Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Oorlogswinter

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogswinter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 753 woorden
  • 12 mei 2012
  • 96 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
96 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Over de auteur
Het boek ‘Oorlogswinter’ is geschreven door Jan Terlouw. Jan Terlouw is op 15 november 1931 geboren in Kamperveen. Hij studeerde wis -en natuurkunde in Utrecht en promoveert in 1963. In 1971 wordt hij lid van de Tweede Kamer voor D'66. Hij is in het tweede en derde kabinet Van Agt minister van Economische Zaken en vicepremier. Van 1991 tot 1996 is hij Commissaris der Koningin in de provincie Gelderland. Hij debuteert als kinderboekenschrijver in 1970 met Pjotr en De avonturen van Oom Willibrord. 

Zijn beste werken zijn: Pjotr (1970), Oorlogswinter (1972) en De derde kamer (1978).

Samenvatting
Michiel krijgt een geheim briefje in zijn handen waar belangrijke informatie op staat hij moet het eerst aan Bertus geven maar die word opgepakt dus besluit Michiel het briefje zelf te lezen. Hij moet een Engelse piloot verzorgen die gewond is. De piloot is in het bos ondergedoken. Hij neemt zijn zus Erica in vertrouwen omdat zij verpleegster is, en daardoor de piloot kan verzorgen, ook informeert hij oom Ben. Later worden vijf mannen geëxecuteerd, waaronder de vader van Michiel. Michiel word zo boos dat hij er alles aan gaat doen om de oorlog te beëindigen. Later komt Michiel erachter dat ‘oom Ben’ een verrader is in Duitse dienst. Terwijl Michiel al die tijd dacht Schafter de verrader in het dorp was. Omdat hij Schafter altijd tegenkwam op het moment dat Michiel, Schafter liever niet zag. Maar Schafter had zelfs joden die bij hem ondergedoken waren. Dan weet Michiel dat zijn oom Ben veel informatie weet over de piloot. Hij besluit samen met meneer Postma iemand van het verzet zijn oom Ben op te ruimen na een lange achtervolging word Ben neergeschoten door Michiel. Niet lang hierna word het land bevrijd door de geallieerde

Verwerkingsopdracht
Maak een abc'tje van minimaal 25 woorden.
- A. Arrestatiebevel er worden 10 mannen gearresteerd en 5 hiervan worden geëxecuteerd omdat er een Duitser is vermoord en niemand wil zeggen wie het heeft gedaan.
- B. Ben de oom van Michiel die de Duitsers inlicht met dingen die hij hoort zoals de overval. Aan het eind van het verhaal word hij vermoord.
- D. Duitsers die de vader van Michiel vermoorden het huis van de barones helemaal in puin schieten waarna ze ook nog de barones zelf dood schieten.
- E. Executie de vader van Michiel en nog 4 andere word geëxecuteerd door de Duisters vanwege de moord op een Duitse soldaat die was neergestoken in het bos.
- G. Gaatje in het plafond waardoor Michiel ’s avonds altijd zijn ouders hoort praten en zo komt hij veel geheimen te weten.
- J. Jack de Engelse piloot die de IJsselbruggen bombardeert maar uit de lucht word gehaald door de Duitser hij word ondergebracht in een schuilplaats waar Erica hem verzorgd. 
- K. Kist van Oom Ben waar alle spullen in zitten uit het Duitse leger een pistool en dergelijke Michiel vind dit en gaat het kistje doorzoeken.
- P. Postma de man waarmee Michiel gaat samenwerken en degene die ervoor zorgt dat Jack veilig word ondergebracht ook werkt hij mee aan het verzet.
- S. Schafter heeft een opvallend gedrag waardoor Michiel denkt dat hij de verader is omdat Michiel hem altijd op plaatsen tegen komt waar hij hem liever niet tegen zou komen.
- V. Erica de verpleegster en zus van Michiel die met Michiel samen Jack verzorgd en eten brengt later krijgt zij een verhouding met Jack.
- W. Witte huis van de barones bij de over steek plaats het Koppelse Veer over de IJssel hier kwamen de Duisters altijd een kopje thee drinken in hun pauze.

Drie alternatieve titels
- De piloot,  omdat de piloot vaak in het verhaal komt en het een heel groot deel uit het verhaal draait om de piloot.
- Het kleine verzet, doordat in ieder dorp wat mensen de Duitsers dwars zitten moeten de duitsers hun aandacht op 2 fronten verleggen meneer Postma en Michiel helpen hier ook aan mee waardoor het iets makkelijker voor de geallieerden was.
- Het geheim, geheimen in de oorlog kijken wie je kan vertrouwen en wie niet dat gebeurd ook in dit verhaal.

Eigen mening
Ik vind het een spannend verhaal, omdat er dingen in gebeuren die je van te voren niet zou verwachten. Zoals de verrader oom Ben terwijl ik zelf dacht dat het schafter was. Ik kan me niet goed in leven in de persoon want ik heb nooit een oorlog mee gemaakt en ik zou ook nooit zomaar mijn oom kunnen vermoorden.

REACTIES

D.

D.

Correctie: Michiel had Oom Ben niet neergeschoten. Een auto ontplofte in zijn buurt omdat die werd kapot geschoten door een Spitfire (gevechtsvliegtuig)

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter"