Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

P.S. ik ben uw dochter door Jacques Vriens & Mirjam Oldenhave

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover P.S. ik ben uw dochter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1488 woorden
  • 5 februari 2009
  • 73 keer beoordeeld
Cijfer 7
73 keer beoordeeld

Boekcover P.S. ik ben uw dochter
Shadow
P.S. ik ben uw dochter door Jacques Vriens & Mirjam Oldenhave
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoudsopgave:
Samenvatting.
Verplichte opdrachten.
Informatie over de schrijfster
Eigen mening.

Samenvatting.
het boek gaat over Sonia. Sonia heeft haar vader sinds ze drie was niet meer gezien. Ze is heel nieuwsgierig wie haar vader is. Daarom schrijft ze een brief. Dit is haar eerste brief:

Beste meneer Overkamp,
Sinds ik weet dat u nog bestaat, moet ik alsmaar aan u denken. Niet benauwd krijgen! Ik wil alleen maar één keer schrijven. Ik ben nu dertien en alles gaat heel erg goed met mij. Ik woon op dit moment in De Klepper. Dat is een soort kotsschool voor meisjes. U moet niet bang zijn dat ik iets van u wil, hoor! Ik hoop dat het met u ook goed gaat!
Dag,

de hartelijke groeten van Sonia
P.S.1 Ik zie nu pas dat er kotsschool staat, dat was niet expres!
P.S.2 Ik ben uw dochter.

In het boek worden alle gebeurtenissen die zoel Sonia als Ties (haar vader)

Wat Sonia in de brief schrijft over de klepper is niet helemaal waar omdat het een opvangtehuis is voor kinderen die onhandelbaar zijn of gewoon op straat worden gezet zij is er dus eentje die onhandelbaar is.

Ties schrijft vaak over bolle zijn kat die hem erop wijst dat hij moet stoppen met drinken (denkt Ties) . Tiesschrijft ook dat hij het liever niet wil brieven te schrijven met Sonia maar toch antwoord hij en hij gaat het leuk vinden maar blijft zeggen dat hij geen goede vader is voor Sonia omdat hij bijna altijd bezopen is.

Sonia wil eigenlijk wel bij haar vader wonen en zegt tegen hem dat ze dan samen wat aan zijn drankprobleemgaan doen. Verder schrijft ze ook dat ze elke zondag avond een party houden (stiekem) waarbij iedereen die thuis is geweest drank mee moet nemen en dat gaan ze dan mixen en opdrinken met ze allen waardoor ze dus elke zondag bezopen zijn. En dat ze wel eens heeft gevocht en dat toen haar oorbel eruit is gescheurd en dat ze dus een rafeloor heeft. Maar dat je dat niet ziet omdat ze haar haar ervoor hangt.

Ties schrijft terug dat bolle ook een rafeloorheeft, en hij vraagt of ze wel wil uitkijken welke drank ze mixt omdat het best gevaarlijk kan zijn als je sommige dingen mixt.

Later in het boek spreken ze nog af om elkaar te zien maar Ties laat op zich wachten en komt niet opdagen.
Boos schrijft Sonia een brief waarom hij niet kwam en dat ze hem zwak en lullig vind.

Ze krijgt terug dat hij zichzelf ook zwak en lullig vind maar dat hij het niet aan kon haar te zien omdat hij een kater had.

De laatste brief in het boek is van Ties en er staat in dat het beter is als ze elkaar voorlopig gewoon schrijven.


Verplichte opdrachten.
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in een kostschool en het huis van Ties.

In welke tijd speelt het zich af?
Het verhaal speelt zich in deze tijd af.

Speelt het verhaal zich in chronologische volgorde af? (zonder dat er elke keer sprongen in de tijd gemaakt worden). Of zijn er elke keer terugblikken (“flashbacks”) naar het verleden of misschien sprongen in de toekomst?
Er worden alleen maar flashbacks gemaakt omdat het briefen zijn voornamelijk over hoe alles ging toen de moeder en vader van Sonia uit elkaar gingen en omdat er in briefen altijd verteld word wat er is gebeurd.

Begint het boek met een inleiding, een gebeurtenis of begint het boek op een andere manier?
het boek begint met een gebeurtenis omdat ze een brief naar haar vader schrijft met een gebeurtenis erin. (zie begin mijn samenvatting) .

Heeft het boek een open of een gesloten einde?
Een vrij open einde want ze spreken af elkaar voorlopig te schrijven dus ik zou het erg leuk vinden als het boek nog een vervolg zou krijgen.

Verklaar de titel. Wat betekent de titel, waarom zal de schrijver de titel zo gekozen hebben?
De titel is het eind van de eerste brief en hij heeft hem gekozen omdat tot de brief van Sonia Tiesniet wist wie z’n dochter was. 


Wie zijn de belangrijkste personen van het boek?
Sonia: meisje met een rafelig oor en blond haar ze is 13 jaar en vrij lang.
Ties: man van ongeveer 40 jaar oud rimpelig en drankverslaafde alleen staande man, en Sonia’s vader.

