Saartje Tadema 2. Samenvatting: Saartje Tadema is 7jaar als haar moeder sterft. Nu is ze een wees, want haar vader die meestertimmerman was op de werf van de V.O.C. te Amsterdam, was al verongelukt op de scheepswerf. Samen met haar grotere broer Dirk werd ze in het Burgerweeshuis geplaatst aan de Kalverstraat van Amsterdam. Haar kleine broertje Jacob (2jaar) werd opgevangen door een zogenaamde minnemoe. Saartje werd in de kinderafdeling geplaatst, waar ze kon leren lezen en schrijven op een schooltje, strikt gescheiden van haar grotere broer die in de jongensafdeling kwam waar hij naar de timmerschool mocht. Ze konden elkaar nooit ontmoeten, want ze mochten ook niet buiten de poorten van het weeshuis komen. Saartje was het leven al snel beu op de kinderafdeling, want ze kon al schrijven voordat ze naar het burgerweeshuis ging. Zij veroorzaakte al snel moeilijkheden door allemaal lastige vragen aan de leraar te stellen waar die geen antwoord op wist. Dat kwam omdat Saartje zeer intelligent en leergierig was. Ook had ze geen vriendinnen van haar eigen leeftijd. Alleen een jongen die na een jaar al naar de jongensafdeling moest. Ze had wel een oudere vriendin, maar die zat in de meisjesafdeling (afdeling voor oudere meisjes) en die zag ze alleen in het speelkwartier. Op haar 10e jaar ging ze al naar de meisjesafdeling, terwijl de normale meisjes er pas met 11 jaar terechtkwamen, dat kwam omdat ze zo intelligent was. Op het weeshuis waren ze erg streng en keer op keer werd haar verteld dat weeskinderen vooral dankbaar en gehoorzaam moesten zijn, daarom verlangde ze naar vrijheid, ze was het beu opgesloten te zijn. Op haar 16e jaar mocht ze het weeshuis verlaten. Ze had een baantje gevonden bij de Herberg-op-het-IJ, een stadsherberg waar veel varensvolk kwam en waar een heleboel te beleven viel. Daar werd ze verliefd op een Friese schipper, Auke Joritsma uit Harlingen, die houten masten haalde uit Zweden en in Amsterdam verkocht. Die had haar een keer mee uitgenomen naar de schouwburg in Amsterdam. Na een lange tijd, toen Auke weer terug was van een lange reis naar Zweden, vroeg hij haar ten huwelijk. Op dat moment was er een einde gekomen aan haar jarenlange eenzame bestaan. 3. Verhaalanalyse: A. Titelverklaring: ‘Saartje Tadema’ is de hoofdpersoon van het boek. B. Volgorde v/d gebeurtenissen: Het sujet wijkt wel af van het fabel, want er zijn tijdsprongen terug en vooruit. C. Genre: Historisch jeugdboek

D. Tijd: - Het verhaal speelt zich af in de 17e eeuw, want er wordt gesproken over de vele vele VOC op de scheepswerf. - het verhaal wordt verteld in de verleden tijd. - niet-chronologische volgorde, want er zijn tijdsprongen. E. Personages: Saartje Tadema: - 8 jaar in het begin van het verhaal 16/17 aan het eind. - aardig en bezorgd en kan genieten van heel kleine dingen. - donkerblond meisje en niet al te slank - nieuwsgierig en snellerend - altijd vrolijk en aardig. - wordt gemakkelijker in omgang met mensen. - ze leeft niet meer in gezin, maar in weeshuis - wil graag meer van de wereld zien en heeft haar eigen willetje. F. Opbouw: Het begin is ‘in medias res’, want ze staan meteen voor dat weeshuis. Het einde is gesloten, dus alles is afgesloten. G. Thema en Motieven: Het thema is het proberen van Saartje om een goed leven te leiden, nadat haar vader en moeder zijn overleden. De motieven zijn: - proberen een goed leven te leiden - rijk worden 4. Eigen mening: Ik vond dit boek op zich best leuk, alleen ik vond dit boek van Thea Beckman toch iets minder als haar andere boeken ik vond het toch een beetje een ‘zeik’ verhaal. Er werd teveel op het leven van Saartje in gegaan en niet meer echt op het leven van die 2 jongens. Dat is ook wel te begrijpen aangezien het boek Saartje Tadema heet, maar toch vond ik het boek niet echt fantastisch. Als ik er een punt voor moest geven zou ik er een 6½ voor geven, omdat ik het toch niet zo heel mooi vond. 5. Informatie over de schrijver: Thea Beckman heeft ondertussen 22 boeken geschreven deze zijn bijna allemaal in 14 talen vertaald. Thea Beckman wilde vanaf kinds afaan al schrijver of ontdekkingsreiziger worden. Na het behalen van haar mulo-diploma had zij verschillende kantoorbaantjes en trouwde later en kreeg 3 (inmiddels volwassen) kinderen. Vanaf 1956 woont zij in Utrecht. Haar boeken zijn in Nederland en in het buitenland verschillende keren bekroond. Haar boeken zijn bekroond door volwassenen, maar ook vaak door kinderjury’s.

REACTIES

B.

B.

er staad onder in het verslag dat ze acht jaar in het begin van het jaar is maar ze is zeven

17 jaar geleden

M.

M.

ik vind dit boek juist een hele leuke van Thea Beckaman!!!!!

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Saartje Tadema door Thea Beckman"