Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Pizzamaffia door Khalid Boudou

Beoordeling 7
Foto van Cees
Boekcover Pizzamaffia
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Docent | 3839 woorden
  • 3 januari 2012
  • 927 keer beoordeeld
Cijfer 7
927 keer beoordeeld

Boekcover Pizzamaffia
Shadow

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, liefhebber van maffiafilms. Omdat Brahims vader ziek is, wordt de pizzeria geleid door zijn lievelingsoom Faris. Maar dan gaat het mis. Na een ruzie verlaten oom Faris en Haas de pizzeria en…

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, …

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, liefhebber van maffiafilms. Omdat Brahims vader ziek is, wordt de pizzeria geleid door zijn lievelingsoom Faris. Maar dan gaat het mis. Na een ruzie verlaten oom Faris en Haas de pizzeria en moet Brahim de leiding over het restaurant op zich nemen.

Niet veel later start oom Faris samen met Haas een eigen hippe pizzeria in de buurt. Dit is het begin van een pizzaoorlog die met de allergekste middelen wordt uitgevochten en waarbij zelfs junks en een buikdanseres worden ingezet. Brahim raakt verwikkeld in de hevige strijd tussen beide families. School, goede vrienden en zelfs zijn liefje Alice verdwijnen naar de achtergrond. Langzaamaan wordt het Brahim duidelijk dat er een smerig spelletje met hem wordt gespeeld.

Pizzamaffia is een roman over de zin en onzin van oorlogvoeren, over familie-eer en trots, geschreven in de snelle, eerlijke en tegelijk poëtische stijl waar Khalids werk om bekend staat.

Pizzamaffia door Khalid Boudou
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Feitelijke gegevens
Titel: Pizzamaffia
Oorspronkelijke titel: idem
Auteur: Khalid Boudou
Verschijningsdatum 1e druk: november 2007
Gebruikte druk: 1e
Aantal bladzijden: 253
Uitgeverij: Moon (Lebowski)
Verfilmd als: Pizzamaffia (februari 2011)
Verslag geschreven door: Kees van der Pol

Biografie auteur
Khalid Boudou werd op 1 oktober 1974 geboren in Marokko; hij bracht in 2007 zijn eerste jongerenroman, Pizzamaffia. uit. Het boek oogstte veel positieve kritieken en werd genomineerd voor de Jonge Jury Prijs in 2009. In februari 2011 ging de verfilming van Pizzamaffia in première.

Khalid Boudou schreef theaterstukken voor onder andere Briza en verhalen en artikelen voor o.a. NRC Magazine, Esquire en de Volkskrant. Tegenwoordig is hij vaste columnist voor het eigenzinnige nieuwsradiostation BNR-nieuwsradio. Een aantal van deze columns zijn verzameld in de bundel: Je bent voor of je bent tegen.


De flaptekst
Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas,liefhebber van maffiafilms. Omdat Brahims vader ziek is, wordt de pizzeria geleid door zijn lievelingsoom Faris. Maar dan gaat het mis. Na een ruzie verlaten oom Faris en Haas de pizzeria en moet Brahim de leiding over het restaurant op zich nemen.

Niet veel later start oom Faris samen met Haas een eigen hippe pizzeria in de buurt. Dit is het begin van een pizzaoorlog die met de allergekste middelen wordt uitgevochten en waarbij zelfs junks en een buikdanseres worden ingezet. Brahim raakt verwikkeld in de hevige strijd tussen beide families. School, goede vrienden en zelfs zijn liefje Alice verdwijnen naar de achtergrond. Langzaamaan wordt het Brahim duidelijk dat er een smerig spelletje met hem wordt gespeeld.

Pizzamaffia is een roman over de zin en onzin van oorlogvoeren, over familie-eer en trots, geschreven in de snelle, eerlijke en tegelijk poëtische stijl waar Khalids werk om bekend staat.

Motto
Het motto van het boek luidt:
The world is yours.”
Dat is een uitspraak van Tony Montana uit de bekende Amerikaanse maffiafilm “Scarface.” Dat is natuurlijk meteen een mooie verwijzing naar de titel “ Pizzamaffia.”

