Op afbetaling door Simon Vestdijk

Beoordeling 2.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo/vwo | 2061 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 8 keer beoordeeld
  • Cijfer 2.7
  • 8 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1963
Pagina's
214
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Verfilmd als

Boekcover Op afbetaling
Shadow
Op afbetaling door Simon Vestdijk
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
1.
Simon Vestdijk
Op afbetaling
Opdracht 3: Relaties

2. Korte omschrijving van de hoofdfiguren

Henk Grond: Henk Grond is een advocaat. Op een middag komt hij thuis en betrapt zijn vrouw, Olga, erop dat zij vreemd gaat met Grewestijn. Hij probeert vol te houden of hij van niets weet. Uiteindelijk neemt hij toch in termijnen wraak. Het begint met haar vrouw die hij van een ladder laat vallen en daardoor later mank loopt. Het eindigt met Grewestijn die hij vermoord.

Olga Grond: Olga Grond is de vrouw van Henk Grond. Ze heeft een verhouding met Grewestijn waarvoor zij later zal boeten.


Grewestein: Grewestijn is de baas van Grond waarvan hij veel geleerd heeft en later ook het bedrijf van over mag nemen. Hij heeft geen vrouw en is achter Olga aan gegaan, wat hem uiteindelijk zijn leven kostte.

Krynie Woudema: Krynie is een vriend van Grond. Men denkt dat hij homo is en daarmee wordt hij gechanteerd, hij krijgt aanhoudend dreigbrieven. Grond probeert hem te helpen. Krynie en Grond denken dat Bas van Relte erachter zit. Wanneer er te weinig bewijs is om hem ‘schuldig’ te verklaren, probeert Krynie te vluchten met een hoer van van Relte, Pees. Toen dit niet lukte schoot Krynie zichzelf dood.

Mien Flotman: Toen Grond en Krynie samen naar van Relte gingen om hem uit te horen, heeft Grond Mien Flotman leren kennen. Later hebben ze een verhouding. Mien Flotman is een hoer van van Relte waarmee zij later trouwt hoewel ze eigenlijk veel meer houdt van Henk Grond.

Bas van Relte: Bas van Relte is een pooier, hij heeft mot met de gemeente: zijn pand moet een antiquaar worden i.p.v. een hoerenkast is de conclusie van Grond, die van Relte voor deze zaak ingehuurd had. Van Relte wordt er van verdacht Krynie te chanteren. Bas trouwt met Mien, waarmee hij eerst verhuist om Katholiek te worden.

3. Korte omschrijving van de bijfiguren

Juffrouw Pothoff: Juffrouw Pothoff is een cliënt van Grond die wil scheiden.

Truus: Truus is een vriendin van Olga die wel eens zorgt voor Charlie.
Charlie: de zoon van mevrouw en meneer Grond, het is een vervelende jongen die nooit luistert. Henk dreigt dat hij hem naar een kostschool brengt.

Pees: Pees is een hoer van van Relte, zij heeft een verleden met Krynie, die later wil dat hij met haar mee gaat naar een kasteel in Frankrijk om uit te rusten en alles te vergeten. Wanneer zij weigert omdat hij het geld nooit zou hebben schiet Krynie zichzelf voor haar ogen dood.

Folmers: Folmers is de buurman van Grond, ze kennen elkaar nauwelijks, maar de dochter van Grond wandelt regelmatig met hem in een berucht park (waar er vrouwen en kinderen onveilig zijn). Grond belt Folmers op om te vragen of dat ze niet meer zo vaak met haar dochter, Fried zou willen wandelen. Fried had namelijk verteld dat Folmers een man in het park neergeslagen had. Toen Folmers dit hoorde wílde hij niet eens meer wandelen met haar en verbrak de relatie.


Fried: Al jaren is Fried verliefd op buurman Folmers, waarmee zij vaak wandelt tot dat zij hem verklikt aan haar vader.

