Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Razend door Carry Slee

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Razend
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 2059 woorden
  • 11 april 2010
  • 39 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
39 keer beoordeeld

Boekcover Razend
Shadow

Sven (15) wil regisseur worden en is al volop bezig met filmen. Hij filmt vooral zijn vrienden die aan free running doen en zet de filmpjes dan op YouTube. Hij vraagt Roosmarijn om mee te werken aan zijn eerste speelfilm. Zij mag echter niet te weten komen dat hij thuis regelmatig een park rammel krijgt. Het lukt hem zijn blauwe plekken voor iedereen verborgen te houd…

Sven (15) wil regisseur worden en is al volop bezig met filmen. Hij filmt vooral zijn vrienden die aan free running doen en zet de filmpjes dan op YouTube. Hij vraagt Roosmarijn om…

Sven (15) wil regisseur worden en is al volop bezig met filmen. Hij filmt vooral zijn vrienden die aan free running doen en zet de filmpjes dan op YouTube. Hij vraagt Roosmarijn om mee te werken aan zijn eerste speelfilm. Zij mag echter niet te weten komen dat hij thuis regelmatig een park rammel krijgt. Het lukt hem zijn blauwe plekken voor iedereen verborgen te houden totdat hij er op een dag zo slecht aan toe is dat hij bij zijn oma onderduikt. Daardoor mist hij zijn verjaardag. Roosmarijn denkt dat hij haar niet meer leuk vindt en ook zijn vrienden zijn boos op hem. Hij besluit om voor eens en voor altijd met zijn vader af te rekenen, totdat hij ontdekt waarom zijn vader hem slaat.

Razend door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Razend
Auteur: Carry Slee

Het perspectief
Met wie lees je dit verhaal mee?
Je leest het verhaal mee met Sven en met Roosmarijn. Het is dus een wisselend perspectief.

Geef een citaat uit je boek, waaruit blijkt wat de perspectieven zijn:
Citaat van Sven:
Sven bekijkt zijn wenkbrauw. Gelukkig is die al iets minder dik dan gisteren. Hij wist wel dat zijn vader kwaad zou worden toen hij hoorde dat hij met zwemmen stopte. Sven herinnert zich nog de ruzies toen hij met scouting ophield. Zijn armen zitten onder de blauwe plekken, maar dat heeft hij er wel voor over. Altijd dat zwemmen, hij had nog amper tijd om om te filmen. Waar had hij nou eigenlijk wel tijd voor? (uit: Razend, Carry Slee, blz. 5)

Citaat van Roosmarijn:
Roosmarijn is later uit bed dan anders. Ze is bang om naar wiskunde te gaan. Gisteravond kreeg ze al buikpijn. Ze is expres een spannende film gaan kijken, maar het hielp niet. De angst voor bob kwam er telkens doorheen. Vannacht heeft ze er niet van geslapen. En nu ze bijna naar school moet, voelt ze zich misselijk. Ze snapt zelf ook wel dat het zo niet kan doorgaan. (uit: Razend, Carry Slee, blz. 70)


Leg bij het citaat uit hoe jij het perspectief daaruit kunt afleiden:
Omdat je eerst de gevoelens en gedachten van Sven meeleest (Hij wist wel dat zijn vader kwaad zou worden(gedachten)) en daarna die van Roosmarijn (ze is bang om naar wiskunde te gaan (gevoel))

Plaats
Bepaal zo nauwkeurig mogelijk de plaats waar het verhaal zich afspeelt.
Op school, bij Sven thuis, bij Roosmarijn thuis, bij het zwembad.

