Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogswinter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 401 woorden
  • 13 april 2011
  • 31 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
31 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Kopie van Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

1. De schrijver
Jan Terlouw werd op 15 november 1931 geboren in Kamperveen, een dorpje in Overijssel. Zijn vader was dominee. Het gezin verhuisde vaak. Zo woonde hij in Veluwse dorpen Garneren, Wezep en Otterlo. In Wezep maakte hij de laatste oorlogsjaren mee. Verschillende van zijn ervaringen van toen zijn terug te vinden in het boek Oorlogswinter. Net als veel andere verhalen van Jan Terlouw gaat ook dit boek over volwassen worden in moeilijke omstandigheden. In 1948 ging Jan Terlouw wiskunde en natuurkunde studeren. Hij trouwde met Alexandra van Hulst, die ook verhalen schrijft. Ze kregen drie dochters en een zoon. Omdat hij altijd van die prachtige verhalen aan zijn kinderen vertelde, moedigde zijn vrouw hem aan die verhalen op te schrijven en uit te geven. Hij had vooral belangstelling voor het milieu en de economie. Over dit soort onderwerpen schrijft hij ook in de boeken Koning van Katoren en Oosterschelde Windkracht 10. Eigenlijk vind je in al zijn boeken terug wat hem als mens bezighoudt: behalve het milieu is dat ook bijvoorbeeld het hebben van een handicap en tegenstellingen tussen arm en rijk.

2. De titel
Het verhaal speelt zich af in de winter van 1944 - 1945, waarin veel mensen van honger omkwamen. Daarom wordt deze winter ook wel de hongerwinter genoemd. Het boek heet Oorlogswinter omdat het zich in die winter van de oorlog afspeelt.

3. De opbouw
Het boek bestaat uit 17 hoofdstukken. Het verhaal is in chronologische volgorde geschreven. De gebeurtenissen gaan in een werkelijke volgorde, zoals wij als mens die ook beleven. Er zitten ook een aantal terugblikken in het verhaal.

4. Het onderwerp/thema
Het thema van het boek is dat oorlog een zware tijd is en dat je eigenlijk niemand kan vertrouwen. .

5. De boodschap
Dit verhaal heeft twee boodschappen. De eerste boodschap is dat oorlog niet leuk is. De tweede boodschap is dat je mensen nooit kunt vertrouwen. Want Michiel nam zijn oom in vertrouwen en hij bleek een verrader.

6. Genre
Oorlogsroman. Het gaat over een gezin die in de oorlog leeft.

7. Eigen mening
Ik vond het een erg leuk boek en vooral heel erg spannend want het gaat ook over een stukje geschiedenis waar ik nog niet veel vanaf wist en Jan Terlouw vind ik een hele goede schrijver. Ik had van tevoren de film Oorlogswinter gezien en nu snap je het allemaal ook beter want je hebt een beeld voor je hoe het er ongeveer aan toe is gegaan. Het taalgebruik is eenvoudig, er worden geen moeilijke woorden gebruikt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"