Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

1. Zakelijke gegevens:
Mirjam Oldenhave & Jacques Vriens
P.S. Ik ben verliefd
Van Holkema & Warendorf
Houten 2007
110 blz.
18 februari 2009-03-09
1. Sonia gaat naar de zwing en ontmoet daar Sander een beroemde soapster uit de serie L & L. Ze kussen elkaar die avond en worden verliefd. Sander vraagt aan Sonia geen contact meer op te nemen maar ze doet het toch.
2. Sander reageerd op de brief van Sonia en zegt tegen haar dat ze niet verliefd mag worden.
3. Sander geeft uiteindelijk toch toe dat hij verliefd is op Sonia.


4. Ze maken een plan om elkaar in het geheim te ontmoeten maar dat mislukt.
5. Sander kust Marloes (zoë) voor de opnames en de regisseur stuurt dat op naar de Privaat (roddelblad) als afleiding.
6. Sonia wordt uitgenodigd om bij de zitzakken (een saaie familie die Sonia willen adopteren) te komen.
7. Sander vraagt aan zijn Opa of ze elkaar in zijn huis in het geheim mogen zien.
8. Het was geweldig bij de opa van Sander. Alleen ging hij niet weg.
9. De zitzakken houden de brieven van Sander achter omdat ze denken dat hij een soort player is. Als Sonia dit hoort loopt ze weg. De zitzakken bellen de politie omdat ze denken dat Sander Sonia heeft ontvoerd.
10. Sander gaat naar de toneelschool en Sonia gaat terug naar het internaat. Sonia accepteert dat Sander zijn keuze heeft gemaakt.
Algemeen:
Sonia en Sander ontmoeten elkaar op een avond in de discotheek en worden verliefd. Maar er is een groot probleem; Sander is een beroemde soapster van 18 jaar uit de serie Liefde & Leven. Een relatie aangaan met een internaatmeisje van 13 kan daarom niet. Dan schrijft Sonia een brief aan Sander, dat is het begin van een intense briefwisseling. Af en toe zien ze elkaar in het geheim bij de opa van Sander. Tot het roddelblad Privaat er lucht van krijgt en zelfs de politie gaat zich er mee bemoeien. Maar de regisseur van Sander en Judy, een van de groepsleidsters van het internaat, komen overal uit.


Ontwikkeling van de hoofdpersoon:
1. Sonia gaat naar de Zwing en ontmoet daar Sander een beroemde soapster uit de serie L & L. Ze kussen elkaar die avond en worden verliefd. Sander vraagt aan Sonia geen contact meer op te nemen maar dat doet ze toch. Sonia schrijft in de brief die ze naar Sander stuurt dat ze in de war is van wat er allemaal gebeurt. Ze vraagt aan Sander of hij haar een keer terug wil schrijven want ze is verliefd. Ze krijgt een brief terug van de “ijzeren babysitter” van Sander (het antwoordapparaat). Sonia vindt dat niet leuk en wordt heel boos.
2. Sander reageert op de brief van Sonia en zegt tegen haar dat ze niet verliefd mag worden. Sonia zegt dat ze toch echt verliefd is en dat je echte liefde niet tegen kunt houden. Dan komt er in de Privaat te staan dat Sander niet van pubertjes af kan blijven en dat deze gevolgen kan hebben voor zowel privé als voor zijn rol in L & L.
3. Sander geeft uiteindelijk toch toe dat hij verliefd is op Sonia. Sonia is heel blij met de brief van Sander en stelt voor om elkaar in het geheim te ontmoeten.
4. Ze maken een plan om elkaar te helpen in het geheim te kunnen ontmoeten, maar dat mislukt. Sonia duikt vlug onder de tafel wanneer de Privaat opduikt. Sander hangt vlug een kletsverhaal op om er onderuit te komen. Ze hebben Sonia net niet gezien dus ze komen er goed vanaf.
5. Sander kust Marloes (Zoë) voor de opnames en de regisseur stuurt dat op naar de Privaat als afleiding. Sonia is daar heel boos en verdrietig om en stuurt dan weer een brief dat ze wel van hem houdt en dan weer een brief dat ze niet van hem houdt.Sander is het ook een beetje zat maar zegt dat hij nog wel verliefd op haar is.
6. Sonia wordt uitgenodigd om bij de zitzakken (een saaie familie die Sonia willen adopteren) te komen. Sonia wil niet door hen geadopteerd worden en stuurt daarom een kaartje naar de zitzakken waarop staat dat ze soms heel druk is en dat ze heel naar kan doen. De zitzakken schrijven terug dat ze toch maar eens langs moet komen.
7. Sander vraagt aan zijn opa of ze elkaar in zijn huis in het geheim mogen ontmoeten. Sander verzint een goede manier hoe hij het aan zijn opa kan vragen. En het mag van de opa van Sander, ze kunnen bijna niet wachten!
8. Het was geweldig bij de opa van Sander alleen hij ging niet weg. De opa van Sander zei dat hij ging wandelen maar dat deed hij niet. Hij wou toch nog een oogje in het zeil houden.
9. De zitzakken houden de brieven van Sander achter omdat ze denken dat hij een soort player is. Als Sonia dit hoort loopt ze weg. De zitzakken bellen de politie omdat ze denken dat Sander Sonia heeft ontvoerd. De politie doet een huiszoeking bij Sander maar ze vinden niets. Sonia is naar de opa van Sander gegaan en vanuit daar terug naar het internaat.
10. Sander gaat naar de toneelschool en Sonia terug naar het internaat. Sonia accepteert het dat Sander zijn keuze heeft gemaakt, al vindt ze het wel heel moeilijk. Haar keuze zou heel anders zijn.
Eindoordeel:

Ik vond het een heel origineel boek omdat het bestond uit allemaal brieven tussen Sander en Sonia en niet uit één geheel. En ik heb zoiets nog nooit gelezen. Ik vond het ook heel onvoorspelbaar omdat bijvoorbeeld Sonia in de ene brief heel vrolijk en in de andere brief weer heel boos of verdrietig was. Ik vond het einde heel onbegrijpelijk dat het zo ineens stopt maar ook wel weer wel goed omdat het eigenlijk niet kan een meisje van dertien met een jongen van achttien. Het leeftijdsverschil is op die leeftijd te groot. Ik vond het een heel leuk en verrassend boek om te lezen.

Verdiepingsopdracht:
Sonia had in een brief aan Sander geschreven dat liefde niet uit maakt ongeacht leeftijd, vandaar dit gedicht.
Liefde, voor altijd.
Liefde is niet voor even,
Liefde is niet voor altijd,
Liefde is niet voor je leven,
Liefde duurt een eeuwigheid,
Liefde heb je nodig,
Op elk moment van de dag,
Liefde is iets moois,
dat je voor altijd bij je houden mag.
Sander zegt dat Sonia niet verliefd op haar mag worden maar Sonia kiest toch duidelijk voor Sander en wil er voor gaan.
In mijn leven
Er is iets in mijn leven,
waar ik aandacht voor wil geven.
Er iets,
waar ik voor kies.
Ik kies voor iemand zoals jij,
waar ik van hou en die maakt me blij.
Wee je wat ik graag wil?
Jij, want jij maakt me stil.
Lieve schat dit was voor jou.
Omdat ik heel erg veel van je hou.
Sonia kreeg geen brief van Sander terug omdat de zitzakken de brieven van Sander achterhielden, terwijl ze er met smart op zat te wachten.
Geen teken geen brief
Nog altijd geen antwoord
waar ben je gebleven
liefste Sander
uren gaan voorbij
krijg ik dan geen brief
geen teken
van leven die in je verborgen zit
alleen de liefde die ik van je heb
in mijn hart
ik blijf wachten


Door Jacques Vriens & Mirjam Oldenhave


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

eeuuh, boekverslag? Is dit niet meer een soort 'stappen plan' van het verhaal?
Hmm...beetje apart. Hoe heet Sonia van haar achternaam BTW?

9 jaar geleden