Daarbij zoek je een of twee duidelijke citaaten waaruit jij kan afleiden waar het verhaal zich afspeelt:
Citaat van school:

Lachend rijden ze het schoolplein op. (uit: Razend, Carry Slee, blz. 7)

Citaat van Sven's huis:
Als Sven thuis komt gaat hij meteen naar de werkkamer van zijn vader. (uit: Razend, Carry Slee, blz. 52)

Citaat van Roosmarijn's huis:
Sven rijdt de Vlaardingenlaan in. Voor nummer 12 zet hij zijn fiets neer. Hij kijkt naar de voordeur. Het idee dat Roosmarijn daarachter woont en dat hij haar mag filmen... (uit: Razend, Carry Slee, blz. 30)

Citaat bij het zwembad:
Roosmarijn vindt het maar ongezellig dat Halima eerst naar bijles moet. Anders hadden ze lekker samen naar het zwembad kunnen fietsen. Nu hebben ze bij De Kom afgesproken. Onderweg begint ze toch een beetje te twijfelen. Is het niet een beetje raar wat ze doen? Het is de schuld van Halima, anders zou ze nooit zijn gegaan. Bij het zwembad zet Roosmarijn haar fiets neer. (uit: Razend, Carry Slee, blz. 64)

Leg ook uit waarom je uit die citaten kunt afleiden wanneer het verhaal zich afspeelt:
Bij het citaat van school omdat ze het schoolplein oprijden.

Bij het citaat van Sven omdat er staat; Als Sven thuiskomt. En bij Roosmarijn's huis 'Het idee dat Roosmarijn daarachter woont'
Tenslotte bij het citaat van het zwembad omdat Roosmarijn haar fiets daar neer zet (Bij het zwembad zet Roosmarijn haar fiets neer)

Tijd
Bepaal zo nauwkeurig mogelijk de tijd wanneer het verhaal zich afspeelt:
Het verhaal speelt zich in deze tijd af.

Daarbij zoek je twee duidelijke citaten, waaruit jij kan afleiden wanneer het verhaal zich afspeelt.
Sven kijkt Bart aan. Ze moeten wel weten welke chatbox ze nemen. Er zijn er zoveel. 'Jullie gaan toch niet deaar die sexbox, hè?' vraagt Bart.
'Nee...' Hakim moet lachen. 'Dieke en lotte zijn heel brave meisjes, die doen zoiets niet. Ze chatten in Plaza' (uit: Razend, Carry Slee, blz. 15)
'Pesten ze je weer?' vraagt Sven. Het jongentje knikt half huilend. 'Ze wachten me op in het park. Ik moet naar muziek les, maar ik durf er niet langs. (uit: Razend, Carry Slee, blz. 53)

Leg ook uit waarom je uit dat citaat kunt afleiden waar het verhaal zich afspeelt:
Chatten / chatbox omdat tegenwoordig ook heel veel gechat word en vroeger niet (toen hadden ze geen eens computers) En het pesten, het gebeurd tegenwoordig ook heel veel.


Hoofdprobleem
Wat is de hoofdprobleem van het boek? Hoe wordt het hoofdprobleem afgerond of opgelost?
Sven is verliefd op Roosmarijn, maar hij durft het niet te vertellen. Mede door zijn probleem thuis. Roosmarijn is verliefd op Sven, maar door zijn broertje (die verliefd op Roosmarijn is) denkt ze dat Sven haar niet aardig vind. Maar op het eind komt de waarheid boven water en Sven en Roosmarijn krijgen verkering.

Heeft het boek een gesloten of open einde?
Een gesloten einde, omdat alles goed komt en verhaal/probleem opgelost is.

Op welk punt van het verhaal begint het boek?
Vanaf het begin (blz. 5) omdat dat meteen al een belangrijk deel is van het boek.

Recensie:
Het boek waar deze recensie over gaat heet Razend, het boek is geschreven door Carry Slee. Ze is geboren op 1 Juli 1949 in Amsterdam. Tegenwoordig woont ze in Bergen, samen met haar partner Elles en kinderen Nadja en Masja. Carry Slee schrijft vooral tiener boeken maar richt zich nu ook op 16+, kleine kinderen en volwassenen. Haar doorbraak was met het tijdschrift Bobo. Haar eerste boek heette Rik en Roosje, dat kwam uit in 1989. Dat boek was vooral voor kleine kinderen.

