Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Op blote voeten door Maren Stoffels

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Op blote voeten
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • vwo | 1472 woorden
  • 27 november 2012
  • 44 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
44 keer beoordeeld

Boekcover Op blote voeten
Shadow
Op blote voeten door Maren Stoffels
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

De titel is: Op blote voeten
De schrijver is: Maren Stoffels
Jouw boek is gedrukt in het jaar: 2008
De uitgever is: Leopold
Omslag tekening is van: Op de voorkant staat een foto en die is gemaakt door Mark Sassen.
Ik geef het boek een: 9 

  1. Waarom ik dit boek gekozen heb:

Ik heb dit boek gekozen omdat ik Maren Stoffels een hele goede schrijfster vind. Ze schrijft spannende, humoristische  en leuke boeken. Als ik één van haar boeken lees kan ik vaak niet stoppen met lezen.

Ook vind ik het leuk dat ze na elk boek vertelt hoe ze op het idee is gekomen om dit boek te schrijven, en wat haar eigen jeugd daar mee te maken heeft.

Het boek Op blote voeten is echt een super leuk boek, tijdens het lezen kon ik het boek bijna niet wegleggen. Ik vind het zo een leuk boek dat ik het al twee keer heb gelezen, en ook de tweede keer was het weer even spannend. Het leek net alsof ik de personen in het boek gewoon kende in het echt.

  1. Wat voor soort boek is het?

Het is een humoristisch- en een klein beetje een liefdesverhaal

  1. Welk probleem wordt in het boek besproken?

Ruzie met je ouders, brandwonden, liefde en racisme 

  1. Als je een andere titel zou moeten verzinnen, welke zou dat dan zijn?

 ‘De geheime brieven…’

Ik heb die titel gekozen omdat ze in die brieven al haar geheimen vertelt, en ze vertelt wat ze allemaal doormaakt. Door die brieven moet ze soms leugens vertellen. Ook hebben die brieven gezorgd dat het weer goed is gekomen tussen Elsa en Sam.

  1. Van een hoofdpersoon kom je in het boek het meeste te weten.

Wat vind je van de hoofdpersoon? 

De hoofdpersoon (Sam) is verliefd, moedig, sociaal en gezellig 

  1. We gaan wat beter kennismaken met de hoofdpersoon.

Is het een jongen of een meisje?
Het is een meisje.

Naam en leeftijd?
Ze heet Samantha Speller en ze word in het boek zestien jaar.

Waar woont zij?
Ze woont in een villa in een dorp maar de naam van het dorp wordt niet weergegeven in het boek.

Hoe ziet de woning eruit?
Het is een villa en ze heeft een eigen kamer, er wordt verder niet echt iets over het huis verteld in het boek.

Heeft de hoofdpersoon meer familie?
Ja, ze heeft familie.

Wie?
Ze heeft een moeder, vader en een zusje met wie ze het allemaal niet goed kan vinden.

  1. Is het verhaal fictie of non-fictie. Hoe weet je dat?

Het is fictie omdat de schrijfster aan het einde van het boek vertelt dat ze de ideeën kreeg om dit boek te schrijven, omdat zij vroeger ook jongensachtig was.

Maar het verhaal is gewoon verzonnen door Maren, en het is dus niet vroeger gebeurd in haar jeugd.

  1.  Is het verhaal realistisch of niet-realistisch. Leg uit.

Realistisch, want het verhaal kan ook in het echt gebeurd zijn en er zijn zeker al veel dingen uit het boek echt gebeurd in Nederland.

  1.  welke tijd speelt het verhaal zich af?

Tegenwoordige tijd.

  1. Leg uit waarom je die tijd gekozen hebt.

Het verhaal is zo geschreven dat het ook nu zou kunnen gebeuren.
De mensen in het boek leefden met dezelfde bezittingen en dezelfde leefomstandigheden als wij nu hebben. Dus daarom denk ik dat het in de tegenwoordige tijd is

  1. Op de eerste bladzijde heb je opgeschreven waarom je dit boek hebt uitgekozen.

Waarover dacht je dat het boek zou gaan, voordat je het ging lezen?

Ik dacht dat het zou gaan over vriendschap. Ook over liefde omdat ik dat op de achterkant las en over de zomer want dan kan je lekker met blote voeten rondlopen.

  1. Is veel van die verwachting uitgekomen of zelfs helemaal niet?

Eigenlijk wel want het was even leuk als ik had gedacht en ook ongeveer zoals ik me had voorgesteld. 

  1. Wat vond je van het boek?

Ik vond het grappig, spannend, meeslepend en makkelijk.

Leg uit waarom je dit vindt.

Ik vind het een grappig boek omdat er veel stukjes instaan die je echt aan het lachen maken.

Het is een spannend boek omdat er soms dingen gebeuren in het boek die voor de hoofdpersoon heel spannend zijn en in sommige gevallen ook erg.

Meeslepend was het verhaal omdat ik me er helemaal in kon inleven en ik kon me heel goed inbeelden hoe het geweest moet zijn.

Ook is het een makkelijk boek, omdat het zo een leuk boek is dat het makkelijk is om het uit te lezen.

  1. Samenvatting van het verhaal:

De bijna zestienjarige Sam voelt zich anders dan haar ouders willen. Eigenlijk heet ze Samantha, maar dat vind ze helemaal niets.

