Patatje oorlog door Derk Visser

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
Boekcover Patatje oorlog
Shadow
 • Boekverslag door een scholier
 • 4e klas vmbo | 1621 woorden
 • 5 februari 2015
 • 31 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
31 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
2007
Pagina's
96
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Patatje oorlog
Shadow

Joy en Kelly zijn hartsvriendinnen. Ze zijn samen één en delen letterlijk alles: jongens, geld en lauwe cola. Ze hebben een geheime plek, een vergeten plekje in de duinen waar nooit iemand komt. Daar praten ze. Over alles. En over nog wat. Over schurende strings, over soldaten die kinderen doodschieten, over condooms, over roze koeken. Joy en Kelly probe…

Joy en Kelly zijn hartsvriendinnen. Ze zijn samen één en delen letterlijk alles: jongens, geld en lauwe cola. Ze hebben een geheime plek, een vergeten plekje in de du…

Joy en Kelly zijn hartsvriendinnen. Ze zijn samen één en delen letterlijk alles: jongens, geld en lauwe cola. Ze hebben een geheime plek, een vergeten plekje in de duinen waar nooit iemand komt. Daar praten ze. Over alles. En over nog wat. Over schurende strings, over soldaten die kinderen doodschieten, over condooms, over roze koeken. Joy en Kelly proberen van het leven te houden, maar het leven houdt niet altijd van hen.

Patatje oorlog door Derk Visser
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Zakelijke gegevens

1. Titel

Patatje Oorlog

2. Schrijver / auteur

Derk Visser

3. Uitgever

Noordhoff Uitgevers

4. Druk

2012

5. Eerste Druk

2007

Verslag

6. Is het een oorspronkelijk Nederlands verhaal?

Ja, want, dit boek is geschreven door een Nederlandse schrijver

Nee, vertaald uit het

7. In welk genre (groep) hoort het boek volgens jou thuis? Meerdere antwoorden zijn mogelijk.

 • Dagboek
 • Fabel
 • Avonturenverhaal
 • Fantasieverhaal

8. Vind je de titel goed gekozen?

Ja, want  Joy heeft haar broertje verloren doordat hij is verdronken in de zee. Toen ze dit zag gebeuren kwam ze net terug met een patatje oorlog van de snackbar. Deze gebeurtenis zal ze nooit meer vergeten en zal haar altijd blijven achtervolgen.

Nee, want

Een betere titel zou zijn:

9. Hoe vind je het verhaal? Meerdere antwoorden zijn mogelijk? Leg ook uit waarom je die mening hebt!

 • Vervelend / flauw
 • Mooi
 • Aardig
 • Grappig
 • Spannend
 • Leerzaam
 • Herkenbaar / echt
 • Makkelijk te lezen

Uitleg bij deze mening: De verhaal is een grappig en een spannende boek.

In de boek zijn er momenten wanneer de vrienden erg flauw en vervelend tegen elkaar zijn maar vaak blijven ze aardig tegen elkaar.

Het verhaal is makkelijk te lezen en zitten geen moeilijke woorden in.

Het is een soort van levens test en erg leerzaam!

10. Wat heeft de schrijver volgens jou met dit boek willen bereiken? Meerdere antwoorden zijn mogelijk.

 • Spanning oproepen

11. Hoe wordt het verhaal verteld?

 • In de ik-vorm

12. Is er een duidelijke hoofdpersoon?

Beantwoord deze vraag hieronder.

 • Ja, dat is
 • Nee, er zijn meerdere hoofdpersonen: dat zijn Joy en Kelly
 • Er zijn geen hoofdpersonen

13. Beschrijf, voor zover mogelijk, het uiterlijk en het karakter van de hoofdpersoon of hoofdpersonen.

 • Karakter: Joy is een veertienjarig meisje dat beste vriendinnen met Kelly is. Ze is haar broertje op tienjarige leeftijd verloren doordat hij is verdronken in de zee. Doordat Joy dit heeft zien gebeuren heeft dit een grote indruk op haar achter gelaten. Verder is Joy een meisje dat alles doe wat God verboden heeft. Ze rookt onwijs veel voor een veertienjarig meisje, heeft altijd condooms op zak en is samen met Kelly heel veel bezig met seks.

