Phileine zegt sorry door Ronald Giphart

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1493 woorden
  • 17 augustus 2006
  • 4 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.5
  • 4 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1996
Pagina's
213
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Phileine zegt sorry
Shadow

Phileine, de hoofdpersoon in deze roman, is 'beauty brains beast best'. Maar wanneer ze haar vriend Max onverwachts in New York gaat opzoeken en hem daar aantreft in een wel hele eigentijdse uitvoering van Romeo and Juliet, knapt er iets in Miss Ultimate Happines. Hilarische verwikkelingen zijn het gevolg.
 

Phileine, de hoofdpersoon in deze roman, is 'beauty brains beast best'. Maar wanneer ze haar vriend Max onverwachts in New York gaat opzoeken en hem daar aantreft in een we…

Phileine, de hoofdpersoon in deze roman, is 'beauty brains beast best'. Maar wanneer ze haar vriend Max onverwachts in New York gaat opzoeken en hem daar aantreft in een wel hele eigentijdse uitvoering van Romeo and Juliet, knapt er iets in Miss Ultimate Happines. Hilarische verwikkelingen zijn het gevolg.
 

Phileine zegt sorry door Ronald Giphart
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

PERSONAGES
De hoofdpersoon van het boek is Phileine, een vrouw van ongeveer 25 jaar. Het verhaal is door de ogen van deze persoon geschreven. Ook worden haar gevoelens en gedachten zeer uitgebreid beschreven. Op elke gebeurtenis heeft ze zo haar eigen commentaar. Ze is heel onvoorspelbaar. Phileine is niet echt aardig. Ze maakt veel mensen in hun gezicht belachelijk of scheld ze uit en vind zichzelf een knap en interessant meisje, ze is een bitch en daar is ze trots op! Ook een kenmerk van haar is dat ze nooit sorry zegt. Hieraan begint haar vriendje Max zich ook steeds meer te ergeren. Max, haar vriend is ook een belangrijk personage. Hij is een hele lieve jongen is stapelverliefd op Phileine maar gaat naar New York en laat Phileine achter om aan een Shakespier project mee te doen. Dan hebben we nog Gulpje, een vriendin van Phileine die ze ontmoet in New York. Zij kunnen het heel goed met elkaar vinden want ze hebben hetzelfde karakter, bitchy dus, en ze praten allebei het liefst over seks en doen dat ook gewoon! Dan heb je nog Jules, die is net als Gulpje de huisgenoot van Max en is een beetje vreemd. Ook is er LT de reserve weerman en de vriend van Joanne. Joanne speelt Juliet in het toneelstuk waar Max Romeo speelt. LT, Joanne en Jules zijn minder belangrijk dan Gulpje, Max en Phileine maar komen wel geregeld voor.

SAMENVATTING
Het boek speelt zich in het begin af in Nederland maar het overgrote deel in New York.


Het boek begint met Phileine, die samen met Max aan het picknicken is in een park.
Dan vertelt Max haar dat hij naar Amerika gaat om in het toneelstuk Romeo en Juliet te spelen, waarin hij Romeo speelt. Dit is een unieke kans voor hem die hij niet wil ontlopen. Phileine schrikt hiervan maar bij het afscheid wordt er dan ook veel gehuild door allebei.

Na een paar maanden mist Phileine Max zo erg dat ze besluit om eerder dan gepland af te reizen naar Amerika om Max te verrassen. Als ze bij zijn appartement aankomt is hijzelf niet aanwezig, maar ze ontmoet dan wel zijn huisgenoot Gulpje waarmee ze het meteen goed kan vinden en zijn andere huisgenoten. In eerste instantie is Max eerder verbaasd dan blij om Phileine te zien.

Wanneer Max aan het repeteren is, bijna altijd, trekt Phileine heel veel op met Gulpje. Zo gaan ze bijvoorbeeld samen uit eten en samen shoppen. Max wil niet vertellen waar het toneelstuk over gaat en doet er heel geheimzinnig over. Als het toneelstuk eindelijk af is gaat ze onuitgenodigd naar de première en komt ze erachter dat het toneelstuk niet echt is zoals ze had verwacht. Het is namelijk een vernieuwde versie van het toneelstuk Romeo en Juliette, en dan blijkt het een en al porno te zijn. Er komt veel seksueel handwerk aan te pas

Phileine wordt woedend! Ze begrijpt niet dat hij het zolang geheim heeft gehouden.
Max bied echter zijn verontschuldigingen aan en ze gaan samen wat drinken. Als ze aan de bar zitten hebben ze het er nog even over en dan blijkt dat Max het toneelstuk nog 3x moet opvoeren… Phileine wordt zo boos dat ze hem op z’n neus slaat en gaat boos naar huis.

Volgende ochtend zijn ze weer wat afgekoeld en is het weer goed. Het leven gaat weer verder zoals het was. Max blijft repeteren en Phileine trekt weer op met Gulpje.
Maar op een dag gaat ze samen met LT, ie ook ruzie met Joanne had, een tochtje op zijn boot maken. Gedeeltelijk omdat ze dronken zijn en gedeeltelijk uit wraak gaan ze met elkaar naar bed. Ze besluiten dit aan niemand te vertellen.


