ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
2: De titel van het boek is Razend. Deze titel past goed bij het boek omdat:

 Sven boos is op zijn vader, omdat die hem mishandelt en zijn broer Lennart voortrekt.
 De vader van Sven boos is op Sven omdat hij niet alles doet wat zijn vader zegt, en omdat Sven gestopt is met zwemmen. Daarom mishandelt zijn vader hem vaak.

3: Carry slee is een kinderboekenschrijfster. Zij werd door de Nederlandse Kinderjury maar liefst zeven keer bekroond en drie keer getipt. Carry Slee werd in 1949 geboren in Amsterdam. Toen ze klein was was ze al veel verhalen aan het schrijven. Ze heeft twee dochters Nadja en Masja. Aan haar dochters las ze altijd zelf bedachte verhaaltjes voor. De kinderen vonden het zo leuk dat ze de verhaaltjes naar de bobo opstuurde. Carry Slee heeft een tijd lang als drama docent gewerkt. Toneelstukken bedacht ze altijd zelf samen met de leerlingen. Carry Slee schrijft voor kinderen van alle leeftijden. Carry Slee schrijft vaak boeken met moeilijke onderwerpen zoals homoseksualiteit, pesten en scheiden.

Dit zijn wat boeken die ze geschreven heeft:

Confetti conflict 1993 spijt 1996
De smoezenkampioen 1994 afblijven 1998
Ridder schijterbroek 1994

4. Het eerste boek is gedrukt in 2000

5. Ze probeert kinderen aan te sporen om problemen creatief en fantasierijk op te lossen. Maar ook om te laten zien hoe belangrijk vriendschap wel niet is.

6. Er is geen ondertitel van dit boek

7. Ik ben dit boek gaan lezen, omdat het onderwerp mishandeling mij aanspreekt, en over het algemeen heeft Carry Slee best mooie boeken geschreven.

8. Sven wordt thuis mishandeld door zijn vader, omdat hij niet doet wat hij wilt. Hij stopt met zwemmen om meer tijd voor zijn hobby filmen te hebben. Lennart de broer van Sven wordt voorgetrokken, omdat hij wel alles leuk vindt wat zijn vader zegt. Sven wil een film gaan maken met in de hoofdrol Roosmarijn waar hij verliefd op is. Roosmarijn heeft ook een probleem, een leraar bij hen op school kan zijn handen niet thuishouden, en als zij dit vertelt gelooft niemand haar omdat het een hele populaire leraar is. Als Sven wil beginnen met de film blijkt dat zijn vader de camera mee heeft genomen om Lennart op te nemen met zwemmen. Lennart wist dat hij een film ging maken en dat is nog niet het ergste hij steekt Roosmarijn ook nog tegen Sven op. Op het laatst kan Sven er niet meer tegen en loopt hij weg van huis. Als hij weg is bedenkt hij een oplossing, als zijn vader hem dan toch zijn hele leven verziekt moet hij Sven maar vermoorden. Dit wil zijn vader niet. Als ze tegenover elkaar staan komt alles uit. Sven zijn vader werd eerder ook altijd mishandeld. De leraar die Roosmarijn lastig viel, werd betrapt en is ontslagen. Aan het eind van het boek krijgen Sven en Roosmarijn verkering.

9. Het verhaal speelt zich in deze tijd af. Dat kun je o.a. merken aan het internet gebruik (dit is er nog niet zo heel lang) ook kun je het merken aan het gebruik van de GSM (dit is er al wel een tijdje maar het werd nog niet zoveel gebruikt voor kinderen van onze leeftijd). Het verhaal wordt chronologisch verteld, dat houdt in dat het verteld wordt zonder terug te kijken naar het verleden of naar de toekomst. Er worden geen flashbacks gebruikt. Dat houdt in dat er niet wordt verteld over dingen die hij zich van eerder nog kan herinneren.

10. Het verhaal speelt zich vooral af in het huis van de familie Feije en op school. Dit zijn de belangrijkste plaatsen want hier gebeuren de meeste dingen, namelijk de mishandelingen van Sven in hun eigen huis en op school wordt Roosmarijn aangerand. Verder gebeurt er nog wat in het huis van Roosmarijn, want daar gaan ze beginnen met de film. Ook gaat de familie van Sven naar de verschillende zwembaden waar Lennart moet zwemmen. Als Sven en Bart gaan chatten gebeurt dat in het huis van Bart.

11.