 • Kelly is een veertienjarig meisje dat beste vriendinnen met Joy is. Ook Kelly doet alles wat God verboden heeft: ze rookt veel, heeft altijd condooms bij zich en is samen met Joy heel veel bezig met seks. Het lijkt soms wel alsof Joy en Kelly nergens anders over kunnen praten. Daarnaast is Kelly heel gemeen en hardhandig. Het lijkt alsof ze niks om anderen geeft en maar doet waar ze zelf zin in heeft. Met gevoelens van anderen houdt ze geen rekening, want alleen haar eigen gevoelens zijn voor haar belangrijk.
 • Uiterlijk: het zijn volgens mij 2 meisjes die erg veel make-up op hebben en veel kleren hebben en elke dag de tas bijzig hebben met allemaal deo’s make-up

14. Met welke problemen krijgt (krijgen) de hoofdpersonen te maken?

Ze roken op 14 jarige leeftijd en dragen condooms bijzig op school gaat het vaak niet goed, en thuis ook niet.

Het zijn  wel een beetje probleem kinderen.

15. Worden de problemen opgelost?

 • Ja, want: Er is een groot probleem maar dat probleem kan nooit worden opgelost want zij heeft een schuld gevoel bij de dood van haar broertje.
 • Nee, want: er zijn echter geen problemen het gaat over hun leven en wat ze doen na school.
 • Ze komen wel in aanraking met grote problemen

Joy voelt zich nog steeds schuldig over de dood van haar broertje. Als ze beter op hem had gelet was hij misschien niet verdronken.

16. Welke persoon uit het boek zou je het liefste willen zijn en waarom?

17. Waar speelt het verhaal zich af?

is niet helemaal duidelijk. Wel is het duidelijk dat het ergens in Nederland aan het strand is. Het verhaal zal zich dus ergens aan de kust in Nederland afspelen.

Er is in dit verhaal geen gebruik gemaakt van een belangenruimte.

Het verhaal speelt zich in een hele korte periode af, namelijk maar één dag. Daarnaast wordt het verhaal in de huidige tijd afgespeeld

18. In welke tijd speelt het verhaal zich af?

In de zomer want ze zijn altijd bij het strand

19. Het verhaal speelt zich af in:

 • Een dag

20. De gebeurtenissen worden verteld:

 • In de volgorde waarin ze echt plaats (zouden kunnen) vinden.

21. Welke gebeurtenis spreekt jou het meeste aan en waarom?

Dat ze zich schuldig voelt bij het dood van haar broertje omdat ze het zag gebeuren in de zee.

22. Stel je voor dat je journalist bent en één van de personages mag interviewen. Noteer wie je zou kiezen en bedenk vijf vragen die je in het echt ook zou stellen. Zorg dat ze passen bij de inhoud van het boek.

Naam personage: Joy

Vraag 1: Hoezo doe je alles wat God je heeft verboden?

Vraag 2: Hoezo je condooms draagt op zak?

Vraag 3: Hoezo rook je zo veel?

Vraag 4: Je hebt wel veel meegemaakt voor een kind van 14 hoe gaat je lev en nu verder?

Vraag 5: Jullie vertrouwen elkaar heel veel maar soms lekt het wel uit wat wil je daarover zeggen?

23. Samenvatting

Schrijf in het kort (Minimaal één A-4tje) een samenvatting van de inhoud.

Beschrijf het begin, de kern en de afloop.

Beantwoord daarin vragen zoals:

- Verteller. Wie is er aan het woord?

- Personages. Hoeveel en welke personen komen er in voor?

- Gebeurtenissen. Wat gebeurt er, waar en wanneer?

- Hoofdgedachte. Wat is het probleem/zijn de problemen (hoofdgedachte/thema) waar het verhaal om

  draait? Wordt het probleem/worden de problemen opgelost?

