Onze vrienden van Markteffect doen hun jaarlijkse Scholierenonderzoek. Geef jouw mening over het onderwijs en maak kans op JBL headphones of Bol.com-bonnen van 15 euro.

 

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je PWS of Sectorwerkstuk?

Heeft jouw PWS of Sectorwerkstuk een link met het Rijksmuseum? Stuur je werkstuk dan vanaf december in voor de Junior Fellowship profielwerkstukwedstrijd van het Rijksmuseum. En maak kans op € 1500 en een traineeship! 

Titel: Phileine zegt sorry

Auteur: Ronald Giphart

Genre: excentrieke liefdesroman (naar mijn mening)

Uitgeverij: podium, A'dam

Jaar: 1996Leuke citaten:"Ze zeggen dat Nederland het overbevolktste land van de wereld is, maar ik weet zeker dat als je onze bevolking zou vervangen door de helft zoveel Amerikanen, Nederland nog voller zou zijn dan nu.""...het feit dat je een minderwaardigheidscomplex hebt, betekent nog niet dat je niet dom en lelijk bent."

"...it's better to be hated for what you are, than loved for what you're not.""Geluk is een geladen revolver die tegen je slaap gehouden wordt en die ieder moment kan afgaan.

Wanneer tegen Phileine is gezegd dat ze in de Late night show geen fuck mag zeggen: "Na een paar seconden roep ik dat het toch uiterst hypocriet is dat ik moet oppassen wat ik zeg, als ik tijdens de korte tijd van mijn bezoek aan New York iedereen die ik ben tegengekomen de woorden fuck, fuck you en fuckin' this meerdere malen heb horen gebruiken. Het woord is de afgelopen dagen waarschijnlijk vaker gezegd dan in praktijk uitgebracht, roep ik, en deze zin levert me opnieuw een applaus op."

Personen:

Phileine: hoofdpersoon van deze "biografie" ze is een eerste klas bitch. Onaardig maar knap (brains, beauty, beast, best…zoals ze op de achterkant van het boek wordt beschreven) Ze houdt ervan mensen te beledigen. Phileine haat mensen, meningen en soms haar moeder.

Max: de vriend van Phileine. Hij wordt niet erg goed beschreven, maar hij denkt niet goed na welke gevolgen sommige beslissingen hebben maar is wel lief en hij houdt niet van ruzie.

Gulpje: goede vriendin van Phileine in Amerika. Ze heeft hetzelfde karakter als Phileine. Houdt er ook van mensen uit te kafferen.

Citaat: hij stond tegen mij aan te ouwehoeren en ik zei dat ik even naar het toilet moest. Toen ik van hem vandaan liep, riep hij me na: 'Ja, zulke dingen moeten ook gebeuren.' (…) ,Weet jij waarom god urine heeft uitgevonden?' Vroeg ik fel, hij schrok ervan. 'Niet omdat er schadelijke stoffen moeten worden afgevoerd, want waarom zouden die niet via de ontlasting kunnen worden verwijderd? Niet om vocht te lozen, want het lichaam heeft voortdurend behoefte aan vocht, dus aftappen is onlogisch. Nee urineren is louter bepaald evolutionair gedrag. Hoe vaak gebeurt het namelijk niet dat je in een vreselijk saai gesprek staat met een vreselijk saai iemand en dat je daar bijna hersendood van achterover slaat? Wat knap dan van de schepper dat hij je dan een volkomen acceptabel excuus heeft gegeven om weg te lopen zonder die persoon te hoeven beledigen (…) urineren is een gereedschap in de omgang. Zo, en nu moet ik echt even naar het toilet. (blz.140-141 r.32-10)

Fabian: een man die Phileine ontmoet in het vliegtuig en die zij later in het verhaal nog twee keer ontmoet. Fabian is een aardige man die een soort van vaderfiguur voor Phileine is.Citaat: 'Fabian is van het type dat vroeger nog wel een shawl droeg maar tegenwoordig zijn onderkin om zijn nek kan binden.' (blz. 12 r. 5) 7

Lena: 'Lena heeft zo'n permanente 'sla mij'-uitdrukking.' (blz. 12 r.7)

Phileine kan niet goed met Lena opschieten. Lena is de vrouw van Fabian en haar karakter wordt verder niet beschreven.