Kaplansky: Kaplansky is de psycholoog van Henk Grond, hij heeft niet veel klanten omdat hij altijd en alles tot in de details wil weten. Grond heeft veel pijn wanneer hij een orgasme krijgt. Dit lag aan Olga, wanneer hij haar kan vergeven dat zij vreemd is gegaan, stopt de pijn.

Relaties
1. Henk Grond - Olga Grond:
Soort: Man-vrouw
Status: van waardevol/liefdevol -> ramp
Fragment: Nadat Grond Grewestijn en zijn vrouw betrapte gaat hij naar de boemenkar … ‘Goed, geef ze me allemaal,’ zei Grond. Zijn stem was schor. ‘Allemaal? De hele kar bedoelt u toch niet?’ Grond hoestte zijn zijn schorheid weg. – Ja, de hele kar. Hoeveel is het?’
Toelichting: Hoewel Grond alles gezien heeft neemt hij voor van niets te weten en koopt dan de kar leeg. (liefdevol) Later wil hij toch wraak. (ramp).

2. Henk Grond – Grewestijn
Soort: Collega’s
Status: Wraakzuchtig. Henk heeft wisselend spijt dat hij Grewestijn vermoord heeft.
Fragment: Twee jaar na de moord van Grewestijn …De nawerking van de moord was het evenmin, die hem kwelde. Grewestijn had zijn lot verdiend en toen hij bemerkte dat zijn schuldgevoel op en neer ging met de kans op ontdekking en ook wel afhankelijk was van vlagen van ontstemming of wanhoop om geheel andere redenen, hechtte hij er weinig waarde meer aan. De meeste nadruk was gelegd op het voordeel dat Grewesteins dood hem mogelijkerwijs verschafte; van zijn kant kon hij gemakkelijk aantonen dat hij er meer nadeel dan voordeel van ondervond, menselijk en zakelijk gesproken.

3. Henk Grond - Krynie Woudema
Soort: Werknemer-Cliënt
Status: goed, zowel een zakelijk relatie als een waardevolle vriendschap
Fragment: Bij Grewestijn op kantoor … ‘Waarom, Goddorie?’ ‘Om verschillende redenen. De voornaamste ben ik zo pas te weten gekomen. Jij spreekt van “vent”, op een minachtende toon, terwijl je weet dat Woudema ook een van mijn vrienden is…’
Toelichting: Henk verdedigd Krynie als vriend en cliënt

4. Olga – Grewestijn
Soort: Verhouding
Status: Ze hebben waarschijn geen contact meer, daar wordt tenminste niets over verteld, maar Grewestijn is helemaal dol op Olga.
Fragment: Ondervraging Olga na moord Grewestijn … ‘In de portemonnee zit één foto, die van U. Hoe verklaart U dat?’

5. Henk Grond – Mien Flotman
Soort: Verhouding
Status: liefdevol, trouw
Fragment: Mien en Bas zijn naar het zuiden verhuisd … Lieve Henk. Ik weet niet hoe ik je moet bedanken. Wat je al niet met 500 gulden kan doen! Hier gaat het goed, dankzij het geloof zegt Bas. … Maar dan zou ik na een dag weer terug moeten en daar durf ik niet eens aan te denken. Maar ik blijf je eeuwig trouw. Dag lieve Hendrik, je trouwe Mien van Relte-Flotman. ...

6. Henk Grond – Bas van Relte
Soort: Werknemer-klant ->Werknemer-vijand -> vrienden
Status: bij vrienden: bas is Grond zeer dankbaar
Fragment: Vervolg fragment 5. … Het gaat je goed, Sebastiaan Joseph Johannes van Relte
Toelichting: Bas is hem ook dankbaar.

