Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 307 woorden
  • 30 juli 2007
  • 75 keer beoordeeld
  • Cijfer 5
  • 75 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1972
Pagina's
169
Geschikt voor
onderbouw
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Gouden Griffel (1973 Winnaar)

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Jan Terlouw

Info van het boek

De titel van het boek is Oorlogswinter. Het boek is geschreven door Jan Terlouw.

Titel en genre
Ik heb dit boek gekozen omdat het mij een spannend boek leek en omdat het over de tweede wereld oorlog ging. Mijn favoriete genres zijn detectives en oorlogsverhalen. Het boek Oorlogswinter behoord volgens mij tot het genre oorlogsverhalen. Ik vind de titel goed gekozen omdat het over de oorlogswinter van 1944/1945 gaat en wat de hoofdpersoon daarin allemaal meemaakt. Een andere goeie titel voor het boek zou misschien ‘de laatste winter in de oorlog’ of ‘de hongerwinter’.

Vorm
Het boek wordt verteld in het hij/zij perspectief. Het effect van het hij/zij perspectief is: dat de personen in het verhaal zinnen zeggen die de schrijver verzonnen heeft.


Personen
In het verhaal is Michiel de hoofdpersoon. Aan het begin van het verhaal gaat Michiel zijn vriend(die bij het verzet zit) een overval plegen op een distributiecentrum en wordt daarbij opgepakt door de Duitsers. Als dat zou gebeuren zou Michiel een brief naar een vriend van zijn vriend brengen. Maar die is ook opgehaald. Dus Michiel opent de brief en daar staat in dat er een geheime schuilplaats is waar een gewonde Engelse piloot zit. Michiel gaat zorgen voor die piloot. Later is de piloot hersteld en als de oorlog voorbij was dan zou de Engelse piloot weer naar zijn vaderland gaan.
Het uiterlijk van de hoofdpersoon werd niet goed beschreven. De uiterlijke kenmerken: In het verhaal staat dat hij over het algemeen redelijk zelfstandig en volwassen.
Citaten:
Erica zegt: ‘Op het ene moment is het een volwassene en op het andere lijkt het nog net een kind’.

Ik zou, als ik zo’n situatie net zoals de hoofdpersoon zat wel op hem willen lijken omdat de hoofdpersoon in het verhaal (Michiel) heel dapper is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

heel goed

4 jaar geleden

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"