Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

A Zakelijke gegevensTitel Paniek

Auteur Carry Slee

Aantal bladzijden 160

Jaar van uitgave 2001

Uitgeverij Prometheus Lucifer

Geïllustreerd Roelof van der SchansB Hoe ziet het boek eruit1. Zou je het boek gekozen hebben als je alleen naar de omslag kijkt?

Waarschijnlijk niet, niet als ik de naam van de schrijfster of de titel er niet bij zouden staan. De omslag vind ik een beetje vierkant getekend. In mijn eigen fantasie zien Sasja en Ruben er heel anders uit als dat ze op de voorkant uitgebeeld zijn. Dat is raar. Maar ik vind sowieso dat de andere boeken van Carry Slee een mooiere omslag hebben.2. Zou je het boek gekozen hebben als je alleen naar de titel kijkt?Ja. Ik had namelijk al veel over dit boek via-via gehoord. En de bibliotheek hing vele posters op met reclame voor dit boek. Paniek, het woord alleen vind ik een goede titel voor dit boek. Erg duidelijk en krachtig. De titel ‘Paniek’ verraadt helemaal niet boek over gaat. Paniek speelt DE grote rol onder de mensen. Dit boek lijkt ook een beetje op de andere boeken van haar, je zit zelf helemaal in het verhaal. Top!3. Waarom heb je eigenlijk voor dit boek gekozen?

Ik las dit boek door de mond-tot-mondreclame. In de bibliotheek (waar ik veel kom) hingen vele posters en ik hoorde mensen praten over ‘Een nieuw boek van Carry Slee’Een nieuw boek van Carry Slee, dat komt niet vaak voor.

Dit boek heeft: een goede titel, een goede schrijfster, een goed illustrator en een goed betekenis.C Waar gaat het boek over?Sasja is net verhuisd. Haar moeder heeft een nieuwe vriend gekregen en ze zijn bij hem in gaan wonen. Het probleem is dat die vriend een zoon heeft, waar Sasja op een feest mee gezoend heeft. Hij denkt nu dat Sasja hem leuk vindt en probeert van alles om haar te “verleiden”. Ze voelt zich niet veilig meer in haar eigen huis, maar durft er met niemand over te praten. Vooral niet met Jorrit, omdat ze in stilte verliefd op hem is.

Jorrit zit ook met een probleem: hij heeft ontdekt dat zijn beste vriend homo is en heeft hem beloofd om het aan niemand te vertellen. Maar Jorrit is zo geschrokken dat hij zijn mond voorbij praat. Jorrit is ook verliefd op Sasja, maar hij denkt dat Sasja niets in hem ziet. De zoon van de vriend van Sasja's moeder probeert Sasja te verkrachten, maar het wordt ontdekt door Sasja's moeder en dan zijn de problemen voor Sasja voorbij. Ze gaat met haar moeder weer in haar vorige huis wonen en uiteindelijk krijgt ze verkering met Jorrit.

D Hoe is het boek geschreven?1. Vond je het boek gemakkelijk of moeilijk leesbaar?

Het verhaal is makkelijk te lezen er woorden geen moeilijke woorden en zinnen in gebruikt, waarschijnlijk is het boek bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 15 jaar. Ik vind dat het taalgebruik in het boek past bij de personages omdat het boek is geschreven voor jongeren tussen de 12 en 15 jaar en de personages in het boek zijn ook ongeveer van deze leeftijd.2. Staan er stukken in het boek die je liever zou overslaan?

Er zijn wel kleine stukjes die wat saai zijn. Maar als je al één bladzijde zou overslaan, dan snap je een deel van het verhaal niet meer. Dat lijkt me logisch. Sommige stukjes zou ik veranderen in het boek. Maar waarschijnlijk zou Carry Slee dat ook wel willen als ze dit boek nog een keer overlas. Ik denk dat je dan in jezelf denkt: ‘Had ik dit maar anders gedaan’ als schrijfster.E MeningIk wilde het boek zo snel mogelijk uit hebben, omdat ik wilde weten hoe het boek afliep. Maar aan de andere kant wilde ik ook dat het boek heel lang duurde omdat ik het zo’n leuk boek vond. Het was net of ik zelf in het verhaal zat en alles van dichtbij meemaakte.

Het is absoluut geen voorspelbaar verhaal, vind ik. Het maakt mij op zich niet uit of het een open of gesloten einde heeft, maar ik vind het eigenlijk ook wel weer leuk als het goed afloopt. Dit boek loopt goed af en heeft een gesloten einde. Ik vind het ook een goed verhaal omdat het niet telkens van die flashbacks heeft, want dat vind ik soms erg irritant. Dan weet je op het laatst niet meer wat je nou aan het lezen bent. In dit verhaal zijn 2 hoofdpersonen en er wordt in om het hoofdstuk wat van de een en dan wat van de ander vertelt. Dat vind ik goed te volgen.