Eerste zin van het boek
Gebeurd is gebeurd. Bijna alles is kapot. En wat nog niet kapot is, gaat straks wel kapot. “

Quotes
Zijn vragende ogen vraten mij zowat op. Het is niet eerlijk, dacht ik. Dat hij zo naar me kijkt en dat hij allemaal van die rare dingen zegt. Ik wil tijd hebben om te voetballen, om te pokeren, om met Alice te eten en romantisch naar Texel te gaan. O, wat hadden we het op haar verjaardag toch leuk gehad. Ze was echt trots op die gare rap van me. En ik wil zoveel mogelijk leren, om uiteindelijk op de beurs van Amsterdam te werken.”

Ik pakte een sigaret. ‘Ja,’ zei ik. ‘De situatie is echt klote.’ ‘Ja, de situatie is verdomd klote.’ ‘Ja, de situatie is echt shit.’ ‘Ja, de situatie is echt fokking shit.’ En daar bleef het dan bij: we hadden duidelijk allebei niet echt zin om erover te praten.
Wallah, ik moest toch wat zeggen, dus vroeg ik tussen het snikken door: ‘Het komt toch wel goed, Haas?’ Haas sprong op. ‘Wat doe je, a jankerd. Je bent toch geen homo?’


Trivia
“Pizzamaffia” was de eerste roman die Boudou speciaal schreef voor jongeren. Het boek kreeg de Debuutprijs voor literatuur van De Jonge Jury in 2009. Het boek werd verfilmd in februari 2011. De film werd geregisseerd door Tim Oliehoek, met Iliass Ojja, (Brahim) Mamoun Elyounoussi (Haas) en Sallie Harmsen (Alice) in de hoofdrollen. Maar de reacties op de film waren niet zo positief, vooral het slechte acteerwerk kwam in recensies vaak aan de orde.


Samenvatting
Proloog:
in het voorwoord rijdt een woedende Brahim op de scooter achter zijn neef Iljas aan. Ze rijden op de snelweg totdat hij zijn neef in de vangrail kan duwen.

Anderhalf jaar eerder:
Brahim is een 16-jarige, sportief ingestelde, Marokkaanse jongen die met veel plezier in zijn vrije tijd in “Novara” werkt. Dat is de pizzeria van zijn vader. Zijn vader Amar heeft echter last van reuma en hij kan die zaak niet meer alleen runnen. Hij loopt dan ook altijd op krukken door de zaak. Maar gelukkig werken Brahims oom Faris en diens zoon Iljas (die ze Haas noemen vanwege zijn gedrag) ook in de pizzeria. Dat is fijn voor de vader van Brahim, maar het is wel een echte mopperkont. In het begin gaat het prima. Brahim zit wel gewoon op school in havo-4. Met zijn neef Iljas brengt hij in een soort wedstrijdverband de pizza’s rond, waarbij ze de straat soms wel eens onveilig maken. Maar Amar blijft verdachtmakingen maken in de richting van zijn broer Faris. Er verdwijnt geld uit de zaak, denkt hij.

Brahim heeft een leuk Nederlands vriendinnetje dat Alice heet, de pizzeria loopt goed en ook op school zijn er geen problemen. Brahim moet op een bepaald moment een opdracht voor het kunstvak CKV maken en hij wil tegelijkertijd een origineel cadeau voor Alice kopen. Hij besluit daarom die twee dingen met elkaar te combineren. Brahim gaat naar zijn neef Haas en samen maken ze een muzikaal nummer(een rap) en daarvan nemen ze een fraaie clip op. Als het eindresultaat klaar is, wil Brahim het nummer aan zijn klas laten zien en daarvoor is hij best zenuwachtig. Natuurlijk is dat ook omdat hij benieuwd is naar de reactie van Alice. Maar de reacties van zijn klasgenoten zijn geweldig leuk en Brahim is best trots op zijn prestatie.

Maar wanneer hij naar huis gaat, ziet hij aan zijn vaders gezicht dat er iets mis is. Na de felle discussie tussen Brahims vader en zijn broer Faris heeft de laatste besloten de laatste ontslag te nemen. ’s Avonds gaan Brahim en Haas Bacardi drinken. In een café krijgen ze ruzie, maar ze helpen elkaar, omdat ze familie zijn. Als ze dronken buiten liggen, krijgen ze ruzie met elkaar omdat Brahim over het gestolen geld begint.