Hoofdpersoon:
-Sven Feije

Bijpersonen:
-Lennart Feije
-Roosmarijn
-De vader van Sven
-De moeder van Sven
-Bob, de leraar die Roosmarijn aanrandt
-Halima, de beste vriendin van Roosmarijn
-Bart, de beste vriend van Sven
-Arnout, een van de vrienden van Sven
-Hakim, een andere vriend van Sven
-De oma van Sven
-Astrid van Lanen
-Meneer Hazelman, de conrector op de school van Sven.

Sven Feije:
Sven is een jongen die erg mishandeld word door zijn vader, daarom voelt hij zich vaak erg ongelukkig. Ik vind het een hele sympathieke jongen, Hij probeert zijn vriendschap te onderhouden. Hij heeft doorzettingsvermogen, hij zegt altijd wat hij vind. Soms kan hij dat beter niet doen want dan krijgt hij weer slaag. Sven is verliefd op Roosmarijn en als zijn broer die altijd alles al krijgt ook nog eens Roosmarijn tegen hem opstookt draait hij helemaal door. Hierdoor en door het gedoe met zijn vader loopt hij ook weg. Ik denk dat het wel goed is geweest, omdat hij hierdoor te weten is gekomen waarom zijn vader hem zo mishandelt.

Lennart Feije:
Lennart wordt voorgetrokken door zijn vader, omdat hij alles doet wat hij zegt. Ik vind hem egoïstisch hij denkt alleen maar aan zichzelf hij vindt zich zelf goed en helpt Sven niet als zijn vader hem weer slaat nee hij stookt Sven alleen nog maar meer op tegen zijn vader.

Roosmarijn:
Roosmarijn vind ik een zeer zelfverzekerd type ze vertelt direct als de leraar zijn handen niet thuis kan houden. Ze heeft een lief karakter leeft met iedereen mee en als ze zelf niet wordt geloofd wordt ze boos.

De vader van Sven:
Ik vind de vader van Sven een rot persoon dit komt waarschijnlijk omdat je alleen de vervelende kanten van hem krijgt te zien. Misschien heeft hij best wel goede kanten, maar daar krijg je geen hoogte van. Het is een persoon die vind dat de hele wereld om hem draait “zijn wil is wet”. Zo mag zijn vrouw niet de wonden van Sven schoon maken. Sven mag niet stoppen met zwemmen. Ik zou zo’n vader niet willen hebben. Ook niet als ik Lennart zou zijn. Je broer zou je zo alleen maar gaan haten. En het lijkt me ook geen fijn gezicht om je broer zo in elkaar te zien worden geslagen.

De moeder van Sven:
Het is een bang persoontje. Ze durft niets tegen de vader van Sven te zeggen. Ze wordt onderdrukt en daardoor wordt ze bang voor hem. Dit kun je merken omdat ze niets zegt als Sven in elkaar wordt geslagen, omdat ze bang is dat ze zelf ook klappen krijgt.

Bob:
Bob geeft wiskunde. Hij is de favoriete leraar van klas 2b. Hij is de persoon die Roosmarijn aangerand heeft. Ik krijg hierdoor een vieze indruk van hem het is nou niet de persoon die ik graag tegen wil komen. In het begin van het boek is die heel aardig hij maakt grapjes en als de klas niet voor de s.o. hebben geleerd geeft hij die ook niet.

Halima:
Halima is de beste vriendin van Roosmarijn. Je krijgt niet echt een beeld van haar er wordt niet veel over gesproken. Wel is ze erg behulpzaam en steunt Roosmarijn. Dat behulpzame kun je merken als ze plaats wil ruilen met Roosmarijn zodat Bob niet meer bij haar kan komen.

Bart:
Bart is de beste vriend van Sven. De vriendschap loopt stuk, omdat Sven hun afspraken altijd afzegt. Bart begrijpt dit niet. Je komt niet veel te weten over het karakter van hem. Maar door wat de schrijver over hem schrijft lijkt het me een persoon waar je veel lol mee kunt hebben.

Arnout en Hakim:
Deze personen doe ik samen, omdat ze altijd samen zijn. Het lijken me twee mensen die je snel voor de gek kunt houden. Dit blijkt, want ze gingen een vriendinnetje zoeken via de chatbox. Toen Bart en Sven dit hoorden deden hun zich voor als meisjes en bouwden ze een ‘relatie’ op. Sven en Bart gebruikten de twee namen die Arnout en Hakim leuk vinden. Dan moet er bij jou toch al een lichtje gaan branden denk ik.