Jules: gewoon een vriend/ vriendin van Phileine. Phileine kan niet goed met hem opschieten maar dacht altijd dat Jules een vrouw was. Jules blijkt een man te zijn. Jules is snel op zijn teentjes getrapt. (nu volgt een citaat waaruit blijkt hoe Phileine Jules ziet)

Citaat: Max ga ik dus doodschieten. Hij is wat laat zegt het brilmontuur als ze me Max' kamer wijst om mijn koffer weg te zetten. (…) Terwijl de bebrilde skippybal vraagt waar wij over praten, besluit ik dat ik gulpje mag. (blz. 20-21 r.23-24 en 26-27)

Benard: hij heeft aids en is homo, hij is erg stil en komt maar weinig voor.

joanne: de vriendin van L.T., ze moet samen met ma in het stuk spelen. Phileine kan niet goed met haar opschieten. Phileine noemt haar oa. : 'De Verschrikkelijke Klapkut, De Verschrikkelijke Beflebber.'

L.T. een vriend van phileine, hij is de vriend van Joanne. Phileine gaat best veel met hem om.

Ruth: vriendin van max. Ze speelt ook in het stuk waar Max en joanne in spelen. Ze wordt door Phileine omschreven als een pratend stuk vleeswoeker en een megatrol.

Lala: goede vriendin van Phileine in Nederland. Maar als Phileine later in het verhaal naar lala belt vindt ze hun vriendschap steeds minder waard worden

Kim: kim was de beste vriendin van Phileine maar kim koos voor haar vriend en liet Phileine vallen. Als het uitgaat met kim en haar vriend blijkt ook voor Phileine dat kim zich niet meer echt voor Phileine interesseertMoeder: de moeder van Phileine wordt vaak beschreven in flashbacks. Het is een op sex beluste vrouw. Die toch wel zorgend is voor haar kinderen maar die duidelijk verschil maakt tussen liefdestrouw en sekstrouw. ( de broer van Phileine is trouwens Giph dat is wel grappig omdat Ronald Giphart ook een boek over Giph heeft)

Samenvatting:Max de vriend van Phileine gaat voor zijn studie 1,5 jaar (misschien wel langer) naar Amerika daar gaat hij in een stuk spelen. Het stuk heet rOmEO - n - jULieT. Hij gaat daar wonen in NewYork, Greenwich Village. Ongeveer een jaar nadat Max wegging koopt Phileine een ticket en gaat ze voor een week naar NewYork. Want ze mist Max heel erg.

Als ze in het vliegtuig op weg naar Manhattan zit ontmoet ze twee Amerikanen die

net A'dam hebben bezocht. Ze zijn heel enthousiast als ze horen dat Phileine uit Nederland komt en vertellen meteen hoe geweldig ze Nederland vinden en dat er zoveel mag enzo. Fabian en Lena geven hun nr. aan Phileine voor als ze een rondleiding door New York wil. Dan nemen ze afscheid. Phileine neemt een taxi naar Max' huis. Hij woont op 225 Sullivan street, aan de rand van de wijk SoHo. Max vindt het fantastisch dat Phileine hem opzoekt. Phileine wordt meteen voorgesteld aan alle vrienden van Max; Gulpje, Jules, Joanne, Leonard, L.T en Ruth. Die avond is er een welkomst feest georganiseerd voor Phileine maar door alle druk en jetlack, vermoeidheid, en drank en alle gebeurtenissen zakt Phileine in elkaar op het feest en gaat ze rustig liggen.

De 1e dag: Phileine belt haar moeder om te laten weten dat ze naar New York is. Haar moeder is erg enthousiast. 's Middags gaat ze met Gulpje ergens eten en daar komen ze twee jongens tegen (deze noemen ze bef en buk) zoals gewoonlijk gaat het gesprek met hun over seks. De jongens geven hun telefoon nr. maar die worden meteen verscheurd door Gulpje en Phileine. Daarna belt Phileine Fabian voor een tochtje door New York. Dan maken ze een afspraak. Als Fabian geen vrouw heeft en het met Phileine en Max uit is dat ze dan wel eens wat zouden kunnen krijgen.