Samen met zijn zoon Haas opent Oom Faris niet lang daarna een eigen pizzeria, die de naam “Melodia” krijgt. Daardoor zijn de familieleden ineens elkaars concurrenten geworden. Het is het begin van een grote ’pizzaoorlog’. Omdat Brahims vader steeds meer last krijgt van zijn reuma, vindt hij dat Brahim de zaak over moet nemen. Brahim moet er wel een tijdje over nadenken. Maar uiteindelijk besluit hij het toch te doen. Maar er zijn natuurlijk wel grote consequenties aan verbonden. Brahim moet een ander leven dan vroeger gaan leiden. Hij is echt betrokken bij de zaak, maar hij moet nu eenmaal keuzes maken. Hij laat zijn vriendin Alice en zijn andere vrienden af en toe wel eens zitten. Dat heeft hij voordat hij de zaak overnam nooit gedaan. Hij neemt dan wel de zaak over, maar zijn vader bemoeit zich overal mee.

De pizzaoorlog tussen de twee “maffia” gaat echt beginnen. Om de zaak van Brahim Novara een slecht imago te bezorgen en ‘zwart’ te maken heeft Haas allemaal vervelende ideeën uitgebroed. Eerst komt de Wareninspectie om te vertellen dat ze muizen hebben. Daarna koopt Haas een paar junkies om. Die moeten ervoor zorgen dat de klanten last van deze junks krijgen, waardoor ze hun pizza’s niet meer bij “Novara” bestellen maar bij de concurrent “Melodia” van Faris en Haas. Een van de medewerkers (Robbie) gaat hen te lijf, waardoor er weer slechte publiciteit komt en er steeds meer klanten wegblijven.


Ook zorgen ze in “Melodia” voor veel entertainment om klanten te trekken en dat lijkt ook te lukken, tot grote irritatie van Brahims vader. Hij dreigt het namelijk te verliezen van zijn broer en dat is binnen het familieverband heel pijnlijk. Alice vindt het stom dat Brahim niet meer naar school komt.

Brahim gaat een paar keer per week fitnessen in de sportschool, omdat hij zijn energie moet kwijtraken en de spanningen van zich af moet trainen. Hij komt steeds meer in de stress door zijn eerzuchtige vader Hij treft er altijd vreemde mensen aan. Zo is er een man van Chinese afkomst met wie hij een hele tijd zit te praten. Deze Woo heeft ooit een wokrestaurant in het centrum van de stad gehad, maar die zaak is al een paar jaar gesloten “wegens omstandigheden”, vertelt de man. Brahim mag de man eigenlijk wel en hij vertelt hem het verhaal van de uitgebroken pizzaoorlog. De man antwoordt dat hem eigenlijk hetzelfde is overkomen. Maar hij had het allemaal niet zo maar gepikt en hij had zijn woede op zijn tegenstander gekoeld met een vuurwapen. Daarvoor had hij vijf jaar in de gevangenis moeten zitten. Hij vertelt Brahim dat hij zijn zaak weer wil openen en dat hij een heel nieuw leven wil beginnen. Maar als het echt oorlog wordt tussen hem en Haas, kan Brahim altijd naar hem toe komen. Alice heeft gescheiden ouders en hij vindt de mensen maar erg saai. Hij moet een keer een weekendje mee: o.a. naar het Concertgebouw, maar hij gedraagt zich niet goed.

De beide pizzeria’s “Melodia” en “Novara” hebben een voetbalteam opgesteld om reclame voor de pizzeria’s te maken. Het betreft futsal, wat zaalvoetbal betekent. Wanneer ze in de competitiewedstrijd tegen elkaar moeten voetballen, wordt het een erg felle wedstrijd: het lijkt wel bijna oorlog. De wedstrijd wordt zelfs gestaakt na een doldwaze overtreding van Haas. Toch wordt het daarna best gezellig en de spelers van beide teams bieden elkaar excuses aan. Brahim msn’t naar Alice dat alles wel goed zal komen.

