Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Radeloos door Carry Slee

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Radeloos
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo/havo | 1247 woorden
  • 4 maart 2009
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
30 keer beoordeeld

Boekcover Radeloos
Shadow

Als er plotseling iets verschrikkelijks gebeurt met zijn vader, staat Paco's leven op z'n kop. Vooral omdat hij denkt dat het zijn schuld is. Paco klust niet meer aan zijn bus, hij is geen DJ meer op een schoolfeest en zijn vriendin Floor maakt het uit. Zelfs de website die hij samen met zijn vrienden maakt, kan hem niks meer schelen. Zijn schuldgevoel wordt s…

Als er plotseling iets verschrikkelijks gebeurt met zijn vader, staat Paco's leven op z'n kop. Vooral omdat hij denkt dat het zijn schuld is. Paco klust niet meer aan zijn …

Als er plotseling iets verschrikkelijks gebeurt met zijn vader, staat Paco's leven op z'n kop. Vooral omdat hij denkt dat het zijn schuld is. Paco klust niet meer aan zijn bus, hij is geen DJ meer op een schoolfeest en zijn vriendin Floor maakt het uit. Zelfs de website die hij samen met zijn vrienden maakt, kan hem niks meer schelen. Zijn schuldgevoel wordt steeds erger en alleen door een paar biertjes kan hij het even vergeten. Hierdoor raakt hij net zo in de problemen als zijn klasgenote Yara. Zij probeert om haar onzekerheid te verbergen door steeds dunner te worden. Daar gaat ze zo ver in dat ze uiteindelijk geen uitweg meer ziet... Kunnen Paco en Yara elkaar helpen?

Radeloos door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A. Algemene Gegevens
Auteur(s) Carry Slee
Titel Radeloos
Plaats en jaar van uitgave Amsterdam 2005
Jaar van eerste uitgave 2003
Eventuele illustrators Geen illustraties
Genre Probleemboek

B. Inhoud
1. Hoofdpersoon en Bijpersonen:

- Paco: Hoofdpersoon in het boek. Een tiener jongen van ongeveer 16 jaar. Hij is een jongen die erg gehecht is aan zijn vader. Hij is ook heel emotioneel. Hij is eerst op Yara verliefd en daarna op Floor.

- Yara: Vriendin en klasgenoot van Paco. Ze is erg onzeker over zichzelf, ze vindt dat ze te dik is en wil gaan afvallen, Ze krijgt anorexia en belandt daardoor in het ziekenhuis. Ze heeft geen verkering met Paco, maar is wel verliefd op hem.


- Sterre: De beste vriendin van Yara. Is ze is erg bezorgd om Yara. Ze is ook een vriendin en klasgenoot van Paco

- Hafid: De beste vriend en klasgenoot van Paco en weet veel van computers.

- Lucas: Een vriend en klasgenoot van Paco. Bij hem thuis in de kelder komen ze vaak samen.

- Ramon: Broer van de beste vriendin van Floor en krijgt verkering met Floor. Hij heeft rijke ouders en is jaloers op Paco omdat hij nooit gevraagd om DJ te zijn op schoolfeesten.

- Floor; Vriendin en klasgenoot van Paco. Ze heeft in het begin verkering met Paco, maar als zijn vader overlijd laat ze niets meer van zich horen en maakt ze het uit. Ze krijgt later in het boek verkering met Ramon.

- Paco’s vader: Verzamelt oude auto’s en knap deze oldtimers op in zijn garage. Hij krijgt een hartaanval en overlijdt

- Paco’s moeder: Ze is veel aan het werk. Wil de dood van paco’s vader snel vergeten, terwijl Paco meer tijd nodig heeft. Dit lijdt tot ruzie.

- Peter Groen: Collega van Paco’s moeder. Steunt haar veel na de dood van Paco’s vader. Hij wordt goede vriend van Paco’s moeder en blijft vaak bij paco’s thuis en daar is Paco’s niet blij mee.

- Chantal: Zus van Ramon en beste vriendin van Floor. Klasgenoot van Paco en heeft een gemeen karakter.

- Meneer Sulders ook wel Sullie genoemd: Strenge de geschiedenisleraar. Hij wordt door Paco op een internetsite belachelijk gemaakt.

2. Tijd van het verhaal
Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Het zou zomaar vorige maand hebben kunnen plaatsvinden. Dit is te lezen in de volgende citaten:

Blz. 12: Jammer genoeg zit er geen cd-speler in de Daf, anders had hij kunnen zeggen dat Floor haar lievelingsmuziek mee moest nemen.
Blz 14: Je hebt zeker een mailtje van Susan gekregen,’ zegt Paco.
Blz 33: Dat kunnen we dan investeren in onze internetclub.
Blz 36: Er staan twee computers, een scanner en een geluid installatie.
Blz 68: Mijn mobiel heb ik met mijn duffe kop op mijn kamer laten liggen.

3. Plaats
Het verhaal speelt zich vooral af in de garage van Paco’s vader, in de kelder van Lucas en in de de kroeg “De Schuim”.
Dit is te lezen in de volgende citaten:
Blz 90: Paco doet de deur van de garage open.
Blz 170: Die zitten op hun vrije dag in de kelder te zwoegen.
Blz 197: Tussen de middag hebben ze het uitgebreid in De Schuim gevierd.

