Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogswinter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 471 woorden
  • 1 april 2009
  • 73 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
73 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Schrijf in 10 tot 15 regels een samenvatting van de gebeurtenissen

Het verhaal speelt zich af in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Michiel Krijgt van zijn vriend een brief omdat zijn vriend Dirk een poging ging doen om de munitie te stelen van de Duitsers. Op het briefje stond een plek waar hij naar toe moest gaan nadat de echte persoon waar dat briefje voor bestemd was, dood ging. Hij komt er achter dat er een parachutist is verstopt in de grond die hij moet helpen om naar Zwolle te komen. Er gebeurt van alles ontsnappingspogingen en op het laatst komt Michiel er zelfs achter dat zijn Oom Ben een hulpje van de Duister is. Nadat zijn vader is dood is geschoten, is Michiel ook verdrietig en vooral boos.

Hoe loopt het verhaal af

Michiel komt er dus achter dat Oom Ben bij de Duitsers hoort. Hij gaat snel naar toe want oom Ben is met Jack richting de brug om hem dus over te leveren. Michiel is net op tijd en uiteindelijk schiet hij dus ook zijn oom dood. Jack lukt het om aan de over kant te komen en dan is het laatste wat je leest is over de bevrijding en dan is het afgelopen. 


Zijn de gebeurtenissen in het verhaal realistisch

Ja want het is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. En al zal dat niet zo zijn dan kan het nog waar zijn omdat het er ook echt zo aan toe ging. Iedereen verraadde elkaar en je kon niemand meer vertrouwen.

Noteer de Hoofdpersoon

Michiel is de Hoofdpersoon. Verder heb je ook nog Jack en oom Ben en de zus van Michiel. Michiel is een beetje een klein heldje met een grote mond.

Beschrijf de omgeving waar het verhaal zich afspeelt

Het verhaal speelt zich af rond de IJssel en in de buurt van Zwolle.

In welke tijd speelt het zich af

Het speelt zich af aan het eind van de Tweede Wereldoorlog omdat die oom van Michiel een radio heeft waarop te horen is dat de Russen goed bezig zijn. 

Wordt er in het verhaal met de tijd gespeeld

Ja er is een keer een Flashback wanneer Michiel er achter komt dat zijn oom een hulp van de Duitsers is. Hij heeft namelijk nooit verteld tegen zijn oom over Dirk .

Door de ogen van welke persoon zie je de gebeurtenissen

Algemene kijk, je merkt meer dan de personen.


Is het een hij / zij – verhaal of een ik verhaal

Meer een algemeen zij (mv) verhaal.

Schrijf een beoordeling van het verhaal.

Ik vond het verhaal wel leuk, ondanks dat het niet echt mijn genre qua boeken is. Het was overigens wel leuk om dan te zien wat de verschillen zijn tussen de film en het boek want er zijn wel meerdere dingen waarvan je zoiets heb van : Hé dat was in de film anders dan in het boek.

REACTIES

A.

A.

Er staat een grote fout in de samenvatting.Er wordt geen munitie gestolen enz.

13 jaar geleden

B.

B.

er staan best wel veel foutjes in. bijv :Nadat zijn vader is dood is geschoten, is Michiel ook verdrietig en vooral boos.
maar verder is het een goed boekverslag
die dubbele is, is niet nodig

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"