De pizzaoorlog lijkt voorbij te zijn. Na afloop wordt er gefeest met veel drank en een optreden van een sexy buikdanseres in “Melodia.”. Buikdanseres Jalima probeert Brahim te versieren en vraagt hem om een zoen: Brahim vindt dit te ver gaan, omdat hij immers een vriendin heeft. Hij wijst haar af en dat zal hem duur komen te staan.

Een paar dagen later ( op een drukke donderdag) komt Alice kwaad pizzeria “Novara” binnen gestoven en ze vertelt Brahim dat ze zo boos op hem is dat ze hem nooit meer wil zien. Ze loopt daarna snel uit de zaak en daarna is ze ook niet meer te bereiken voor Brahim. Het enige wat hij nog van haar krijgt, is een msn’je. Daarin staat een link naar een filmpje op “You Tube”. In dat filmpje is geval te zien dat Brahim de buikdanseres van een paar dagen ervoor een zoen geeft. Het is natuurlijk duidelijk dat Haas erachter steekt.

Meteen wordt het Brahim duidelijk:’de pizzaoorlog is helemaal nog niet afgelopen!’ Hij pakt
zijn scooter en rijdt weg. Onderweg probeert hij enkele keren tevergeefs Alice te bereiken. Hij wordt ook steeds gebeld vanuit de pizzeria: het is namelijk ontzettend druk. Brahim rijdt naar het restaurant van de Chinees Woo die hij uit de sportschool kent en doet hem het hele verhaal uit de doeken. De man heeft ooit beloofd hem te helpen, geeft Brahim een pistool en vertelt hoe hij dat moet gebruiken. Daarna rijdt Brahim naar “Melodia”, de zaak van Faris en Haas. De zaak is helemaal leeg. Het lijkt net of ze weten dat hij eraan komt. Dan komt Faris eraan. Hij ziet dat Brahim boos en opgewonden is. Even later komt ook Haas aangereden op zijn pizzascootertje. Haas merkt dat Brahim helemaal over zijn Marokkaanse theewater is . Hij rijdt snel weg op zijn scooter maar wordt achtervolgd door Brahim. Na een gevaarlijke achtervolging door de stad beukt Brahim Haas op de snelweg tegen de vangrail aan. Haas is gewond en Brahim krijgt de kans hem dood te schieten..

Epiloog
Dan biecht Haas het verhaal op waarom dit allemaal heeft plaatsgevonden. Hij is jaloers op Brahim, omdat hij van mening was dat Brahim zijn vader had afgepakt. Daarom wilde hij zelf ook iets van Brahim afnemen. Hij denkt dat zijn vader Faris meer om Brahim geeft dan om zijn eigen zoon. Hij heeft daarom gerommeld met het filmpje op “You Tube”. Faris heeft eigenlijk niets verkeerd gedaan. Haas is de enige die wat heeft uitgehaald. Zelfs met het verdwijnen van het geld, is hij de enige geweest die er mee te maken heeft. Oom Faris gaat ook daarbij vrijuit. Brahim snapt nu ook de hele geschiedenis, maar weet niet goed hoe hij er nu mee moet omgaan. Een ding weet hij zeker. Hij hoeft Haas niet meer neer te knallen. Daarom gooit hij het geleende pistool van de Chinees maar snel in het water. Hij weet alleen nog niet of hij Haas ooit kan vergeven wat die hem heeft aangedaan. De pizzaoorlog is echter wel beëindigd.
Het komt natuurlijk weer goed tussen Brahim en vriendinnetje Alice, wat uit de laatste MSN-online blijkt.


Titelverklaring
Het verhaal gaat over de strijd tussen twee Marokkaanse families die een pizzaoorlog uitvechten. Ze vechten elkaar de tent uit. Het gaat eigenlijk ook om de familie-eer. Haas is bovendien een liefhebber van het kijken naar Amerikaanse maffiafilms als “Scarface.” Hij kan hele dialogen uit de film citeren in de rol van Tony Montana. En zo langzamerhand gaat het verhaal de richting van de criminaliteit op.