Informatie over de schrijf(st)er.
Het zijn dus 2 mensen die dit boek hebben geschreven:
Jacques Vriens werd geboren op 26 maart 1946. Hij woonde in zijn jeugd in Helmond waar zijn ouders een eigen hotel hadden. Er zat ook een toneelzaaltje in en Jacques speelde daar veel met zijn vriendjes. Ze verzonnen verhaaltjes en gaven voorstellingen aan de kinderen uit de buurt. Omdat de spelers zich meestal niet aan hun rol hielden, schreef Jacques de verhaaltjes op. Super slim natuurlijk, vooral als je nog maar acht bent! Hij merkte dat ie het schrijven erg leuk vond en bleef ermee doorgaan. Op de middelbare school werd hij lid van de schoolkrantredactie en nam deel aan verschillende verhalenwedstrijden. Na de middelbare is hij gaan studeren in Amsterdam op de kweekschool (dat heet nu de PABO) om leraar te worden.
Als klein jochie maakte Jacques veel taalfouten. Hij was eigenlijk dyslectisch (woordblind), maar dat kenden de meeste juffen en meesters nog niet in die tijd. Hij kreeg zijn werkstukken vaak terug met dikke, rode strepen erdoor en onderaan stond dan: ‘Leuk verhaal, jammer van al die taalfouten!’ Gelukkig liet Jacques zich daardoor niet tegenhouden en bleef gewoon schrijven. Later kreeg hij een juf die het wel doorhad en hem handige trucjes leerde om minder fouten te maken.
Voordat ie schrijver werd, was hij leraar en maar liefstnegentien jaar directeur van twee scholen. Door het onderwijs raakte hij helemaal enthousiast over het schrijven. Zijn eerste boek kwam uit in 1976: ‘Die rotschool met die fijne klas’. Toen raakte ie aan het twijfelen… Leraar blijven of toch schrijver worden? Nou, dat laatste is het geworden en intussen heeft hij al zestig boeken geschreven en heel wat prijzen gewonnen. En bijna elk jaar staat hij wel in de top 5 van de Kinderjury.
In 2001 won Jacqueseen heel bijzondere prijs voor zichzelf. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij kreeg dit voor ál zijn boeken en omdat hij zo lang directeur was geweest.

De schrijver heeft twee volwassen zonen. Hij heeft ook twee kleinkinderen en die zorgen voor nieuwe ideeën voor zijn verhalen. Ook het toneelspelen is nog steeds zijn grote hobby. Hij treedt vaak op in theaters en heeft een eigen toneelclub die Theatergroep Mergel heet.
Jacques schrijft voor veel verschillende leeftijden. ‘Zondagmorgen’ was bijvoorbeeld een boek voor kleuters. Ook Tommie en Lotje zijn bekende figuren van de schrijver, zoals ‘Tommie en Lotje gaan op vakantie. Een boek dat erg bekend en populair is bij Tina-meiden en boys is het boek ‘Achtste-groepers huilen niet’. Het gaat over een meisje dat erg ziek wordt en de hele klas leeft met haar mee.

En..
Mirjam oldenhave is geboren in 1960. Na de middelbare school volgde ze de opleiding voor dramatherapeute. Ze leerde om toneellessen te geven aan mensen die ergens mee zitten, met de bedoeling dat ze er een beetje beter van worden. Daarna gaf ze tien jaar drama- en muzieklessen aan pubers op eens school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Daarnaast speelde ze mee in een theatergroep: magnolia. Die groep speelde vooral prettig gestoorde vrouwenrollen. Erg leuk vond ze het, maar ook zwaar. Daarom besloot e in 1994 te stoppen. Ze verhuisde naar Amsterdam en ging meespelen in een kindertheatervoorstelling: Bravo!. En om mensen uit Amsterdam te leren kennen ging ze3 een cursus volgen. Eigenlijk toevallig koos ze voor een cursus schrijven voor kinderen bij script+.
Voor die tijd had ze nauwelijks iets geschreven, maar ze vond het meteen ontzettend leuk. Die cursus duurde vier jaar, in het vierde jaar kwam haar eerste boek uit: het prentenboek Mama!
Mirjam oldenhave schrijft nu vijf dagen per week op haar laptop in de keuken. Samen met haar vriend is ze pleegouder voor kinderen bij wie het thuis mis is gegaan. Meestal door problemen van de ouders. De bedoeling is dat die kinderen na ongeveer een half jaar weer terug naar huis gaan. Ze heeft een hond, ollie , een lieve, sullige labrador. Als ze met hem wandelt, een uur per dag, neemt ze altijd een vraag over een boek in haar hoofd. Bijvoorbeeld: maar waarom zijn donna en lisa dan vriendinnen? Als ze dan thuiskomt weet ze meestal het antwoord. Haar boek Donna Lisa is bekroond met een vlag en wimpel.

Mijn mening:
Ik vind het een heel interessant boek omdat je meemaakt hoe het is om in een gesticht te zitten hoe het is om een drankverslaafde vader te hebben en een moeder met een nieuwe vriend die geen tijd voor je heeft. Ik zou het boek aanraden aan alle mensen van mij leeftijd.

REACTIES

C.

C.

ik doe dit boek ook en heb veel geleerd over jou boek want wil niet het hele boek lezen :)

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "P.S. ik ben uw dochter door Jacques Vriens & Mirjam Oldenhave"