Het boek gaat niet over iets origineels, maar wel over een onderwerp wat volgens mij wel veel jongeren boeit. Het gaat over iets wat zo in je omgeving voor kan komen en er wordt in grote lijnen uitgelegd hoe je ermee om kan gaan. Er worden je dus eigenlijk dingen geleerd.

Het is een heel mooi boek met problemen die in het echt ook kunnen gebeuren. Je verplaats je ook echt in de personen en je gaat je er een omgeving bij bedenken en proberen de personen voor je te halen.

Het was een spannend boek waar ook lachwekkende stukken in voor kwamen. Felix was de gene die het spannend maakte. Hij zat ongevraagd aan Sasja die dit alles behalve leuk vond. De lachwekkende stukken werden door de vrienden Ruben en Jorrit die zeggen dat ze twee leuke meisjes zijn op internet. Dit zeggen ze via internet tegen Alid en Arnoud. Ze spreken een keer af en dan zien Alid en Arnoud dat Ruben en Jorrit hier achter zitten!

Het boek zet met aan het denken hoe zou het zijn als ík op meisjes viel. Zou ik dan ook uitgelachen worden, zou ik het dan wél aan iemand vertellen? Verder is het een vlot verteld boek en een erg interessant. Je voelt van heel dicht bij hoe het is om (bijna) verkracht te worden en hoe het is als (in dit geval bij mij) een meisje verliefd op me was. Typisch een onderwerp voor kinderen van mijn leeftijd dus.F Welk cijfer zou je dit boek geven?Ik zou dit boek een 8 geven. Het is gewoon goed en meer of minder niet. Het is namelijk zeker niet één van de betere boeken dat ik gelezen heb en het is nou ook niet ‘heel goed’. Echt heel gevoelig was ik niet bij dit boek. Het boek raakte me wel, maar niet op de manier die ik graag heb bij een boek. (Bijvoorbeeld bij: ‘Spijt!’.) Maar het was wel een boek dat erg goed is voor de pesterijen die er zijn op de scholen. Dat doet ze wel vaker, wat ook goed helpt. Nadat ik dit boek had gelezen realiseerde ik me pas waarmee mensen allemaal gepest kunnen worden. De kleinste dingen spelen daarbij al een rol. Dat slaat totaal nergens op, maar als iemand ook maar een klein beetje anders is als jou, word deze vaak snel gepest. Zo wordt in dit realistische boek Ruben gepest omdat hij homo is.

Carry Slee is een erg bekende schrijfster en doordat veel mensen dit boek lezen zal men makkelijker homos respecteren, denk ik. Althans, dat hoop ik.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

hoi Petie,
Ik vind dat je het heel goed vertelt hebt.
Ik heb dat boek namelijk zelf ook gelezen en ik heb de zelde mening als jij ik ben nu ook een boekverslag aan het maken en heb een paar stukjes van jou verslag er uit gepikt!!
groetjes Maybritt

18 jaar geleden

F.

F.

je hebt het een betje rg kritisch gescreven maar bedankt voor je samenvatting

18 jaar geleden

T.

T.

gooeed

17 jaar geleden

A.

A.

beste petty,
ik heb je verslag gelezen maar ik vroeg me af wat voor cijfer je er voor gehad hebt

xxiessss Anna

17 jaar geleden

M.

M.

Hoi Petie,
je hebt me heel erg geholpen omdat op teschijven
ik had het boek paniek namelijk niet gelezen en en dag van tevoren ging ik op deze website.. en heb die teksten wat u op hebt gescheven op school gescheven hoop dat ik hoog cijfer haal bedant ..groetjes michelle

16 jaar geleden

G.

G.

hey ik vind u boek verslag min of meer perfect ik had self het cijfer 9 gegeven maar 8 is ook prima

16 jaar geleden

H.

H.

ik vindt het een goede verslag bedankt ik had het best wel veel van deze verslag gebruikt en heb een 9 voor gekregen
groetjes hanim

16 jaar geleden

..

..

hey ..........
wat voor cijfer heb je voor je verslag gekregen
goetjes............

16 jaar geleden

H.

H.

VET MOOI!!!
COOLE SAMENVATTING!!
X HANA

15 jaar geleden

C.

C.

een goed verslag alleen de samenvatting is een beetje kort. Liefs

9 jaar geleden

S.

S.

een heel erg goed verslag, alleen jammer dat de samenvatting zo kort is

8 jaar geleden