Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Rafael door Jan Eilander

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Rafael
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 473 woorden
  • 11 april 2011
  • 195 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
195 keer beoordeeld

Boekcover Rafael
Shadow
Rafael door Jan Eilander
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Hoofdpersonen

De belangrijkste hoofdpersoon is Rafael. Over hem gaat het verhaal. De moeder van Rafael is Tessel, zijn vader heet Roel. Hij heeft ook nog een tweelingzusje Gabi. Dirk is zijn beste vriend in Waterland. Nando, een andere voetballer, wordt later zijn beste vriend bij AJAX.

Thema

Het verhaal gaat over voetballen en over een jongen die zo goed is dat hij bij AJAX mag komen spelen. In het boek kun je lezen hoe dat gaat en wat je er voor over moet hebben.

Schrijver

De schrijver van het boek is Jan Eilander. Hij is geboren in 1959. Naast schrijver is hij ook nog zanger in een band. Hij is ook programmamaker, regisseur en producent en hij heeft ook prijzen gewonnen op Filmfestivals. Het boek Rafael gaat eigenlijk over de voetbaldromen van zijn zoon David. Andere boeken van Jan Eilander zijn ‘Raffie’ en ‘Rock-'n-Roll junkie’ over Herman Brood.



De titel Rafael

De titel verwijst naar de hoofdpersoon Rafael.

Samenvatting

Het verhaal gaat over Rafael. Hij is 11 jaar en gek op voetbal maar zijn moeder haat voetbal en zijn vader is alleen maar druk met zijn werk. Hij voetbalt altijd op een pleintje vlakbij zijn huis met een andere jongen, Nando. Als zijn oma dood is gegaan verhuizen ze van Amsterdam naar het huis van zijn oma in Waterland. Daar wordt hij stiekem lid van de voetbalclub HBOK, dat betekent Het Begon op Klompen. Zijn zusje Gabi helpt hem daarbij. Tussen de oude spullen in zijn oma’s huis komt hij er ook achter dat zijn opa een profvoetballer was. Maar zijn moeder wil er niet over praten. Volgens haar heeft haar vader hen in de steek gelaten voor het voetballen. Als Rafael met zijn HBOK kampioen wordt, wordt hij gescout door AJAX. Zijn moeder vindt dat niet zo leuk maar hij mag toch gaan voetballen. Bij AJAX komt hij Nando tegen, die is ook gescout. Nando komt altijd met man met een snor, dat is zijn oom. Er staat ook altijd een beetje rare man te kijken bij de voetbal. Verder in het boek komt hij erachter dat het zijn opa is. In het begin gaat het helemaal niet zo goed met voetballen omdat hij niet zo goed kan wennen. Later gaat het wel goed. Als Nando wordt beschuldigd van diefstal wordt hij weggestuurd bij AJAX. Rafael komt er achter dat de man met snor niet de oom van Nando maar iemand die talentvolle spelertjes overal vandaan haalt. Hij is een soort handelaar in voetbaltalenten. Rafael helpt Nando ontsnappen. Nando heeft ook niets gestolen. Aan het einde van het verhaal speelt AJAX tegen HBOK. HBOK heeft spelers te weinig en Nando en Rafael gaan met HBOK mee doen. En ze winnen.

Mijn mening

Ik heb dit boek gekozen omdat het over voetballen gaat. Leuk boek om te lezen en het is toch nog spannend.

REACTIES

W.

W.

citaten

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Rafael door Jan Eilander"