Lijst met belangrijkste personages/karakters
Brahim
Haas
Alice
Amar

Analyse van de personages/karakters
Brahim is een sportieve Marokkaanse jongen van 16 jaar. Hij zit in Havo-4, maar omdat hij veel tijd aan de zaak moet besteden, spijbelt hij nog wel eens van school. Zijn half lange zwarte haar draagt hij achterover. Hij is altijd goed gekleed en ruikt lekker. Hij is een aardige en eerlijke jongen, die goed van vertrouwen is. Hij doet wel vaak stoer en gebruikt grove taal en drank. Voetballen vindt hij ook erg leuk. Maar een concert in het Concertgebouw is aan hem niet besteed: hij verveelt zich dus. Hij is nooit echt bang, ook niet als mensen hem pesten of aanvallen. Hij is beslist geen vechtersbaas. Hij is geduldig, maar als hij echt boos wordt, is hij niet meer te houden. Hij wordt woedend als zijn neef Haas zich tegen hem keert. En dan is de beer ook werkelijk los. Na een wilde achtervolging krijgt hij Haas te pakken. Hij krijgt de kans zijn neef neer te knallen, maar als hij diens verhaal heeft gehoord, besluit hij dat niet te doen en het pistool weg te gooien.

Ilias (Haas) is de iets oudere neef van Brahim. Hij is een atletisch, klein en druk mannetje dat graag stoffen broeken en zijden bloesjes draagt. Hij heeft krulhaar en puistjes in zijn gezicht. Hij luistert graag naar zijn eigen, bewerkte muziek. Hij houdt erg van maffiafilms en die komen hem later goed van pas bij zijn trucs. Hij doet in het begin van het verhaal wel aardig, maar aan het eind van het boek blijkt hij een gemeen en jaloers persoon te zijn. Hij is jaloers op Brahim, omdat hij denkt dat zijn vader Faris meer om Brahim geeft dan om hem. Daarom start hij de pizzaoorlog tegen “Novara”.


Alice is het vriendinnetje van Brahim, ze is een jaar jonger dan hij. Brahim vindt dat ze op een fotomodel lijkt, met haar lange benen, lange blonde haren, groene ogen en haar mooie lippen. Ze is een vriendelijk en trouw meisje. Haar ouders zijn weliswaar rijk, maar ze gedraagt zich niet als een verwend kreng. Ze waarschuwt hem dat hij niet van school moet wegblijven. Ze is heel boos, wanneer ze hoort dat Brahim haar ontrouw is. Aan het einde van het verhaal komt het weer goed tussen haar en Brahim.

Amar is de ziekelijke vader van Brahim. Hij heeft last van reuma en loopt altijd te schelden en te mopperen, ook op zijn zoon. Hij zoekt ruzie met zijn broer Faris en beschuldigt hem van diefstal. Hij kan het helemaal niet verkroppen dat zijn broer Faris een betere zaak heeft dan hij en dat die zijn klanten weet weg te lokken. Hij heeft dan wel zijn zaak overgedaan aan zijn zoon, maar hij bemoeit zich er steeds mee. Voor zijn zoon is hij helemaal geen leuke vader, want hij richt zich meer op zijn eigen maatschappelijk succes dan op de opvoeding van zijn zoon.

Genre
Jongerenroman.

Uitgewerkte thematiek en motieven
Het is niet zo moeilijk om het thema van deze roman te bepalen. Het gaat om de strijd tussen familieleden. Amar heeft de zaak “Novara”met zijn eigen handen maar met hulp van zijn broer Faris opgebouwd. Maar hij is een moeilijke man die alleen maar van werken weet. Het gaat ook best goed, maar Amar wantrouwt zijn broer en verdenkt hem ervan geld te hebben verduisterd. Dat pikt Faris niet en hij neemt ontslag. Mede aangezet door zijn zoon opent hij zelf een pizzeria en ze doen er alles aan om Novara ten gronde te richten. Het gaat er natuurlijk nu om wie de beste pizzeria heeft en daarbij komt de eer van de familie om de hoek kijken. Wie doet het in het leven het beste?

