Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogswinter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 376 woorden
  • 15 juni 2009
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
17 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Kopie van Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Samenvatting
van "Oorlogs winter" door Jan Terlouw

Michiel van Beusekom woont in Vlank, een dorp vlak bij Zwolle, waar zijn vader burgemeester is. Dirk, de buurjongen van Michiel, aan hem of hij een brief kon bewaren en hem aan Bertus Hardhorend kon geven als Dirk niet terugkwam, want Dirk zou een overval op een distributiekantoor plegen. Tijdens de overval werd Dirk opgepakt, dus ging Michiel de brief naar Bertus brengen maar door omstandigheden kwam hij er niet aan toe die brief die dag nog aan Bertus te geven. Op dezelfde dag werd Bertus nog opgepakt door de Duitsers.
Toen besloot Michiel de brief zelf te openen en in de brief stond dat Dirk een Engelse piloot die neergestort was had verzorgt en verstopt in een hol dat Dirk zelf had gegraven de piloot heette Jack. Vanaf toen ging Michiel voor die piloot zorgen. Michiel had ook zijn zus Erica erbij gehaald omdat zij verpleegster was en Jack in zijn schouder was geschoten en omdat zijn been gebroken was . Oom Ben, een goede vriend van de familie werd er ook bij gehaald . Na een paar maanden was Dirk opeens in het hol waar Jack ook was. Hij was zwaar mishandeld en kon moeilijk lopen. Het was toen wel duidelijk dat Dirk was verraden.

Op een gegeven moment wou Jack weer terug naar Engeland, daarom vroeg Michiel aan oom Ben of hij misschien een ontsnappingsroute zou kunnen bedenken. Dat vond oom Ben wel goed dus ging hij samen met Erica naar Jack toe, Michiel bleef thuis.
Toen Michel tegen het schuurtje achter hun huis zat uit te rusten hoorde hij opeens harde stemmen. Opeens wist hij wie hun verrader was , want toen Dirk die brief gaf waren ze in het schuurtje en oom Ben was daarbuiten aan het houthakken en had dus alles gehoord wat ze zeiden. Het was oom Ben en die zou nu met Jack zo naar de Duitsers toe kunnen. Michiel kon ze nog net op tijd tegenhouden, ze fouilleerden Ben en kwamen allemaal spullen tegen die lieten zien dat Ben hun verraden had. Ze besloten hem te geven aan het verzet. Tijdens de overlevering werden de munitiewagens waar ze langs kwamen beschoten oom Ben probeerde te ontsnappen maar werd tegelijk met de munitiewagens kapot gemaakt

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"