Een keer knipte ze zelf haar lange blonde haren af. Daarom loopt ze in het boek rond met een kort koppie! Ook draagt ze jongensachtige kleren, ook al verafschuwen haar moeder en zusje dat. In het dorp voelt Sam zich niet thuis, iedereen let er op iedereen.

De villa naast het huis van Sam is pas verkocht, op een hete zomerdag komt er een auto de oprit van de buren opgereden. Het blijken heel aardige mensen te zijn.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

De villa naast het huis van Sam is pas verkocht, op een hete zomerdag komt er een auto de oprit van de buren opgereden. Het blijken heel aardige mensen te zijn.

Jacky met haar twee kinderen Benjamin (ongeveer even oud als Sam) en zijn jongere zusje Rosa zijn de nieuwe buren. Sam is meteen smoorverliefd op Benjamin. Het klikt al snel en Sam voelt zich meteen thuis bij de familie. Ze kan er zichzelf zijn en de ruzies met haar ouders thuis ontlopen. Er is één probleem: Haar moeder vindt de nieuwe buren maar niets omdat ze bruin zijn en ze mag er niet achter komen dat Sam veel bij hun is.

Op een dag komt een collega van haar moeder met haar dochter Elsa eten bij hun thuis. Dat vindt Sam maar niets, ze vindt haar te netjes en Elsa doet alles wat haar moeder zegt. Sam doet juist altijd het tegendeel. Ze vindt er niets aan, als de collega van haar moeder iets gemeens zegt over de nieuwe buren haat Sam haar echt.

Later blijkt Elsa toch heel anders te zijn dan ze leek. Sam en Elsa worden goede vriendinnen. Elke keer als Sam Elsa ziet moet ze denken aan haar beste vriendin van vroeger die plotseling is verhuist. Sam schrijft nog steeds brieven naar Wendy (die beste vriendin van vroeger) maar die stuurt ze nooit op.

Op Sams 16e verjaardag geeft ze een groot feest. Benjamin, Rosa, Jacky, Elsa en (helaas) haar moeder en Bo (haar beste vriendin) zijn uitgenodigd. Het is heel gezellig en Bo vraagt of Sam, Benjamin en Elsa meegaan naar de disco vanavond met haar en haar vriendje Teddy (die een kamer huurt in de villa van de buren). s’ Avonds gaan Elsa en Sam samen op de fiets naar de disco, Benjamin kon niet. Als ze er al een tijdje zijn staan Bo en Sam gezellig te kletsen, dan vraagt Sam zich af waar Elsa is.

Ze gaat naar buiten met een angstig voorgevoel want ze vertrouwd die Teddy helemaal niet. Op de grond ziet ze Elsa liggen, ze ziet dat Elsa gekotst heeft. Het bleek dat Teddy een poging had gedaan om Elsa aan te randen, maar door de brandwonden op Elsa’s benen schrok hij en liet hij haar liggen. Sam is woedend en wil meteen naar Teddy toe gaan om hem eens flink de waarheid te vertellen. Maar Elsa houdt haar tegen en zegt dat ze naar huis wil. Ze brengt Elsa naar huis achter op haar fiets. Ze probeert Bo te waarschuwen voor Teddy maar Bo wil niet luisteren. Thuis bij Elsa vertelt ze het hele verhaal, daarna laat ze haar brandwonden zien. Sam schrikt wel maar ze wil Elsa dolgraag helpen.

Als Elsa na een tijdje ook Benjamin haar geheim verteld reageert Benjamin heel rustig en lief. Door de opluchting dat hij zo reageert, zoent Elsa hem. Als Sam daar achter komt wordt ze woedend. Maar Elsa kon ook niet weten dat zij verliefd op Benjamin is, want ze heeft het haar nooit verteld. Als Sam een paar dagen later Benjamin ook zoent, blijkt het dat hij ook op haar is!

Sam voelt zich schuldig tegenover Elsa en probeert het goed te maken. Maar daar wil Elsa niets van weten. Dan komt Sam op het idee om de doos vol met brieven aan Wendy aan Elsa te geven, zodat ze weet dat het echt niet zo bedoeld was. Als Elsa even later naar Sam toe komt heeft ze alle brieven gelezen en ze geeft de doos terug. Het is dan weer helemaal goed tussen hen.

Een tijdje later is de doos weg en het blijkt dat Elsa al de brieven op de post heeft gedaan, in de hoop dat het ooit nog goed komt tussen Wendy en Sam…

REACTIES

E.

E.

Ik heb het boek zelf ook en heb hem bijna uit ik lees er ongeveer iedere dag een half uurtje uit!
Ik vindt tot nu toe het stukje van Teddy en Elsa het spannendst ik ben bij bladzijde 98 en het echte verhaal gaat tot bladzijde 151. Bedankt voor dit leuke, mooie maar ook spannende boek! xxx Eva

10 jaar geleden

#.

#.

leuk he? hoe vond jij dit boekverslag?

9 jaar geleden

S.

S.

ik vond dit boek GEWELDIG ik heb hem binnen 3 dagen uit ik was zelf nooit zo van het lezen maar ik moest een boek kiezen voor school nadat ik dit leuke boek gelezen heb ga ik steeds meer lezen BEDANKT!

groetjes sarah

7 jaar geleden

B.

B.

Hoelang speelde het boek zich af?

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Op blote voeten door Maren Stoffels"