Volgende blz
Joy en Kelly zijn beste vriendinnen voor het hele leven en willen zoveel mogelijk tijd met elkaar doorbrengen. De vrije tijd die ze naast school hebben gaan ze samen naar het strand om tussen de duinen lekker te gaan liggen kletsen en te roken. In de duinen en op het strand doen ze de meest onmogelijke dingen en bespreken ze samen ook de meest vreemdste dingen.

Als Joy en Kelly op een dag weer aankomen op het strand besluiten ze om een meeuw te vermoorden. Gewoon omdat ze het leuk vinden om zoiets nou eens te doen. Als ze samen die meeuw vermoord hebben wordt het hen duidelijk dat het niet zo een slim idee was en hebben ze onmiddellijk spijt. Om het te proberen te vergeten gaan ze weer naar een andere plek waar ze verder gaan zitten praten.

Als ze op die plek aankomen ligt er een gewond konijntje. Omdat Joy en Kelly het allebei heel zielig vinden, besluiten ze om voor het konijntje te gaan zorgen. Ze proberen hem weer beter te maken maar dit lukt hen niet. Omdat ze zin in sigaretten hebben en de sigaretten op zijn en ze nieuwe moeten halen hebben ze geen idee wat ze met het konijntje moeten doen. Omdat ze het zielig voor het konijntje blijven vinden, besluiten ze om het konijntje mee te nemen in de strandtas en samen met het konijntje sigaretten te gaan halen.

Er zijn alleen wel twee problemen: Joy en Kelly hebben allebei niet genoeg geld om sigaretten te kopen. Daarnaast zijn ze allebei veertien waardoor ze nog helemaal geen sigaretten kunnen kopen. Daarom besluiten ze om Kelly een vrouwtje te laten overvallen. Vervolgens doet Joy alsof ze het heel erg vindt en Kelly niet kent en gaat ze achter Kelly aan om de tas te pakken. Vervolgens brengt Joy de tas terug bij de oude vrouw en krijgt Joy geld voor de goede daad. Van dit geld gaan ze vervolgens naar de snackbar om sigaretten te kopen.

Bij de snackbar aangekomen komen ze erachter dat ze geen sigaretten mee krijgen omdat ze nog maar veertien zijn. Liegen over hun leeftijd helpt niet, de vrouw die in de snackbar werkt trapt er niet in. Daarom besluiten ze om aan een meisje buiten, Crack Mezovic, te vragen of zij wat sigaretten wil kopen. Dit doet ze maar al te graag omdat ze zelf ook wat sigaretten mag houden en ze hartstikke verslaafd zijn.

Als Joy en Kelly vervolgens buiten hun sigaretje zitten te roken komt de politie er ineens aan. Joy en Kelly hebben geen idee of dit iets te maken heeft met de overval die ze op de oude vrouw gepleegd hebben. Omdat ze geen idee hebben wat ze moeten doen, besluiten ze om de duinen in te rennen. Het lijkt alsof de politie hen nog wel achter na gaat en nog op zoek naar ze gaat, maar dit tevergeefs. Joy en Kelly weten alle gebieden in de duinen zo goed dat het voor de politie onmogelijk is om ze te vinden.

Omdat Joy en Kelly heel erg geschrokken zijn blijven ze nog even op de plek waar ze allebei zitten. Ze zitten allebei apart en ver van elkaar en hebben geen idee waar de ander zich bevindt en of de ander wel of niet door de politie gepakt is. Als Joy rustig in de duinen blijft zitten komt Danny, de jongen die ze leuk vindt, naar haar toe. Danny vraagt aan haar of ze seksuele handelingen bij hem wil verrichten. Eigenlijk wil Joy dit niet, maar omdat ze niet weet wat ze moet zeggen doet ze het toch maar bij hem. Als ze bezig is komt vervolgens Kelly naar haar toe die ontzettend pissig wordt. Kelly is jaloers en is bang dat ze door dit Joy zal verliezen als beste vriendin.

Uiteindelijk leggen de twee vriendinnen het weer bij en komen ze erachter dat het konijntje uit de strandtas overleden is. Joy vindt het ontzettend zielig en besluit hem te begraven. Daarna praten Joy en Kelly nog wat en lijkt alles weer goed te zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Patatje oorlog door Derk Visser"