Een tweede belangrijk motief is jaloezie. Achteraf blijkt waarom Haas de oorlog tegen zijn familieleden is begonnen. Het motief daarvoor is jaloezie. Neef Brahim bezit immers alles:’zijn ouders zijn niet gescheiden, hij doet het goed op school en hij heeft een mooi vriendinnetje. Wanneer hij merkt dat zijn vader Faris ook nog goed kan opschieten met Brahim, wordt hij jaloers en probeert hij zijn oom tegen broer en neef op te zetten. Hij hoopt zo zijn vader terug te krijgen. Maar hij slaagt niet in die opzet.


Een ander belangrijk motief is de jeugdliefde tussen Brahim en Alice. Hoewel ze uit verschillende milieus afkomstig zijn, kunnen ze het heel goed met elkaar vinden. Bewijs daarvoor is o.a. dat Brahim een clip voor haar wil maken als ze jarig is. Hij schaamt zich daarbij niet voor zijn klasgenoten. Wel gaat hij als hij de zaak van zijn vader moet overnemen op de vriendschap inleveren. Hij verzaakt ook de school en zij waarschuwt hem daarvoor, omdat ze het dom vindt dat hij niet meer naar school komt. Brahim is haar echter wel trouw, want hij laat zich niet verleiden tot een zoen aan de buikdanseres, maar door het nare plan van Haas lijkt het allemaal te mislukken. Gelukkig overwint het gezonde verstand bij Alice het ook: ze begrijpt dat Brahim erin geluisd is en ze blijft met hem verkering houden.

Andere motieven zijn:
- Vader-zoon verhouding (die tussen Amar en Brahim en die tussen Faris en Haas)
- Schoolleven
- Drank en drugsgebruik

Structuur en perspectief.
Het boek begint met een proloog. Later blijkt dat die proloog ongeveer anderhalf jaar na het eigenlijk verhaal speelt, Op de scooter achtervolgt Brahim zijn neef Haas, totdat hij hem in de vangrail duwt. Vervolgens wordt de voorgeschiedenis van anderhalf jaar ervoor verteld.

Daarna volgen er 23 hoofdstukken die vak een opvallende titel hebben. Die heeft heel vaak te maken met de inhoud van het hoofdstuk: enkele voorbeelden van de bijzondere titels zijn:
-
Panjabipizzamixdonderdag
- Vette ansjovis en dikke vette pakken floes
- Pizzastuds, steunoma’s , leernichten en andere dingen om van te leren.
- De Zwarte Draak van Weert
- Scareface forever

De volgorde van die hoofdstukken is chronologisch gerangschikt. Af en toe zitten er flinke stukken tijdverdichting in. Twee hoofdstukken zijn een weergave van het MSN-gesprek tussen Alice en Haas.
Na de 23 hoofdstukken volgt een epiloog, waarin we in het verhaal verder gaan op de inhoud van de proloog. Brahim roept na het ongeluk Haas ter verantwoording. Die bekent alles. In het allerlaatste hoofdstukje is er nog sprake van een MSN-online bericht tussen Alice en Haas.

De verteller is de 16-jarige Brahim. Hij vertelt in de ik-vorm. In de proloog is dat in de o.t.t. maar in de andere hoofdstukken vertelt hij in de o.v.t

De tijd en het decor van de handeling
Je kunt nergens in de roman een jaartal of datum vinden, maar wat je wel zeker weet, is dat het een actuele roman is. Dat kun je zien aan het hedendaagse taalgebruik, maar ook aan het gebruik van de sociale media (mobieltjes, msn-online en sms’je en internet met “You Tube”.) Ook wordt er gesproken over de film” The pirates of the Caribbean” en over Louis van Gaal als voetbalcoach.
De vertelde tijd omvat ongeveer anderhalf jaar.

Het decor is een grote stad, Amsterdam. Verder speelt een belangrijk deel van het verhaal zich af in de pizzeria’s van beide hoofdpersonen. Het meeste gebeurt rondom pizzeria Novarra.

