Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Palmwijn door Adriaan van Dis

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
Boekcover Palmwijn
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 616 woorden
  • 21 augustus 1998
  • 37 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
37 keer beoordeeld

Boekcover Palmwijn
Shadow
Palmwijn door Adriaan van Dis
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel Palmwijn Schrijver Adriaan van Dis. Uitgever J. M. Meulenhoff, Amsterdam 1996 (1996) Motto We carry within us the wonders we seek without us: There is all Africa and her prodigies in us." Ik denk dat de schrijver dit motto heeft gekozen, omdat het op het verhaal slaat, maar óók op Afrika zelf. Opdracht Er staat geen opdracht in. Beschrijving van de hoofdpersonen Susan is een oudere vrouw die op een Afrikaans eiland woont. ze is nogal labiel, en ze heeft niemand meer. Ze verdient de kost met tekeningen. Ze is nog goed bij verstand, maar ze heft wel veel treúrige dingen meegemaakt.
Fabel Een ontdekkingsreiziger komt aan op een Afrikaans eiland en ontmoet er een oude vrouw. Susan. zij vertelt hem haar levensverhaal: Susan kwam als oudere vrouw uit Amerika naar een afrikaans eiland. In Amerika had ze haar man en haar zoon verloren. Op dat eiland wordt ze de hele tijd achtervolgd door de gids Sow. door hem komt ze ook in aanraking met palmwijn, Afrikaanse wijn. Die wijn brengt je in een bepaald soort dronkenschap. Ze raakt eraan verslaafd. In die tijd woont ze in een 'ecologisch centrum', dat gerund wordt door een westerling. Sow wijkt niet van haar zijde. Ze verhuist naar een huiswaar zij alleen kan wonen, maar nog steeds laat Sow haar niet met rust . Ze ontmoet een rijke amerikaanse man, genaamd Diller. Met hem krijgt ze een soort relatie. in die tijd maakt zich erg zorgen om de plaatselijke bevolking omdater er soort oorlog is uitgebroken op het eiland. Door acties van opstandelingen krijgt het land geen voedselvoorraden meer, en niemand mag het eiland meer op of af. Ze probeert de mensen te helpen. In haar huis laat ze veel zieke en gewonde mensen wonen. Ze beslist om van het eilan 'weg te vluchten', maar alle mensen in haar huit willen mee. Ze leent het jacht van Diller. Op de dag van het vertrek willen er meer mensen mee dan verwacht. Ook diller en Sow gaan mee. De boot is stampvol. Tè vol. Het stormt.Op het laatste moment besluit Susan toch van de boot af te stappen. De boot vergaat met man en muis. Niemand overleeft de ramp. De plaatselijke bevolking wil niets meer met Susan te maken hebben. Ze is 'vervloekt'. De ontdekkingsreiziger krijgt een paar jaar later een overlijdensbericht. Waar en wanneer Het boek speelt zich af op een eiland in West-Afrika in deze eeuw, in de laatste 20 à 30 jaar. Proloogepiloog Er is geen proloog of epiloog aangeduid in dit boek. Hoofdstukken Het boek is opgebouwd uit vier grote hoofdstukken, aangeduid met romeinse cijfers.De hoofdstukken hebben (denk ik) geen speciale functie. Schrijfwijze Het boek is voor het grootste gedeelte chronologisch verteld. Het hele verhaal is eigenlijk een flashback, want de schrijver leest een krantestukje en denkt dan terug aan de gebeurtenissen opzijn reis. Het boek is geschreven is de ik-vorm. Thematiek het thema is het levensverhaalvan (en verteld door) een oudere vrouw.
Titelverklaring Palmwijn is de drank die veelvuldig door der hoofdpersone gedronken is en die eigenlijk ook al haar leed veroorzaakt heeft. De titel is dus redelijk logisch. Achtergrondinformatie over de schrijver Adriaan van Dis werd 6 december 1946 in Bergen (N.H.) geboren. Hij had een prettige jeugd. Toen hij 11 jaar was stierf zijn vader, een Nederlandse ex-K.N.I.L. militair. Zijn moeder was Indisch en hij had drie Indische halfzusjes. In 1983 kreeg hij nationale bekendheid door een literair tv-programma. Als schrijver brak hij in 1983 door met de (autobiografische) novelle 'Nathan Sid'. Eigen mening dit boek is (vooral vergeleken met de andere boeken van de schrijver) een stuk minder mooi. De schrijfwijze is hetzelfde maar je merkt het minder. De verhaallijn is ook minder mooi.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Palmwijn door Adriaan van Dis"