's Avonds hangt Phileine weer met het groepje van Max' vrienden. Maar Phileine vermaakt zich wel met Gulpje in een gesprek met twee homo's

De 2e dag: die avond zal de première van rOmEO - n - jULieT zijn. Max is al naar de première en Phileine gaat naar het park waar ze Lena tegen komt. Ze heeft geen zin met Lena te praten en een tijdje later gaat Lena weg. 's Avonds gaat Phileine naar The Jozef Pap Public Theater. Daar is de première. Phileine krijgt een hele schok. Romeo en julliet is helemaal veranderd het zijn mensen met skateboards en dildo's die op het toneel staan in plaats van mensen met tuttige pakjes die shakespeare klanken uitkramen. Er is een hevige liefdes scène tussen Joanne en max. Hierna krijgen Max en Phileine hele erge ruzie die ze uiteindelijk wegdrinken in het café 'it ain't over'. Maar als max heeft verzwegen dat hij nog twee voorstellingen heeft slaat Phileine hem genadeloos op zijn neus.

De 3e dag: 's middags gaat Phileine weer lunchen met gulpje. Daar hebben ze weer een intiem gesprek met een paar jongens die ze voor het gemak maar Kwak Kwak en Kwak noemen. Naar aanleiding van het gesprek laten Gulpje en Phileine zich helemaal gaan. Dit viel echter bij de restauranthouders niet gewaardeerd en Gulpje en Phileine worden uit het restaurant gezet. Als Gulpje en phileine terug komen van hun lunch komt phileine erachter dat Jules een man is in plaats van een vrouw. Jules is hierdoor heel erg boos. Later gaat phileine met L.T. weg. Ze gaan een bootreisje maken. Ze bezatten zich en dan volgt er een romantisch stuk waarbij phileine met L.T. naar bed gaat.

De 4e dag: phileine gaat 's middags met Gulpje wat drinken L.T. komt er later ook bij dan komen ze op het idee om de voorstelling van Max nog een keer te bekijken om Max en Joanne te controleren of ze met hun seksscène verder gaan dan bij de première toen ze wisten dat phileine en L.T. keken. Ze kunnen nog net kaartjes krijgen. Als bij de scène van Joanne en Max blijkt dat ze het echt willen gaan doen kan phileine zich niet meer inhouden en ze schreeuwt dat ze moeten stoppen en dat het genoeg is. Ze loopt naar het podium en is erg boos. Max is ook boos omdat phileine het stuk verpest. Phileine stelt Max voor een keuze. Of hij moet met haar meegaan dan kan het weer goed komen of hij speelt verder maar dan wil phileine hem nooit meer zien. Phileine loopt weg…

De 5e dag: Phileine ligt bij Fabian thuis in bed. Daar schijnt ze de vorige nacht te zijn gebracht door L.T. en Gulpje, straalbezopen. Maar ze heeft het gemaakt in New York, ze is uitgenodigd door David Letterman. Ze bereidt zich de rest van de dag voor in de studio voor The Late Show van Letterman, in het Ed Sullivan Theatre. Samen met salman rushdie is ze te gast. Door haar vlotte babbel en haar goede humor verbaast ze menigeen. Ze neemt de presentator rol over van David letterman, en praat openlijk over onderwerpen die in Amerika een groot taboe zijn. Ze voelt zich goed. En van het geld dat ze heeft gekregen gaat ze in een erg duur hotel slapen namelijk het Waldorf Astoria hotel. Ze belt met haar moeder en met lala en kim. Maar na het gesprek met lala en kim weet ze dat dat geen echte vriendinnen waren.

De 6e dag: als er iemand op haar kamerdeur klopt blijkt het Max te zijn hij heeft genoeg van hun geruzie en tilt Phileine over zijn schouder en sleept haar zo het hotel uit hij moet haar een kwartier zo dragen en pas voor zijn deur zet hij haar neer. Phileine krijgt een jurkje van hem om mee te gaan naar het aids-gala. Eenmaal bij het aids-gala komt Phileine erachter dat Leonard Aids heeft. Als phileine eindelijk Max op het feest heeft gevonden is hij heel erg boos. Hij is erachter gekomen dat phileine met L.T. is vreemdgegaan. Als Gloria Gaynor I Will Survive zingt vergeten ze allebei een beetje wat ieder heeft gedaan en brullen ze hard mee. Het komt een beetje goed. Als het nr. is afgelopen klimt Phileine het podium op en houdt ze een mooi betoog en verontschuldigt ze zich voor haar bitcherige gedrag. Het eindigt dan ook met de woorden: 'ik bied mijn verontschuldigingen aan. Ik zeg sorry. Sorry Max. Sorry, mensen,' fluister ik en iets harder - misschien te hard - voeg ik eraan toe: 'sorry dat ik besta.'

mijn mening:Ik vind het een heel goed boek. Vooral nu ik achteraf even over het boek denk is het erg aangrijpend.