7. Mien Flotman – Bas van Relte
Soort: Werknemer- Baas -> Vrouw-man
Status: liefdevol, ze zijn gelukkig samen
Fragment: In een brief aan Henk … ‘We zijn hier heel gelukkig, het gaat steeds beter tussen ons nu we verhuisd zijn. We kunnen uren van elkaar genieten, maar…’
Toelichting: Mien Flotman over Bas

8. Henk Grond – Kaplansky
Soort: Klant – psycholoog
Status: zakelijk
Fragment: ‘Heeft U het niet?’, zei Kaplansky. ‘Ik zal betalen!’ Om de zaak zo spoedig mogelijk af te wikkelen betaalde Grond 50 gulden, daarna nog eens 80 gulden voor …

9. Henk Grond – Folmers
Soort: Buurmannen
Status: bekenden van elkaar -> verbroken
Fragment: Grond belt Folmers om te vragen of hij niet meer zo vaak met haar wil wandelen … ‘Hallo meneer Folmers, kent U me nog? We zijn buren. U wandelt zo nu en dan door het park met mijn dochter. Klopt dat?’ ‘Ja, dat klopt. Zijn er problemen dan?’ … ‘Fried vertelde me dat U een man had neergeslagen’ … ‘Ik wil niet eens meer met een klikspaan van uw dochter wandelen!’ Tuut tuut tuut…
Toelichting: Kennen elkaar nauwelijks blijkt uit het begin van het gesprek. Het eindigt met twee boze mensen wat ik beschouw als een verbroken band.

10. Henk Grond – Juffrouw Pothoff
Soort: Werknemer – Cliënt
Status: zakelijk
Fragment: ‘U kunt wel scheiden, dat is niet het probleem’, zei Grond, ‘maar U zult er zeker niet op vooruit gaan, mag dit duidelijk zijn.’ ‘In welke opzichte dan?’ zei juffrouw Pothoff. ‘Ten eerste bent U op dit moment financieel afhankelijk van hem. Ten tweede moet U er zeer zeker van zijn dat U wil scheiden, een scheiding neemt namelijk veel papierenrommel met zich mee. Vergeet ook de kosten daarvan niet. Het neemt ook veel geroddel mee…

11. Henk Grond – Fried
Soort: Vader - zoon
Status: Controlerend (vanuit Grond)
Fragment: zie fragment 9.
Toelichting: Hieruit blijkt dat Grond Fried controleert

12. Henk Grond – Truus
Soort: Goede bekenden
Status: Grond zegt Truus veel macht over zijn eigen kind toe.
Fragment: Grond tegen Olga… ‘Zeg maar tegen Truus dat als Charlie haar schopt, zij terug mag schoppen. Als Charlie vaak schopt moet Truus hem zeggen dat hij anders wel eens naar een kostschool gestuurd zal worden.’
Toelichting: Truus heeft veel macht over Charlie, dat wil Grond ook

13. Henk Grond – Charlie
Soort: Vader - zoon
Status: Matig, Truus mag Charlie van hem hard aan pakken, maar hij houdt toch veel van zijn zoon.
Fragment: zie ook fragment 12. Na een fikse ruzie met Olga gaat Henk wandelen met Charlie… ‘Het spijt me wat er gebeurd is, Charlie. Je moet hier nooit met iemand over spreken, op school of ergens anders. Ik zal je mammie nooit meer slaan, dat beloof ik je. Ik houd net zoveel van ja mammie als jij.’
Toelichting: Hieruit blijkt dat vader Grond zijn zoon ellende wil besparen, dus dat hij van hem houdt.

14. Olga – Fried
Soort: Moeder - Dochter
Status: niets bijzonders, normaal
Toelichting: je weet dat het moeder en dochter zijn maar er wordt verder niets over vertelt. Daar gaat het verhaal niet over.

15. Olga – Truus
Soort: Moeder – oppas/ vrienden
Status: goed, waardervol.
Toelichting: Hierover wordt weinig vertelt, je weet dat zij een band hebben maar gesprekken tussen hen zijn niet in het verhaal opgenomen.

