Polderglamour door Stijn van Vliet

Beoordeling 7.6
Foto van Evelien
Boekcover Polderglamour
Shadow
  • Boekverslag door Evelien
  • 4e klas vwo | 597 woorden
  • 13 februari 2019
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
12 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
2017
Pagina's
128
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Polderglamour
Shadow
Polderglamour door Stijn van Vliet
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Boek: Polderglamour

Auteurs: Daan Boom en Stijn van Vliet

Verwachting en eerste reactie
Ik heb dit boek gekozen omdat het is geschreven door Daan Boom en Stijn van Vliet, dat zijn de makers van het televisieprogramma Streetlab en dat vind ik een erg leuk programma. Ik heb een artikel over het boek zien staan in de krant waarin stond dat het boek in 48 uur geschreven was, ook kwam het boek voor in het programma Niet Te Geloven.

Samenvatting
Tjibbe Wammes is een zanger die in kleine cafés optreedt. Na een optreden komt er een scout van de platenmaatschappij Bacon Studio’s op hem af. De scout geeft zijn nummer aan Tjibbe. De volgende dag belt Tjibbe het nummer en hij mag op gesprek komen bij de grote baas Jerry Armspek. Tjibbe tekent een platencontract. Jerry geeft Tjibbe een artiestennaam: Tjibz. Al snel reist Tjibbe het hele land door om concerten te geven. Op een concert komt hij Celine tegen, een leuke vrouw van zijn leeftijd. Hij begint een relatie. Tjibbe brengt veel nummer uit met zijn college Peter Soepnel. Na een tijdje is Tjibbe zo beroemd dat hij voor een dilemma staat: zijn carrière of Celine. Hij kiest voor zijn carrière en maakt het uit met Celine. Peter Soepnel overlijdt en Tjibbe is heel verdrietig. Tjibbe gaat twijfelen over zijn carrière, en hij heeft er spijt van dat hij het heeft uitgemaakt met Celine. Hij verbreekt het contact met Bacon Studio’s en verdwijnt helemaal uit de showbizz. Tjibbe begint weer een relatie met Celine.

Analyse:

Personages

  • Tjibbe Wammes: Tjibbe is de hoofdpersoon van het boek, hij is een man van rond de 25 jaar en houdt heel erg van zingen. Tjibbe laat zich te erg meeslepen in het succes van zijn carrière dat hij zichzelf in de loop van het boek verliest.
  • Jerry Armspek: Jerry is de manager van Bacon Studio´s en een goede vriend van Tjibbe. Jerry heeft Tjibbe een platencontract gegeven. Jerry is een man van rond de 50 jaar die heel veel drinkt en rookt.
  • Peter Soepnel: hij is net zoals Tjibbe een zanger.
  • Celine:het vriendinnetje van Tjibbe.

Perspectief en verteller
Het boek is geschreven in de ik-verteller vanuit de ogen van Tjibbe. Er komen geen flashbacks en flashforwards voor in het verhaal.

Tijd en plaats
Het boek is in het heden geschreven en in chronologische volgorde. Het speelt zich vooral af op de concerten van Tjibbe en op Flevoland.

Titelverklaring
De titel van het boek is Polderglamour. Tjibbe krijgt glamour omdat hij beroemd wordt. Het boek speelt zich deels af op Flevoland en dat is een polder, daarom dus het stukje polder in de titel.

Eindoordeel
Ik vond het een erg leuk boek om te lezen doordat er veel humor in zit. Het taalgebruik is behoorlijk grof en dat kom je niet zo vaak tegen in een boek, dus dat was een welkome afwisseling. De slogan van het boek is: ´in 48 uur geschreven, in een uur gelezen`, ik had het boek ook binnen een uur uit dus dat vond ik erg fijn. Wat ik minder vond aan het boek is de benaming van de personen, zo heet een persoon in het boek ´Peter Soepnel` en elke keer als ik dat las dacht ik: `wat is dat voor een rare naam?`. Zo werd ik elke keer een beetje uit het boek getrokken.

Evaluatie
Ik vond het werken aan het leesverslag moeilijk, omdat ik het boek al een maand geleden uitgelezen had en daarom was vergeten hoe het ging.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Evelien