De stijl
Khalid Boudou heeft dit boek in een vrij grove taal geschreven, met veel woorden die jongeren in deze tijd ook gebruiken. Er staan ook veel scheldwoorden in de tekst. In de meeste gevallen zijn ze niet heel erg schokkend, maar de jongeren maken elkaar echt uit voor van alles en nog wat. De tekst is daarnaast een mix van rap en slang ( plat straattaalgebruik)

Bovendien valt op te merken dat er veel Marokkaanse woorden door het Nederlands worden gemixt. Het maakt het verhaal zelf wel grappiger leuker, omdat je als lezer soms niet weet wat het woord betekent. Een van die woorden is “floes” (geld) of “wallah” (letterlijk afgeleid van Allah, het betekent zoiets als “ik zweer het je.”) Boudou heeft het bovendien in zijn vingers om een levende dialoog met humor neer te zetten.


Enkele voorbeelden van de stijl van Khalid Boudou in deze jongerenroman:
- “Hij”, snauwde hij. “Hij hier ….deze slaapmuts. Deze schetenkweker. Deze ballenpoetser. Deze kontenkrabber…”. Het was alsof hij het woordenboek voor scheldnamen uit zijn hoofd aan het leren was. Hij ging maar door en door. “Deze tenenkaasvreter had allang in de zaak van zijn vader moeten staan.” (blz. 22)

- “Alleen die shitpizzeria’s gebruiken margarine en andere vetten”, zei mijn oom altijd. “Olijfolie maakt de pizza lekker, en is gezond en je krijgt er ook nog eens een lange fluit van`.
Een grote piemel was mooi meegenomen, maar ik wilde toch vooral lekkere pizza’s hebben. (blz. 86)

- “He man, waar was je? Heb je het wel leuk daaro? vroeg Jeffrey.
“Ja”zei ik, een potje schaatsen is er niks bij. Ik ben een beetje aan het blowen.
“Heb je echt zitten blowen , man?”
“Ja wel, wat moet ik anders hier?”
“Valt daar nog wat te versieren?
“Als je van lijken houdt, genoeg ja.” (blz
. 144)

Slotzin
Gelukkig is de liefde erg mooi. En of ik Haas zal vergeven? Ik weet het niet. Want wat gebeurd is, is dus echt wel gebeurd.”

Beoordeling Scholieren.com
Voor jonge lezers ( klas 3 en 4 van het voortgezet onderwijs van mavo, havo en vwo) is Pizzamaffia een erg leuk boek om te lezen. Het is actueel, het taalgebruik is misschien wat ruw maar het is wel de taal van de straat. Bovendien wordt er een interessant thema in het boek behandeld: de familie-eer (in het Marokkaanse milieu erg belangrijk) die op het spel staat, Daarnaast komen belangrijke motieven als jaloezie en liefde om de hoek kijken en die drie elementen maken dit boek aantrekkelijk voor de doelgroep. Het is bijzonder prettig dat geroutineerde schrijvers en schrijfsters steeds meer boeken gaan schrijven voor de jongeren van 14 jaar en ouder. (vgl. ook Martine Kamphuis en Carry Slee)


Recensies
Op internet kun je enkele recensies over deze roman vinden.

http://www.sevendays.nl/artikel/175826
http://educatie-en-school.infonu.nl/samenvattingen/65284-boekverslag-pizza-maffia-khalid-boudou.html
http://www.basmaliepaard.nl/publicaties/trouw-recensie/pizzamaffia
http://www.jongejury.nl/intermediairs/algemene-informatie/archief-lesmodellen/pizzamaffia/

REACTIES

J.

J.

haha, een docent die een boekverslag op scholieren.com zet.. Maar dat betekent wel dat je vrijwillig een boekverslag maakt? die snap ik niet XD

12 jaar geleden

L.

L.

jaaaaaa!!!! hier heb ik echt iets aan!!!! xxxx
en succes op school!!!

11 jaar geleden

L.

L.

om het boekverslag aftemaken oom faris is ook een belangrijke spleren in het boek zoals de film.

10 jaar geleden

..

..

het laatste hoofdstukje is tussen alice en brahim niet alice en haas

9 jaar geleden

N.

N.

telaat met het lezen van een boek voor een boek toets, dan maar gewoon dit overschrijven ??

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Pizzamaffia door Khalid Boudou"

Ook geschreven door Cees