Op de avond dat Max nog een toneelstuk moet spelen bedenken Phileine, LT en Gulpje in dronken staat dat Max en Joanne zich waarschijnlijk hebben ingehouden op de première omdat ze zoude weten dat zij zouden komen. Ze besluiten een onverwacht bezoek te brengen aan het toneelstuk. Ze blijken gelijk te hebben, want behalve handwerk, likken Max Joanne elkaar. Phileine en LT zitten geschokt en vol walging te kijken en als Joanne op het punt staat een condoom bij Max om te doen houd Phileine het niet meer. Ze onder breekt het toneelstuk en begint een ruzie met Max op het toneel. Ze geeft hem de keuze om of met haar mee te gaan en alles te vergeten of om op het toneel te blijven en haar nooit meer te zien.
Hij twijfelt iets te lang en ze loopt woedend weg.

Heel New York weet wat er die avond gebeurd is en ze wordt dan ook uitgenodigd om naar een talk show te gaan. Na afloop van de show heeft ze genoeg geld verdiend om zichzelf te trakteren op een suit in een duur hotel. In het hotel ligt ze veel op bed en voelt zich heel ongelukkig. Ze blijft maar aan Max denken en schaamt zich eigenlijk een beetje voor hoe ze zich gedragen heeft. Max is er ondertussen achter gekomen wat Phileine met LT gedaan heeft dus ze zijn flink boos op elkaar!

En je wilt weten of het nog goed komt tussen Max en Phileine elkaar vergeven en of Phileine ooit nog sorry zegt dan zul je het boek moeten lenen want wij gaan het niet vertellen.

MENING EN RECENSIES
De meningen over het boek waren verdeeld in de groep maar we zijn het er allemaal wel mee eens dat het een okey boek is ook al komen er een paar eentonige gedeeltes in voor. Je wilt het boek al neerleggen omdat het begin zo saai is terwijl het heel leuk wordt zodra ze naar Amerika gaat. De humor in het boek sprak ons alle 4 wel aan. Het is vooral droge humor, veel sarcasme en ironie. Dat zullen jullie wel zien in de video. Het boek is ook in gemakkelijk, leuk taalgebruik geschreven. Er komen ook veel flashbacks/ vergelijkingen/ herinneringen in voor die heel irritant zijn maar die kun je ook gemakkelijk overslaan. Het was een veel leuker boek dan we verwachte uiteindelijk.

De Film was minder leuk dan het boek want er zijn een paar leuke passages in het boek die niet verfilmd zijn. We vroegen ons namelijk al van te voren af welke acteurs ze gebruikt hadden en hoe ze nagespeeld zouden worden. Maar ze waren er niet!
Ook waren er stukken in de film die niet over een kwamen met het boek terwijl andere stukken precies volgens het boek waren. Ook is er in de film een heel ranzig stuk, naast minder erge sex scènes, met allemaal neukende oma´s en opa´s wat niet in het boek voor kwam! We vonden vereder ween hele leuke film!

We hebben wat positieve en negatieve recensies van Internet en de achter kant van het boek.
Positief
•Giphart schrijft met grote vaart, in soepel zwiepende zinnen, en hij zit nooit om een grap verlegen. NRC handelsblad

•Giphart is er in geslaagd met Phileine een karakter neer te zetten dat je bijblijft. Trouw

Negatief
•Het boek is duidelijk door een man geschreven en dat is hinderlijk. Heb de cd reeks 3 keer op nieuw begonnen en slechts 1 maal volledig uitgeluisterd. Het verhaal als verhaal is best goed maar Giphart laat het niet goed uit de verf komen doordat hij halverwege het boek het karakter van de hoofdpersonen niet vast kan houden. Daarnaast is zijn stem behoorlijk monotoon.
De Mist

•dit boek bevat een hoop sex, die uitvoerig beschreven wordt. En wat ik niet gedacht had dat die beschrijvingen een keer saai werden, van wiens lul waar zat. Maar de rest is gewoon geschreven uit de ogen van Phileine die min of meer overal een hekel aan heeft of zich aan alles ergert. Dat is het meest interessante aan het boek. Ellen Sircut

SCHRIJVER
Ronald Giphart werd geboren op 17 december 1965 in Dordrecht. In 1995 kwam er een einde aan het leven van Gipharts moeder door multiple sclerose (= dat de beschermlaag van centrale zenuwen: hersenen en wervel ontstoken is en waardoor je zenuwstelsel niet goed meer werkt). In 1997 trouwt Giphart met Mascha waarvan hij in begin 1998 een zoon krijgt en in januari 2000 kregen Giphart en zijn vrouw opnieuw een kind, nu een meisje.

Giphart studeerde Nederlands en was jarenlang nachtportier in een Utrechts ziekenhuis. Tijdens dit werk schreef hij zijn debuutroman Ik ook van jou (1992), bekroond met het Gouden Ezelsoor voor het best verkochte debuut en werd in 2001 verfilmd. De kwaliteit en het succes van Gipharts eerste boeken leidden tot een groot aantal opdrachten tot het schrijven van columns, recensies en artikelen hij schreef o.a. voor Playboy, Vooys en Het Parool. En in oktober 2005 verscheen zijn langverwachte roman Ik omhels je met duizend armen, waarin Giph & Phileine personages uit vorige boeken en hun zeer zieke moeder de hoofdrol spelen.

Samen met Joost Zwagerman tourt Giphart nu door het land met hun gezamenlijke literaire theaterprogramma Hamerliefde een voorlees programma.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Phileine zegt sorry door Ronald Giphart"