In die jaren er na ging ze ook schrijven voor 10+. Die boeken werden heel populair bij de jongeren, dat was vooral te zien aan de vele prijzen die ze won. Haar boeken gaan vooral over de onderwerpen die jongeren aanspreekt. Bijvoorbeeld, discriminatie (Bikkels) , mishandeling (Razend), drugs (Afblijven) , homoseksualiteit (Paniek), scheidingen (Lover of Loser), anorexia (Radeloos) en pesten (Spijt).


Sven is een jongen die niet zelf keuze mag maken, hij wil van zwemmen af maar daar is zijn vader het niet mee eens, hij wordt flink geslagen. Op school probeert Sven de blauwe plekken te verbergen, maar verder is hij wel gewoon een normale jongen. Hij is verliefd op een meisje uit zijn klas. Die heet Roosmarijn. Zijn grootste hobby is filmen, hij droomt ervan om later regisseur te worden. Vorig jaar had hij ook al een film gemaakt en iedereen vond het leuk. Hij wil graag dat Roosmarijn de hoofdrolspeelster wordt. Aangezien Roosmarijn graag filmster wil worden wil ze meedoen. Maar de vader van Sven, neemt Sven's camera mee om zijn broertje Lennard tijdens de zwemwedstrijd te filmen. Net op de dag dat Sven naar Roosmarijn gaat. Hij wil haar niet laten denken dat het een grap is dus hij gaat wel en probeert ervoor te zorgen dat Roosmarijn niks merkt. De 2de afspraak heeft Sven's vader weer de camera verstopt. Hij zegt tegen Roosmarijn dat hij kapot is en bij de maker is. Roosmarijn geloofd er niet zoveel meer van en gaat samen met haar beste vriendin Hamila naar de maker en kijkt als de camera er is. Maar die is er niet. Roosmarijn wordt erg boos op Sven en wil naar hem toe. Maar Sven is er niet, alleen zijn broertje. Roosmarijn raakt aan de praat en Lennard vraagt als ze bij haar zwemtraining komt kijken. Ze vind het niet zo leuk dus ze zegt dat ze ernog even overna wil denken. Tijdens het eten vertelt Lennard dat hij met Roosmarijn verkering heeft. Sven wordt boos op zijn broertje. Hij mag altijd alles en nu gaat hij ook nog met Roosmarijn er vandoor? Roosmarijn voelt zich zelf ook niet zo goed want tijdens wiskunde raakte meester Bob haar steeds aan. Ze vind het niet leuk en ontwijkt hem zoveel mogelijk. Hamila dacht eerst dat ze overdreef maar zag het zelf ook. Ze vertellen het de rest van de klas maar die geloven hun niet. Als Sven het voor haar opneemt tijdens wiskunde word hij naar de directeur gestuurd en geschorst.

Als Roosmarijn dat hoort krijgt wil ze naar hem toe. Op de gang komt ze een meisje tegen van de feestcommisie, (Roosmarijn wou er altijd al graag in) en ze zegt dat ze erin kan, ook vraagt ze als het waar is van Bob. Roosmarijn zegt nee en wil gaat weg. Bij haar kluisje aangekomen ziet ze hoe leeg de school is. Maar dan komt Bob. Ze wil weg maar hij grijpt haar. Roosmarijn gilt, de directeur komt eraan en ziet wat er aan de hand is. Hij geloofd nu Roosmarijn en Sven en Bob moet meekomen naar z´n kantoor.
Roosmarijn gaat naar Sven´s huis en daar binnen komt ze erachter dat er niemand is. Ze gaat naar Sven´s kamer en ziet daar een afscheidsbrief voor zijn moeder. Er staat in dat Lennard Roosmarijn heeft afgepakt en alles wat hij heeft, en dan zijn vader hem slaat. Roosmarijn schrikt en merkt dat Lennard loog!