Bijvoorbeeld hoe erg het voor haar moest zijn om haar vriend op zo'n manier op het podium voor

honderden mensen te zien. Maar ik vond het boek vooral heel grappig. Ik had dit boek ook gekozen omdat ik vind dat Ronald Giphart hele grappige boeken schrijft. Zijn scheldwoorden zijn enorm creatief en origineel en ik heb vooral heel erg gelachen om een paar bepaalde stukken. Maar er zijn ook ontroerende stukken geweest zoals een stuk waar Max erachter is gekomen dat phileine is vreemdgegaan.Citaat: ' Niets is er aan de hand,' zegt hij. 'Niets behalve dat mij zojuist in verholen termen werd meegedeeld dat jij zonder me er iets van te vertellen een paar dagen geleden met L.T. hebt gevoosd. Geneukt op een bootje. Dat was dus nog voordat je op het podium mijn toneelspel met Joanne kwam verpesten, hypocriete zaadbank.' Met grote ogen kijk ik Max aan, ik weet niets te zeggen.

'Oeps, ja…' zegt Max (eerder verdrietig dan verwijtend) (…)

'had ik het geweten, ja…' begint hij te zuchten (…) 'dan had ik je niet opgehaald dan had je me denk ik niet meer gezien' (blz.204 r. 20-34)nu citeer ik even twee stukken die ik echt heel grappig vond

citaat: ik rap: ' Geef me een touw en ik hang me op, geef me een pistool en ik schiet door mijn kop, geef me een trein en ik spring ervoor, geef me een pil en ik slik hem door.'

Oké, ik ben niet vrolijk soms. (…) De eerste keer dat ik lachte: ik was een jaar of drie en ik zag hoe een dikke tante op het balkon van onze flat (…) plotseling door een tuinstoel zakte 'met haar dikke reet op het beton'. Gegild heb ik. Geschreeuwd. Helemaal astmatisch ben ik door het huis gestuiterd.

(blz. 62 r.1-24)'Hey so you must be Philaine?' Roept hij enthousiast. Ik Miss Stralende Zonneschijn, schal al even uitgelaten terug:' hey David! So this is what you look after your face-lift?' De jongen moet zo ongezond hard om mijn grapje lachen dat hij even later in een hoekje zuurstof toegediend krijgt. (blz.170 r.28-32)maar de negativiteit waarmee phileine tegen het leven aankijkt kan ook erg lachwekkend zijn.Citaat: om bij Max naar binnen te komen b4esluit ik de ruit van de voordeur in te trappen. helaas: voor ik dit kan doen gaat de achterste deur open en een vrouwelijk type brilmontuur 1977 komt me wild knikkend tegemoet. 'Hai! So you must be Philaine!' Roept het mollige propje dat achter de bril schuilgaat uitgelaten als ze aan zeker 5 sloten heeft gemorreld. Ik, miss Ultimate Happiness, schal al even opgewonden terug:' Hai Max! So this is what you look after your sex change!' Het meisje kan niet om mijn grapje lachen, ook niet nadat ik het drie keer heb uitgelegd. Nee, JIJ trekt volle zalen, humerloze zak vla. Teer gerust weg in het overbodige non-leven dat je leidt. (18 r.25-34)Het leuke aan deze fragmenten vind ik ook de droge humor die net achter een opmerking gemaakt wordt en het ontroerende fragment vind ik gewoon zielig voor Max en Phileine.

Kort samengevat is het weer een super goed boek dat helemaal niet verveelt, zo te lezen is, en ik kon er geen genoeg van krijgen. !!!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

goeeeeeeeeeed zow

16 jaar geleden