Reinaart de vos door Paul Biegel

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 860 woorden
  • 5 juni 2007
  • 10 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.7
  • 10 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1972
Pagina's
95
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Reinaart de vos
Shadow

De middeleeuwse dierenfabel Reinaart de vos is nog altijd actueel. In de fabel vertegenwoordigt elk dier een menselijke ondeugd. Al zevenhonderd jaar wordt het verhaal doorverteld; met gesproken woorden, met gedrukte woorden.

Reinaart wordt wegens zijn sluwe vossenstreken voor de rechtbank van koning Nobel gedaagd. Hij krijgt het onmogelijke voor elkaar: met een sc…

De middeleeuwse dierenfabel Reinaart de vos is nog altijd actueel. In de fabel vertegenwoordigt elk dier een menselijke ondeugd. Al zevenhonderd jaar wordt het verhaal doorverteld;…

De middeleeuwse dierenfabel Reinaart de vos is nog altijd actueel. In de fabel vertegenwoordigt elk dier een menselijke ondeugd. Al zevenhonderd jaar wordt het verhaal doorverteld; met gesproken woorden, met gedrukte woorden.

Reinaart wordt wegens zijn sluwe vossenstreken voor de rechtbank van koning Nobel gedaagd. Hij krijgt het onmogelijke voor elkaar: met een schurkenstreek weet hij de zaak in zijn eigen voordeel te keren. Ondanks de grote schurkachtigheid krijgt de lezer van begin af aan sympathie voor de slimme vos.

Reinaart de vos door Paul Biegel
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Verwerkingsopdracht
Titel boek: Reinaart de vos
Schrijver: Paul Biegel
Titel gedichtenbundel: Het moest maar eens gaan sneeuwen
Schrijver gedicht: Tjiske Jansen

De stiefmoeder
Kleed je uit.
Buig je hoofd.
Kijk me aan
Als ik met een natte dweil in je gezicht sla.
Je denkt dat je een prinses bent.
Een prins zal je komen halen
Maar alle prinsen
Op paarden
Die jou komen halen
Zullen zijn als ik.

1. Dit gedicht past bij het boek, want het gedicht gaat over verschillende dingen. Het gaat eerst over iemand die dingen moet doen, er worden hem dingen bevolen. En daarna als iemand hem komt halen, dat diegene hetzelfde is als ik. En het boek kan je vergelijken met het gedicht. Want in het boek wordt, Reinaart de vos, bevolen om naar het hof te verschijnen. En als hij dan uiteindelijk voor het hof verschijnt dan is de rechter hetzelfde als ik. Net als ik, net als Reinaart, dus ook gemeen.

2. Dit gedicht past bij de hoofdpersonen. Als je in plaats van die “ ik ” denkt dat het Reinaart is. Dan klopt het gedicht ook nog. Want eerst deed Reinaart andere dieren pijn. En in het gedicht wordt er iemand gestraft. En dat is Reinaart. En Reinaart denkt dat ie goed is, maar later heeft hij er ook spijt van. En de koning kan je vergelijken met de prinses in het verhaal. Want de koning denkt dat ie alles is, maar Reinaart is hem toch steeds te slim af.


3. Het gedicht past ook bij het verhaal, omdat als je ver door denkt dan kom je tot de conclusie dat het thema hetzelfde is. Want het gaat over slechte dingen en dan later heeft Reinaart er toch wel spijt van. En het gaat ook over nadenken. En in het gedicht is dat ook. Het thema is in beide gevallen hetzelfde. Misschien zou je dat niet meteen denken, maar het is wel.

Gedaan en gebeurd, het is voorbij.
Het is al gebeurd.
Het is al gedaan.
Zo snel voorbij gegaan.

Het is fout gedaan.
Het is helemaal fout.
Niet meer goed te maken.

Het komt nooit meer goed.
Steeds weer te slim af.
Maar toch was het fout.

Ik heb dit gedicht zo geschreven, omdat het in heel het boek zo gaat. Het gaat steeds weer fout en het is niet meer goed te praten. Dus en zo vind ik dat je daar extra nadruk op legt. En en het rijmt ook een beetje.

Samenvatting:
Het gaat over een vos, Reinaart de vos. Volgens alle dieren uit het bos heeft Reinaart een hoop fout gedaan. Op de hofdag, die ieder jaar georganiseerd wordt, worden er een hoop aanklachten tegen hem gedaan. De koning vindt dat iedereen op zijn beurt mag vertellen wat hij wil vertellen.

Zo vertelt ieder op zijn beurt wat hij belangrijk vindt dat belangrijk is. Ze vertellen allemaal wat Reinaart fout heeft gedaan. Als de koning iedereens verhaal heeft gehoord, vraagt hij wat er moet gebeuren. Ze vinden allemaal dat Reinaart voor het hof moet verschijnen.


Zo gezegd, maar niet zo snel gedaan. Want ze weten niet waar Reinaart precies uithangt. En wie moeten ze er op af sturen? Uiteindelijk komen ze tot het besluit dat Bruin, de beer hem gaat halen.

Zo gaat Bruin op pad. Hij gaat naar het hol waar hij denkt hem te vinden. En ja hoor, daar is Reinaart ook. Maar Reinaart is Bruin te slim af en Bruin raakt gewond en kan amper terug naar het hof komen.

En zo probeert nog iemand het, maar weer is Reinaart de boze menigte te slim af. Omdat het weer niet is gelukt gaat het neefje van Reinaart het proberen en het lukt hem.

Reinaart verschijnt voor het hof. En de koning vindt, net als alle dieren dat Reinaart opgehangen moet worden. Voordat ze hem willen ophangen mag hij eerst zijn verhaal vertellen. De koning vertrouwt hem niet helemaal, maar uiteindelijk wordt Reinaart niet opgehangen. Reinaart vlucht met heel zijn gezin en zo blijft hij toch in leven.

Mening
Spannend:
Ik vind het wel een spannend boek. De schrijver kan goed de spanning opwekken. Af en toe is er een beetje een “saai” stukje. Een stukje zonder spanning, er gebeurt dan niks. Maar daarna wordt langzaam de spanning opgebouwd. Dat doet de schrijver door datgene wat zich afspeelt goed, stukje bij beetje te beschrijven.

Saai:
Ik vind het boek saai, omdat het hele boek nergens boeiends over gaat. Het gaat het hele boek over de rechtzaak van Reinaart. En net zo als altijd in fabels is de vos iedereen te slim af. En dus in dit boek ook. Dus eigenlijk is het best voorspelbaar wat er gaat gebeuren in het boek. En het boek is ook saai, omdat het net als in ieder boek goed af loopt. Een open einde was beter geweest, denk ik.

Leuk:
Er zitten ook leuke stukken in het boek. Er zit niet heel veel humor in, maar toch is het wel een leuk boek om te lezen. Het is ook makkelijk te lezen, geen moeilijke woorden. En de gebeurtenissen die zich dan afspelen zijn leuk. Dus er zijn minpunten, maar toch is het een leuk boek!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Reinaart de vos door Paul Biegel"