16. Olga – Charlie
Soort: Moeder - Zoon
Status: Matig, Olga geeft veel om Charlie maar weet niet wat ze met het gedrag van Charlie aan moet.
Fragment:


17. Grewestijn – Juffrouw Pothoff
Soort: Baas - Cliënt
Status: Zakelijk, niets bijzonders
Toelichting: Grewestijn heeft haar cliënt juffrouw Pothoff doorgestuurd naar Grond.

18. Mien Flotman – Charlie
Soort: Bekenden
Status: Slecht, haatdragend
Fragment: ‘Ben je daar eindelijk, stuk ellende?’ ‘Ja’, kwam een schorre jongensstem, ‘hier heb ‘k die jenever voor je. D’r wre kerels, die woue me de fles afgrisse, ik heb ze ’n doodschop gegeve. Daarom is ’t wat laat. Wou je de fles dáár hebben?’ ‘Zet ‘m op de drempel! Ik wil jou de kamer niet in hebbe, stuk vuil! Je had om negen uur terug motte zijn, godverdomme, ‘k schop je de tyfus!... Hoe laat is ’t nou?’ ‘Nog geen half negen’.

19. Mien Flotman – Pees
Soort: Collega’s/Bekenden
Status: Ze weten weinig van elkaar.
Fragment: Grond hoort Mien uit over Pees… ‘Wat weet jij over die Pees?’ ‘Niet veel, ze is hier ook prostitué, ze is gescheiden. Daar wil ze niet over praten, schijnt. Over heel haar verleden trouwens niet, een doffe ellende, zegt ze. Nee, nee, ik spreek haar nauwelijks. Daar is ook weinig tijd voor hier.’

20. Bas van Relte – Pees
Soort: Baas- werknemer
Status: Bas van Relte heeft niet veel op met zijn hoeren. Ook niet met Pees.
Toelichting: Hierover wordt weinig vertelt, je weet dat zij een zakelijke band hebben maar gesprekken tussen hen zijn niet in het verhaal opgenomen.

21. Bas van Relte – Krynie Woudema
Soort: Vijanden
Status: Krynie Woudema verdenkt Bas van Relte van de chantage, ze zijn dus niet bepaalt vrienden.
Fragment: ‘Oooh alwéér zo’n dreigbrief, wanneer houdt het nu eens op. Als die van Relte erachter zit, dan weet ik niet wat er met me gebeurt. Als die van Relte erachter zit…’ ‘Rustig, rustig’ zei Grond ‘er moet bewijs zijn, we krijgen hem wel, eens krijgen we hem.’

6. Drie relaties die zijn veranderd met oorzaak

Relatie1: Henk Grond - Olga Grond:
Nadat Olga overspel pleegt en Henk daarachter komt, wil Grond wraak nemen, de relatie verandert hierdoor langzaam. Het was eerst een gewone relatie, deze zette zich het einde van het verhaal om in een matige relatie doordat Henk Grond laat weten dat hij van het overspel afweet.

Relatie2: Henk Grond – Folmers
Fragment: Grond belt Folmers om te vragen of hij niet meer zo vaak met haar wil wandelen … ‘Hallo meneer Folmers, kent U me nog? We zijn buren. U wandelt zo nu en dan door het park met mijn dochter. Klopt dat?’ ‘Ja, dat klopt. Zijn er problemen dan?’ … ‘Fried vertelde me dat U een man had neergeslagen’ … ‘Ik wil niet eens meer met een klikspaan van uw dochter wandelen!’ Tuut tuut tuut…
Toelichting: Kennen elkaar nauwelijks blijkt uit het begin van het gesprek. Het eindigt met twee boze mensen wat ik beschouw als een verbroken band. Dus van vage bekende->verbroken relatie

Relatie3: Mien Flotman – Bas van Relte
In het begin waren Bas en Mien baas en werknemer van elkaar later trouwen ze. Dit doet Mien voor de kinderen die samen met van Relte heeft anders was ze niet met hem getrouwd.

Aanrader: Dacht het niet! Wat een saai boek. Blùhh!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Op afbetaling door Simon Vestdijk"