Rec-play door Hans Hagen

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 770 woorden
  • 12 juni 2007
  • 16 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.7
  • 16 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1999
Pagina's
112
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Rec-play
Shadow
Rec-play door Hans Hagen
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Zakelijke Gegevens:
Titel: Rec Play
Jaar van eerste uitgave: 1999
Jaar van uitgave: 1999
Uitgever: Van Goor
Genre: Tienerroman
Wanneer gelezen? Van: 01-06-07 Tot: 04-06-07
Uren gelezen: 2 uur
Ik heb het boek helemaal gelezen: Ja

Analyse:
• Ik dacht dat Rec Play wel een mooi boek zou zijn, dus daarom heb ik het gekozen en ook het verhaal zelf sprak me wel aan.
• Het boek heeft meerdere problemen: Emma werd gefilmd door Teye terwijl ze bloot was, de kat van Teye, Wammes, was kwijt en ook was de broer van Teye, Jikke, overleden na een aanrijding in de vrachtwagen. Oplossingen waren er bijna niet voor die problemen behalve het probleem met het filmen van Emma: het filmpje wordt door Emma zelf bekeken en wist het.
• Spannend: het boek nodigt uit tot lezen en ook tot doorlezen, Dramatisch: een relatie van een jongen en een meisje die bijna op de klippen loopt en een jongen die verongelukt, Ontroerend: een jongen die verongelukt en zijn ouders en broertje zijn helemaal van slag.

• Personages: Emma: Een meisje met krullen, uitdagend en lief en ze komt bij Teye in de buurt wonen.
Teye: Een blonde jongen van veertien, van binnen verdrietig om het ongeluk van Jikke en hij filmt elke dag na dat ongeluk.
Jikke: ,Broer van Teye, die een ongeluk krijgt. Hij reed altijd op de vrachtwagen en verongelukt daar ook mee.
Mevrouw Van Vossen: Oud, grijs, chagrijnig en kwaad als ze in trance is, ze is een waarzegster en zegt dat Teye Emma gaat ontmoeten en ook waar Teye’s kat Wammes is.
• Het perspectief is heel onduidelijk: het ene hoofdstuk is Emma de ik-persoon, het andere hoofdstuk is Teye dat weer. Ook is het boek nogal raar geschreven maar dat is duidelijk te zien bij het volgende kopje.
• De spanning stijgt in een hoofdstuk, dan is het hoofdstuk afgelopen, dan door naar het volgende hoofdstuk en dan gaat het daar over een heel ander onderwerp. Voorbeeld: ‘Maar het stukje waar het mij om ging, zat er niet bij. Toen pakte ik mijn vaders camera en het statief, schreef elf woorden op een briefje, zoomde erop in en liet de drie bandjes helemaal vollopen met de tekst:

Teye One Eye,

Je wist die band
Of ik kill je!’

(volgende hoofdstuk)
Zevenhonderd zevenentachtig miljoen honderd zevenenveertig duizend en tweehonderd keer da-doef da-doef da-doef… Dat lijkt heel wat ,Jikke, maar het is nog lang geen miljard. Hoe laat ben je eigenlijk geboren? Telt je laatste dag wel helemaal mee?
• Het verhaal speelt zich af in de 20e/21e eeuw en dat is te zien aan het jaar van de eerste uitgave en ouder is het ook waarschijnlijk niet omdat het o.a. gaat over een Camera.

Verwerkingsopdracht
Deze opdracht heb ik niet kunnen maken omdat uit beide hoofdpersonages het verhaal al is geschreven!

Samenvatting
Rec play is een tienerroman die gaat over een jongen en een meisje, Teye en Emma, die veel problemen hebben en moeten oplossen. 1 van die problemen staat echt centraal in het hele boek. Dat is dat de broer van Teye ,Jikke, een ongeluk krijgt met de vrachtwagen. Hij wordt met spoed naar het ziekenhuis van Hamburg gebracht (het gebeurde in Duitsland) en ligt in coma. Teye en zijn ouders gaan er direct naartoe om Jikke te bezoeken maar nadat eerst Teye’s vader is geweest en zo is geschrokken van Jikke’s toestand, laat hij zijn vrouw en zoon Teye niet de kamer binnen. Een aantal dagen daarna om drie uur gaat de telefoon: Jikke is overleden om half 2 in het ziekenhuis in Hamburg. Door die gebeurtenis verandert alles voor Teye: De relatie tussen Teye en Emma, het sociale leven op school en volgens zijn moeder begraaft hij zich in zijn eigen camera. De enige uitweg die hij vind is zijn camera. Alles maar dan ook echt alles legt hij vast op de camera. Van de begrafenis van Jikke tot het douchen bij de werkweek. Als Teye zijn vriendin filmt wanneer ze bloot is, en het filmpje niet aan haar terug wil geven is ze ongelooflijk kwaad en gaat niet meer om met Teye. Als Teye het filmpje wil laten zien in de klas gaat Emma helemaal over de rooie. Ze springt naar de televisie, valt tegen het statief, en houd er een hersenschudding aan over. Als Teye dan daarna Emma’s spullen wil terugbrengen naar haar, wil Emma hem helemaal de huid volschelden, maar het lukt niet. Ook Teye kan niets zeggen. Ze gaan beide op de bank zitten terwijl Teye Emma een bosje rozen geeft met de 2 bioscoopbonnen die Teye voor zijn verjaardag had gekregen. De bioscoopbonnen van Jikke.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Rec-play door Hans Hagen"