4. Tijdsduur
Het verhaal speelt zich in ongeveer 6 weken af.
Het is chronologisch en soms is er een flashback.

5. Perspectief
Het verhaal is in een hij/zij perspectief geschreven.
Dit is te lezen in het volgende citaat:

Blz 109: Badend in het zweet wordt Paco wakker. “Nee!” gilt hij. “Ik heb het niet gedaan!” Hij zit rechtop in zijn bed en dan weet hij dat het een nachtmerrie is.


6.Thema
Het verhaal beschrijft de verwerking van het verlies van zijn vader door Paco en een meisje met dat een probleem heeft met haar uiterlijk en uiteindelijk anorexia krijgt.

7. Samenvatting
Paco is de beste DJ van de school en wordt veel voor feesten gevraagd. Ook heeft hij fijne vrienden waar hij samen meedoet aan een wedstrijd van Super-tape om een website te ontwerpen. In de oldtimergarage van zijn vader staat de bus van Paco die hij helemaal aan het opknappen is. Maar alles veranderd als hij op een ochtend samen met zijn vader in de auto stapt om op een rommelmarkt te gaan kijken voor onderdelen voor de auto’s en mooie platen voor Paco. Ziet zijn vader dat hij zijn mobiel niet heeft opgeladen. Zijn vader wil dat hij die van hem gaat halen maar daar heeft Paco geen zin in dus rijden ze zonder telefoon weg. Op de terugweg krijgt zijn vader een hartaanval hij heeft nog wel de auto op de vluchtstrook kunnen zetten. Omdat Paco geen telefoon bij zich heeft, probeert hij een auto aan te houden maar deze rijden allemaal door. Het duurt een hele tijd voordat er een vrachtauto stopt die naar het ziekenhuis kan bellen voor een ambulance. Paco denkt wanneer hij later die middag het bericht krijgt dat zijn vader is overleden dat dit niet gebeurt, zou zijn wanneer hij zijn telefoon bij zich zou hebben gehad. Dit gevoel is zo moeilijk voor Paco en als zijn vrienden hem niet vertellen dat Floor het heeft uitgemaakt heeft hij het gevoel dat hij er helemaal alleen voor staat. Een tijd later wordt het hem allemaal te veel en wil hij weglopen van huis. Maar omdat Floor hun ideeën voor de Supertape-wedstrijd en geld heeft gestolen moeten zijn vrienden iets hebben met haar handschrift er op hij heeft hun toen belooft ze een liefdesbrief te geven die hij van haar kreeg als bewijsmateriaal. Als hij bij de kelder komt die ze als clubhuis gebruiken krijgt hij van Lucas’ moeder te horen dat zijn vrienden op school zitten. Wanneer hij door de gangen loopt ziet hij Yara op de grond liggen hij bedenkt zich geen moment. En haalt de sleutels van Meneer Sulders uit zijn jaszak en rijd met Yara op de achterbank naar het ziekenhuis, van zijn vader mocht hij alleen rijden als iemand met spoed naar het ziekenhuis toe moest. alle beelden van zijn vader komen weer boven als hij, dit keer voor Yara, op de hal van het ziekenhuis op bericht wacht. Yara beroert geworden omdat ze niets meer eet sinds ze denkt dat Paco niets met haar wil omdat ze dik zou zijn. Nu pas realiseert Paco zich hoeveel hij om Yara geeft. Zodra Yara bijkomt, vertelt hij haar wat er allemaal is gebeurt, ook vertelt hij voor het eerst over zijn schuldgevoelens over de dood van zijn vader. Een paar dagen later als Paco weer bij Yara is neemt ze hem mee naar dokter Buis de arts van zijn vader. Dokter Buis vertelt hem dat, ook als zijn vader meteen naar het ziekenhuis zou zijn gebracht hij overleden zou zijn. Daarna durft Yara haar gevoelens voor Paco te uiten en zo loop het allemaal toch nog goed af.

8. Spanning
Het verhaal is soms spannend omdat je niet weet hoe het afloopt als Paco’s vader een hartinfarct krijgt, maar ook als Paco zonder rijbewijs gaat rijden en zijn vader tegenkomt. Ook het moment dat Paco de auto van Meneer Sulders steelt

9. Titelverklaring
De titel “Radeloos” slaat op verschillende momenten die Paco heeft in het boek. Bijvoorbeeld wanneer hij zijn vader naar zijn hart ziet grijpen of wanneer zijn vader dood gaat. Ook slaat het op Sterre als zij merkt dat Yara niet meer wil eten.

10. Realisme
Het verhaal is realistisch. Het speelt zich nu af met normale personen en dingen. Ook kan iedereen de dood van zijn vader op die leeftijd meemaken en ook de ziekte van Yara komt voor.


REACTIES

I.

I.

Een heel goed verslag. Alleen in de samenvatting staan best veel spelfouten en ben je soms vergeten een punt, komma of enter te doen.


xxx

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Radeloos door Carry Slee"