De oma van Sven:
De oma van Sven komt niet vaak voor. Ze probeert wat tegen de situatie bij hun thuis te veranderen, maar dit lukt niet (ze heeft het zelf ook meegemaakt toen de vader van Sven in elkaar werd geslagen door haar man). Ik vind haar een beetje slap, want als het niet lukt om Sven zijn vader te overtuigen om met een psychiater te gaan praten legt ze zich er maar bij neer.

Astrid van Lanen:
Astrid van Lanen is het andere meisje dat is aangerand door Bob. Het lijkt mij een angstig persoontje, omdat ze niets durft te doen tegen Bob.

Meneer Hazelman:
Hij is de conrector van de school. Er wordt niet echt veel over hem verteld alleen dat hij Bob ontslaat.

12. Er worden korte hoofdstukken gebruikt ongeveer 4/5 blz. per hoofdstuk.
Er zijn 18 hoofdstukken en hebben geen titel.

13. Het hoofdthema van dit boek is mishandeling.

Maar er zijn ook nog andere thema’s:

Vriendschap (is ertussen veel personen).
Liefde (die ontstaat tussen roosmarijn en Sven).
Seksuele intimiteiten (Bob die zijn handen niet thuis kon houden).

14. Het boek wordt personaal verteld dat houdt in dat het verhaal met namen wordt verteld.

15. Het boek gaat over problemen in de samenleving zoals:

Mishandeling: Sven wordt mishandeld door zijn vader (dit komt nog heel veel voor)
Aanranding: Roosmarijn wordt aangerand door haar leraar (dit kan op elke school voorkomen)

16. Ik vond het een heel mooi boek. Het heeft me aan het denken gezet, het kan zo gebeuren dat je wordt aangerand of mishandeld en dat er nog zoveel kinderen zijn die hetzelfde probleem hebben als in dit boek wordt behandeld. Ik vond het ook spannend je wilt graag weten of Bob wordt opgepakt en waarom de vader van Sven hem mishandelt ik heb dan ook vaak gedacht om gauw achter in het boek te kijken hoe het af zal lopen. Het is ook wel een heel emotioneel boek je zult het zelf maar meemaken. Ik denk dat als kinderen hetzelfde meemaken of meegemaakt hebben dit boek moeten lezen. Misschien kunnen ze dan zelf ook een goede oplossing bedenken. Als je dit boek leest zou je denken dat het waargebeurd is en dat kan ook, maar het zou wel een hoop problemen in een keer zijn. Ik heb alle boeken gelezen van 12 tot 14 jaar en deze vond ik echt het mooist. Deze boeken vind ik leuk om te lezen, omdat ze waargebeurd kunnen zijn. Ik houd niet van die boeken wat allemaal geluld is. Je kunt dit boek vlot doorlezen er worden geen moeilijke woorden gebruikt en korte hoofdstukken met veel afwisseling. Er gebeurt in elk hoofdstuk wel weer iets. Het is niet zo’n boek waar over een ding 10 blaadjes voor worden gebruikt. Er worden ook leuke dingen in het boek verteld zoals het chatten en het afspraakje wat daarbij volgde en niet alleen maar dingen die bij het mishandelen en bij de aanranding horen. Dit boek was echt de moeite waard om te lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

K.

K.

Echt een typisch boekverslag lol

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

I.

I.

Whaha 3 havo en dan letterlijk een boekverslag overnemen! Zielug! :P

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

C.

C.

@gerda is ook niet slim hea om bijna alles over te nemen leraren zijn ook niet helemaal dom hoor! die kunnen zo zien dat jij bijna alles letterlijk van deze site hebt overgenomen. ;p

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

K.

K.

wat is de uitgave en waar de plaats en wat is de jaar uitgave?

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

N.

N.

ik vin dat er te veel type fouten in zitten wie heb dit geschreven

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

G.

G.

Eh kees, ik heb t bijna letterlijk overgenomen en ik heb een 2.0!

bedankt!

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

hoi:) leuke site hoor vet veeeeel info:) :) :)

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

Gwn super verslag maar niet echt goed wat er gebeurt en niet vatbaar ik sweer het gewoon echt hoor. ik zit op praktijk en zelfs ik snap t

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

ik heb het zelf niet gebruikt maar een vriendin wel en zegt dat het goed is :) :)- (y)

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

Het is egt handig

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast