Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

wraak

Beoordeling 6.8
Foto van Stef
 • Boekverslag door Stef
 • 4e klas vmbo | 1137 woorden
 • 17 oktober 2021
 • 13 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
13 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Nederlands boekverslag

Naam auteur: Daniëlle Bakhuis

 • Personages

Hoofdpersoon: Het verhaal gaat over de 15 jarige Frederique (kortweg Freek), zij is de hoofdpersoon van het verhaal. Ze is ook degene die een relatie had met Sven (vertel ik zo meer over). Frederique had dus een relatie met Sven, maar het gaat uit, de eerste zin in het boek is dan ook “jij maakt het uit met mij”. Sven is daar boos over en die laat een niet gepaste foto aan iedereen zien van Frederique. Ze laat het het daar niet bij zitten en neemt wraak.

uiterlijk hoofdpersoon: -

innerlijk hoofdpersoon: Frederique kan best wel van zichzelf af bijten en is af en toe een beetje eigenwijs, verder heeft ze wel een aardig karakter maar kan ook best wel boos worden op sommige momenten.

Bijpersonen: de 2 belangrijkste bijpersonen zijn dan toch wel de 2 zussen van Frederique, Samantha en Kristine, ze verschillen allebei heel erg van karakter, maar daar vertel ik zo meer over.

uiterlijk: Samantha word vermeld als knap, tenminste dat is was Frederique zegt “Elke keer weer verbaas ik me erover dat Sam mijn zus is, zo ontzettend mooi is ze.”

Voor zover ik heb gelezen word er over Kristine niet echt iets gemeld, kan ook zijn dat ik het over het hoofd heb gezien.

Innerlijk: Samantha is best wel wijs en verstandig, ze zegt ook de hele tijd tegen Frederique dat alles wel over gaat zolang ze geen wraak neemt.

Kristine is juist het tegenovergestelde, zij zegt dan ook de hele tijd dat Frederique gewoon wraak moet nemen. Volgens haar is het dan ook “oog om oog, tand om tand.”

 • tijd

het verhaal speelt zich af in deze tijd, dat merk omdat ze gebruik maken van telefoons en internet etc.

er is geen vertelde tijd, maar het verhaal lijkt me af te spelen in 2010.

Het verhaal is volgens mij verteld in chronologische volgorde, omdat ze in het boek zeggen “de volgende dag …”. Maar Frederique heeft wel eens korte terugblikken op de relatie met Sven, maar persoonlijk denk ik dat het chronologisch is verteld.

 • plaats

het verhaal speelt zich vooral af op school, het studenthuis van de 2 zussen en het ouderlijk huis van Frederique.

Fragment: “op school schaamde ik me kapot” of “toen ik thuis kwam”.

Er word niet iets beschreven over de omgeving omdat het in het verhaal niet heel belangrijk is.

 • Spanning

het verhaal is gewoon meteen begonnen, de eerste zin was ook “jij maakt het uit met mij”. Je gaat meteen verder lezen omdat je wil weten waarom.

Naar mijn mening is het juist allebei, een open en een gesloten einde, omdat het probleem is Sven in dit verhaal, en aan het eind van het verhaal is het hoofdstuk met Sven klaar volgens Frederique. Maar het probleem zijn ook de foto’s en alles, en dat is niet opgelost. Maar de auteur heeft dat allemaal niet gezegd, hoe het afliep met de foto’s. Maar wat het verhaal betreft is het dan toch wel een gesloten einde.

Er is sprake van een goed en slecht einde, maar dat heb ik hier boven ook al grotendeels verteld waarom.

Het verhaal bleef vooral spannend omdat ik me afvroeg “waarom”. De hele tijd had ik die vraag in m’n hoofd. “Waarom deed hij dit” of “wat gaan ze er nu tegen doen”.

 • titel

de titel is “wraak”

het verhaal gaat een hele tijd over het terugpakken van elkaar, ze nemen de hele tijd wraak op elkaar. Ik denk dat het daardoor komt. Hoewel als ik een titel moest bedenken was het waarschijnlijk “de verkeerde foto’s” omdat ze allebei foto’s plaatsen van elkaar die beschamend zijn of verkeerd.

 • probleem

het probleem in het verhaal zijn de foto’s. aan het eind word het niet echt opgelost omdat de foto’s er nog steeds zijn. Dus Frederique lost grotendeels het probleem zelf op. En dat is voornamelijk alle sociale media verwijderen.

 • samenvatting

Als Freek het uitmaakt met Sven, zet hij een filmpje online met haar in haar bikini. De foto linkt door naar haar Hyves-pagina. In de klas praten ze er voluit over, Freek is vernederd. Ze vraagt advies aan haar zussen. Als ze de actie van haar ex aan haar zussen laat zien, vertelt de ene haar dat ze het moet negeren en de ander vertelt haar dat er iets tegen moet doen. Ze besluit het tweede te doen. Omdat de foto door linkt naar haar Hyves, plaatst ze een foto van een kotsende Sven op haar profiel om hem terug te pakken. Sven kan dit echter niet waarderen. Tijdens het avondeten ontvangt Freek ineens sms’jes op haar oude telefoonnummer. Als ze op internet kijkt, blijkt Sven ineens haar telefoonnummer online te hebben gezet. Zij is nu ineens degene die contact zoekt, niet hij. Freek vindt dat hij hiermee te ver is gegaan en wordt helemaal gek van het commentaar op school. Samen met haar beste vriendin Brit bedenkt ze de ultieme wraakactie: ze maken een filmpje waarin ze Sven zogenaamd helpt aan een date. Om ook wraak te nemen op haar klasgenoten, doet ze net alsof ze een gesprek met hen aangaat, maar in werkelijkheid laat ze hen één voor één een cijfer zeggen die samen het telefoonnummer van Sven zijn. Het enige wat ze niet snapt, is dat het zo stil blijft als ze het filmpje op internet heeft gepost. Ze zouden het toch wel gezien hebben? Maar niemand praat erover…

Dan blijkt na het weekend dat Sven weer iets heeft verzonnen. Hij heeft iedereen gevraagd zich stil te houden en een nieuw nummer aangevraagd. Op zijn oude nummer heeft hij speciaal voor Freek een voicemail ingesproken. Daaruit blijkt dat hij iedereen de wachtwoorden van haar online dagboek en haar mail heeft gegeven. Frederique voelt zich vernederd en ze rent de school uit. Van haar ouders hoeft ze de volgende dag niet naar school, maar haar moeder gaat wel mee naar de rector. Hij belooft Sven aan te pakken, mits zij geen tegenactie meer verzint. Dan besluit Freek haar online dagboek, haar mailaccount en haar Hyves-pagina te verwijderen, iets wat ze al veel eerder had moeten doen. Als laatste actie, waar niemand achter zal komen, maakt ze zijn tandenborstel vies en geeft hem terug. Vanaf dan is het hoofdstuk Sven voor haar afgesloten

Samenvatting van (https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/wraak-danielle-bakhuis ) lol heb deze samenvatting ook ff van deze site gepompt, schrijf maar over

Hoofdstuk 2 + eigen mening

Ik heb dit boek niet gelezen omdat het me leuk leek, om heel eerlijk te zijn, heb ik het gelezen omdat het me een makkelijk boek leek.

Verder vond ik het boek spannend en geloofwaardig, omdat het best wel serieus klonk op sommige momenten.

Ik geef het boek een 6 omdat het me niet aansprak. Ik heb wel betere boeken gelezen om heel eerlijk te zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Stef