Als Sven weer naar huis gaat (hij was weggelopen) komt hij bij zn vader. Die is razend. Sven pakt een mes en geeft die aan zijn vader. Nouw steek me dan dood zegt hij. Zijn vader begint te huilen en z'n moeder belt de psycholoog die al eerder met hun wou praten. Roosmarijn gaat naar Sven en zegt dat het haar spijt. De twee krijgen dikke verkering...
De hoofdpersonen van het boek zijn Sven en Roosmarijn.
Sven is een jongen van ongeveer 14 jaar, Hij zit op school in de 2e of 3de klas. Hij vind de vriendschap die hij heeft erg belangrijk, alleen het is een beetje lastig om nog goed bevriend te blijven met zijn vrienden aangezien zijn vader hem altijd slaat. Zo mag hij nooit naar vrienden of hij heeft zoveel pijn door zijn vader dat hij er te ziek voor is. Hij probeert wel om zijn droom waar te maken ondanks alles. Regisseur worden. Hij is verliefd op Roosmarijn, een meisje uit zijn klas.
Citaten: Stop, zegt Sven bij zichzelf. Hij heeft nu geen tijd om van Roosmarijn te dromen (uit: Razend, Carry Slee, blz. 5)
Met de trui in zijn hand loopt hij de gang op. 'Lul!'valt hij tegen Lennard uit. 'Moet je zien wat je gedaan hebt. Er zit een vlek op m'n trui' (uit: Razend, Carry Slee, blz. 12)

Roosmarijn is een heel knap meisje van ook ongeveer dezelfde leeftijd als Sven. Ze zit bij Sven in de klas. Later wil ze graag filmster worden. Ze is een heel eerlijk en enthousiast meisje. Haar beste vriendin is Hamila, waarmee ze wel veel om gaat en die ze ook als eerste het verhaal van Bob durft te vertellen. Roosmarijn's ouders hebben weinig tijd voor Roosmarijn omdat ze druk bezig zijn met hun advocaat, omdat het niet goed gaat met het bedrijf waar haar vader werkt. Ze is ook verliefd op Sven maar ze vertellen het elkaar niet.
Citaten: 'Heb je al iemand voor die rol?' vragen er een paar. 'Nee.' zegt Sven. 'Ik dacht er wel iemand in onze klas zou zijn, die dat wil' Roosmarijn reageert meteen. 'Mij lijkt het te gek.' (uit: Razend, Carry Slee, blz. 22)

'Laten we maar loten, dat is het eerlijkst.' (uit Razend, Carry Slee, blz. 22)

Eigen mening:
Ik vind de hoofdpersonen wel geloofwaardig want ik denk dat de meeste mensen dat zouden doen. Ik zou ook boos zijn op mijn vader en broertje. Wat ik anders zou doen is dat ik meer zou gaan praten in plaats van weglopen. En bij Roosmarijn vind ik het knap dat ze het durft te vertellen. Vooral als eerst haar vriendin haar niet geloofd.

De vertelde tijd is ongeveer 2 weken, dat denk ik omdat er best wel veel dagen voorbij gaan maar ze zijn nogsteeds even oud en het leven is niet veel veranderd.Het boek heeft 144 bladzijdes. Het leest makkelijk en redelijk snel.

Het punt begint direct met Sven die geslagen is door zijn vader omdat hij zwemmen niet meer leuk vind er eraf wil. Als lezer word je meteen geboeid door het boek.

Ik vind het boek erg indrukwekkend omdat ik niet wist dat je vader zo gemeen tegen je kan doen, ook lijkt het me heel erg als je hetzelfde over komt met een leraar of andere man als Roosmarijn. Ik vind het boek erg goed, want je kan het makkelijk doorlezen als lezer en dat is wel fijn. Als je eenmaal begint met het lezen van het boek wil je hem in één keer uitlezen. En terwijl het een wisselend perspectief is blijft verhaal goed duidelijk en overzichtelijk.

Mijn eindoordeel over het boek Razend : Ik vind het boek een aanrader aan andere leerlingen, het boek is een aanrader voor meisjes en voor jongens van de leeftijd twaalf tot ongeveer zestien jaar.

REACTIES

H.

H.

goed

13 jaar geleden

C.

C.

ik vind het niet zo heel goed. Het is soms een beetje raar geschreven.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Razend door Carry Slee"